Εξαιρετικά αφιερωμένο

Έχω μια πολύ συγκεκριμένη ερώτηση για τους καθηγητές Βιολογίας του σχολικού έτους 2007-2008:

Εσείς θα διδάξετε φέτος τη Θεωρία της Εξέλιξης;

Η πικρή αλήθεια είναι ότι η Υπουργός έχει αγνοήσει και το ηλεκτρονικό ψήφισμα και την επιστολή από την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων, και η Θεωρία της Εξέλιξης παρέμεινε πέρυσι για μια ακόμα χρονιά εκτός εξεταστέας ύλης των μαθητών Βιολογίας.

Κάθε χρόνο που περιμένουμε σωστή κατεύθυνση από το Υπουργείο η Ελλάδα πέφτει όλο και χαμηλότερα στα ποσοστά αποδοχής της Εξέλιξης.

Ιδού τα χάλια μας: http://news.nationalgeographic.com/news/bigphotos/21329204.html

Για αυτό και η παραπάνω ερώτηση/έκκληση απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς. Η ύλη υπάρχει στο βιβλίο. Ποιός σταματά τον καθηγητή από το να εξετάσει τους μαθητές του επάνω σε αυτό τον τόσο σημαντικό τομέα της βιολογίας; Είναι λοιπόν στο χέρι (και) των εκπαιδευτών να μειώσουν το ποσοστό επιστημονικής άγνοιας της Ελληνικής νεολαίας. Ας μην πάει και αυτή η χρονιά χαμένη.

add to del.icio.us Add to Blinkslist add to furl Digg it add to ma.gnolia Stumble It! add to simpy seed the vine TailRank

8 Responses to Εξαιρετικά αφιερωμένο

  1. Ο/Η someone λέει:

    Mporei men na ine i ekseliktiki theoria ena simantiko kommati tis biologias alla min ksexname oti to sxolio tora pia ine epikentromeno stis panelladikes eksetaseis.To sigkekrimeno kefalaio den ine ena mono mathima alla apotelite apo tis theories tis fisikis epilogis,tis prosarmostikotitas klp.H biologia theorite ena efkolo mathima epilogis genikis pedias gia tis eksetaseis kai pisteuo oti etsi tha eprepe na mini. Poloi mathites paraponiounte akomi kai gia tin iparxousa ili (an kai antikimenika den ine megali).
    Blepete theloun aplos na grapsoun ena bathmo gia na perasoun stis sxoles tous kai oxi na mathoun gia to pos ekselixthike o anthropos. Ena kefalaio parapano san afto tha epefte bari se polla atoma kai tha prokalouse ptosi sti bathmologia. An pali to kefalaio mpi sti didaktea ili tha miosei to xrono pou exoun oi kathigites sti diathesi tous oste na proetimasoun tous mathites gia tis eksetasis pano sta alla kefalaia.Oso parakseno kai an fenete afto, i ekseliktiki theoria tha eprepe na mpi sto mathima ton thriskeutikon stin enotita peri theou kai epistimis…vevea afto ferei to kindino mi sostis didaskalias apo kapious poromenous kathigites.

  2. Ο/Η SimonSays λέει:

    Με το συμπάθειο αλλά το να ρωτάμε τους μαθητές αν η εξεταστέα ύλη είναι μεγάλη είναι σα να ρωτάμε τον φυλακισμένο αν η ποινή του πρέπει να μειωθεί 😉 Για αυτό και απευθύνω την ερώτηση στους καθηγητές βιολογίας. Γιατί μπορούν εκείνοι να κάνουν τη διαφορά αν το θελήσουν.

    Το θέμα δεν είναι πως οι μαθητές θα πάρουν εύκολους βαθμούς στις εισαγωγικές αλλά το πως θα αποκτήσουν όλοι οι πολίτες επαρκή επιστημονική κατάρτιση στον 21ο αιώνα.

  3. Ο/Η Dreamkiller λέει:

    Οι καθηγητές να διδάξουν την θεωρία της εξέλιξης; Τουλάχιστον όχι οι δικοί μου!

    Ο θεολόγος μας έλεγε μια ημέρα πως »οι Δαρβινιστές τα έχουνε χαμένα, είναι εντελώς μπερδεμένοι! προσπαθούν να δικαιολογήσουν μια παλιά θεωρία που μπάζει νερά από παντού, είναι γεμάτη τρύπες»!

    Επίσης, όταν είχαμε γυρίσει από το Πλανητάριο (παρακολουθήσαμε το γνωστό ντοκυμαντέρ για το σύμπαν στην οθόνη-θόλο) και κάναμε Φυσική, η καθηγήτρια μας λέει: »παιδιά, πάντως αυτά που είδατε, μην τα πιστεύετε. Είναι καλό να τα γνωρίζετε, για να είστε ενημερωμένοι. Είναι προσπάθειες των επιστημόνων να δικαιολογήσουν το σύμπαν! Αλλά κοιτάξτε γύρω σας. Κοιτάξτε την πολυπλοκότητα του κόσμου: είναι δυνατόν να δημιουργήθηκε τυχαία;»

  4. Ο/Η SimonSays λέει:

    Ευχαριστώ για το μύνημα dreamkiller. Ακριβώς επειδή υπάρχει τόση πολλή παραπληροφόρηση -ακόμα και από την υπόλοιπη επιστημονική κοινότητα- για την εξέλιξη ρίχνω το μπαλάκι στους ίδιους τους βιολόγους να πάρουν τη κατάσταση στα χέρια τους.

    Έστειλα μάλιστα πριν από λίγες μέρες email στο grammateia@gmail.com που αναγράφεται ως επίσημη διεύθυνση τους στο pev.gr με σύνδεση στο άρθρο αλλά δεν έλαβα (ακόμα-ελπίζω) απάντηση.

    Αν έχουν άλλοι παρόμοιες ιστορίες τρόμου να αφηγηθούν είναι ευπρόσδεκτοι.

  5. Ο/Η GM λέει:

    Χα! Στην έρευνα που αναφέρετε (ποσοστό που πιστεύει στην θεωρία της εξέλιξης) τουλάχιστον προσπεράσαμε τους Αμερικάνους! Και τους Τούρκους!

    Πέρα από αστεία, η επιστολή διαμαρτυρίας που αναφέρατε συμπεριλαμβάνει στους «σκοπούς» της αμφισβητούμενες απόψεις που ουδεμία σχέση δεν έχουν με την επιστημονικά αποδεδειγμένη θεωρία της εξέλιξης, καθώς εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης (και ακόμα, διαμάχης) στην επιστημονική κοινότητα, αντίθετα με την κοινά αποδεκτή θεωρία της εξέλιξης.

    Αναφέρομαι συγκεκριμένα στα
    «• Πώς διαμορφώθηκε και πώς επηρεάζεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα η ατμόσφαιρα και συνεπώς το κλίμα του πλανήτη,
    • Ποιους κινδύνους εγκυμονεί για το περιβάλλον η απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών»

    Αν και υπάρχουν στοιχεία υπέρ της ανθρωπογενούς παγκόσμιας θέρμανσης, είναι απολύτως τραβηγμένο να παραλληλίζουμε αυτή την υπό συζήτηση θεωρία με την εξέλιξη, μια διαδικασία που έχει πλέον αποδειχθεί και τεκμηριωθεί επιστημονικά πέραν αμφιβολιών. Η επιστημονική συζήτηση για την χρησιμότητα (ή, αντίστοιχα, την ζημιά) από την ανάπτυξη γενετικά τροποποιημένων οργανισμών επίσης εξακολουθεί να διεξάγεται και σε καμμία περίπτωση δεν έχει καταλήξει σε καταδίκη αυτών των οργανισμών.

    Το ότι οι δημιουργοί της petition επέλεξαν να τα συμπεριλάβουν σε αυτήν απόψεις για πολιτικά φορτισμένα ζητήματα, για τα οποία η επιστημονική κοινότητα δεν έχει φτάσει σε οριστικά, κοινά αποδεκτά συμπεράσματα, και μάλιστα να τα αναφέρουν δίπλα στην διαδικασία της εξέλιξης είναι δείγμα ανευθυνότητας που τους στοίχισε σε υποστήριξη από πολλούς ακαδημαϊκούς και μορφωμένους πολίτες. Κρίμα…

  6. Ο/Η Paulos λέει:

    Παιδιά σας διαβάζω και γελάω με την ψυχή μου. Είναι αυτο που λέμε οτι αν είσαι άθεος «σωστός» πρέπει αναγκαστικά να πιστεύεις σε απίστευτα πράγματα π.χ. οτι όλα έχουν γίνει τυχαία και οτι ο πήθικος άλλαξε μυαλό και είπε «ε δεν γινομαι καλύτερα άνθρωπος?» και κατι τέτοια κουφα! Δεν πειράζει με κάνετε και διασκεδάζω λιγάκι με αυτά που λέτε μην το παρακάνετε όμως. Σας κάνω και δωράκι ένα πετυχημένο που βρήκα στο internet….

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΑΘΕΟΥ

    Πιστεύω εις το «δεν πιστεύω»,
    αντίθετο της λογικής και του μυαλού,
    καταπατητή συλλογισμού και ορθολογισμού.
    Και σε μια άρνηση ολοκληρωτική
    χωρίς καμιά υπόσταση πραγματική.
    Σκότος εκ τους σκότους,
    αντίρρηση σε όλους,
    ακόμη και στους πρώτους,
    βεβαίως παθιασμένα και όχι λογισμένα
    φανατικά ακόμη και στα χλιαρά,
    μπροστά σε γυναίκες και παιδιά.
    Και σε μια απιστία ολοκληρωτική
    προς όλες τις διευθύνσεις πεισματική
    προσδοκώ να μη διαπραγματευτώ
    ακόμη και αν είναι φανερό
    πως το λάθος το έχω εγώ.

    Αμήν!

  7. Ο/Η SimonSays λέει:

    Ότι θεωρείς την εξέλιξη «τυχαία» και αυτό που λες περί αλλαγής μυαλού του πιθήκου δείχνει ότι ή δεν έχεις διδαχτεί την εξέλιξη ή την έχεις διδαχτεί λάθος.

    Η παραπληροφόρηση που επιδεικνύεις δείχνει περίτρανα την αναγκαιότητα της διδασκαλίας της εξέλιξης στα δημόσια σχολεία.

    Θα σε παρακαλέσω να μην ξαναποστάρεις παρόμοια «δωράκια». Δεν πρόκειται να ανεχτώ παραπάνω κακόγουστα σχόλια γύρω από την αθεϊα.

  8. […] Είχα απευθύνει παλαιότερα μια ερώτηση στους καθηγητές βιολογίας του σχολικού […]