Όχι ότι μας λέει πολλά μια μίνι-δημοσκόπηση του in.gr, αλλά για όσους παρακολουθούν την εκκοσμίκευση της ελληνικής κοινωνίας, ας ρίξουν εδώ μια ματιά (αποθήκευση 17 Απριλίου):
Όχι ότι μας λέει πολλά μια μίνι-δημοσκόπηση του in.gr, αλλά για όσους παρακολουθούν την εκκοσμίκευση της ελληνικής κοινωνίας, ας ρίξουν εδώ μια ματιά (αποθήκευση 17 Απριλίου):
This entry was posted on Κυριακή 19 Απριλίου 2009 at 6:55 μμ and is filed under Ελλάδα. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.
vasilis στη Πασχα… | |
Stella στη Ερώτηση σχετικά με την ηχορύπα… | |
Επικουρίδης στη Αθεϊσμός και φιλοσοφία μέσω τω… | |
mad51234 στη Πως να φύγετε από το σχολείο μ… | |
antrikos στη Πίστη σ… | |
Ανώνυμος στη Πίστη σ… | |
Ανώνυμος στη Πίστη σ… | |
xarxar στη Πίστη σ… | |
ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝ… στη Πίστη σ… | |
admiral στη Ερώτηση σχετικά με την ηχορύπα… |
23%
ατε και εις ανώτερα
23,91% ;;;
Που βρεθήκαν τόσοι πολλοί Ανθέλληνες, Συριζαίοι, προδότες του έθνους…;
Mala tempora corunt.
2 3 9 1 the number of the beast ;)))
Χαχα… μη χαίρεστε σύντροφοι.
Ή 23.91% είναι άθεοι, ή είναι Αλβανοί που απάντησαν «Εγκώ ντεν ξέρει Πάσκα… ντεν απαντάει εγκώ, εγκώ με το Αλάχ είμαι.»
🙂
παγερά αδιάφορο με αφήνουν οι θεοί σας…
οργή και θλίψη μου προκαλούν,
όταν ορίζουν το μέλλον της ανθρωπότητας
η ερώτηση μιλάει για έθιμα, όχι για το αν πιστεύει κανείς (που δεν είναι έθιμο)!
Τώρα αν εξάγει κανείς συμπεράσματα θρησκευτικότητας ενός λαού από το αν αυτός βάφει τα αυγά του κόκκινα, τότε είναι άξιος της νοημοσύνης του.
Ενα αλλο γκαλοπ στο in είχε ως ερώτηση αν «πιστεύετε στη μετά θάνατον ζωή» και το αποτέλεσμα ήταν περίπου 50-50…
Αλλο όμως οι χρήστες του δικτυου και άλλο η ελληνική κοινωνία. Αν οι χρήστες του νετ ήταν αντιπροσωπευτικό δείγμα τότε ο Σύριζας θα είχε στις εκλογές 25%-30%
Νομίζω ότι γι’αυτό ακριβώς ξεκινάει το άρθρο λέγοντας:
«Όχι ότι μας λέει πολλά μια μίνι-δημοσκόπηση του in.gr..».
Δεν είπε κανείς ότι το αποτέλεσμα είναι η απόλυτη επιστημονική απεικόνιση της ελληνικής πραγματικότητας στο ζήτημα αυτό κι ούτε οδηγήθηκε σε περίπλοκα συμπεράσματα για την θρησκευτικότητα των πολιτών στην Ελλάδα.
Πάντως ψήφισαν αρκετά άτομα, δεν το περίμενα…
Με αφορμή αυτή την μίνι-δημοσκόπηση όμως, ας πω κάτι όχι και πολύ σχετικό. Κατά την γνώμη μου, ένας πιστός που δεν ακολουθεί τα έθιμα της θρησκείας του δεν είναι ουσιαστικά πιστός της συγκεκριμένης θρησκείας, δεν γίνεται να διαλέγει ο καθένας ό,τι τον βολεύει και να απορρίπτει τα υπόλοιπα και να βροντοφωνάζει πως είναι χριστιανός (για παράδειγμα) και να αγχώνεται μη και διαχωριστεί η εκκλησία από το κράτος. Όπως πιστός δεν είναι και ο άλλος που ακολουθεί τα έθιμα απλά και μόνο λόγο συνήθειας και επειδή εντάξει, όπως και να το κάνουμε τα πανηγύρια έχουν πλάκα…
ενώ εμεις κανουμε χαλαρές κουβεντούλες και ψηφοφορίες Με επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος απαίτησε την πρόσληψη 4.000 θεολόγων και την αύξηση των ωρών διδασκαλίας, καταλήγοντας:
“Επί δε τούτοις, έχοντες δι’ ελπίδος ότι εν τω εγνωσμένω σεβασμώ υμών προς την Έκκλησίαν θέλετε ικανοποιήσει δικαίως τα ως είρηται. αιτήματα και επικαλούμενοι, επί την υμετέραν Εξοχότητα πλουσίαν την Χάριν του Θεού και το άπειρον Αυτού έλεος, διατελούμεν μετ’ ευχών διαπύρων.” ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ
Οπωσδήποτε η τήρηση εθίμων δεν δείχνει θρησκευτικότητα.
Ωστόσο τηρώντας τα έθιμα, συντηρείται η εκκλησία, φορέας της «θρησκευτικότητας».
Βάφουμε τα αυγά μας, ψήνουμε το αρνί μας, κουνάμε τη λαμπάδα μας, βαφτίζουμε και το παιδί μας – γιατί είναι έθιμο. Και ιδού άλλος ένας μικρός ΧΟ – γιατί είναι έθιμο. Και ιδού μετά τα ποσοστά 90% ΧΟ – είπαμε, έθιμο είναι, τι θέλετε τώρα, να εγκαταλείψουμε τις παραδόσεις των προγόνων μας; Και ποιον βλάπτουν λίγα κόκκινα αυγά, μια λαμπάδα, λίγο αρνί, μια βουτιά στην κολυμπήθρα; Έτσι τα βρήκαμε, έτσι τα αφήσαμε, πού να προβληματιζόμαστε τώρα, θα καούνε οι ασφάλειες στον εγκέφαλο.
Χαίρεται και η γιαγιά με τον παππού, πετάνε και τα αγόρια τρακατρούκες την ανάσταση, όλοι ευχαριστημένοι.
το βάψιμο των αυγών, το αρνί κλπ μπορεί να είναι έθιμα αλλά η βάπτιση είναι μυστήριο και αυτοί που την αποφασίζουν για τα παιδιά τους έχουν – ή θα έπρεπε να έχουν – απόλυτη συνείδηση του τι κάνουν.
τώρα αν κάποιος θίγεται που βαπτίστηκε, μπορεί κάλλιστα να ξεβαπτιστεί. Έτσι και αλλιώς, αφού έτσι αισθάνεται, το ότι βαπτίστηκε δε λέει και πολλά. Και αφού το θρήσκευμα καταργήθηκε και από τις ταυτότητες, δεν έχει και πουθενά να δηλώσει τη θρησκεία ή την αθεϊα του.
Το πώς γιατί χαίρεται ο παππούς και η γιαγιά είναι γούστο τους, δε θα ρωτήσουν κανέναν, όπως κανείς άθεος δε ρωτάει έναν ένθεο τι τον ευχαριστεί.
Αόρατη Μελάνη ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι πρόβλημα έχεις με το να είναι ένα χ ποσοστό ένθεοι. Εσύ είσαι άθεη, οκ καλά κάνεις. Με τους άλλους τι πρόβλημα έχεις? Το να βροντοφωνάζει κανείς ότι είναι άθεος προσωπικά μου φαίνεται τόσο φαιδρό όσο το να διαδηλώνει κανείς ότι προτιμά τις ξανθιές από τις μελαχροινές.
«Το να βροντοφωνάζει κανείς ότι είναι άθεος προσωπικά μου φαίνεται τόσο φαιδρό όσο το να διαδηλώνει κανείς ότι προτιμά τις ξανθιές από τις μελαχροινές»
Αν αυτό ισχύει , τότε αναγκαστικά θα ισχύει
Το να βροντοφωνάζει κανείς ότι είναι χριστιανός ορθόδοξος προσωπικά μου φαίνεται τόσο φαιδρό όσο το να διαδηλώνει κανείς ότι προτιμά τις ξανθιές από τις μελαχροινές.
Κατά συνέπεια, κάθε κοινοποίηση –έμμεση ή άμεση- της θρησκευτικής ταυτότητας είναι πράγμα ευτελές και ΦΑΙΔΡΟ. Άρα θα έπρεπε να προβούμε σε…
1) Απομάκρυνση λατρευτικών εικόνων από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις δημόσιες υπηρεσίες –γιατί με ΦΑΙΔΡΟ τρόπο διατυμπανίζεται : εδώ είμαστε ΧΟ
2) κατάργηση της κωδωνοκρουσίας των εκκλησιών –γιατί με ΦΑΙΔΡΟ τρόπο διατυμπανίζεται : εδώ είμαστε ΧΟ, ελάτε να σας σώσουμε από την αμαρτία
3) κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών γιατί με ΦΑΙΔΡΟ τρόπο διατυμπανίζεται : εδώ είμαστε ΧΟ μαθητές
και χιλιάδες άλλες περιπτώσεις όπου οι ΧΟ με ΦΑΙΔΡΟ τρόπο μπερδεύουν -πάντα κατά τη λογική του Λεω- την πίστη με τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.
LΕΟ, φαίνεται ότι ζεις σε άλλη χώρα.
Στην Ελλάδα βαφτιζόμαστε, παντρευόμαστε και κηδευόμαστε λόγω παράδοσης και όχι επειδή νιώθουμε ότι είμαστε ευλαβή μέλη της εκκλησίας και επειδή θέλουμε να συμμετάσχουμε σε ιερά μυστήρια. Ίσα ίσα, καταφεύγουμε σε αυτές τις τελετές γιατί –στην ελληνική κοινωνία- εδώ και πολλούς αιώνες ήταν οι μοναδικές τελετές κοινωνικοποίησης και εξακολουθούν να είναι –λόγω παράδοσης- κοινωνικά οι πιο αποδεκτές.
Η βάφτιση εξακολουθεί να σημαίνει την ένταξη και την νομιμοποίηση ενός νέου μέλους στην γενικότερη κοινότητα, ο γάμος τη συμμαχία δυο οικογενειών και η κηδεία -με την δημόσια διάσταση του πένθους- την απώλεια ενός μέλους. Όλες οι παραπάνω τελετές προϋποθέτουν ένα δημόσιο χώρο που μόνο κατά δευτερεύοντα λόγο– ταυτίζεται με την εκκλησία. Γι αυτό βάφτιση, γάμος , κηδεία είναι περισσότερα συνυφασμένα με το φολκλόρ παρά με το θρησκευτικό αίσθημα. Τουλάχιστον στην Ελλάδα.
Συμφωνώ απόλυτα με την αόρατη μελάνη.
Η ελληνική εκκλησία στηρίζεται σε δυο δεκανίκια.. το φολκλόρ (που μέχρι πρόσφατα ήταν ο μοναδικός τρόπος κοινωνικοποίησης και συντήρησης του θρησκευτικού αισθήματος σε μια κατεξοχήν αγροτική κοινωνία αναλφάβητων) και τον εθνικισμός. Το πρώτο το ροκανίζει η σύγχρονη ζωή και η δημοκρατία και κάποτε θα το φάει. Η ψευτοαναγγένηση της Εκκλησίας επί Χριστοδούλου οφείλεται στο γεγονός ότι ο Χρ. κολάκευσε τα εθνικιστικά και συντηρητικά (για να μην πω αντιδημοκρατικά) αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας.
Μην ξεχνάτε ότι το δείγμα των ψήφων δεν είναι τυπικό της κοινωνίας. Στο in.gr (και στο internet γενικά) μπαίνουν (κατά μέσο όρο) π.χ. πιο νέοι και πιο μορφωμενοι ανθρωποι, οπότε δεν είναι περίεργο ότι είναι μεγάλα τα ποσοστά των άθεων, ή τέλος πάντων των αδιάφορων με τη θρησκεία. Νομίζω σαν κοινωνία είμαστε πολύ πίσω ακόμα.
Συμφωνω μαζι σου, Μαικ. Αλλά πρόκειται για τάση που θα επικρατήσει στο μέλλον και γι αυτο έχει ενδιαφέρον. Στο κάτω της γραφής, οι νέοι, οι μορφωμένοι και οι εύποροι διαμορφώνουν την κοινωνία και όχι οι γέροι, οι αμόρφωτοι και οι φτωχοί. Σε μια γενιά το ποσοστο των αθεων θα φθασει απο τα 5% στα 50% οπως στις ανεπτυγμένες κοινωνίες για να σταθεροποηθεί στο 75% (το ποσοστο στις σκανδιναβικές χὠρες). Πιστεύω πως ένα στους 4 θα έχει πάντα θρησκευτικές ανησυχίες. Αλλα σε μια τετοια κοινωνια οι παραδοσιακές εκκλησίες θα έχουν πολλούς αντιπάλους να αντιμετωπίσουν.
Αγαπητέ Leo,
θα έχεις ήδη διαπιστώσει ότι στους χριστιανούς και τους θεούσους (με τον γνωστό στόκο στην θέση τού εγκεφάλου στους δεύτερους), αντιστοιχούν οι άθεοι και οι …αθεούσοι με τον ίδιο στόκο στο κεφάλι στους τελευταίους … 😉
Νομίζω πως η πρόοδος πάνω στο θέμα είναι μονόδρομος και για ένα ακόμα απλούστατο λόγο.Πόσες πιθανότητες υπάρχουν π.χ. οι σημερινές κοπελίτσες που στην πλειοψηφία τους είναι το λιγότερο αδιάφορες για την εκκλησία να καταντήσουν σαν τις σημερινές γριές οι οποίες ήταν ανέκαθεν θεούσες;
Το να είσαι άθεος και να τηρείς τα έθιμα για κοινωνικούς λόγους είναι υποκρισία, αν και το Βικιπίντια λέει οτι το 30% των Ελληνων είναι άθεοι, οπότε ίσως να στέκει. Προσωπικά οχι μόνο δεν τα τηρώ, αλλα και τα βλέπω τρομερά μπανάλ.
«Η ψηφοφορία αυτή δεν είναι επιστημονική. Αποτυπώνει τις γνώμες εκείνων μόνο των χρηστών που επιλέγουν να ψηφίσουν και όχι των χρηστών εν γένει ή του κοινού ως συνόλου» …
http://eatheia.blogspot.com/2010/02/blog-post_1786.html
profanws kai autoi pou apantisan den kserw/ den apantw einai atheoi alla giati les oti einai alvanoi kai den eipes mia alli xwra; ellinas den mporei na einai;loipon ekei pou kataligw einai oti exeis tautisei tin ellada me ton xristianismo kai oti anti na asxoleisai kai na ta vazeis me tous politikous pou klevoun xrimata apo tin xwra, kathesai kai asxoleisai me tous alvanous!oi eurwpaioi pantws emas exoun stin mpouka kai oxi tous alvanous. kai twra opws kserete oloi eseis oi fasistes pes me alvano pes me anarxiko pes me oti thes.