Ερώτηση σχετικά με την ηχορύπανση από τις καμπάνες εκκλησίας

H αναγνώστρια Μαρίνα μου έστειλε την παρακάτω επιστολή πριν από μερικές μέρες. Την δημοσιεύω αυτούσια για όποιον γνωρίζει κάτι για να την βοηθήσει.

Απέναντι από την πολυκατοικία όπου μένω υπάρχει μία εκκλησία Παλαιοημερολογιτών. Εδώ και δύο περίπου μήνες, κάθε Σάββατο και Κυριακή πρωί, χτυπάει η καμπάνα κάθε μισή ώρα, τουλάχιστον 3 φορές και από τουλάχιστον 1 λεπτό τη φορά. Και όλα αυτά μεταξύ 7:00 με 9:30. Ζω με τον φίλο μου και δουλεύουμε πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, με αποτέλεσμα να περιμένουμε το Σαββατοκύριακο για λίγες ώρες ξεκούρασης.

Την Κυριακή 7/9, η καμπάνα της εκκλησίας χτύπησε φυσικά και αποφασίσαμε να κάνουμε την προσπάθεια μετά το τέλος της λειτουργίας, να μιλήσουμε με τον παπά, μήπως και βγάζαμε κάποια άκρη. Πήγαμε λοιπόν και στο προαύλιο καθόντουσαν δύο μεσήλικα άτομα (ένας άντρας και μία γυναίκα) οι οποίοι μας είπαν ότι ο παπάς δεν μπορούσε να μας μιλήσει εκείνη τη στιγμή. Άρχισα τότε να τους ρωτάω (πολύ ήρεμα και ψύχραιμα) για πιο λόγο το τελευταίο διάστημα χτυπάει η καμπάνα τόσο συχνά και με τόση διάρκεια και μάλιστα το Σαββατοκύριακο, ζητώντας παράλληλα να δείξουν λίγη κατανόηση για τους κατοίκους που θέλουν να κοιμηθούν το πρωί.

Και τότε φυσικά ξεκίνησαν τα όργανα. Η καμπάνα σύμφωνα με τον κύριο «καμπανιάρη» (δεν ξέρω πώς αλλιώς να τον ονομάσω!) χτυπάει «άνωθεν», δηλαδή στην γειτονιά μου κάθε μέρα γίνεται και ένα θαύμα! Ο Θεός όχι απλά υπάρχει αλλά κατεβαίνει από τα ουράνια και βαράει την καμπάνα! Όπως «άνωθεν» έγιναν και τα υπόλοιπα σκηνικά, δηλαδή βγήκε από την εκκλησία ένας «καλός και πιστός χριστιανός» και απείλησε τον φίλο μου ότι «θα του χώσει μπουνιά επειδή του διέκοψε την προσευχή». Η προσευχή φυσικά είναι πιο σημαντική από τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο, τον οποίο παρεμπιπτόντως πρεσβεύει με τόσο σθένος η χριστιανική θρησκεία κατά τα άλλα! «Άνωθεν» επίσης, ήταν και οι βρισιές που ακούσαμε (είναι θεϊκές όμως, δεν πρέπει να παραπονιόμαστε!) καθώς και η εκδικητική ατάκα ότι τώρα που το κάναμε θέμα θα χτυπάνε περισσότερο την καμπάνα.

Για να μην μακρηγορώ, μετά τον διαπληκτισμό πήγαμε στο αστυνομικό τμήμα όπου ο αξιωματικός μας είπε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για την καμπάνα, παρά μόνο να υποβάλλουμε μήνυση για εξύβριση και απειλή. Και όλο αυτό επειδή παρακάλεσα να δείξουν λίγη κατανόηση για ανθρώπους σαν εμάς που περιμένουμε το Σαββατοκύριακο για μερικές ώρες ηρεμίας και ξεκούρασης.

Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν γνωρίζεις τι θα μπορούσαμε να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση. Ξέρω ότι οι ώρες για τις οποίες μιλάω (7:00 με 9:30) δεν είναι ώρες κοινής ησυχίας, έχω βρει όμως κάποια δεδικασμένα που δικαιώνουν άτομα που κατήγγειλαν ηχορύπανση από καμπάνα εκκλησίας.

Επίσης, σε περίπτωση που θα χρειαστεί (για εμένα βέβαια είναι σχεδόν σίγουρο) να κινηθούμε νομικά, θα ήθελα να σου ζητήσω αν ξέρεις να μας συστήσεις κάποιο δικηγόρο στην Αθήνα ο οποίος να έχει τη διάθεση πάνω απ’όλα να ασχοληθεί με την υπόθεσή μας και να έχει κάποια εμπειρία σε θρησκευτικά και εκκλησιαστικά θέματα καθώς και στην νομοθεσία που τα διέπει.

Τελειώνοντας το email μου θα ήθελα απλά να επισημάνω ότι το να μου επιβάλει κάποιος τον ήχο από την καμπάνα της θρησκείας του το θεωρώ υπέρτατο φασισμό. Σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να πιστεύει σε ότι και σε όποιον νομίζει αλλά θέλω και οι άλλοι να σέβονται το δικαίωμά μου να προστατεύσω την ποιότητα της ζωής μου.

Advertisement

110 Responses to Ερώτηση σχετικά με την ηχορύπανση από τις καμπάνες εκκλησίας

 1. Βρήκα αυτό. Απ’ότι φαίνεται, αν η ένταση ξεπερνά το όριο (50 db σε αστικές περιοχές, σύμφωνα με το link), θεωρείται ηχορρύπανση και η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει ρίξει μερικές …καμπάνες στο παρελθόν.

  Μαρίνα, αν θες, ενημερωσέ μας για την πορεία της υπόθεσης.

 2. Ο/Η PERASTIKOS λέει:

  Παιδιά, στο σαιτ Ροϊδη Εμμονές υπάρχει το εξής,
  http://roides.wordpress.com/2008/01/12/post120108/

  Το Ειρηνοδικείο Μηλέων επέβαλε σε ιερέα ποινή φυλάκισης 70 ημερών, με την κατηγορία πως το κωδωνοστάσιο του Ιερού Ναού προκαλούσε ηχορύπανση.
  Ο ιερέας είναι εφημέριος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου του Δήμου Μηλέων στα Καλά Νερά, και καιρό τώρα δεχόταν πολλές αντιδράσεις από τους κατοίκους για ηχορρύπανση του κωδωνοστασίου.
  Οι κάτοικοι της περιοχής όμως δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια, έτσι με έγγραφες καταγγελίες προσέφυγαν στην Εισαγγελία Βόλου και ζητούσαν την άμεση επέμβαση του Εισαγγελέα για τον θόρυβο του καμπαναριού. Η Εισαγγελία Βόλου αμέσως διέταξε έρευνα και αντιπροσωπεία μετέβη στον Ιερό Ναό, όπου εκεί με ειδικό μηχάνημα έγινε ηχομέτρηση του κωδωνοστασίου, το οποίο κατέγραψε ήχους πάνω από το όριο (δηλ. ηχορύπανση). Τέλος ο ιερέας κατέληξε στο δικαστήριο όπου εκεί το Ειρηνοδικείο Μηλέων, του επέβαλε ποινή φυλάκισης 70 ημερών με τριετή αναστολή.

 3. Ο/Η minimalist λέει:

  Εμ, βέβαια, όταν τα μαγαζιά (εκκλησίες) δεν πάνε καλά, υπάρχει ανάγκη διαφήμισης! Τελευταία μάλιστα, με την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος κωδωνοκρουσιών σε όλο και περισσότερες εκκλησίες (αλήθεια πόσο κοστίζει ένα τέτοιο σύστημα;), το κακό παραέγινε και πρέπει σύντομα να αναληφθεί συλλογική δράση, γιατί οι «μαγαζάτορες» αποθρασύνονται…

 4. Ο/Η Marina λέει:

  Σας ευχαριστώ για την γρήγορη ανταπόκριση.

  Ψάχνοντας στο internet βρήκα μία επιστολή της Ιεράς Συνόδου προς το ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Η επιστολή εστάλη όταν το υπουργείο ανακοίνωσε ότι προκρίνει την έκδοση ειδικής νομοθεσίας που θα ρυθμίζει την ένταση των κωδωνοκρουσιών και την λειτουργία των μεγαφωνικών εγκαταστάσεων ναών.

  Τα συμπεράσματα δικά σας….

  http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/epistoles.asp?archive=yes&what_sub=epistoli&etos=2005&id=571

 5. «Ἀντιθέτως τό ἀκουστικόν περιβάλλον ρυπαίνεται ἐπικινδύνως ἀπό τούς ἐκκωφαντικούς ἤχους τῶν κέντρων διασκεδάσεως καί δή τῶν νυκτερινῶν καί ἀπό τόν ἀνεξέλεκτον θόρυβον τῶν ὀχημάτων καί ὄχι ἀπό τήν εὔλαλον(!!!) πρόσκλησιν τῶν πιστῶν νά μεταβοῦν λίαν πρωί εἰς τήν Ἐκκλησίαν «πού Χριστούγεννα σημαίνει».»

  Αν και υπάρχουν και άλλα καταπληκτικά επιχειρήματα στο link που έδωσε η Marina, μένω σε αυτό: «Μα κύριε, και ο Γιωργάκης κάνει φασαρία, γιατί μόνο εμένα μαλώνετε;»

 6. Ο/Η Ανορθόδοξος λέει:

  Θα σας διηγηθώ ένα παρόμοιο περιστατικό:
  Στο πλοίο «Ταξιάρχης» καθοδόν για Μυτιλήνη ταξίδευε μια μεγάλη κωμικοτραγική «παρέα» αποτελούμενη από θρησκόληπτες γριές, παπάδες, λίγους λαλημένους υπέργηρους και ένα-δυο παιδιά. Η παρουσία τους πέρασε κάθε άλλο παρά απαρατήρητη στους υπόλοιπους επιβάτες, καθώς συνεχώς διάβαζαν μεγαλόφωνα από διάφορα θρησκευτικά βιβλιαράκια. Επίσης, άκουσα μια από τις γριές να προστάζει μια κυρία που καθόταν σε άλλη θέση, να σηκωθεί «για να καθήσει το εγγόνι του παπά»… Έλεος!

  Τα καλά όμως δεν είχαν φτάσει ακόμη… Στις 5 τα ξημερώματα ξεκίνησαν άξαφνα να… ΨΕΛΝΟΥΝ δυνατά και τελείως φάλτσα (είχαν και μια ηλικία)!! Ο ενοχλητικός θόρυβος ξύπνησε αμέσως όλους τους παρευρισκόμενους εκεί κοντά επιβάτες, που άρχισαν να διαμαρτύρονται χαμηλόφωνα. Δυο υπάλληλοι του πλοίου πέρασαν από κοντά τους αλλά ντράπηκαν να τους πουν να σταματήσουν και περιορίστηκαν σε μερικά μπινελίκια (ψυθιριστά βέβαια, μην τους αφορίσουν κιόλας)…

  Αν ο κάθε θρησκόληπτος στην Ελλάδα έχει το δικαίωμα να ενοχλεί τους πάντες, βαπτίζοντάς το «θρησκευτική ελευθερία», τότε μάλλον πρέπει να μεταναστεύσω σε καμιά Ολλανδία…

 7. Ο/Η Διαγόρας λέει:

  Το καταπληκτικό επιχείρημα στο οποίο αναφέρθηκε παραπάνω ο Shipwrecked Frontier Pioneer είναι μία Λογική Πλάνη η οποία ανήκει στην κατηγορία «Red Herring» («Άγνοια ελέγχου»;) και η οποία χρησιμοποιείται τόσο συχνά που πιστεύω πως της αξίζει ιδιαίτερο όνομα, γι’αυτό και τη βάφτισα «Προσφυγή στο μεμπτότερο». (Βλέπε εδώ και εδώ.)

 8. Ο/Η Στέφανος λέει:

  Aν δεν χτυπήσει η καμπάνα την Κυριάκη για τη Θεία Λειτουργία τότε πότε θα χτυπήσει? Αυτά περί ενοχλήσεως είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις». Η Μαρίνα και ο φίλος της είναι άθεοι και υλιστές οπότε και μόνο η ύπαρξη της συγκεκριμένης Εκκλησίας κοντά τους τους ενοχλεί….

 9. Στέφανε,
  πώς ακριβώς το έβγαλες το συμπέρασμα για τη Μαρίνα ότι και μόνο η ύπαρξη της εκκλησίας την ενοχλεί; Την ξέρεις προσωπικά μήπως; Το γεγονός ότι δε συμμερίζεται τη χριστιανική κοσμοθεωρία την κάνει αυτομάτως πολέμιο της θρησκείας; Γιατί από τα λεγόμενά της την ενοχλεί ο θόρυβος, όχι η ίδια η εκκλησία.
  Μου φαίνεται ότι ψάχνεις να βρεις εχθρούς.

  Επίσης, τι επιχείρημα είναι το «και πότε να χτυπήσει η καμπάνα;»; Όποιος γουστάρει θα αρχίσει να κάνει σαματά μέσα στην πόλη και μάλιστα πρωί πρωί; Ο καθένας έχει (ή δεν έχει) τις μεταφυσικές του απόψεις, είναι ανάγκη να το διατυμπανίζει ενοχλώντας τους άλλους;

 10. Ο/Η Marina λέει:

  Στέφανε, αν διάβαζες προσεχτικά την επιστολή μου θα έβλεπες ότι στο τέλος γράφω πως «σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να πιστεύει σε ότι και όποιον νομίζει». Μάλλον όμως απομόνωσες ότι σε συνέφερε…

  Μου είναι τελείως αδιάφορο ότι στην γειτονιά μου υπάρχει εκκλησία. Το πρόβλημά μου είναι ότι η αιτία που κάθε Σαββατοκύριακο είμαι υποχρεωμένη να ξυπνάω από τις 7 το πρωί είναι αυτή η εκκλησία. Το ΠΡΟΒΛΗΜΑ μου είναι ο θόρυβος, όχι η εκκλησία η ίδια.

  Επίσης, τι επιχείρημα είναι όντως το «και πότε να χτυπήσει η καμπάνα;». Αν είναι να ενοχλεί τους κατοίκους να μην χτυπήσει ποτέ. Αλήθεια, αν έγραφα ότι αντί για μία χριστιανική εκκλησία είχα απέναντι από το σπίτι μου ένα τζαμί και με ενοχλούσε ο μουεζίνης που βγαίνει και καλεί σε προσευχή τους πιστούς του Ισλάμ, θα είχες την ίδια αντίδραση??

  Και γιατί δεν μας σχολιάζεις καθόλου την τόση «χριστιανική» αντίδραση των ανθρώπων της εκκλησίας, ιδιαίτερα εκείνου που απείλησε τον φιλο μου ότι θα τον χτυπήσει επειδή «του διέκοψε την προσευχή». Μήπως επειδή είναι υπέρτατος φαρισαϊσμός??

  Πάντως, δεν γνώριζα ότι διαπράττω αμαρτία επειδή θέλω το αυτονόητο, δηλαδή την ηρεμία μέσα στο ίδιο μου το σπίτι. Ίσως αν προβώ σε κάποια επικερδέστατη «δωρεά» εκτάσεων που ανήκουν στον Ελληνικό λαό να καταφέρω να σώσω την ψυχή μου!!

  Τελειώνοντας, θα ήθελα να σου επιστήσω την προσοχή σε ένα ζήτημα εγκυκλοπαιδικών γνώσεων. Την τελευταία φορά που κοίταξα στο λεξικό δεν θυμάμαι να ανέφερε τις λέξεις άθεος και υλιστής ως βρισιές. Είναι σαν να λέω «Ο Στέφανος είναι χριστιανός οπότε και μόνο η ύπαρξη κάποιου που δεν είναι τον ενοχλεί….»

 11. Ο/Η Στέφανος λέει:

  Αγαπητή Μαρίνα,

  Μα φυσικά και το λεξικό δεν αναφέρει τις λέξεις άθεος και υλιστής σαν βρισιές γιατί φυσικά δεν είναι και ούτε φυσικά εγώ είχα πρόθεση να σε βρίσω. Όμως καλό θα ήταν να υπογραμμιστεί ότι η διαμαρτυρία σου δεν έχει(θα μου επιτρέψεις να το πιστεύω αυτό) και τόσο αγνά κίνητρα. Τι εννοώ , είναι η διαμαρτυρία ενός ανθρώπου που διάκειται κατ΄αρχήν εχθρικά προς την Εκκλησία και έχει ασπαστεί τον αθεισμό και τον υλισμό(δεν είναι κακό να το παραδεχθείς) και αυτό από μόνο του έχει αξία. Θα μου επιτρέψεις να πιστεύω ότι αυτό ήταν τα βαθύτερα σου κίνητρα για τη διαμαρτυρία σου. Το χτύπημα της καμπάνας ήταν απλά η αφορμή…..

 12. Ο/Η Serfvas λέει:

  Αγαπητή Μαρίνα,

  Οι καμπάνες ως γνωστόν υπάρχουν καί χτυπούν εδώ καί εκατοντάδες χρόνια. ‘Αρα είναι πλέον θεσμός ο οποίος δέν δύναται νά «καταργείται» από τόν κάθε τυχόντα πού δήθεν θά ενοχλείται από τόν θόρυβο, ούτε νά «διορθώνεται» από τό σύγχρονο καί ατελές νομικό σύστημα.

  Αναρωτιέμαι τό εξής. Τώρα τελευταία άρχισε νά σέ ενοχλεί ο ήχος τής καμπάνας; Εδώ καί 2 μήνες, όπως γράφεις; Τόσα χρόνια πού ζούσες; Δέν σέ ενοχλούσε; Καί μόνο τό Σαβ/κο σέ ενοχλεί; Στήν γειτονιά πού μένεις μόνο ο ήχος τής καμπάνας σέ ενοχλεί;

  Ξεχνάς ότι η Κυριακή είναι η ΚΥΡΙΩΣ ημέρα του εκκλησιασμού; Δηλαδή θέλεις νά σταματήση μιά παράδοση αρκετών εκατοντάδων χρόνων, γιά νά μπορείς νά κοιμάσαι εσύ;
  Ψεύδεσαι λοιπόν λέγοντας πώς “σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να πιστεύει σε ότι και όποιον νομίζει”.
  ΟΧΙ μόνο δέν τό σέβεσαι αλλά μανιωδώς ορέγεσαι καί επιδιώκεις νά καταργήσεις παράδοση εκατοντάδων ετών.

  Άθεος άνθρωπος ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!! Δέν υπήρξε ποτέ καί ούτε πρόκειται νά υπάρξει. Καί δέν υπάρχει διότι ο δημιουργός τού σύμπαντος κόσμου, «έβαλε» μέσα στό κάθε ένα από τά λογικά πλάσματά του τόν «σπόρο» περί τής υπάρξεως τού Θεού καί τήν ανάγκη τού ανθρώπου γιά τήν εύρεση-επικοινωνία μετά τού Θεού.
  Όλοι μας πιστεύουμαι κάπου. Όλοι μας «θεοποιούμαι» κάτι. Είτε τήν σάρκα μας, είτε τίς ορέξεις μας, είτε κάποιο πρόσωπο, είτε τό χρήμα, είτε κάτι άλλο. Είναι έμφυτο μέσα μας καί λειτουργεί θέλουμε δέν θέλουμε.
  Πάρε παράδειγμα τό αντίχριστο Μάρξ. Δήλωνε άθεος, καί έλεγε αυτός ο σατανάς, ότι η θρησκεία είναι τό όπιο τού λαού…
  Καί όμως ο ίδιος ήταν βαθιά θρησκευόμενος, καί φυσικά πίστευε… Πίστευε βέβαια στόν διάβολο καί όχι στόν πραγματικό Θεό, αφού άνηκε στούς Ταλμουδιστές, στήν χειρότερη τάξη τών Εβραιο-σιωνιστών.

  Τό άν πιστεύεις (καί πού), ή όχι, είναι βέβαια δικαίωμά σου νά τό χειριστείς όπως εσύ θέλεις. Δέν έχεις όμως τό δικαίωμα νά επεμβαίνεις στήν θρησκευτική λατρεία τών χριστιανών.
  Θέλεις δέν θέλεις ζούμε σέ μία χριστιανική χώρα καί αιώνες τώρα λειτουργεί ως έχει.

  Άν είχα ένα τζαμί δίπλα μου, πιστεύω πώς θά έπρεπε νά συμβιβαστώ μέ τήν κατάσταση πού θά εύρισκα καί όχι νά τούς δημιουργούσα πρόβλημα, πολύ δέ περισσότερο νά τούς άλλαζα κάποια θρησκευτικά τελετουργικά.

  ‘Αν πραγματικά σάς απείλησαν κάποιοι από τήν ενορία όπως είπες, αυτή τους η πράξη είναι κατακριταία.

  Αυτά τά λίγα μέ αγάπη.

 13. Ο/Η ρούλα λέει:

  Με άλλα λόγια, Μαρίνα, δεν είναι πρόβλημα της εκκλησίας που χτυπάει την καμπάνα της όποτε να ‘ναι και όσες φορές να ‘ναι, το πρόβλημα το έχεις εσύ, επειδή δεν πιστεύεις. Και αν σε ενοχλούν τα μηχανάκια που γκαζώνουν τα ξημερώματα, πάλι εσύ έχεις το πρόβλημα, επειδή δεν είσαι μηχανόβια. Οι μηχανόβιοι πότε θα γκαζώσουν δηλαδή, το μεσημέρι με την κίνηση;

  Στέφανε, όταν κάποιος διαμαρτύρεται, δεν εξετάζουμε τα κίνητρά του, εξετάζουμε αν η διαμαρτυρία του είναι δίκαιη ή όχι. Το αντίθετο μας οδηγεί σε δίκες προθέσεων και φρονημάτων, καταστάσεις τις οποίες καλό είναι να αποφεύγουμε, αν θέλουμε να λεγόμαστε πολιτισμένοι.

  Την καλημέρα μου σε όλους.

 14. Ο/Η Mandarin λέει:

  @Serfvas
  Το κείμενό σου δεν έχει καμιά σχέση με την αγάπη, για την ακρίβεια είναι γεμάτο μίσος. Αλήθεια εσύ σε ποια σατανιστική οργάνωση ανήκεις και από που αντλείς το μίσος αυτό, γιατί χριστιανός δεν μπορεί να είσαι.

 15. Ο/Η Serfvas λέει:

  Αγαπητέ (-ή) Mandarin

  Μπορείς σέ παρακαλώ νά μού κάνεις μία μικρή χάρη;
  Βρές σέ ένα λεξικό τόν ορισμό τής λέξεως «μίσος», γράψτο μου καί πέσμου πού εντοπίζεις μίσος.
  Σ’ ευχαριστώ καί ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη άν πρόσβαλα κάποιον.

 16. Ο/Η Mandarin λέει:

  @Serfvas

  Σου παραθέτω τα λόγια από τα οποία, κυρίως, διέκρινα απύθμενο μίσος:

  «Πάρε παράδειγμα τό αντίχριστο Μάρξ. Δήλωνε άθεος, καί έλεγε αυτός ο σατανάς, ότι η θρησκεία είναι τό όπιο τού λαού…
  Καί όμως ο ίδιος ήταν βαθιά θρησκευόμενος, καί φυσικά πίστευε… Πίστευε βέβαια στόν διάβολο καί όχι στόν πραγματικό Θεό, αφού άνηκε στούς Ταλμουδιστές, στήν χειρότερη τάξη τών Εβραιο-σιωνιστών.»

  Μην ξεχνάς ότι και ο Μαρξ υπήρξε ένας θνητός άνθρωπος που απλά παράθετε τις απόψεις του, πράγμα που όλοι είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε και το ίδιο είναι και οι Εβραίοι. Σύμφωνα με το χριστιανισμό μάλιστα όσοι έχουν χάσει το δρόμο του θεού είναι αυτοί που αξίζουν περισσότερο την αγάπη μας.

  Πριν ξεκινήσεις λοιπόν το κήρυγμα σε κάποιον, είναι καλό, κατά τη γνώμη μου πάντα, να είσαι συνεπής με τις δικές σου απόψεις.

  Όλοι ζούμε κοντά σε εκκλησίες μία ή και περισσότερες αν είμαστε τυχεροί όπως εγώ, αλλά δεν ακούμε τις Κυριακές την καμπάνα αν και χτυπάει σε όλες ανελλιπώς. Καλό θα ήταν μάλλον να ελεγθούν τα ντεσιμπέλ της εν λόγω καμπάνας για να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι.

 17. Ο/Η Serfvas λέει:

  Άν τά στοιχεία τά οποία παρέθεσα γιά τόν αντίχριστο Μάρξ σέ ενόχλησαν, λυπάμαι αλλά τυνχάνουν αλήθεια.
  Δέν μισώ, ούτε εχθρεύομαι κανέναν.
  Μισώ όμως τήν διαβολική τακτική, όπως αυτή τών Χριστοκτόνων Εβραίων, η οποία τακτική βγάζει τούς ανθρώπους εκτός τού τελικού τους σκοπού πού είναι η ΘΕΩΣΙΣ, δηλαδή η επανένωσις τού εκπεσόντος ανθρώπου μετά τού Θεού-Δημιουργού.
  Εκεί, ΝΑΙ! Θά τά πώ χύμα, αφού η σιγή ισοδυναμή μέ δειλία καί άρνηση τού Θεού.

  Εύχομαι νά καταλάβεις τήν διαφορά μίσους καί έκφρασης γνώμης.

 18. Ο/Η SimonSays λέει:

  Serfvas, ίσως η θέωση να είναι ο δικός σου τελικός σκοπός…η φίλη Μαρίνα πάντως λίγη ησυχία ψάχνει τα πρωινά του Σ/Κ.

 19. Ο/Η Serfvas λέει:

  Συμφωνώ πώς η ησυχία είναι πολύτιμο αγαθό. Καί μακάρι νά μπορούσε νά βρεθεί κάποια λύση. Όχι όμως νά αλλάξει η λειτουργική ζωή τής Εκκλησίας εξαιτίας λόγω ύπνου. Φαντάσου σέ κάθε γειτονιά καί από μία τέτοια περίπτωση… πού θά φτάναμε; Νά σταματήσουμε τίς καμπάνες από τίς Εκκλησίες καί έπειτα νά κλίναμε καί τίς Εκκλησίες επειδή κάνει φασαρία ο κόσμος όταν φεύγει.
  Όχι φίλε μου. Οι λίγοι καί τωρινοί ακολουθούν τήν μακρόχρονη παράδοση τόσων αιώνων.
  Ειλικρινά τής εύχομαι νά βρεί κάποιον λογικό τρόπο νά ησυχάσει.

 20. Ο/Η Mandarin λέει:

  Το ξέρω Simon ότι είναι άσχετο το ερώτημα αλλά μιας και ο Serfvas είναι διαθέσιμος θα ήθελα να του θέσω ένα ερώτημα που με απασχολεί και μάλιστα δε θα σχολιάσω την απάντηση για να μην ξεφύγει το thread.

  Αν θέλεις λοιπόν Serfvas μπορείς να μου απαντήσεις στο εξής ερώτημα:

  Με ποίο τρόπο ένας σύγχρονος άνθρωπος πείθεται για την αλήθεια του χριστιανισμού (κατά την ορθόδοξη παράδοση); Διευκρινίζω ότι με ενδιαφέρει το σήμερα και όχι πως πείσθηκαν οι σύγχρονοι του Ιησού. Πώς δηλαδή ο άνθρωπος του 20ου και του 21ου αιώνα μπορεί να πειστεί ότι ο χριστιανισμός περιέχει αλήθεια ή και όλη την αλήθεια; Για παράδειγμα εσένα τί σε έπεισε; (Αν δεν το θεωρείς προσωπικό δεδομένο βέβαια).

 21. Ο/Η Serfvas λέει:

  Σέ ευχαριστώ Mandarin γιά τό υπέροχο, όμορφο καί πολύ πετυχημένο ερώτημα πού έθεσες. Πραγματικά σ’ευχαριστώ.
  Θέλεις απάντηση στό ερώτημα πού έθεσες καί ‘γώ θά σού περισσότερα. Θά σού δώσω αυτή αύτη τήν πίστη, ή άν προτιμάς τό ΘΑΥΜΑ!
  Θά απαντήσω σύντομα γιά μήν κουράσω καί άν σέ καλύψω έχει καλώς. Ειδάλως βλέπουμε…
  Η χριστιανική θρησκεία, είναι θρησκεία ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΣ, ήτοι, είναι η μοναδική στήν οποία αποκαλύφθηκε ο ίδιος ο δημιουργός στό πλάσμα του.
  Παγκοσμίως λοιπόν, γίνονται τρία πασιφανή θαύματα κάθε χρόνο, τά οποία δέν δύναται νά αμφισβητήσει ουδείς ως κάλπικα.
  Πρώτον, στίς 6 Αυγούστου (μέ τό παλαιό ημερολόγιο), στήν αγρυπνία πού γίνεται στό όρος Θαβώρ εμφανίζεται μία νεφέλη. Γράφεται σχετικά στά Ευαγγέλια ότι η νεφέλη, ήταν τό τρίτο πρόσωπο τής Αγίας Τριάδος. Μυστηριωδώς εμφανίζεται, μυστηριωδώς χάνεται.
  Δεύτερον, στίς 6 Ιανουαρίου, στόν Ιορδάνη ποταμό, όταν ο Τίμιος Σταυρός τού Χριστού μας πέσει στόν ποταμό, εκείνη καί μόνο τή στιγμή ο ποταμός γυρνάει πρός τά πίσω.
  Τρίτον, τό μέγα Σάββατο τό πρωί, στήν Αναστάσιμη ακολουθία πού γίνεται, βλέπουν όλοι όσοι είναι συγκεντρωμένοι μέσα στό ναό τής Αναστάσεως, τό Άγιον Πνεύμα εν ήδη πυρίνων γλωσσών νά περιφέρεται πάνω από τά κεφάλια τών πιστών.
  Πουθενά καί σέ καμμία άλλη θρησκεία δέν γίνονται θαύματα.
  Άν αυτά δέν σέ πείθουν, τότε καί νεκρό αναστημένο νά δείς καμμία οφέλεια δέν θά έχεις…

 22. Ο/Η SimonSays λέει:

  Serfvas: Η ‘μακρόχρονη παράδοση’ στην οποία αναφέρεσαι τυχαίνει να παραβιάζει τους νόμους του κράτους πέρι επιτρεπτού ορίου ντεσιμπέλ. Νόμος που οι περισσότερες εκκλησίες εφαρμόζουν με ευκολία.

  Μandarin: Αν θέλεις τη δική μου άποψη, είχε δημοσιευτεί πριν από μερικές μήνες μια μελέτη που έδειχνε ότι αρκετά μεγάλος αριθμός πιστών κάνει θρησκευτική ‘μετεγγραφή’ όταν παντρεύεται. Νομίζω οι καθολικοί ήταν οι πιο πρόθυμοι να φύγουν από την ομάδα ενώ οι ινδουιστές ήταν οι λιγότερο πρόθυμοι. Κάτσε να τη βρω την έρευνα και μπορώ να το κάνω ξεχωριστό θέμα.

 23. Ο/Η demetrios λέει:

  καλό σαββατοκύριακο χωρίς καμπανοκρουσίες
  και με ενα ποιημα απο τον μεγάλο μας ποιητή

  Η Πόλις

  Είπες·

  «Θα πάγω σ’ άλλη γη, θα πάγω σ’ άλλη θάλασσα.

  Μια πόλις άλλη θα βρεθεί καλλίτερη από αυτή.

  Κάθε προσπάθεια μου μια καταδίκη είναι γραφτή·

  κ’ είν’ η καρδιά μου — σαν νεκρός — θαμένη.

  Ο νους μου ως πότε μες στον μαρασμόν αυτόν θα μένει.

  Όπου το μάτι μου γυρίσω, όπου κι αν δω

  ερείπια μαύρα της ζωής μου βλέπω εδώ,

  που τόσα χρόνια πέρασα και ρήμαξα και χάλασα.»

  Καινούριους τόπους δεν θα βρεις, δεν θά

  βρεις άλλες θάλασσες.

  Η πόλις θα σε ακολουθεί.

  Στους δρόμους θα γυρνάς

  τους ίδιους.

  Και στες γειτονιές τες ίδιες θα γερνάς·

  και μες στα ίδια σπίτια αυτά θ’ ασπρίζεις.

  Πάντα στην πόλι αυτή θα φθάνεις.

  Για τα αλλού — μη ελπίζεις—

  δεν έχει πλοίο για σε,

  δεν έχει οδό.

  Έτσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ

  στην κώχη τούτη την μικρή, σ’ όλην την γη την χάλασες.

  Κωνσταντίνος Καβάφης

 24. Ο/Η drigman λέει:

  Κύριε serfas, μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε από που προμηθεύεστε τα ναρκωτικά σας, γιατί απ’ ότι φαίνεται κάνουν εξαιρετικά «ταξίδια»; Ευχαριστώ.

 25. Ο/Η Pygoskelis Luciferiis λέει:

  Ξερετε drigman, το λιβάνι όταν καίγεται εκλύει εκτός των άλλων και καναβινόλη, οπότε η ισχύς της καναβινόλης συνδυάζεται με την ισχύ της ντρόγκας του λαού και το ναρκωτικό είναι παντοδύναμο.
  Και για τους χριστιανούς που τσιρίζουν ωρυόμενοι ότι -και καλά- τους καταπιέζουμε, ένα κόμικ που τα λέει όλα:

 26. Ο/Η Mandarin λέει:

  Η αλήθεια είναι πως περίμενα μια σοβαρή και τεκμηριωμένη απάντηση αλλά αντί αυτής ο serfvas αποφάσισε να απαντήσει χιουμοριστικά (πώς αλλιώς να το εκλάβω;). Δεν πειράζει όμως τουλάχιστον γελάσαμε.

 27. Ο/Η Aris λέει:

  Για όσους χρειάζονται θαύματα για να πιστέψουν, θα τους πρότεινα να ψάξουν για τον Διόνυσο ζαγρέα, τον Ορφέα, τον Ζωροάστρη, Μωάμεθ, Βούδα….η λίστα είναι ατελείωτη. Εσταυρωμένοι σωτήρες καταγράφονται από το 800 π.χ. και όλοι οι πιστοί όλων των θρησκειών ισχυρίζονται ότι «η δικιά μου θρησκεία είναι καλύτερη από την δική σου». Δικαίωμα τους βέβαια.

  Και για μην ξεχνιόμαστε, η αντίληψη πως κάτι «είναι παράδοση» και άρα το δέχομαι χωρίς να το καταλαβαίνω ούτε σαν βαθύτερο νόημα, ούτε πως προήλθε και παραλάχθηκε στα βάθη των αιώνων, είναι το ίδιο με το «γιατί να σκέφτομαι εγώ αφού οι άλλοι σκέφτονται πριν από εμένα για εμένα».

  Τέλος πάντων είτε είναι καμπάνα, είτε μουεζίνης ή οι χαρούμενοι χάρε κρίσνα, αν ενοχλεί έστω και έναν κάτι πρέπει να γίνει. Κανείς δεν είναι πάνω από τον νόμο. Δεν ξέρω τι δουλειά κάνει ο serfvas και πόσο ελεύθερο χρόνο έχει, εγώ όμως θέλω να διαθέτω τον λίγο που έχω όπως νομίζω καλύτερα και μεταξύ αυτού είναι και ο ύπνος. Δεν νομίζω άλλωστε και για τους ίδιους τους χριστιανούς, ότι η παρουσία του Θεού στην εκκλησία αυξάνεται με τον αριθμό των χτύπων και των ντεσιμπέλ.

  Αν τόσο αρέσει σε κάποιον ο ήχος της καμπάνας και των δοξολογιών να τον βάλει σε i-pod, κασσέτα ή DVD να μαγνητοφωνεί και λειτουργίες μη χάσει κανένα επεισόδιο. Πάντως θα του πρότεινα να κάνει και μία βόλτα μέχρι το Ιράν να δεί πως είναι η θεοκρατία πριν αποφασίσει ότι είναι λάτρης της.

  Ο υλιστής, άθεος και ελπίζω όχι και αύριο άυπνος φίλος της Μαρίνας

 28. @Serfvas,
  πρώτα απ’όλα συγχαρητήρια για τη χριστιανική αγάπη σου. Έχω να σου υποδείξω μια λογική πλάνη στην οποία έχεις υποπέσει: το argument from tradition: το τι γινόταν τόσα χρόνια δεν κάνει κάτι σωστό ή λάθος, είναι άσχετο.

  Επίσης, έχω μια απορία με αυτά τα θαύματα. Αν και θα ήθελα περισσότερες αποδείξεις από την προσωπική μαρτυρία (που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη), ας πούμε ότι τα δεχόμαστε ότι γίνονται και ότι δεν μπορούμε να τα εξηγήσουμε. Και τι σημαίνει αυτό; Δεν δείχνει τίποτα περισσότερο από άγνοια και έλλειψη φαντασίας (και άλλη λογική πλάνη). Και τι σόι θεός είναι αυτός που επιλέγει να μην κάνει σαφή την ύπαρξή του, αλλά να παίζει κρυφτούλι με ταχυδακτυλουργικά κόλπα;

 29. Ο/Η Serfvas λέει:

  Κύριοι, drigman, Pygoskelis Luciferiis, Mandarin καί Aris
  Σάς ευχαριστώ πού ασχοληθήκατε μέ τήν αναξιότητά μου, άν καί δέν τό αξίζω.
  Σήμερα η Εκκλησία τού Χριστού μας εορτάζει τήν Παγκόσμιο Ύψωση τού Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου). Σάς εύχομαι λοιπόν καλή φώτηση…

  Διαπιστώνω μετά λύπης ότι ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ κανένα επιχείρημα (πλήν τών μικρών ύβρεων πού χρησιμοποιείτε), γιά νά αντικρούσετε τά ντοκουμέντα-αποδείξεις τής ΜΟΝΗΣ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ πού σάς παρέδωσα. Πολλοί αντίχριστοι (γιαχωβάδες, εβραίοι, μουσουλμάνοι κτλ.) βρίσκονται παρόν τήν ώρα πού γίνονται τά Θαύματα. Μήπως δέν βλέπουν απ’ όλο τόν κόσμο μέσω τής τηλεόρασης τόν Ιορδάνη ποταμό νά στρέφεται θαυματουργικά πρός τά οπίσω; Μήπως τόσοι καί τόσοι εχθροί τού χριστιανισμού δέν ΦΡΙΤΟΥΝ βλέποντας θαυματουργικά νά ανάβουν μέσα στόν Πανάγιο Τάφο τά καντηλάκια καί τά κεριά κάποιων πιστών;
  Ειδικά οι εβραίοι πού μισούν θανάσιμα τόν Χριστό καί τούς χριστιανούς, ψάχνουν τά πάντα μέσα στόν Πανάγιο Τάφο μήπως βρούν κάποιο στοιχείο πού νά δικαιολογεί τό θαυματουργικό άναμα τών κεριών τού Πατριάρχη μέσα στόν Π.Τάφο. Καί φυσικά δέν βρίσκουν τίποτα.
  Καί όμως μένουν πιστοί στό άχρηστο πιστεύω τους, στήν πλάνη τους. Λύπαμαι καί αυτούς καί εσάς.

  Φίλε drigman. Απ’ ότι φαίνεται ξέρεις καλά από ναρκωτικά. Τό όνομά σου αυτό δηλώνει. Άν στήν θέση τού «i» βάλουμε τό «u», γίνεσαι αμέσως drugman=ναρκωμανής. 🙂

  Φίλε Pygoskelis Luciferiis. Έχεις πάει ποτέ σέ Εκκλησία νά δείς τί λογής θυμιάματα χρησιμοποιούν. Πήγαινε καί θά δείς ότι άν τσιρίζουν κάποιοι αυτοί είναι οι δαιμονισμένοι (άρρωστοι-πάσχοντες), καί όχι οι χριστιανοί. Πρόσεξε όμως μήπως αρχίσεις νά τσιρίζεις καί ‘συ ΟΧΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΙΟΥ.

  Φίλε Mandarin. Λυπάμαι καί πάλι γιά σένα. Είχα μία ελπίδα πώς θά ένοιωθες κάτι μικρό μέσα σου. Άν είχα χρήματα θά σού τά διέθετα νά πήγαινες στά Ιεροσόλυμα τήν Ανάσταση γιά νά δώ άν θά γελούσες μετά ή θά έκλαιγες μέ «μαύρο» δάκρυα όπως ο Απ.Πέτρος όταν αρνηθήκε τόν Χριστό μας. Αλλά όπως φαίνεται προτιμάς τά παντοτινά δάκρυα μετά θάνατον.

  Φίλε Aris. Ξέρεις πολλούς εσταυρωμένους σωτήρες; Σέ παρακαλώ γράψε μας 5-10 από αυτούς γιά ποικιλία-ορντέρβ καθώς καί «θαύματα» πού έκαναν στό παρελθόν ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ.

  Αυτά μέ αγάπη Χριστού…

 30. Ο/Η Marina λέει:

  @serfvas

  «Πρώτον, στίς 6 Αυγούστου (μέ τό παλαιό ημερολόγιο), στήν αγρυπνία πού γίνεται στό όρος Θαβώρ εμφανίζεται μία νεφέλη. Γράφεται σχετικά στά Ευαγγέλια ότι η νεφέλη, ήταν τό τρίτο πρόσωπο τής Αγίας Τριάδος. Μυστηριωδώς εμφανίζεται, μυστηριωδώς χάνεται.»

  Σύννεφο στα βουνά! Δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στον κόσμο! Επίσης, πουθενά αλλού δεν συμβαίνει τα σύννεφα να εμφανίζονται μυστηριωδώς και απροειδοποίητα! Παίρνουν ένα τηλέφωνο πρώτα ότι σε μία ώρα θα είναι εκεί!

  «Πουθενά καί σέ καμμία άλλη θρησκεία δέν γίνονται θαύματα.»

  Μάλλον θα πρέπει πρώτα να ρωτήσεις βουδιστές και ινδουιστές για το αν θεωρούν ότι στις δικές τους θρησκείες γίνονται θαύματα. Η πίστη στο «θαύμα» αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες ασπασμού της θρησκείας που το επικαλείται.

  Σημαίνει επίσης ότι αυτός που αναζηταει θαύματα έχει λιγότερη πίστη. Δεν μπορεί να πιστέψει αν δεν υπάρχει το θαύμα ως στοχείο στην πίστη του, το οποίο θα του «αποδεικνύει» ότι κάποια ανώτερη οντότητα ελέγχει του νόμους της φύσης με τρόπο άγνωστο για τους ανθρώπους. Όπως πολύ σωστά γράφει ο Shipwrecked Frontier Pioneer, κάτι που δεν μπορεί να εξηγηθεί δείχνει απλά την έλλειψη της επιστημονικής γνώσης που να τεκμηριώνει τις
  αιτίες και την προέλευση τους.

 31. Ο/Η Mandarin λέει:

  @serfvas

  Θα ήθελα να δώσω και μια σοβαρή απάντηση περί θαυμάτων γενικώς. Είναι αλήθεια ότι δεν πιστεύω σε τίποτα που δεν αποδεικνύεται, θαύματα, αστρολογία, μαγεία, μαντεία κλπ. Αν ο αγαπητός serfvas αναφερόταν σε ένα θαύμα που έγινε μια και μόνο φορά δε θα απαντούσα καθόλου, όμως τα θαύματα στα οποία αναφέρεται, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, συμβαίνουν κάθε χρόνο με τις ίδιες συνθήκες. Αυτό όντως είναι ενδιαφέρον.

  Θα ήθελα να δώσω μια πληροφορία σε όλους όσους πιστεύουν σε τέτοια επαναλαμβανόμενα, καλά ορισμένα και παρατηρήσιμα θαύματα. Υπάρχει ένα ίδρυμα στις ΗΠΑ το James Randi Foundation http://www.randi.org/ το οποίο είναι διατεθειμένο να δώσει ένα εκατομμύριο δολάρια σε όποιον δώσει έστω και ενδείξεις ενός θαύματος όπως τα παραπάνω. Σίγουρα είναι πολύ εύκολο να αποδείξει κανείς τα θαύματα που αναφέρει ο serfvas και να πάρει το εκατομμύριο. Όχι για προσωπικό όφελος μπορεί να τα χρησιμοποιήσει όπως θέλει. Επίσης θα ήθελα να πληροφορήσω όποιον ενδιαφέρεται ότι η προσφορά αυτή ισχύει εδώ και χρόνια και ότι πολλοί έχουν γίνει ρεζίλι ισχυριζόμενοι ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν οτιδήποτε το οποίο με τις σημερινές γνώσεις θεωρείται υπερφυσικό.

  Αντιλαμβάνομαι ότι για έναν απλό πολίτη και πιστό είναι δύσκολο να επιχειρήσει να αποδείξει ένα θαύμα αλλά για παράδειγμα για την ηγεσία της εκκλησίας θα ήταν μια απίστευτη επιτυχία και παρότι όπως βλέπουμε καθημερινά οι πατέρες της εκκλησίας αναζητούν νόμιμους και παράνομους τρόπους για να αποκτήσουν χρήματα, κανείς δεν έχει τολμήσει να διεκδικήσει το εκατομμύριο με ένα από αυτά τα θαύματα.

  Όποιος λοιπόν θέλει να πείσει ένα σκεπτικιστή ή ένα άθεο ή ένα αλλόδοξο για την αλήθεια της δικής του θρησκείας, τον προτρέπω να διεκδικήσει το εκατομμύριο, διαφορετικά μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει αλλά θα μας επιτρέψει τουλάχιστον τα σαρκαστικά σχόλια.

 32. Ο/Η serfvas λέει:

  Marina καί Shipwrecked,

  Σάς ευχαριστώ πού συμμετέχατε καί εσείς στήν τοποθέτηση πού έκανα.

  Marina δέν χρειάζεται νά μέ ειρωνεύεσαι σχετικά μέ τήν νεφέλη. Βέβαια δέν φταίς εσύ αλλά η αδυναμία μου νά εκφράσω αυτό πού συντελείται εκεί, φταίει πού δέν καταλαβαίνεις. Όμως ξαναλέω. Μίλησα γιά νεφέλη καί όχι γιά σύννεφα…
  Ειλικρινά σού εύχομαι νά βρείς τήν ησυχία πού ζητάς. Μέσα από τήν καρδιά μου.

  Όσο γιά τά «θαύματα» σέ αλλόθρησκους, δέν γνωρίζω νά γίνονται πουθενά, πολύ απλά διότι οι θρησκείες τους είναι κατασκευάσματα ανθρώπων (Δίας, Βούδας, Μωάμεθ κτλ.) καί όχι η αποκεκαλυμένη υπό τού Θεού-Δημιουργού Εκκλησία. Άρα πρόκειται γιά πλάνη.

  Shipwrecked σέ ευχαριστώ γιά τά καλά σου λόγια.
  Η έλλειψει γνώσεών σου πάνω στά τής χριστιανικής πίστεως, σέ έχει οδηγήσει νά νομίζεις (ορθολογιστικά) ότι δύναται ο άνθρωπος νά δεί τόν Θεό όπως μπορεί νά δεί έναν συνάνθρωπο. Όχι φίλε μου. Ο Θεός δέν παίζει κρυφτούλι μέ κανέναν. Η παρουσία Του είναι τόση διάχυτη καί φανερή πού μόνο κάποιος οικειοθελώς αγνοεί τήν Παρουσία Του.
  Όλη η πλάση μαρτυρεί ότι υπάρχει κάποιος «τεχνίτης» ο οποίος τήν δημιούργησε καί φυσικά τήν συντηρεί μέ τήν παντοδυναμία Του.
  Μπορεί κάποιος νά εξηγήσει πώς ένας μικρός σπόρος δένδρου γίνεται ένα παλύψηλο δένδρο τών 100 καί 150 μέτρων; ΠΟΙΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ έβαλε μέσα του τέτοια «δύναμη»;
  Μπορεί νά εξηγήσει κάποιος πώς τά σύννεφα τά οποία είναι νερό, στέκονται εκεί ψηλά καί μόνο κατόπιν «εντολής» πέφτουν στή γή μέ μορφή μικρών σταγόνων;

  Μήπως τελικά η άγνοια πού αναφέρεις, στό ότι δέν δυνάμεθα νά εξηγήσουμε κάποια μυστήρια γεγονότα, είναι στήν πραγματικότητα επιθυμία αρνήσεως ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ;

 33. Ο/Η Mandarin λέει:

  Πάλι άρχισε τα χιουμοριστικά του ο serfvas και μας ρωτά:

  «Μπορεί νά εξηγήσει κάποιος πώς τά σύννεφα τά οποία είναι νερό, στέκονται εκεί ψηλά καί μόνο κατόπιν “εντολής” πέφτουν στή γή μέ μορφή μικρών σταγόνων;»

  Το ερώτημα βέβαια που πρέπει να τεθεί εδώ είναι: Μα καλά είναι δυνατόν να υπάρχει άνθρωπος στο έτος 2008 που να μην ξέρει;

  Ειλικρινά απορώ βαριέστε να διαβάσετε; Η απάντηση περιλαμβάνεται πια στα βιβλιά του δημοτικού…

  Και το άλλο ερώτημα που θέτει:

  «Μπορεί κάποιος νά εξηγήσει πώς ένας μικρός σπόρος δένδρου γίνεται ένα παλύψηλο δένδρο τών 100 καί 150 μέτρων;

  Και αυτό είναι απαντημένο εδώ και καιρό αλλά τουλάχιστον απαιτεί γνώσεις λυκείου.

  Τι να πω δεν πιστεύω στα μάτια μου, μακάρι οι απορίες του ανθρώπου να ήταν τόσο απλοϊκές.

 34. Ο/Η pygoskelis luciferis λέει:

  Όσες φορές πήγα στηνεκκλησία-και έχω παε πολλάκις σε γάμους και βαφτίσια- δεν τσίριξα.Μόνο οι ψυχοπαθείς, οι υποβαλλόμενοι και οι υστερικοί πιστεύουν. Επίσης οι σχιζοφρενείς και οι πάσχοντες απο παρανοίκήψύχωση πιστεύουν στην ύπαρξη δαιμόνων. Αλήθεια, το έψαξες ποτέ;

 35. Ο/Η Marina λέει:

  @sefvas

  Η βλακεία είναι ανίκητη. Μόνο αυτό έχω να πω και δεν θα ασχοληθώ περαιτέρω.

 36. Ο/Η serfvas λέει:

  «Μετά πρώτη καί δευτέρα νουθεσία παραιτού…» λέει ο Απ.Παύλος. Γι’αυτό καί αυτή είναι η τελευταία μου τοποθέτηση επί τού θέματος.

  Marina… η απάντησίς σου τά λέει όλα γιά σένα. Έχετε γειά βρυσούλες…

  Φίλε Mandarin,
  ή σού ξεφεύγει τό νόημα τών λεγομένων μου, ή επίτηδες κάνεις πώς δέν καταλαβαίνεις.
  Τό τί ακριβώς γράφεται στά βιβλία τού Δημοτικού καί τού Λυκείου δέν γνωρίζω, καί προσωπικά δέν μέ ενδιαφέρει αφού οι αλλιώσεις πού έχουν κάνει μέσα στά βιβλία, οι εχθροί τής Ιστορίας τού Ελληνικού Γένους καί τής Ορθοδόξου Πίστεως, είναι πέρα γιά πέρα αναληθείς. Έχουν βέβαια καί τμήματα πού λένε τήν αλήθεια, αλλά μέσα στήν αλήθεια υπάρχει τό «δηλητήριο»-ψέμα-ανακρίβεια.
  Τό νόημα τών όσων σού είπα δέν είναι τό πώς μεγαλώνει π.χ. ένα δένδρο, ΑΛΛΑ Η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΣΑ ΤΟΥ.
  Καί τό ερώτημα πού τίθεται καί καλώ νά απαντήσεις άν θέλεις είναι, ΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ; ΠΟΙΟΣ??? Μή μού πείς τό πώς μεγαλώνει γιατί είναι άσχετο μέ τό ερώτημα πού σού θέτω.
  ΠΟΙΟΣ «ΚΡΑΤΑΕΙ» τά σύννεφα πού βλέπω έξω απ’ τό παράθυρό μου καί δέν βρέχει; Καί γιατί άλλες φορές βρέχει, σταματάει, ξαναβρέχει κτλ. Από μόνα τους τά σύνεφα ξέρουν πότε νά ρίξουν τό νερό;
  Καταλαβαίνεις τό ερώτημα-απορία μου; Μήν κολλάς στίς λέξεις καί μή παίζεις μέ αυτές. ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ τών λεγομένων μου κοίτα.
  Καί μή μού πείς ότι γιά όλα αυτά ευθύνεται η φύση γιατί τότε κάνεις δύο πολύ σοβαρά λάθη.
  Πρώτον, αναγνωρίζεις υπέρτατη αρχή-δημιουργό-«θεό», τήν φύση. Άρα δέν είσαι άθεος, αλλά πιστεύεις σέ υπέρτατη δύναμη. Γίνεσαι όμως ειδωδολάτρης, γιατί…

  Δεύτερον, προσωποποιείς τήν φύση (τής δίνεις ύπαρξη-πρόσωπο), αφού ένα απρόσωπο καί χωρίς λογική όν, δέν δύναται νά δημιουργήσει κάτι.
  Δέν έχεις προβληματιστεί πώς δημιουργήθηκαν τά πάντα; ΠΟΙΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ??? ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ?

  Σ’ευχαριστώ, είτε πρόκειται νά μού απαντήσεις, είτε όχι.

  Φίλε pygoskelis luciferis,
  απάντησες άθελά σου στό ερώτημα πού έθεσες σχετικά μέ τήν ύπαρξη δαιμονίων. Γίνομαι πιό συγκεκριμένος.
  Γράφεις γιά ψυχοπαθείς ανθρώπους. Συμφωνώ ότι υπάρχουν τέτοιοι (είμαι ένας από αυτούς), αφού νοσεί η ψυχή τους. Σέ ρωτάω λοιπόν νά μού πείς ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΨΥΧΗ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ??? ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΗ??? Θά διαβάσεις σέ ιατρικά βιβλία πώς έχουν κατονομαστεί ΟΛΑ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΟΜΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΝ ΟΝΟΜΑΣΑΝ ΨΥΧΗ. ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ?
  Η ψυχή είναι αθάνατη,αόρατη, βρίσκεται «φυλακισμένη» μέσα στό σώμα του ανθρώπου όσο καιρό ζεί ο άνθρωπος, αυτή είναι ο κινητήριος μοχλός τού σώματος, καί μετά τόν θάνατο τού ανθρώπου (πού στήν ουσία θάνατος είναι ο χωρισμός ψυχής καί σώματος), η ψυχή ΑΙΩΝΙΩΣ ΘΑ ΕΥΦΡΑΙΝΕΤΑΙ, Ή ΘΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ, αναλόγως τών πράξεών της. Στήν σύντομη αυτή ζωή μας, στόν αγώνα μας γιά τήν σωτηρία παρίστανται αοράτως Άγγελοι φρουροί τής ψυχής μας, καθώς καί δαίμονες οι οποίοι μάς σπρώχνουν στήν αμαρτία. Βεβαίως υπάρχουν δαίμονες καί αλοίμονο όποιος δέν τό πιστεύει.
  Αυτή είναι η πίστη πού μού έμαθε η Εκκλησία καί δέν τήν διαπραγματεύομαι. Εύχομαι μόνο νά τήν βρεί όλος ο κόσμος.

  Σάς ευχαριστώ πού μέ ανεχθήκατε… 🙂

 37. Ο/Η pygoskelis luciferis λέει:

  @μαρινα: Μακάρι να ήταν βλακεία. Ψυχοπάθεια κανονική είναι. Τολμα να αμφισβητήσεις τις μαλακίες που γράφει το άγιο του βιβλίο, και θα δείς και τον πιο μειλίιχο χριστιανό να γίνεται θηρίο για να σε κατασπαράξει…

 38. @serfvas
  θα σε παρακαλούσα να μην υποθέτεις τι πιστεύω και να μένεις σε αυτά που έχω γράψει, όχι σε αυτά που θα ήθελες να έχω γράψει.

  Όσο για το επιχείρημα του σχεδιασμού (ή τελεολογικό επιχείρημα) που τόσο σου αρέσει, έχει καταρριφθεί πολλές φορές με πολλούς διαφορετικούς τρόπους (μπορείς να διαβάσεις τα counterarguments). Με αποκορύφωμα, φυσικά, την εξέλιξη (η οποία, για να σε προλάβω είναι αποδεκτό ΓΕΓΟΝΟΣ, όχι «απλά μια θεωρία»). Αν έχεις όρεξη να διαβάσεις κάτι περισσότερο από τη βίβλο, θα σου πρότεινα τον «Τυφλό Ωρολογοποιο» του Dawkins. Λυπάμαι, αλλά η κατανόηση που έχεις για το φυσικό κόσμο ανήκει στη βικτωριανή εποχή, στην καλύτερη περίπτωση.

 39. Ο/Η Δημήτρης λέει:

  @serfvas

  Ο Θεός στον οποίον αναφέρεσαι δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως το Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας. Η θρησκεία του Ιπτάμενου Μακαρονοτέρατος, είναι θρησκεία ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΣ, ήτοι, είναι η μοναδική στήν οποία αποκαλύφθηκε ο ίδιος ο δημιουργός στό πλάσμα του. 
Παγκοσμίως λοιπόν, γίνονται τρία πασιφανή θαύματα κάθε χρόνο, τά οποία δέν δύναται νά αμφισβητήσει ουδείς ως κάλπικα.
 Πρώτον, στίς 6 Αυγούστου (μέ τό παλαιό ημερολόγιο), ένα μακαρόνι πέφτει από τον ουρανό. Δεύτερον, στίς 6 Ιανουαρίου, στόν Ιορδάνη ποταμό, όταν ο ιερέας του Μακαρονοτέρατος πετά ένα μακαρόνι ποταμό, εκείνη καί μόνο τή στιγμή ο ποταμός γυρνάει πρός τά πίσω. 
Τρίτον, σε κάθε ιερή πομπή του αγάλματος του Μακαρονοτέρατος, βλέπουν όλοι όσοι είναι συγκεντρωμένοι μέσα στό ναό Του, ένα μακαρόνι εν ήδη πυρίνων γλωσσών νά περιφέρεται πάνω από τά κεφάλια τών πιστών. 
Πουθενά καί σέ καμμία άλλη θρησκεία δέν γίνονται θαύματα.
 Άν αυτά δέν σέ πείθουν, τότε καί νεκρό αναστημένο νά δείς καμμία οφέλεια δέν θά έχεις…

  Χρησιμοποιώντας λοιπόν το ίδο επιχείρημα που χρησιμοποιείς παραπάνω, σιαπιστώνω μετά λύπης ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ κανένα επιχείρημα, γιά νά αντικρούσεις τά ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ-αποδείξεις τής ΜΟΝΗΣ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ πού σου παρέδωσα.

  Υ.Γ.
  Αν απορείς πώς μπορεί κάποιος να πιστεύει σε τέτοιες ηλιθιότητες περί του Μακαρονοτέρατος, τότε ρώτα τον εαυτό σου, αφού το κείμενο είναι δικό σου, απλώς έχει αλλαχθεί το όνομα του θεού…

 40. Ο/Η serfvas λέει:

  🙂 φίλοι μου, είσαστε τυφλοί κυριολεκτικά!! 🙂

  Δέν σάς έχει τυφλώσει κανείς, αντιθέτως επιλέγετε μόνοι σας νά είσαστε τυφλοί.
  (Ιαχωβάδες παρά σκεπτικιστές ή αθέους θυμίζετε…)

  Τό λάθος είναι καί πάλι δικό μου. Προσπάθεισα νά δείξω σέ τυφλούς τόν ΄ΗΛΙΟ.
  Τί περίμενα; Μήπως νά τόν δούνε;

  Όμως χαίρομαι πού ενώ τόσοι καί τόσοι ασχολείστε μαζί μου, ακόμα δέν έχετε τολμήσει νά απαντήσετε στά πολύ απλά ερωτήματα πού έθεσα. (βλέπε περί ψυχής, Δημιουργού).

  Η υπόθεση τής εξελήξεως πού έκανε κάποτε ο Δαρβίνος, δέν έχει καμμία απολύτως ομοιότητα μέ τήν μπασταρδεμένη μέ διάφορα άτοπα καί αυθαίρετα συμπεράσματα, «θεωρία-απόδειξη» πού προσπαθούν νά εδραιώσουν οι νεοεποχίτες-νεοδαρβινιστές. Είναι γιά γέλια… :-))

  Θηρίο-τετράποδο γίνεται ο άνθρωπος μακρυά από τόν δημιουργό του. Διότι αυτό ακριβώς είναι ένας ανθρωπος ο οποίος πιστεύει ότι ήρθε από τό πουθενά καί πάει στήν ανυπαρξία όταν πεθαίνει. Τότε πιό είναι τό νόημα τής ζωής.

  Θεωρείται λοιπόν ότι δισεκατομύρια ανθρώπων πού πίστεψαν καί πιστεύουν στόν Χριστόν πλανήθηκαν καί πλανώνται. Καί εσείς 5-10 όλοι καί όλοι, ξυπνήσατε ένα πρωί καί είπατε δέν υπάρχει Θεός.
  Τήν απάντηση σάς τήν δίνει ο 52ος ψαλμός .

  Σάς εύχομαι καί πάλι τόν εξ’ ύψους φωτισμόν.

 41. Ο/Η Pygoskelis Misionarii λέει:

  Δημήτρη, είσαι βλάσφημος, και μόλις θανατωθείς η ψυχή σου θα ριφθεί στο κέντρο του ήλιου, όπου θα ακούς συνεχώς Νταλάρα, Πρωτοψάλτη ενώ δεκάδες κλώνοι της Μαντόνα, όπως είναι σήμερα θα σου κάνουν στριπτήζ. Τα θαύματά σου είναι καπουτσινικές πλάνες και προέρχονται από την Μυσαρή και Πρόστυχη Πυρέξ Καφετιέρα που βρίσκεται σε τροχιά γύρω απο τη γή, εξόριστη δια παντός από τον παράδεισο της Ηλιακής τροχιάς από την Αγία, Παντοδύναμη και Πανάγαθη Πορσελάνινη Τσαγιέρα ήτις συντηρεί το σύμπαν.
  Μία φορά ανά έντεκα χρόνια, όταν συμπληρώνει την τροχιά της η Πανάγαθος Πορσελάνινη Τσαγιέρα ρίχνει μία σταγόνα Ιερού Παντοδύναμου Τέιου στον Ηλιο, αναπληρώνοντας την ισχύν του. Φέτος, η ποσότης του Ιερού Τέιου ήταν ελάχιστη με αποτέλεσμα τον περιορισμό του ηλιακού ανέμου και την προβλεπόμενη πτώση της παγκοσμίου θερμοκρασίας. Είναι προειδοποίηση της Αγίας Τσαγιέρας προς σωφρονισμόν μας, προκειμένου να σταματήσουμε τις βλασφημίες μας και να ακολουθήσουμε τον Ιερόν δεκάλογον αυτής.
  Και ιδού αυτός, όντινα μου απεκάλυψε η Αγία και Αορατος, η ακολουθούσα περιήλιον τροχιάν, Τσαγιέρα:
  1) Εγώ ειμί η Αγία, Παντοδύναμος και Πανάγαθος Τσαγιέρα, ήτοις χαρίζει σοι ενέργειαν τω βίω. Ουκ έσονταί σοι άλλα ροφήματα και αφεψήματα, βλασφημία εστι.
  2) Ου πίεις το ιερόν αφέψημα εις θερμοκρασίαν άνω των 39 βαθμών και κάτω των 10 βαθμών, βδέλυγμα εστί.
  3) Το ιερόν μου αφέψημα θα πίνεις καθ εκάστην, τρις της ημέρας κατ’ελάχιστον και παρασκευάσεις αυτό υπο φύλλων άτινα ουκ έχουν υποστεί οξείδωσιν, ινα ευ σοι γένοιται και μακρύς ο βίος σου.
  4) Και ούτε τα χείλη σου αγγίξωσιν την κούπαν άλλου, ίνα μακροβιώσεις.
  5) Και δεν θα αφαιρέσεις την ζωήν έτερου τεϊοπότου ή πιθανού τεϊοπότου, ότι αφαιρεθήσεται η ψυχή του αφαιρώντος ψυχήν ζώσαν.
  6) Και τιμήσεις πατέραν τε και μητέραν σου, οιτινες εδίδαξόν σοι την δόξαν του τέιου.
  7) Και δεν θα επιθυμήσεις τα αγαθά του πλησίον σου, είτε αυτό είναι σύζυγος είτε κούπα.
  8) Και ουχ αφαιρέσεις την κούπαν του γείτονός σου, ούτε άλλον τι.
  9) Και ου ψευδομαρτυρήσεις, ινα μη απωλέσεις το Τέιον της Ζωής ό προσφέρω σοι.
  10) Ου ποιήσεις σεαυτώ ρόφημα έτερον, ούδε ποιήσεις σεαυτώ τεϊον εις δοχείον έτερον της τσαγιέρας, βδέλυγμα εστι.

  Είναι προφανές ότι όποιος ακολουθεί αυτές τις εντολές θα μακροημερεύσει, όπως παραδέχθηκε τελικά και η επιστήμη. Αρα, αυτές οι εντολές είναι σωστές και αληθινές όλες, και άρα υπάρχει η Αόρατος, Αγία και Παντοδύναμος Περι των Ηλιω Τσαγιέρα.
  Πιστεύετε εις αυτή!

 42. Ο/Η geysser λέει:

  @serfvas

  Στην διάρκεια της συζήτησης σου με τους άλλους, υπέπεσες σε πολλά λογικά σφάλματα τα οποία, για να πω την αλήθεια, τα περίμενα. Έχουμε και λέμε:
  1)Argument from incredulity: Επιχείρημα εξ αγνοίας: «Δεν ξέρω πως έγινε, άρα δεν έγινε.». Για το παράδειγμα με την σεκόγια (και γενικά με την εξέλιξη)
  2)Argument from revelation: Επιχείρημα εξ αποκαλύψεως: «Μου αποκαλύφθηκε ότι…»
  Η αποκάλυψη δεν αποτελεί λογικό επιχείρημα γιατί δεν μπορεί να εξεταστεί αντικειμενικά.
  3)Argument from design: Επιχείρημα εκ σχεδιασμού: «Το ρολόι – κτήριο, αυτοκίνητο κλπ – είναι πολύπλοκα και έχουν σχεδιαστεί. Άρα το Σύμπαν, όντας πολύπλοκο, πρέπει να έχει σχεδιαστεί.» Λάθος σύγκριση. Συγκρίνονται όχι μόνο μήλα με πορτοκάλια, αλλά αληθινά μήλα με πλαστικά πορτοκάλια.
  4)False dichotomy: Εσφαλμένο δίλημμα:»Η εξέλιξη μέσω φυσικής επιλογής είναι εσφαλμένη, αρα ο Θεός δημιούργησε». Ακόμα κι αν η εξέλιξη είναι λάθος, ο Θεός δεν είναι η μόνη εναλλακτική επιλογή.
  5)Argument from personal experience:Επιχείρημα εκ προσωπικής εμπειρίας: «Έχω δει το τάδε θαύμα, ανεξήγητο φαινόμενο κλπ». Λάθος. Η προσωπική εμπειρία δεν μπορεί να εξεταστεί αντικειμενικά.
  6)Argument from authority: Επιχείρημα εξ Αρχής: «Ο τάδε το είπε, ο τάδε είναι αυθεντία, άρα ο τάδε έχει δίκιο». Λάθος. Ο τάδε μπορεί να έχει άδικο.

  Και κάπου νομίζω ότι διέκρινα και το πάντα χρήσιμο, Στοίχημα του Πασκάλ.

 43. Ο/Η Παναγιώτης λέει:

  simonsays, ποια άποψη έχεις για το διαλεκτικό υλισμό? Σε βρίσκει σύμφωνο η φιλοσοφία αυτή? Το ρωτάω διότι οι μαρξιστές και γενικά οι αριστεροί στηρίζουν την αθεϊστική τους κοσμοθεωρία πάνω στη φιλοσοφία του διαλεκτικού υλισμού. Με το ερώτημα μου δεν θέλω φυσικά να μου αποκαλύψεις τα πολιτικά σου πιστεύω, απλά ρωτώ να μάθω ποια γνώμη έχεις για τη συγκεκριμένη αθεϊστική αυτή φιλοσοφία. Ευχαριστώ.

 44. Ο/Η SimonSays λέει:

  Παναγιώτη, μια και έγινε λίγο open thread η κουβέντα έριξα μια ματιά στη βικιπαίδεια: http://en.wikipedia.org/wiki/Dialectical_materialism#Three_laws_of_Dialectical_materialism

  Αν και συμφωνώ με αρκετές ιδέες του Μαρξ σε πολλά θέματα, το κομμάτι στο οποίο συνδέω (Three Laws of Dialectical Materialism) δεν με βρίσκει σύμφωνο. Τέτοιου τύπου φιλοσοφικές εξηγήσεις των νόμων της φύσης σπάνια πετυχαίνουν.

 45. Ο/Η Mandarin λέει:

  @serfvas

  Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ξανασυναντήσει τόσο τυφλωμένο άτομο όπως εσύ, ειλικρινά μου φαίνεται απίστευτο να ρωτάει κάποιος ποια είναι η δύναμη που κρατάει τα σύννεφα να μη βρέχουν και μετά να βρέχουν κ.ο.κ. Ποιος σου είπε ότι οποιοσδήποτε σύγχρονος άνθρωπος θα σου απαντήσει η φύση; Πλάκα μας κάνεις; Αυτές είναι οι απόψεις των ινδιάνων (για τις οποίες μεταξύ άλλων σφαγιάστηκαν από τους χριστιανούς).

  Έχεις μαύρα μεσάνυχτα από θετικές επιστήμες (αλλά και από τις επιστήμες του λόγου, αν κρίνω από το ορθογραφικά λάθη που κάνεις). Άνοιξε μερικά βιβλιαράκια περί θετικών επιστημών φυσικής και χημείας και τότε θα λυθούν οι απορίες σου, οι οποίες να σημειώσω είναι τόσο απλοϊκές που ακόμα και η επίσημη εκκλησία δέχεται ακριβώς τις επιστημονικές εξηγήσεις. Πού ζεις άνθρωπέ μου; Έλεος.

  Για να σε ενημερώσω περαιτέρω να σου πω ότι ακόμα και αυτό που γράφεις:

  «Δεύτερον, προσωποποιείς τήν φύση (τής δίνεις ύπαρξη-πρόσωπο), αφού ένα απρόσωπο καί χωρίς λογική όν, δέν δύναται νά δημιουργήσει κάτι.»

  Είναι και αυτό επιστημονικά τεκμηριωμένο από νομπελίστες χημικούς ότι με χρήση ανόργανων ενώσεων μπορούν να δημιουργηθούν χημικές αντιδράσεις αυτοκατευθυνόμενες και μάλιστα αυτές είναι που καθορίζουν τη συμπεριφορά των κυττάρων όλων των ζώντων οργανισμών.

  Ήθελα να ήξερα πώς διατυπώνεις γνώμη σε θέματα που δεν έχεις ασχοληθεί καθόλου.

  Όσο για το ερώτημα ποιος δημιούργησε τον κόσμο είναι εσφαλμένο, καλύτερο είναι το πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος. Και εδώ έρχεται μια ακόμα απορία μου τόσο πνευματικά αδύναμους και εγωιστές σας κάνουν οι θρησκείες ώστε να μην μπορείτε να απαντήσετε ένα απλό «το ψάχνουμε» αλλά αντίθετα να καταλήξετε σε αυθαίρετα συμπεράσματα που θέτουν ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα από αυτά που απαντούν; Τί θα πει το σύμπαν φτιάχτηκε από ένα θεό που δεν μπορούμε να τον κατανοήσουμε και να τον αντιληφθούμε, για όλες τις χρήσεις ακόμα και αν υπάρχει ένας τέτοιος θεός μας είναι αδιάφορος.

 46. Οι geysser και Mandarin με κάλυψαν απόλυτα. Πληρέστατη η λίστα λογικών πλανών που παρέθεσε ο geysser, κρίμα που ο serfvas δεν υπάρχει περίπτωση να καταλάβει όλα αυτά τα ατοπήματα (αν τα καταλάβαινε, δε θα έπεφτε από τη μία πλάνη στην άλλη). Να προσθέσω το επιχείρημα της πλειοψηφίας (είμαστε περισσότεροι, άρα έχουμε δίκιο).

  Servfas, απαντήσεις σου έχουν δώσει πολλές, αλλά επιμένεις να τις αγνοείς και να μιλάς για τυφλούς. Την άγνοια και τη νοητική σου υστέρηση, εκτός από το ανύπαρκτο περιεχόμενο των λόγων σου, την προδίδει και η απαράδεκτη ορθογραφία σου.

 47. Ο/Η Παναγιώτης Πολίτης λέει:

  Εμένα δεν με ενοχλούν οι καμπάνες, με ενοχλούν οι εκκλησίες γενικότερα. Δεν θέλω να στεναχωρήσω τους αγαπημένους μας πιστούς, αλλά η Ελλάδα είναι μια νομαρχία πλέον της Ευρωπαϊκής κοινότητας στην οποία υπάρχει η πολυθρησκεία, ευτυχώς.
  Έτσι κι αλλιώς Εκκλησία με κλειδαριά δεν νοείται όπως και χριστιανός με κλειδιά επίσης.
  Ανοίξτε τις πόρτες σας και θα δείτε ότι κανένας δεν θα σας κλέψει την πίστη. Υλικά αγαθά θα σας κλέψει, που τόσο τα περιφρονείτε και τα μοιράζεστε συνέχεια.
  Όσο για τις καμπάνες, ο τραμπουκισμός δεν θα περάσει. Δεν λέω παλαιότερα δεν ενοχλούσαν, αλλά ήταν και η γη επίπεδη τότε. Τώρα που στρογγύλεψε ενοχλούν.
  Είναι ωραίο να είσαι χριστιανός, να έχεις την ησυχία σου, και να την λες σε κάποιον συνάνθρωπό σου που έχει πρόβλημα με τον θόρυβο της καμπάνας. Μπορείς αφού τον ξεσκονίσεις και τον αφορίσεις ως άθεο, να πεθάνεις ήσυχος, περιμένοντας τα εύσημα από τον Άγιο Πέτρο.
  Αφήστε μας να ζήσουμε την μοναδική ζωή μας, εμείς που δεν πιστεύουμε στην δευτέρα παρουσία, μακριά από την καταπιεστική και αρρωστημένη σας κοσμοθεωρία τέλος πάντων.
  Ειδάλλως θα αναγκαστούμε να σας μολύνουμε με τις αιρετικές αντιλήψεις μας, εσάς και τα παιδιά σας, και μετά ούτε ο παπάς της ενορίας σας που τυχαίνει να είναι και λοχαγός στο στρατό, δεν θα σας σώσει.

 48. Ο/Η Δημήτρης λέει:

  @ serfvas:

  Τα 5-10 δισεκατομμύρια ανθρώπων που πίστεψαν και πιστεύουν στον Χριστόν στην ιστορία του κόσμου δεν είναι ούτε ένα εκατομμυριοστό αυτών που δεν πίστεψαν και δεν πιστεύουν στον Χριστόν τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια. Άρα, ο κόσμος δημιουργήθηκε από το Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας.

  Αλλά η μεγαλύτερη απόδειξη για την ύπαρξη του Ιπτάμενου Μακαρονοτέρατος είναι ότι τιμωρεί όσους δεν πιστεύουν σε Αυτό με παράνοια και ακατάσχετα λογικά και ορθογραφικά σφάλματα.

  Ο νοών νοείτω…

 49. Ο/Η Άθεος λέει:

  Λοιπόν, SimonSays, αν και προσωπικά δεν έκανες τίποτα, πέρα από την δημοσίευση της επιστολής της Μαρίνας, σε ζηλεύω που στις σελίδες σου φιλοξένησες τέτοιο παρανοϊκό πανηγύρι ιδεών! Η γυναίκα ενοχλήθηκε και αναζήτησε τρόπο ώστε να βρει την ησυχία της. Έχει το δικαίωμα άλλωστε να ζει ήρεμα και ειρηνικά ανάμεσα σε όλο τον κόσμο! Απλώς αγνοούσε το γεγονός ότι κάπου-κάπου πρέπει να χτυπούν οι καμπάνες για να φεύγουν οι διαβόλοι!
  Βέβαια το τι γράφτηκε είναι άλλο θέμα, γιατί σιγά-σιγά η συζήτηση εκτράπηκε, και για να πω την αλήθεια, το διασκέδασα αρκετά! Συγνώμη Μαρίνα, που η ενόχληση η δική σου μετατράπηκε σε διασκέδαση δική μου. Μέχρι τον Μαρξ ανακάτεψαν και είπαν, οι αφιλότιμοι, ότι πίστευε και αυτός στο θεό, έγινε λόγος για θαύματα, για το πώς δημιουργούνται τα φυτά, πώς καταδιώκονται οι δαίμονες και τόσες άλλες φλυαρίες που σας ομολογώ αν και τα έχω ξανακούσει, κάθε φορά που τα ακούω ξεκαρδίζομαι στα γέλια…
  Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

 50. Ο/Η HOPE λέει:

  Περνάω ακριβώς τα ίδια χάλια και εγώ στο Χαλάνδρι…Έστειλα επιστολή στον Δήμο (ηλεκτρονική) μπας και φιλοτιμιθούν και στείλουν αρμόδια υπηρεσία να μετρήσει την ένταση του ήχου. Μέχρ σήμερα η καμπάνα χτυπάει σε καθημερινή βάση απο τις 7 το πρωί ανεξαρτήτου ημέρας. Οι γείτονες μου ούτε που ενδιαφέρονται…παρόλο που ο παπάς κάνει πάρτυ κάθε μέρα….Στείλε καμιά επιστολή στον δικό σου Δήμο μήπως και υπάρξει αποτέλεσμα!

 51. Ο/Η Άθεος λέει:

  Λίγο χλιαρά το πήρα προηγουμένως κι ομολογώ ότι πρέπει να διορθώσω ορισμένα πράγματα, μετά την παρέμβαση και του HOPE.
  Υπάρχει μία μικρή πόλη κοντά στη Καλαμάτα που την επισκέπτομαι σχεδόν κάθε χρόνο. Λέγεται Ανδρούσα. Εκεί λοιπόν εδώ και λίγα χρόνια με έρανο της Εκκλησίας –τι άλλο;- αγόρασαν ένα ηλεκτρονικό σύστημα χτυπήματος καμπάνας που αυτοί το λένε μελωδικό, όμως τόσο δυνατό και με τόσους πολλούς ήχους, που στην αρχή γελάς για τον πανζουρλισμό που γίνεται μέσα στην ησυχία της μικρής πόλης, μόλις αρχίζει να χτυπά και μετά θέλεις τα χτυπήσεις το κεφάλι σου στον τοίχο, γιατί τρελαίνεσαι πια. Δεν έχει τελειωμό η ηχορύπανσή της. Εκεί όλοι διαμαρτύρονται, αλλά διακριτικά. Ένα χωριό είναι… καταλαβαίνετε τι θέλω να πω!
  Η εκκλησία μόνο κάνει πως δεν καταλαβαίνει, που εκμεταλλεύεται την υπομονή και την διακριτικότητα του ποιμνίου της!
  Θα παρακολουθώ την ανάρτηση αυτή, για να δω πού μπορεί να καταλήξει και τι μπορεί να γίνει και να είστε σίγουροι ότι θα τους ξεσηκώσω όλους, όταν ξανά πάω στην Ανδρούσα!
  Υπομονή Μαρίνα και Άρη, δεν θα μείνει αναπάντητη η προκλητική τους συμπεριφορά!
  Μα θα μου πείτε: η μόνη είναι ή η τελευταία…
  Όμως τώρα τελευταία… κάτι πάει να αλλάξει… όπως λέει και το τραγούδι…
  «σώπα όπου να ναι, θα σημάνουν οι καμπάνες…»

 52. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Τα ιδια και τα ιδια ο serfvas και λοιποι με τις πλανες τους και οι αθεοι να τον καταποντιζουν με τις γνωστες τους θεσεις.
  Δε νομιζω οτι οποιοσδηποτε σαν τον serfvas θα καταλαβει οτι δεν υπαρχει θεος εαν δεν εχει μια βασικη γνωση απο βιολογια φυσικη και χημεια και δεν εχει κατανοησει οτι οι θεσεις αυτων των επιστημων δεν αποτελουν εικασιες παροτι χρησιμοποιουν τον ορο «θεωρια». Θεωρια στη επιστημη δεν ειναι μια εικασια η μια σκεψη με βαση τις πιθανοτητες αλλα ενα πορισμα που βγαινει μεσω πειράματος και αναλυσεων δεδομενων και μας δινει τα ιδια αποτελεσματα υπο οποιεσδηποτε συνθηκες.Για αυτο το λογο ειναι αδιαμφισβητες, πραγμα που δε συμβαινει με τις δογματικες και θεσφατες θεσεις των θρησκειων.
  Ο αθεισμος δεν ειναι μια πιστη στο οτι δεν υπαρχει θεος αλλα απλα η κατανοηση κατοπιν κριτικης σκεψης οτι οντως δεν υπαρχει. Για να φτασεις ομως στο επιπεδο αυτης της σκεψης κατα τη γνωμη μου δεν χρειαζεται ευφυία αλλα να ξεκινισει καποιος να σκεφτεται απο μηδενικη βαση. Να κρινει δηλαδη απο την αρχη ολα οσα θεωρει θεσφατα και σωστα επειδη τα ακουσε τα ειπε ο ταδε η τα πιστευουν ολοι κλπ
  Και εγω – οπως και αρκετοι αθεοι πιστευω – οταν ημουν πιστος εκανα τα ιδια λογικα σφαλματα (βεβαια δε πιστευα ποτε στο θεοπνευστο της αγιας γραφης η στον αδαμ και ευα και ισως αυτο με βοηθησε να γινω εν τελει αθεος) αλλα πιστευω οτι αρκετοι μπορουν να περασουν στην αντιπερα οχθη σκεπτομενοι λογικα και οχι δογματικα

 53. Ο/Η Άθεος λέει:

  «Δεν χρειάζεται ευφυία αλλά να ξεκινήσει κάποιος να σκέφτεται από μηδενική βάση» αυτό είναι το κλειδί, όπως είπε ο προηγούμενος σοφός, από μηδενική βάση και όχι από την ώρα που σε βαπτίσανε… το πιάσατε το υπονοούμενο…;

 54. Ο/Η The Mortgage λέει:

  Το να υπάρχεις χωρίς να σε ενοχλούν είναι πιθανό όσο το να τους ενοχλεί η ύπαρξη σου.

  Μια καλή ρήση που ακόμα δεν εχω την ερμηνεία της…

 55. Ο/Η Άθεος Δεξιός λέει:

  Serfvas :

  Πολύ ενδιαφέροντα και πειστικά τα επιχειρήματά σου για την ύπαρξη του θεού (του δικού σου, να μην παρεξηγούμαστε, όχι εκείνου των Σατανικών Αλλόθρησκων που κληρονόμησαν διαφορετικό σετάκι δοξασιών από τους γονείς τους).

  Προτείνω, μολαταύτα, να κάνεις τον κόπο να επισκεφθείς την ιστοσελίδα http://www.godlessgeeks.com/LINKS/GodProof.htm (ήτοι, «Hundreds of Proofs of God’s Existence») προκειμένου να προσθέσεις πολλά νέα και εξίσου πλούσια επιχειρήματα στην μέχρι τούδε απολογητική σου. 🙂

  Διάπυρος εν ευχέτη κλπ κλπ κλπ…

 56. Ο/Η elena λέει:

  Αυτο με τις καμπανες οντως ,μου φαινεται λιγο υπερβολικο .Το θεμα δεν ειναι η φασαρια ,αλλα η σημερινη κατασταση ,που φοβαται καποιος να πει οτι ειναι αθεος.

 57. Ο/Η toomanytribbles λέει:

  έχω μια απορία: γιατί να φοβάται κάποιος, στην ελλάδα, να πει ότι είναι άθεος;

  στο δικό μου περιβάλλον, το ξέρουν όλοι — οικογένεια, φίλοι και συνεργάτες… ακόμα και οι πέτρες και δεν αντιμετωπίζω πρόβλημα, οπότε θα ήθελα πραγματικά να μάθω τί είδους δυσκολίες συναντά κανείς;

 58. Ο/Η yparktos_atheos λέει:

  Δεν μένει λοιπόν παρά να προσευχηθούμε όλοι στον Θεό του Serfvas ώστε να του μάθει ορθογραφία γιατί μας έβγαλε τα μάτια με τις ανορθογραφίες του και επιτέλους να του χώσει στον (εσωτερικά κυρίως πυώδη) χώρο μεταξύ των δύο αυτιών του Γνώση , ώστε να καταλάβει βασικές αρχές βιολογίας , ιατρικής, φυσικής.

  Μέχρι τότε ας τον αφήσουμε να προσεύχεται στον Θεό του και να του βάλoυμε μια άσκηση για το σπίτι με ένα παράδειγμα από την Καινή Διαθήκη (διότι ως γνωστόν στην Παλαιά Διαθήκη οι οπαδοί της Θρησκείας του serfvas γαμούσανε τις μάνες τους για να το πούμε λιανα)

  Πες μας λοιπόν Serfvas , με δικά σου λόγια , την Ιστόρία του ΑΝΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΑΠΦΕΙΡΑΣ έτσι όπως περιγράφεται στις «Πράξεις των Αποστόλων»
  Ο καλός αυτός Θεός της Καινής σου Διαθηκης Serfvas δεν σκότωσε επί τόπου και τον Ανανία και την Σαπφειρά διότι έκρυψαν μερικά στρέμματα Γης από μια δωρεά που τάξανε στην Εκκλησία?

  Και μετά μιλάμε για Βατοπέδια!

  Ο ίδιος ο Θεός τους ήταν ΤΟΟΟΣΟ άπληστος που ΣΚΟΤΩΣΕ δύο ανθρώπους επειδή τα ακουμπήσαν αρκετά στο παγκάρι???

  ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΛΕΩ ΨΕΜΜΑΤΑ ?? ΔΕΙΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ

  ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ 5 / 1-11

  Άντε στην γωνιά σου αγόρι μου που θα μας κάνεις μάθημα ηθικής εσύ και ο αιμοβορος Καινης Διαθήκης Θεός σου.

 59. Ο/Η Άθεος λέει:

  Απομυθοποιείστε το φόβο και τη λέξη καμαρώνοντας για τις ιδέες σας.
  Όχι μόνο φωνάζοντάς το, αλλά και αγωνιζόμενοι γι αυτό!

 60. Ο/Η matrix λέει:

  Μ’αρεσετε γιατι ειστε ευφυεις και υπομονετικοι συναμα και καταφερνετε να επιχειρηματολογητε με ανθρωπους που δεν το κανουν ,απλα.και απλα αραδιαζουν ενα σωρο μπουρδες και αερολογιες για θεους και δαιμονες.
  Αν δεν θελεις να γελασεις (‘η να ψυχαγωγηθεις με τον ιδιο τροπο που το κανεις οταν βλεπεις τον αρχοντα των δαχτυλιδιων)με ολα αυτα που κατα καιρους εχουν γραφτει η ειπωθει για διαφορους θεους ,θρησκειες κτλ , τοτε εχε …ΘΕΙΣΤΗ !! (και συγνωμη για τον χαραχτηρισμο) την ευγενη καλοσυνη να διατηρεις τα διαφορα πιστευω σου μονο μεσα στην εταιρια που πας και παραμυθιαζεσαι η ακομη καλυτερα στο σπιτι σου και να χαιρεσαι που η πλοιοψηφια δεν περιμενει απο εσενα (ακομα..) να ντεπεσαι που το λιγοτερο που εισαι ειναι κακος γονιος ,υποθετωντας παντα πως γαλουχεις τα παιδια σου και τα βγαζεις στην κοινωνια ποτισμενα με την ιδια καμουφλαρισμενη αγαπη.
  Ναι ειμαι ισως ΛΙΓΟ αδικος και καπως σκληρος αλλα ως εδω πια ..
  Και συγνωμη αλλα γιατι λετε καμπανες τα κουδουνια;
  Αν οι βοσκοι κρεμαγαν καμπανες αντι για κουδουνια στα προβατα δεν θα χρειαζοταν να τα μπαστουρωνουν (δενουν τα δυο ποδια για να μην τρεχουν)κιολας..
  Υ.Γ. Συγχωρεστε με για τα οποιαδηποτε ορθογραφικα λαθη..
  και οντως δεν χρειαζεται να εισαι εφυης για να διακρινεις το ψεμμα(υπογραφει ο υποφαινομενος 🙂 ) .
  η αθεια δεν ειναι θρησκεια.θρησκεια ειναι οταν η κοκκινοσκουφιτσα περνει το τανκ για να παει στην γιαγια της και στο διαβα της ισοπεδωνει τα παντα..
  ζωη σε μας..

 61. Ο/Η Ειμαι ο On λέει:

  δεν θα ασχοληθω με περιπτωσεις ανωτέρω απολογητών που θελουν να κανουν το κομματι τους πλασαροντας κατ ουσιαν τα γνωστά τσιτάτα και οταν ζοριζονται επικαλουνται το «δικαιωμα του θρησκευεσθαι» κλπ.
  εχω μονο να πω οτι στο κουναβοχωρι(aka Αούστρια aka Volos city ή Βουλάρα με την διακριτικη προφορα των ντοπιων) οπου ο «κεκοιμημενος εθναρχης» αφησε για καλά το στιγμα του δι (αν)αξιων αντιπροσωπων υπαρχει το εξης προβλημα.ειχα μετρησει στο χαρτη περιπου 20 εκκλησιες,σε μια εκταση οχι και τοσων πολλων τετραγωνικων ωστε να τις δικαιολογει.και πραγματικα ειναι πολυ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ και ΠΙΘΑΝΟ λογω αυτου να μενεις κοντα σε εκκλησια…συμπτωματικα αλλαξα 2 σπιτια τα οποια ηταν και τα 2 δίπλα σε εκκλησια.και τα «ντανγκα-ντουνγκα» τολμω να ειπω πως ορισμενες ώρες ηταν ακρως εκνευριστικά.και με το ταπεινο μου μυαλο σκεφτομαι οτι σε τετοιες θεουσοκρατουμενες περιοχες,δυσκολα-κυριως απο εξοδα παραστασεως δικαστηριων κλπ-θα βρει το δικιο του κανεις.

 62. Ο/Η φραγκισκος λέει:

  Aν η ορθόδοξη εκκλησία θεωρεί τόσο σημαντικό το θέμα με τις καμπάνες, δεν θα πρέπει να εκπλήσσεται αν όλο και περισσότεροι έλληνες τη θεωρούν σέκτα αγραμματοσύνης και παραλογισμού. Η δυσφορία της οφείλεται στη συνειδητοποίηση πως η δυναμή κι η επιρροή της λιγιστεύουν και αποδεικνύει πως το βασικό της μέλημα είναι η διατήρηση της ισχύος της και όχι τα δόγματα και η πνευματικότητά της (αν βέβαια έχει). Όλες οι αντιδράσεις της δέιχνουν πανικό. Απέναντι σε μια εξέλιξη που της έχει ξεφύγει από καιρό.
  Στις προ-τεχνολογικές κοινωνίες η καμπάνα διατελούσε ένα πρακτικό σκοπό σε μια θρησκευτική κοινότητα. Δεν είχε ποτέ δογματικό χαρακτήρα. Σήμέρα αυτός ο σκοπός δεν υφίσταται. Μόνο σαν στοιχείο εξουσίας και αναγνώρισης μπορεί να γίνει κατανοητή η υπαρξή της.

 63. Ο/Η Πολυδεύκης λέει:

  Το δημοτικό τραγούδι λέει για ..δεν ξέρω πόσα σήμαντρα και τόσες δυό… καμπάνες που είχε η αγιασοφιά στην Πόλη και τις έχουν αναπαραστήσει οι απατεώνες στο Τρίκορφο Ναυπακτίας…
  Εεε… λοιπόν η αγιασοφιά δεν είχε ΚΑΜΜΙΑ καμπάνα και ΚΑΝΕΝΑ σήμαντρο!!!!
  (τουλάχιστον δεν είχαν ηχορύπανση)

 64. Ο/Η leo λέει:

  και γω τι να πω ρε παιδια που μενω ακριβως απεναντι απο τη ¨μονη» πετρακη και ακουω τα κλαπατσιμπαλα των «μοναχων» καθε πρωι και βραδυ?
  Επισης, εγω στο σχολειο εχω παρει απαλλαγη και πραγματικα εχω γινει αποδιοπομπαιος τραγος της ταξης, Μολις πω τη γνωμη μου για θρησκευτικα ζητηματα καθως και για επιστημες μου λενε πολλοι » Εσυ ουτε στο θεο πιστευεισ,οθτε στα ζωδια πιστευεις ουτε σε τιποτα.τι μιλας τοτε?» και εγω αναγκαζομαι να τους αγνοω γιατι με τετοια ατομα δεν αξιζει να μιλας… Καλα και μονο που ακουσουν οτι διαβαζω Nietzsche και Camus ενοχλουνται…

 65. Ο/Η leo λέει:

  επισης serfvas, δεν θα ηθελα να μιλησω καθολου για το μορφωτικο σου επιπεδο…
  αμα ακομα νομιζεις οτι ο καλος θεουλης ριχνει τη βροχη για να θρεψει τους ανθρωπους τι να σου πει κανεις?
  επισης αυτο με τα «θαυματα» συνηθως η τηλεοραση δειχνει τα «θαυματα» που και καλα γινονται σε διαφορες περιοχες του κοσμου, γιατι δεν εχει δειξει ουτε ενα απο αυτα που λες?
  Επισης , μερικα παραγματα για τον αγαπητο θεουλη σας κυριοι χριστιανοι:

  Μη νομισετε οτι ηλθα να φερω εις τη γην μια τετοιαν ειρηνην,οπως τη φανταζονται αυτη, οχι ηλθα για να επιφερω μαχαιραν και διαιρεσιν και διχασμον
  (κατα Ματθαιον, κεφ. ί 44)

  Η γυναικα ας μανθανη την σωτηριωδην γνωση του ευαγγελιου,ησυα,χωρις να θορυβη(…),αλλα να δειχνη πασαν υποταγην.Δεν επιτρεπω εις την γυναικα να διδασκει εις τας συναξεις της λατρειας.
  (κατα Ματθαιον,κεφ.ά,στιχ 11-13) τι μας λενε οτι και καλα ο χριστος εξισωσε τις γυναικες?

  Σου επιβαλλεται η τιμωρια επειδη δεν επιστευσες στους λογους μου
  (κατα Λουκαν,κεφ.ά,στιχος 20)

  και μια τελευταια γελοιοτητα:
  Οποιος δεν μενει ενωμενος μαζι μου ορισμενως θα πεταχτει εξω οπως και το ακαρπον και αχρηστον κλημα. Τοτε θα ξεραθει και δεν θα του μεινει κανενα ιχνος χαριτος και πνευματικης δυναμεος της ζωης. Και τα πνευματικα κληματα που εξεραθησαν ετσι, τα μαζευουν οι αγγελοι και τα ριπτουν εις το πυρ της κολασεως και εκει καιονται συνεχως και εφακολουθητικως.
  (κατα Ιωαννην,κεφ.ιέ,στιχος 6)

  αρα αυτη ειναι η μοιρα μας?ολοι εμεις οι αθεοι θα καιγομαστε αιωνια?ετσι ο χριστος εκβιαζε ψυχολογικα τους αμορφωτους ανθρωπους στους οποιους κηρυττε.

 66. Ο/Η SimonSays λέει:

  @leo: το «ούτε στα ζώδια πιστεύεις» μου άρεσε 🙂

 67. Ο/Η leo λέει:

  επισης O serfvas ειναι τρομερα ρατσιστης :Μισώ όμως τήν διαβολική τακτική, όπως αυτή τών Χριστοκτόνων Εβραίων

  αυτος ο ανθρωπος εχει μελλον…χαχα

 68. Ο/Η leo λέει:

  ευχαριστω simonsays. οπως βλεπετε πρεπει να πιστευω καπου για να ειμαι αποδεκτος στην «συγχρονη» ελληνικη κοινωνια

 69. Ο/Η Ειμαι ο On λέει:

  leo,βγαινω εκτος θεματος,αλλα επειδη κ εγω ειχα αντιμετωπισει παρομοιους χλευασμους (οταν π.χ ειπα στο 2ο ετος της σχολης οτι ο αριθμος π εχει ψηφια ταξης μεγεθους δισεκατομμυριου οπου ολοι γελασαν πραγματικα χωρις να καταλαβω γιατι) ο χρυσος κανονας ειναι να τους γραφεις εις τα γεννητικα σου ,να ασχολεισαι με τη δικη σου καλλιεργεια -οπως λες οτι κανεις- και να μη χολοσκας με την βλακεια και απαιδεψια που δερνει τον καθεναν.οπως και να μη μπαινεις σε κοπο να τους αναλυσεις οποιαδηποτε απο τις «περιεργες» γι αυτους γνωσεις σου.

 70. Ο/Η leo λέει:

  σε ευχαριατω πολυ. εχεις δικιο σε αυτα που ειπες και με κανεις να νιωσω ωραια. thanks!

 71. Ο/Η leo λέει:

  να και κατι που εγω και μερικοι γνωστοι μου κολλαμε σε τοιχους:

  Ο Άνθρωπος είναι ατελής, ο Θεός ειναι Τέλειος
  Ο Άνθρωπος δεν εχει την δύναμη να κάνει τα πάντα,
  ο Θεός είναι Παντοδύναμος
  Ο Άνθρωπος υπάρχει σε ένα μέρος, ο Θεός είναι Παντού
  Ο Άνθρωπος γεννιέται και πεθαίνει, ο Θεός ποτέ δεν γεννήθηκε και ποτέ δεν θα πεθάνει(στα μυαλά
  των αδύναμων τουλάχιστων…)
  Ο Άνθρωπος είναι πεπερασμένος, ο Θεός ειναι Άπειρος.
  Ο Άνθρωπος έχει πνεύμα που περιορίζεται απο το σώμα,
  ο Θεός είναι Πνεύμα.
  Ο Άνθρωπος έχει περιορισμένες δυνητικές γνώσεις,
  ο Θεός ειναι Παντογνώστης

  Γιατί να απαρνιέσαι την ύπαρξή σου στο όνομα μιας
  ανώτερης ιδέας?
  Ο Θεός είναι μία αντιστρόφως ανάλογη προβολή του
  Ανθρώπου.
  Ο Ιουδαιοχριστιανισμός είναι μία παρόρμηση θανάτου.
  Αποδέξου τον θάνατο. Αγάπησε τη ζωή και σταμάτα να
  ταλανίζεις την ψυχή σου με μεταθανάτιες κρίσεις
  και παράλογα ταμπου.
  Είσαι ο εαυτός σου, και δεν χρειάζεσαι μία ανώτερη
  αόρατη μηχανή για να μειώνει την ύπαρξή σου.

  «Δεν πιστεύω
  Δεν ελπίζω
  Είμαι ελεύθερος»
  Νίκος Καζαντζάκης

 72. Ο/Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ λέει:

  ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΟΥ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΟΤΟΙΧΙΑ ΜΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ?!!ΤΑ ΕΧΩ ΔΕΙ ΟΛΑ ΤΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΤΙ ΜΕΓΑΦΩΝΑ ΚΑΙ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΑΚΡΗ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ .ΑΣΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΤΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΑΚΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΟΔΟΜΙΑ ΣΤΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΚΡΗ ΔΕ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΣ .ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ….ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

 73. Ο/Η Noname λέει:

  Προς Μαρίνα και λοιπούς καμπανοενοχλημένους,

  άμα κοιμάστε 1, 2, 3 και βάλε το βράδυ τι σας φταίνε οι καμπάνες.

  Αφού είστε κουρασμένοι κοιμηθείτε από τις 11 και θα’στε μια χαρά τις 7 που χτυπάνε οι καμπάνες.

  Αν είστε νυκτόβιοι δεν σας φταίνε οι άλλοι…

 74. Ο/Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ λέει:

  ΝΟΝΑΜΕ αλαζουμε σπιτια?????να ερθεις να μεινεις στο δικο μου στις αγρυπνιες -γιατι δεν ειναι μονο οι καμπανες – να κοιμασαι αν μπορεις στις 10. φιλια

 75. Noname και όσοι λένε για τις καμπάνες.

  Και εμένα με ενοχλούν, ιδίως το καλοκαίρι, που θέλω το βράδυ να αφήσω τα παράθυρα ανοιχτά. Και δεν το κάνω επειδή η καμπάνα της εκκλησίας ακούγεται το Σαββατοκύριακο και δεν με αφήνει να κοιμηθώ. Ακόμα και στις 11 να κοιμηθώ, δεν έχω καμμία μα καμμία όρεξη να ξυπνάω από τις καμπάνες. Αν είναι να ξυπνήσω, θέλω να ξυπνήσω μόνη μου ή με το ξυπνητήρι γιατί χρειάζεται να ξυπνήσω για κάποιον λόγο.

  Οι καμπάνες είναι επίδειξη και είδος προσυλητισμού, και θα έπρεπε να απαγορεύεται να ακούγονται εκτός εκκλησίας.

  Αυτός που θέλει να πάει στην εκκλησία, θα πάει από μόνος του. Δεν χρειάζονται τυμπανοκρουσίες και επιδείξεις, και ηχορύπανση. Και να ενοχλείτε ο κόσμος από αυτές.

  Έχετε σκεφτεί αυτούς που δουλεύουν βράδυα, όπως νοσοκόμοι και γιατροί; Που τελειώνουν την βάρδιά τους και αντί να μπορέσουν να κοιμηθούνε έχουν την ηχορύπανση των εκκλησιών να τους ενοχλούνε;

  Κι’έπειτα εαν θέλει κάποιος να βγεί ένα βράδυ να ξεσκάσει, και να γυρίσει αργά, γιατί πρέπει να ανέχεται την ηχορύπανση από τις καμπάνες;

  Κατά την γνώμη μου, οι καμπάνες είναι ηχορύπανση. Και έχω ενοχληθεί επανειλημμένα από αυτές…

 76. Ο/Η Καφές λέει:

  Εγώ νομίζω πάλι ότι τα επιχειρήματα περι παράδοσης περισσεύουν. Παραδοσιακά οι εκκλησίες ήταν και τα υψηλότερα κτήρια στα χωριά αλλά το ξεπεράσανε. Οι καμπάνες είχαν λειτουργικό (no pun intended) ρόλο πριν απο αιώνες αλλά πλέον είναι απομεινάρια μιας εποχής που ο ήχος τους διαπερνούσε παραπάνω απο ένα τετράγωνο. Αν θέλει ο τάδε βοσκός να καλέσει το ποίμνιο του, ας το κάνει όπως όλος ο πολιτισμένος κόσμος σημερα, με SMS. Και ας βαλουν οι αμνοί ήχο καμπάνας να χαίρονται την παράδοσή τους.

  Και σε ημέρες εορτής, ας παίρνουν άδεια απο την αστυνομία για την ηχορρύπανση.

 77. Ο/Η vas λέει:

  Γεια σε ολους,
  και γω ενας κακομοιρης καμπανοπληκτος κατα συρροη ειμαι. Δεν θα θελα να ασχοληθω με τα θεματα της πιστης, αυτα ειναι προσωπικες επιλογες.
  Ομως νομιζω οτι το προβλημα το ξεκινησε η ιδια η εκκλησια απο τοτε που εβαλε την τεχνολογια στοπαιχνιδι με μεγαφωνα και ηλεκτρικες καμπανες. Μενω 30 χρονια διπλα σε εκκλησια μολις τα τελευταια χρονια που μπηκαν αυτα τα κολπα αρχησαν τα προβληματα.
  Και επειδη δουλευω πολλες φορες νυχτα εινια πολυ χαλια τα πραματα. Εχω διαπληκτιστει αρκετες φορες, καποιες λιγες εχω βρει κατανοηση τις περισσοτερες ομως απο αδιαφορια ως προσωπικους χαρακτηρισμους (οτι ειμαι πρεζακιας, ρεμαλι, σατανιστης κλπ). Εγω δηλωνω απλα κουρασμενος και ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ πλεον των 40 ωρων την εβδομαδα.
  Στο θεμα. Απο οτι γνωριζω (δεν ειμαι ειδικος) η νομαρχια ειναι αρμοδια για τα θεματα ηχορρυπανσης. Οποτε οποιος θελει πρεπει να κανει καταγγελια στην υγειονομικη διευθηνση της νομαρχιας να γινει αυτοψια και να πεσουν τα προστιμα.

  Προσωπικα επειδη εχω πληγει σοβαρα απ το θεμα θα με ενδιεφερε μια ποιο μαζικη κινηση, απλως εχω καποιες ενστασεις που εχουν να κανουν με το ονομα του site και θα εχουν ως αποτελεσμα να μου καταλογιστουν καποια σαχλα «και καλα» υποβοσκοντα ιδεολογικα κινητρα και οχι το προφανες.
  Ως εκ τουτου να γινει ενα site να λεγεται aypnoi.org!! xaxa 🙂
  Χαιρετω και καλη ξεκουραση!!

 78. Ο/Η vas λέει:

  παραθετω επισης εγκυκλιο τηε εκκλησιας σχετικη¨

  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

  ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

  ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ 14 (115 21)

  ðñùô. 2855
  áñéèì. áèçí?çóé ô?ç 9ῃ Ἰουλίου 2003
  äéåêð. 1489

  ΕΓΚΥΚΛΙΟΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

  Πρός
  Τήν Ἱεράν Ἀρχιεπισκοπήν Ἀθηνῶν καί
  Τάς Ἱεράς Μητροπόλεις τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος.

  Ἐκ Συνοδικῆς Ἀποφάσεως ληφθείσης ἐν τῇ Συνεδρίᾳ τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς 30ῆς παρελθόντος μηνός Ἰουνίου ἐ.ἔ., γνωρίζομεν ὑμῖν, ὅτι ἡ Ἱερά Σύνοδος ἐν τῇ ῥηθείσῃ Συνεδρίᾳ Αὑτῆς, λαβοῦσα ὑπ’ ὄψιν σχετικάς διαμαρτυρίας ἐκφρασθείσας ὑπό ἐνίων πολιτῶν, ἀπεφάσισεν ὅπως ἐπιστήσῃ τήν προσοχήν τῶν Ἔφημερίων καί τῶν Ἐκκλησιαστικῶν Συμβουλίων περί τοῦ θέματος τῆς ὑπερβολικῆς καί ἀκρίτου χρήσεως τῶν κωδώνων καί τῶν μεγαφωνικῶν ἐγκαταστάσεων τῶν Ἱερῶν Ναῶν.
  Εἰδικώτερον, ἡ Ἱερά Σύνοδος παρακαλεῖ ὅπως, τῇ ἐγνωσμένῃ εὐθυκρισίᾳ τῶν ἑκασταχοῦ Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτῶν τῆς καθ’ Ἑλλάδα Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας, ληφθῇ ἡ ἀπαιτουμένη πρόνοια διά τήν μετά προσοχῆς καί διακρίσεως χρῆσιν τῶν κωδώνων τῶν Ἱερῶν Ναῶν καί τήν διακοπήν τῶν κτύπων τῶν ὡρολογίων αὐτῶν κατά τάς ὥρας κοινῆς ἡσυχίας καί μάλιστα κατά τήν διάρκειαν τῆς νυκτός. Ὡσαύτως, δέον ὅπως περιορισθῇ ἡ χρῆσις τῶν ἐξωτερικῶν μεγαφωνικῶν ἐγκαταστάσεων τῶν Ἱερῶν Ναῶν μόνον κατά τάς μεγάλας ἑορτίους ἡμέρας, κατά τάς ὁποίας παρατηρεῖται συρροή πιστῶν καί ἐκτός τῶν Ἱερῶν Ναῶν.
  Ταῦτα γνωρίζομεν ὑμῖν καί παρακαλοῦμεν διά τά καθ’ ὑμᾶς.

  Ἐντολῇ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου.
  Ὁ Ἀρχιγραμματεύων.

  † Ἀρχιμ. Χρυσόστομος Σκλήφας.

 79. Ο/Η Marc0S λέει:

  File Noname… Apo pote einai katakriteo to na eisai nyxtovios ? Vios dikos mou einai, kai o,ti thelw ton kanw! Auto omws dn dinei kanena dikaioma stis kampanes na me enoxloun.
  To epixeirima peri paradosis den stekei kai aporw poou sxoliastike tote. Exw na sas pw kati… Paradosi den isoutai me swsto. Episis ypirxe mia epoxi pou paradosi itan na vazoume tis «magisses» stin pyra. Krima pou xalasame tetoia paradosi… Episis kapote paradosi itan to dwdekatheo! Krima pou xalasame kai auti ti paradosi…
  Opote nai! As stamatisoun entelws oi kampanes, kai as einai paradosi. Ora na ginoume ligo pio politismenoi. Opws den exw egw dikaioma na enoxlisw ton papa tis enorias ws politi, etsi kai autos den exei to dikaioma na me enoxlei. OTI WRA KAI NA KOIMAMAI. Foithths eimai kai douleuw mexri arga to vrady.

  Auta….
  Pragmatika aporw me to poso aparxaiomenoi kai apolitistoi eimaste se kapoia themata.

 80. Ο/Η Δημητρης λέει:

  Διαβασα με πολυ ενδιαφερον το παραπονο της Μαρινας. Και με πολυ μεγαλη απορια τις απαντησεις σας στους χριστιανοκαυλους που εσπευσαν να μας πουν ηλιθιους.
  Το να προσπαθειτε να τους πεισετε οτι δεν υπαρχει ο θεος τους ειναι σαν να προσπαθουν να σας πεισουν οτι υπαρχει.Θα πεσει φωτια να τους καψει που μπαινουν στο αθεοι.com, τελος.
  Κατ’εμε , εκει που πρεπει να δωσουμε βαση ειναι σε σχολια του ειδους «να κοιμασαι στις 11».
  Αμα πιασει φωτια το σπιτι σου ρε κακομοιρη και κοιμουνται οι πυροσβεστες θελω να δω τα μουτρα σου.Η μηπως θα περιμενεις να ριξει καμμια βροχουλα ο θεος και να τη σβησει. Οπως εκανε στην Πελοπονησο το καλοκαιρι του 2007.Υπαρχουν πολλα αλλα παραδειγματα βραδυνων επαγγελματων που ξαγρυπνανε για κοιμασαι ησυχος. Οποτε ασε τις συμβουλες για το ωραριο μας.
  Παιρνω κουραγιο και δεν «αφοριζω» κατι τετοιους τυπους απο τον κολλητο μου, ο οποιος εγινε προσφατα παλαιοημερολογιτης, κατοπιν του αδερφου του. Μετα απο 1-2 επισκεψεις στον ναο τους (ακαλεστος, δεν προσπαθησε ποτε να με πεισει να παω, ουτε καν το ανεφερε ,και το τονιζω αυτο) και αφου ακουσα και την δικη τους αποψη, ανακαλυψα οτι περα απο τις καθιερωμενες χριστιανικες υπερβολες οσον αφορα την διατροφη, την ενδυματολογια κλπ, οι βασικες τους αρχες εμοιαζαν παρα πολυ με τις δικες μου. Σε μια κουβεντα μας λοιπον του εξηγησα οτι δεν χρειαζομαι κανενα να μου πει οτι πρεπει να ειμαι καλος με το συνανθρωπο μου, οτι πρεπει να συμπεριφερομαι πολιτισμενα, οτι πρεπει να προκαλω το σεβασμο με τα εργα και τις πραξεις μου και οτι πρεπει να μην ασχολουμαι με ηλιθιους διοτι αν ξεκινησω ενα τετοιο χομπι θα καταληξω να μην εχω χρονο για τιποτα αλλο στη ζωη μου. Ειναι απλα απειροι.
  Αν εντελλει πεθανω και βρεθω σε καμμια βαλχαλα , η κανενα παραδεισο, η αγγαλια με καμμια 200αρια ( οχι για πολυ ) παρθενες θα πω «κοιτα να δεις, δικιο ειχε η κουφαλα».
  Αν παλι ξαναγεννηθω σαν αγελαδα θα μουγγρισω κατι δυσαρεστημενο και μετα θα αρχισει καποιος να μου τραβαει τα βυζια. Αν παλι δε συμβει τιποτα θα εχω ζησει μια καλη και χρησιμη ζωη γιατι ετσι ηθελα και οχι γιατι περιμενω κατι σαν ανταλλαγμα. Και αυτο στα πλαισια της οικολογικης, ανθρωπιστικης και φιλοζωικης μου συνειδησης παντα.
  Μου ειπε οτι φοβοταν να συζητησει κατι τετοιο μαζι μου για να μην νομισω οτι προσπαθει να με πεισει για κατι και καποιους. Ελπιζω σε μελλοντικες εξισου ενδιαφερουσες κουβεντες με εξισου ενδιαφεροντα ατομα (γι’αυτο ειναι και φιλος). Δε θελω να αναφερω τις αποψεις του εδω για να μην ξενερωσω τους ανωτερω χριστιανοκαυλους (δε χορταινω να σας αποκαλω ετσι ρε καυλιαρηδες, σας παω παντως, ειστε οι μπαοκτσηδες της θρησκειας. Χριστος και ξερο ψωμι…).
  Τελος, και συγγνωμη για τη μακροσκελεστατη εκθεση ιδεων μου, περιμενω να δω ποτε επιτελους θα ανακαλυψουν οι θρησκευομενοι το αυταποδεικτο. Οτι οι εκκλησιες τους, ασχετος της θρησκειας τους, ειναι πολυεθνικες που πουλανε φουμαρα και τα κονομανε. Ρε φιλε, δε θα σου πω εγω σε τι να πιστεψεις, αλλα σε ΠΑΡΑΚΑΛΩ, καντο στο σπιτι σου και μη χωνεις φραγκα σε κανενα πουστη που τα τρωει στις πουτανες και την αλλη μερα παριστανει το μακαριο τω πνευματι. Αμα σου περισσευουν και δεν πεινανε τα παιδια σου, βρες κανενα φτωχο στη γειτονια σου και παρτου κανα ρουχο. Ημαρτον με τα καντηλακια και τα τις μαλακιουλες.

  Αυτα και αν σας αρεσαν οι αποψεις μου, θα επανερθω.

 81. Ο/Η ΧΩΛΙΔΗΣ λέει:

  Αυτη η χωρα δεν θα προοδευσει σε αυτα τα θεματα ΠΟΤΕ!Μην αυταπατασθαι.Μονο οταν δημογραφικα και στατιστικα ,που ειναι αποδεδειγμενο, εξαφανιστουμε θα ησυχασουμε.Αληθεια, αυτοι που κελαηδανε εδω σαν λοχαγοι και λοχιες του θεου αντιληφθηκαν οτι εδω ειναι ο δικος μας ΝΑΟΣ?Αυτο κυριες και κυριοι λεγετε ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ.Τι να σας λεμε τωρα…

 82. Ο/Η ΧΩΛΙΔΗΣ λέει:

  ΘΑΥΜΑ..ΘΑΥΜΑ…τρεξτε χουριανοι,το γραφου ιδω κι του διαβαζουν ουλοι μα ΟΥΛΟΙ!!! Τρεξτιιιι…..

 83. Ο/Η Περαστικος λέει:

  Καλησπέρα τυχαία είδα την συζήτηση σας, από μια καμπάνα ξεκίνησε το θέμα από ότι κατάλαβα έγινε θέμα μεταξύ πιστών και απιστών, ας μου επετράπη ο όρος.

  Δύστυχος αυτήν εποχή ακόμα και ιερείς έχουν χάσει κάθε αγνότητα και ως συνεπεία να κατανοήσουν και την υπάρξει του Θεού, έχουν χάσει αυτό που έπρεπε να κατέχουν δηλαδή την γνώση του Θεού.
  Ο κύριος λόγος υπάρξεις μιας θρησκείας είναι για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν τον Θεό και έπειτα να τον αγαπήσουν προσοχή όχι απλά να πιστέψουν κι φυσικά όχι για να αντιπαραταχθεί.
  Αν δεν κατανοήσεις κάτι δεν μπορείς να το αγαπήσεις, λυπάμαι τους ανθρώπους που πέφτουν θύματα από κάποιους τσαρλατάνους που έχουν αφήσει μούσια και έχουν βάλει ράσα για να δείχνουν σεβάσμιοι. Προσπαθούν να προσυλητήσουν με τον εκφοβισμό για παράδειγμα η κοπέλα μίλησε για μια καμπάνα και κάποιοι την είπαν εμμέσως και σατανά.

  Δυστυχώς για αυτούς που ισχυρίζονται την οποιαδήποτε θρησκεία μέσω της επιβολής θα τους έλεγα ότι ο Θεός δεν επιθυμεί να δημιουργείς οργή.
  Όλοι σατανάδες είμαστε τούτην την εποχή Απλά θα θυμίσω δυο λόγια
  ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλλέτω.

  Θεσμός τι είναι θεσμός αν δεχτούμε ότι η μ@λ@κια είναι θεσμός τότε τι θα πρέπει να την καθιερώσουμε;

  Όσο για την καμπάνα απευθύνσου στο υπουργείο υγειάς με καταγγελία και από εκεί τα πράματα θα πάρουν τον δρόμο τους.

  Μια καμπάνα δεν αντιπροσωπεύει τον Θεό.

  Όσο αφορά την υπάρξει του Θεού είναι ένα άλλο θέμα.

  Αυτοί που ισχυρίζονται την μη ύπαρξη του , Θα τους αναφέρω μια μικρή ιστορία που Από έναν Έλληνα αρχαίο φιλόσοφο.
  Κάποτε αυτός ο αρχαίος φιλόσοφος έφτιαξε μια μινιατούρα του ηλιακού μας συστήματος στο εργαστήρι του και έτυχε να την δει ένας μαθητής του που ήταν άθεος. Λοιπόν τον ρώτησε ο μαθητής του αγαπητέ δάσκαλε ποιος έφτιαξε αυτό το ωραίο πράγμα, και ο δάσκαλος απάντησε κανένας παιδί μου.
  Πως κανένας δάσκαλε δεν είναι δυνατόν να φτιάχτηκε μόνο του ένα τόσο ωραίο δημιούργημα δεν μπορεί δεν είναι δυνατόν.

  Μάλλον του απάντησε ο δάσκαλος, εγώ δεν κατάλαβα καλά εσύ πιστεύεις ότι το ηλιακό μας σύστημα έχει φτιαχτεί από μόνο και κατά τύχη αλλά δεν πιστεύεις ότι αυτή η μινιατούρα φτιάχτηκε από μόνη της; Τι να σου πω παιδί μου. Σε όλα τα πράγματα απαιτείται μια εξυπνάδα για να φτιαχτούν εγώ έτσι το καταλαβαίνω.

 84. Ο/Η SimonSays λέει:

  @Περαστικος: Ποιός δημιούργησε τον δημιουργό;

 85. Ο/Η Περαστικος λέει:

  Υπάρχω πριν από τον χρόνο. Ομοίως υπήρχατε κι εσύ και όλοι αυτοί οι βασιλιάδες και κανένας από εμάς δεν θα σταματήσει να υπάρχει στο μέλλον.
  Οι Σοφοί, που βλέπουν την αλήθεια, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, το υλικό σώμα αποτελεί ψευδαίσθηση κι είναι εφήμερο, ενώ η ψυχή είναι αιώνια και δεν αλλοιώνεται.
  Αυτό αποφάνθηκαν, αφού μελέτησαν την φύση και των δύο.
  Αυτό που κατακλύζει ολόκληρο το σώμα, θα πρέπει να ξέρεις ότι, είναι ακατάλυτο. Κανένας δεν είναι σε θέση να καταστρέψει αυτήν την άφθαρτη ψυχή.
  Για την ψυχή δεν υπάρχει ούτε γέννηση ούτε θάνατος οποιαδήποτε στιγμή. Δεν έχει δημιουργηθεί, δεν δημιουργείται, και δεν θα δημιουργηθεί.
  Είναι αγέννητος, αιώνιος, πάντα-υπάρχων και αρχέγονος. Δεν σκοτώνεται όταν σκοτώνεται το σώμα.
  Εάν, εντούτοις, πιστεύεις ότι η ψυχή [ ή τα συμπτώματα της ζωής ] γεννιούνται πάντα και πεθαίνουν για πάντα, δεν έχεις κανέναν λόγο να θρηνείς
  Όλα τα όντα εκδηλώνονται στην αρχή της δημιουργίας και καταστρέφονται στο τέλος αυτής. Σε τι λοιπόν χρησιμεύει κανείς να θρηνεί.
  Αν πιστεύεις ότι δεν απάντησα στην ερώτηση σου και το επιθυμείς μπορώ να συνεχίσω.

 86. Ο/Η xarxar λέει:

  [«Υπάρχω πριν από τον χρόνο. Ομοίως υπήρχατε κι εσύ και όλοι αυτοί οι βασιλιάδες και κανένας…Οι Σοφοί, που βλέπουν την αλήθεια…»]

  Γράφεις κάνα βιβλίο φαντασίας; Ωραίες φιλοσοφίες αλλά σίγουρα δεν απάντησες στην ερώτηση του Simosays και φόρτωσες το κείμενο σου με αερολογίες και αντιφάσεις σαϊεντολογικού τύπου (η ψυχή δε δημιουργήθηκε αλλά υπάρχει δημιουργός!!!)

 87. Ο/Η Περαστικος λέει:

  Φιλέ μου επέτρεψε μου να σε λέω έτσι Μάλλον οι αερολογίες τις λέτε εσύ και Simon προφανώς δεν κατάλαβες ότι ήδη αποδεικνύω στο προηγούμενο κείμενο την ύπαρξη του Θεού. Ο δημιουργός δεν δημιουργείται αλλά ούτε και η ψυχή. Όταν λέμε Ο Δημιουργός εννοούμε την αρχή αν πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις μια μαθηματική πράξη χωρίς την αρχή, χωρίς δηλαδή την αρχική μονάδα μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείς, (Που είδες τις αντιφάσεις σαϊεντολογικού τύπου) μάλλον έτσι βαπτίζον όλοι την αγνοία τους για να πάρει χρεία σατανισμού και να εκφοβίσει τα πρόβατα και να υπερισχύσουν τα λαμόγια

  Το σώμα είναι θνητό και πεθάνει όχι η ψυχή ούτε ο Δημιουργός δεν δημιουργείται ούτε η ψυχή.

  Όταν πεθαίνει κάποιος λέμε συνήθως έφυγε αυτός, ποιος έφυγε όλα τα χημικά συστατικά του σώματος είναι εκεί γιατί δεν το ξαναφτιάχνουν τι έφυγε τελικά άμα ειναι τοσο δύσκολο να σκεφτείς τι είναι ψυχή ίσως θα πρέπει να πάμε από το Α και Β.

  Η ζωή προέρχεται από την ζωή τίποτα δεν φτιάχνεται σε επιστημονικά εργαστήρια
  Για παράδειγμα εγώ θα φέρω μια κότα και ας φέρει όλη η επιστημονική κοινότητα τα μηχανήματα της να δημιουργήσει ζωή μάλλον αστείο μου φαίνεται.
  Αλλά τελικά ας μας αποδείξει αυτός που πιστεύει ότι δεν υπάρχει Θεός και πιστεύει τόσο πολύ στην τύχη πως τα καταφέρνει στην ζωή του
  Τα αφήνει τα πράγματα στην τύχη;

  Μήπως φίλε μου xaraxar πίστευες ότι μπορείς να αποδείξεις την υπάρξει του Θεού με το ρητό πίστευε και μην ερεύνα.

  H ψυχή είναι ένα μικρό κομμάτι του Θεού χωρίς να χάνει την ατομικότητα της.

  Αν το τελικό θέμα είναι το ποιος θα εκφοβίσει τον άλλον λυπάμαι.

 88. Ο/Η Περαστικος λέει:

  Θα προσθέσω και κάτι άλλο το όποιο ίσως δεν το γνωρίζεις ήδη πολλοί ιερείς δανείζονται τα λόγια μου χωρίς να λένε την προέλευσή τους γιατί αυτά που λέω είναι πραγματική θεολογία και όχι οι αερολογίες τους περί Αδάμ και Εύας.

 89. Ο/Η xarxar λέει:

  «αποδεικνύω…» μάλλον μιλάμε για διαφορετικά πράγματα. Άλλη αίσθηση είχα για την απόδειξη.

  Σίγουρα πρέπει πρώτα να μου μάθεις το Α γιατί ούτε αυτό δεν ξέρω…

  {«Η ζωή προέρχεται από την ζωή τίποτα δεν φτιάχνεται σε επιστημονικά εργαστήρια
  Για παράδειγμα εγώ θα φέρω μια κότα και ας φέρει όλη η επιστημονική κοινότητα τα μηχανήματα της να δημιουργήσει ζωή μάλλον αστείο μου φαίνεται.
  Αλλά τελικά ας μας αποδείξει αυτός που πιστεύει ότι δεν υπάρχει Θεός και πιστεύει τόσο πολύ στην τύχη πως τα καταφέρνει στην ζωή του
  Τα αφήνει τα πράγματα στην τύχη;»} = huge bunch of bullshit (pardon) κατ’εμέ και χιλιοειπωμένες απολογίες θρησκόληπτων φονταμενταλιστών χωρίς ίχνος προσπάθειας απόδειξης.

  Η ψυχή και ο δημιουργός είναι de facto αδημιούργητα, αιώνια, άφθαρτα μπλα μπλα μπλα; Γιατί; Ποιος το λέει αυτό; Αν είναι να αρχίσουμε τις αντερωτήσεις τύπου «εσύ να μου αποδείξεις ότι δεν υπάρχει θεός/ψυχή – όχι εσύ να μου αποδείξεις ότι υπάρχει» άστο, βαριέμαι. Απάντω κι εγώ με απάντηση κλισέ-«καραμέλα»: Εσύ πιστεύεις σε κάτι φανταστικό, πρόβλημα σου να μου το αποδείξεις. Εγώ δεν πιστεύω σε τίποτα, μόνο ψάχνομαι.

  Υ.Γ. Παρεπιπτόντως όλα αυτά τι σχέση έχουν με τις καμπάνες;

 90. Ο/Η xarxar λέει:

  Ακριβώς, θεολογία. Συγγνώμη αλλά δεν την κατατάσσω στις επιστήμες, τουλάχιστον όπως γίνεται στην Ελλάδα.

 91. Ο/Η Περαστικος λέει:

  Η θεολογία από μόνη της είναι επιστήμη γιατί ερευνά την υπάρξει της αρχής αλλά και του αυτού
  δεν είναι θέμα ελληνικής κατανόησης.

  Η καμπάνα μάλλον ήταν η αφορμή.
  γιατί δημιουργήθηκε θέμα μεταξύ πιστών και άθεων.

 92. Ο/Η xarxar λέει:

  Και φαντάζομαι ότι καταλήγει στο συμπέρασμα – με επιστημονικές μεθόδους – ότι υπάρχει και είναι ο τριαδικός/ορθόδοξος θεός…

 93. Ο/Η Περαστικος λέει:

  Και καλά κάνεις και ψάχνεσαι πως αλλιώς θα μπορούσε κάποιος να μάθει.

  Υπάρχουν δυο τρόποι να μάθει κάποιος κάτι ο πρώτος είναι να ρωτήσει κάποιον που ήδη γνωρίζει το θέμα δηλαδή να ανατρέξει στην πηγή που είναι ο ποιο σύντομος αλλά δύστυχος αυτή την εποχή έχει χαθεί η εμπιστοσύνη και άλλος είναι να ψάχνεται.
  Απλά θα σου θυμίσω όμως ότι η πραγματική γνώση προσφέρει ευτυχία.

  Η ετικέτα δεν ωφέλει είμαι χριστιανός, μουσουλμάνος, ινδουιστής, βουδιστής κ.α.

  Αυτό που ωφέλει είναι η κατανόηση του Θεού και ο Θεός είναι ένας. Εσύ ονόμασε τον όπως θέλεις.
  Υπάρχουν τρία επίπεδα πιστών το πρώτο και το χειρότερο είναι αυτό που λέει ότι η θρησκεία μου είναι καλύτερη από του άλλου και συνήθως αυτοί οι τύποι είναι έτοιμοι και να σκοτώσουν.
  Το δεύτερο και ανώτερο είναι αυτό που κατανοεί την γνώση κι την αγνότητα του άλλου ανεξάρτητα θρησκείας.
  Όσο για το τρίτο ας το αφήσουμε για την ώρα.

 94. Ο/Η xarxar λέει:

  «Υπάρχουν δυο τρόποι να μάθει κάποιος κάτι ο πρώτος είναι να ρωτήσει κάποιον που ήδη γνωρίζει το θέμα»

  Ποιός αλήθεια μπορεί να ισχυριστεί ότι γνωρίζει αυτό το θέμα; Έλεος…

  «Αυτό που ωφέλει είναι η κατανόηση του Θεού και ο Θεός είναι ένας. Εσύ ονόμασε τον όπως θέλεις.»

  Καλά έλεγα ότι δεν έχει νόημα να ασχολούμαι. Εγώ δεν τον ονομάζω με κανένα όνομα γιατί πολύ απλά δεν πιστεύω ότι υπάρχει αφού δεν έχω καμία απόδειξη για την ύπαρξη του(και ελάχιστες κατά τη γνώμη μου ενδείξεις). Δηλαδή διαφωνούμε επί της αρχής. Δε δηλώνω αγνωστικιστής, αλλά άθεος (ή αρνησίθεος να προτιμάς) δηλαδή μέχρι να μου αποδειχθεί το αντίθετο εκτιμώ ότι όλες οι ενδείξεις κατά την άποψή μου συγκλίνουν στη μη ύπαρξη μιας ανώτερης «δύναμης». Τώρα αν ορίσουμε κάπως περίτεχνα την έννοια του θείου, όπως φύση, φυσικοί νόμοι/δυνάμεις, τύχη, εξέλιξη κλπ. τότε μάλλον λέμε το ίδιο πράγμα.

  Α και δεν πιστεύω επίσης στην ύπαρξη της ψυχής ούτε ότι η ζωή έχει κάποιο συγκεκριμένο νόημα πέρα από τον αυτοσκοπό της – να τη ζήσεις δηλαδή.

 95. Ο/Η Περαστικος λέει:

  Η ερευνά για την τελειότητα είναι το ίδιο πράγμα, άθεος τι πάει να πει άθεος τελικά;
  Μήπως αυτός που δεν δέχεται ότι δεν υπάρχει καμία αρχή;
  Λυπάμαι αλλά στο λεξιλόγιο μου δεν την πολύ καταλαβαίνω αυτή την λέξη.
  Όλοι ψάχνουν με τον ένα τρόπο ή τον άλλο να πλησιάσουν την τελειότητα.
  Άλλοι μέσω της επιστήμης άλλη μέσω της φιλοσοφικής σκέψης.
  Το θέμα είναι πως θα εξοικονομήσουμε χρόνο και μην φάμε την ζωή μας στην ερευνά και τελικά χάσουμε το αληθινό νόημα. Τι καλύτερη απόδειξη θέλεις; μέσω των αισθήσεων ή μέσω της λογικής;

 96. Ο/Η xarxar λέει:

  Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις και για ποια απόδειξη μιλάς.

  Δε συνδέω την ατομική πρόοδο (αν αυτό εννοείς με την αναζήτηση τελειότητας) με την αναζήτηση του θεού. Αυτό που με απασχολεί είναι η αναζήτηση της γνώσης (μπορείς να τη λες αλήθεια). Δεν ψάχνω για το θεό αλλά ενδιαφέρομαι να μάθω κάτι παραπάνω για αυτά που αντιλαμβάνομαι με τις αισθήσεις και τη λογική γύρω μου. Προσωπικά πιστεύω ότι η έρευνα είναι ενδιαφέρουσα και ωφέλιμη από μόνη της αρκεί να μην γίνεται εμμονή. Πως θα εξοικονομήσουμε χρόνο δηλαδή, έχοντας ως δεδομένα αναπόδεικτες θεωρίες και για ποιο νόημα μιλάς εσύ; (το δικό μου το εξήγησα παραπάνω).

 97. Ο/Η Περαστικος λέει:

  Η ατομική πρόοδος έχει άμεσα σχέση με την αναζήτηση της τελειότητας είτε αφόρα την επιστημονική αναζήτηση ή την φιλοσοφική μας θέτει τα όρια μας.
  Οι αισθήσεις μας είναι ικανές να μας οδηγήσουν μέχρι ένα ορισμένο σημείο για αντιληφτούμε τον χώρο για παράδειγμα μπορεί να βλέπουμε τον ήλιο, αλλά τον βλέπουμε σαν ένα μικρό δίσκο στον ορίζοντα με την λογική όμως αντιλαμβανόμαστε ότι δεν πρόκειται για μια μικρή μάζα αλλά για έναν τεράστιο όγκο. Συνεπώς μπορούμε να πούμε ότι οι αισθήσεις μας εξαπατούν.
  Το μυρμήγκι αντιλαμβάνεται μονό δυο διαστάσεις συμφωνά με την επιστήμη πλάτος και βάθος, ο άνθρωπος από ότι γνωρίζουμε αντιλαμβάνεται τρεις πλάτος, βάθος και ύψος συνεπώς μια τέταρτη διάσταση μας διαφεύγει ίσως και πέμπτη δεχόμαστε όμως την πιθανή ύπαρξη της μέσω της λογικής συνέπειας που μας οδηγεί η φυσική.

  Σύμφωνα με τον Αισταιν ο Θεός δεν έριξε στα ζάρια την δημιουργία του σύμπαντος όλα είναι τοποθετημένα με μαθηματικό τρόπο.

  Η γνώση είναι δύναμη και όλοι την επιθυμούν αλλά όμως για να κρίνουμε ότι κατέχουμε την σωστή γνώση θα πρέπει να έχουμε ως αποτέλεσμα την ευτυχία.
  Γιατί δεν είναι δυνατόν κάποιος που ισχυρίζεται ότι κατέχει την γνώση να προκαλεί στον αυτόν του ή σε κάποιον άλλο θλίψει.

  Μου ζήτησες το νόημα, το νόημα για μένα είναι να είμαι ευτυχισμένος αλλά και να κάνω όσο μπορώ και περισσότερους άλλους ευτυχισμένους.

 98. Ο/Η SimonSays λέει:

  Περαστικέ έφερες στην κουβέντα τον όρο «ψυχή» και πρόσθεσες ότι έχει ιδιότητα αθάνατη. Γούστο σου και καπέλο σου αλλά καμμια σχέση δεν έχει με την ύπαρξη «δημιοργού» που εσύ πιστεύεις και πας να μας πείσεις.

  Επιστρέφω λοιπόν στον δημιουργό γιατί ενδιαφέρομαι να μάθω:

  1) Βάσει ποιού κριτηρίου κρίνεις ότι το σύμπαν απαιτεί σχεδιασμό; Βάσει ποιού κριτηρίου κρίνεις ότι οτιδήποτε απαιτεί σχεδιασμό;

  2) Πως ξέρεις ότι η «αρχή» έγινε από αυτό που εσύ ονομάζεις «Θεό»; Με τη δική σου λογική δεν αποκλείεται να υπήρχε ένα άλλο σύμπαν πριν από το υπάρχον και να το κατέστρεψε ο Θεός πριν φτιάξει το σημερινό. Να το κάνω πιο λιανά: Πως ξέρεις ότι η δημιουργία του σημερινού σύμπαντος όπως εσύ την εξηγείς ήταν πράγματι η «αρχή» και όχι κάποια «μέση» σε μια σειρά δημιουργειών;

 99. Ο/Η qq λέει:

  @Perastikos

  Αν οι ιερείς δανείζονται όντως το λόγο σου, μάλλον πληρώνουν και κάποιον ειδικό να διορθώνει τα συχνά και μερικές φορές τραγικά ορθογραφικά και συντακτικά λάθη.

 100. Ο/Η Περαστικος λέει:

  Το σύμπτωμα της ψυχής είναι η συνείδηση όταν λέει κάποιος ότι δεν πιστεύει στην ψυχή δηλαδή τι σημαίνει αυτό ότι πιστεύει ότι δεν υπάρχει συνείδηση;
  Η συνείδηση είναι αυτή που κατακλύζει όλο το σώμα.
  Μερικοί την ψυχή την αναφέρουν ως συνείδηση.
  Βάσει της λογικής βγαίνει το συμπέρασμα, το βλέπουμε σε όλα τα πράγματα για να δημιουργηθεί κάτι απαιτείται μια εξυπνάδα και το επόμενο συμπέρασμα που βγάζουμε είναι για να έχει εξυπνάδα άρα είναι και πρόσωπο.
  Γιατί το ανώτερο δεν μπορεί να υστερεί στο πρόσωπο και να είναι απρόσωπο.
  Επαναλαμβάνω η ζωή προέρχεται από την ζωή και όχι από κάτι ακαθόριστο και αόριστο.
  Το σύμπαν το όποιο βλέπουμε το αντιλαμβανόμαστε με τις ατελείς μας αισθήσεις απαιτείται να χρησιμοποιήσουμε την λογική μας για να βγάλουμε συμπέρασμα.

  Όσο αφορά τα ορθογραφικά λάθη δεν νομίζω ότι έχω κάνει τόσα που να αξίζουν την προσοχή κάποιου και έχουν γίνει εκ παραδρομής, για τα συντακτικά μου λάθη, δεν γράφω βιβλίο αυτή την στιγμή συγχωρέστε με αλλά είναι άμεσες οι απαντήσεις μου.

  Ναι επιμένω πολλοί ιερείς έχουν πλήρη άγνοια για την υπόσταση του Θεού.
  Αυτό βρήκες να πεις qq, ναι δανείζονται την γνώση γιατί τους λείπει.

  Δεν έχω βαλθεί να σας πείσω τι θέλετε να κάνουμε κουβέντα για το ποδόσφαιρο δηλαδή;

 101. Ο/Η SimonSays λέει:

  @Περαστικος: Επειδή δεν απαντάς και συνεχώς αλλάζεις κουβέντα βάζω τα σχόλια σου σε μετριασμό.

 102. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  1)Quoting myself: «ενδιαφέρομαι να μάθω κάτι παραπάνω για αυτά που αντιλαμβάνομαι με τις αισθήσεις και τη λογική γύρω μου.»

  όπως βλέπεις έχω ήδη αναφέρει ότι χρειάζεται η λογική πέρα από τις αισθήσεις. Αλήθεια πως και παραδέχεσαι ότι οι αισθήσεις μας δεν είναι τέλειες και εν γένει ο άνθρωπος δεν είναι τέλειος οπότε και ο δημιουργός του δεν είναι τέλειος;

  2)»Γιατί το ανώτερο δεν μπορεί να υστερεί στο πρόσωπο και να είναι απρόσωπο.
  Επαναλαμβάνω η ζωή προέρχεται από την ζωή και όχι από κάτι ακαθόριστο και αόριστο.»

  Γιατί αλήθεια (και στα δύο);

  3)»Βάσει της λογικής βγαίνει το συμπέρασμα, το βλέπουμε σε όλα τα πράγματα για να δημιουργηθεί κάτι απαιτείται μια εξυπνάδα και το επόμενο συμπέρασμα που βγάζουμε είναι για να έχει εξυπνάδα άρα είναι και πρόσωπο.»

  Εκτός αν ξεκινήσουμε από κάτι τελείως απλοϊκό.

  http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_09/03/2009_270339

  4)Η συνείδηση μπορεί ενδεχομένως να αποδοθεί σε νευροχημικές διαδικασίες

  5)»Γιατί δεν είναι δυνατόν κάποιος που ισχυρίζεται ότι κατέχει την γνώση να προκαλεί στον αυτόν του ή σε κάποιον άλλο θλίψει.» (sic)

  Δεν το ισχυρίστηκα αυτό ποτέ. Ωστόσο εκτιμώ ότι κάθε άτομο διακατέχεται από ισχυρό εγωισμό (συνυφασμένο με την τάση του για διαίωνιση και εξέλιξη) οπότε το τελευταίο σου σχόλιο δεν είναι απαραίτητα σωστό. Αν προκαλεί θλίψη επειδή ανακαλύπτει ή υποδεικνύει έναν άλλο τρόπο σκέψης τότε αυτό σίγουρα δεν είναι κακό.

  6)»Σύμφωνα με τον Αισταιν ο Θεός δεν έριξε στα ζάρια την δημιουργία του σύμπαντος όλα είναι τοποθετημένα με μαθηματικό τρόπο.»

  Ο Αϊνστάιν όπως τόσοι άλλοι μεγαλοφυείς επιστήμονες δεν έπαυαν να είναι άνθρωποι με αδυναμίες και πάθη.

  Συμπερασματικά με ενοχλεί και εμένα ότι απαντάς επιλεκτικά και αόριστα ενώ επίσης δεν τεκμηριώνεις στο ελάχιστο τις θεωρίες σου.

 103. Ο/Η xarxar λέει:

  1)Quoting myself: «ενδιαφέρομαι να μάθω κάτι παραπάνω για αυτά που αντιλαμβάνομαι με τις αισθήσεις και τη λογική γύρω μου.»

  όπως βλέπεις έχω ήδη αναφέρει ότι χρειάζεται η λογική πέρα από τις αισθήσεις. Αλήθεια πως και παραδέχεσαι ότι οι αισθήσεις μας δεν είναι τέλειες και εν γένει ο άνθρωπος δεν είναι τέλειος οπότε και ο δημιουργός του δεν είναι τέλειος;

  2)»Γιατί το ανώτερο δεν μπορεί να υστερεί στο πρόσωπο και να είναι απρόσωπο.
  Επαναλαμβάνω η ζωή προέρχεται από την ζωή και όχι από κάτι ακαθόριστο και αόριστο.»

  Γιατί αλήθεια (και στα δύο);

  3)»Βάσει της λογικής βγαίνει το συμπέρασμα, το βλέπουμε σε όλα τα πράγματα για να δημιουργηθεί κάτι απαιτείται μια εξυπνάδα και το επόμενο συμπέρασμα που βγάζουμε είναι για να έχει εξυπνάδα άρα είναι και πρόσωπο.»

  Εκτός αν ξεκινήσουμε από κάτι τελείως απλοϊκό.

  http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_09/03/2009_270339

  4)Η συνείδηση μπορεί ενδεχομένως να αποδοθεί σε νευροχημικές διαδικασίες

  5)»Γιατί δεν είναι δυνατόν κάποιος που ισχυρίζεται ότι κατέχει την γνώση να προκαλεί στον αυτόν του ή σε κάποιον άλλο θλίψει.» (sic)

  Δεν το ισχυρίστηκα αυτό ποτέ. Ωστόσο εκτιμώ ότι κάθε άτομο διακατέχεται από ισχυρό εγωισμό (συνυφασμένο με την τάση του για διαίωνιση και εξέλιξη) οπότε το τελευταίο σου σχόλιο δεν είναι απαραίτητα σωστό. Αν προκαλεί θλίψη επειδή ανακαλύπτει ή υποδεικνύει έναν άλλο τρόπο σκέψης τότε αυτό σίγουρα δεν είναι κακό.

  6)»Σύμφωνα με τον Αισταιν ο Θεός δεν έριξε στα ζάρια την δημιουργία του σύμπαντος όλα είναι τοποθετημένα με μαθηματικό τρόπο.»

  Ο Αϊνστάιν όπως τόσοι άλλοι μεγαλοφυείς επιστήμονες δεν έπαυαν να είναι άνθρωποι με αδυναμίες και πάθη.

  Συμπερασματικά με ενοχλεί και εμένα ότι απαντάς επιλεκτικά και αόριστα ενώ επίσης δεν τεκμηριώνεις στο ελάχιστο τις θεωρίες σου.

 104. Ο/Η xarxar λέει:

  sorry…

 105. Ο/Η Aris λέει:

  Μαρινα τωρα ειδα το ποστ αν και λιγο παλιο, τελικα εκανες τιποτα? Βρηκες καμια ακρη? Εχω και εγω το ιδιο πρόβλημα

 106. Ο/Η demi λέει:

  marina kai go tora to eida…kai exo kai go to idio provlima… ekanes kati???

 107. Ο/Η Ορθόδοξος λέει:

  Σαφώς και δεν το έχει αγαπητέ ανΟρθόδοξε, αλλά προσπάθησε και εσύ να καταλάβεις ότι ζεις στην Ορθόδοξη Ελλάδα …

 108. Ο/Η admiral λέει:

  καλησπερα φιλοι μου.
  Μολις ανακαλυψα αυτην την σελιδα και μου αρεσε πολυ.
  Θα ηθελα να σας πω οτι ειναι ανουσιο να πεισεις ενα θεοσεβουμενο οτι δεν υπαρχει θεος.Απλα μην ασχολειστε.
  Αυτοι πιστευουν οτι μας εκανε ενας θεος ο οποιος μαλιστα εχει και την αναγκη να τον προσκυναμε ενω εμεις πιστευουμε οτι τον θεο τον καναμε εμεις.
  Κανονικα δεν πρεπει να του δεινουμε καν τον λογο διοτι δεν ξερω αν παρατηρησατε στα δικα τους ιστολογια δεν επιτρεπετε ο σχολιασμος και ξερετε γιατι ; διοτι οι περισσοτεροι απο αυτους ουτε καν περναει απο το μυαλο τους οτι υπαρχει και η αλλη πλευρα.
  Ευχαριστω Γιωτης

 109. Ο/Η Stella λέει:

  καλημέρα σε όλους,
  ωραία η σελίδα. Εγώ πιστεύω οτι η πίστη στο θεό βασίζεται μόνο στο φόβο.Πίσω από πολλές πεποιθήσεις, επιχειρήματα και σχόλια των «θεοσεβούμενων» υπάρχει μόνο φόβος. Μπορεί να ακούσει κάτι διαφορετικό κάποιος που φοβάται, που τρέμει, που νομίζει οτι οι καμπάνες διώχνουν το σατανά ή ότι και η συμμετοχή σε μια τέτοια κουβέντα θα τον ρίξει στην κόλαση; Βάζω το θεοσεβούμενων σε εισαγωγικά γιατί όποιος σέβεται το θεο υποτίθεται ότι σέβεται και τους συνανθρώπους του άσχετα αν έχουν διαφορετική άποψη.
  Βρήκα τη σελίδα ψάχνοντας γιατί και εγω έχω το ίδιο πρόβλημα με τις καμπάνες. Τελικά μπορούμε να κάνουμε κάτι; υπάρχει και μια απόφαση του Εφετείου Αθηνών η υπ΄αριθμ.8915/03 που μας δικαιώνει και συγκεκριμένα λέει ότι «ο ήχος της καμπάνας πρέπει να είναι ενα γλυκό μήνυμα αγάπης και όχι να προκαλεί αγανάκτηση» σκέφτομαι να πάρω τηλέφωνο την μητρόπολη και να τους τη θυμίσω. Αν εχω νέα θα ενημερώσω.
  Ευχαριστώ

Αρέσει σε %d bloggers: