Διευκρινήσεις Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με την απαλλαγή από τα θρησκευτικά

Επ’ευκαιρία της πρόσφατης ανακοίνωσης του Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με το δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών, παραθέτω το καίριο κομμάτι-κοινώς «το ζουμί» (υπογραμμίσεις και έντονα του Συνηγόρου):

Σύμφωνα με τις ισχύουσες πρόσφατες εγκυκλίους του ΥΠ.Ε.Π.Θ. (συγκεκριμένα, τις 91109/Γ2/10.7.2008 και 104071/Γ2/4.8.2008), οι οποίες δεν θέτουν νέο κανόνα, αλλά απλά ερμηνεύουν τον νόμο, οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών, εφόσον οι γονείς ή κηδεμόνες τους (όταν οι μαθητές είναι ανήλικοι) ή οι ίδιοι οι μαθητές (όταν είναι ενήλικοι) υπογράψουν και προσκομίσουν στο σχολείο υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα αναφέρουν την επιθυμία απαλλαγής τους γ ι α λ ό γ ο υ ς σ υ ν ε ί δ η σ η ς , χωρίς να δηλώνεται ο λόγος της συγκεκριμένης αυτής επιλογής.

Πηγή: Κείμενο ανακοίνωσης 17/11/2008. Δείτε επίσης την σχετική επιστολή που εστάλη στο ΥπΕΠΘ.

Με λίγα λόγια ο Συνήγορος του Πολίτη επαληθεύει τα δημοσιεύματα που είχαν βγει τον Αύγουστο σχετικά με τις νέες εγκυκλίους του Υπουργείου στα οποία είχα αναφερθεί εδώ.

Για του λόγου το αληθές παραθέτω με τη σειρά μου από την εγκύκλιο 91109/Γ2/10.7.2008:

Ύστερα από την υποβολή ερωτημάτων σχετικά με το θέμα της απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών, σας κάνουμε γνωστό ότι για την απαλλαγή αυτή απαιτείται υπεύθυνη δήλωση κηδεμόνα του μαθητή αν είναι ανήλικος ή του ιδίου αν είναι ενήλικος, στην οποία θα ανφέρεται επιθυμία απαλλαγής, χωρίς να δηλώνεται ο λόγος της συγκεκριμένης επιλογής.

Αλλά και από την εγκύκλιο 104071/Γ2/4.8.2008 που ακολούθησε άμεσα:

Για τους γονείς των ανήλικων μαθητών ή τους ίδιους τους μαθητές, εάν είναι ενήλικοι, που για λόγους συνείδησης δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν το μάθημα των Θρησκευτικών, δεν είναι αναγκαία η αιτιολόγηση της άρνησης στην υπεύθυνη δήλωση που απαιτείται. Διαδικασία άλλωστε που ακολουθείται στην πρωτοβάθμια εκπαίδεθση για πάρα πολλά χρόνια.

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την εγκύκλιο 91109/Γ2/10.7.2008 εδώ και εδώ φιλοξενούμενη στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και τον Συνήγορο του Πολίτη αντίστοιχα. Ομοίως η 104071/Γ2/4.8.2008 διαθέσιμη εδώ και εδώ. Υπάρχει και η εγκύκλιος Φ12/977/109744/Γ1 από τις 26.8.2008 που αναφέρεται στην απασχόληση όσων μαθητών απαλάσσονται εδώ.

Με όλα αυτά αλλάζει τίποτα για τους μαθητές και τους γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να απαλλαγούν από τη διδασκαλία θρησκευτικών; Στην ουσία όχι. Για όσους ενδιαφέρονται, στην σελίδα της απαλλαγής από το μάθημα θρησκευτικών φιλοξενείται ανανεωμένο υπόδειγμα δήλωσης έτοιμο για συμπλήρωση και υπογραφή.

12 Responses to Διευκρινήσεις Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με την απαλλαγή από τα θρησκευτικά

  1. Ο/Η leo λέει:

    γινεται αφου κανεις την αιτηση και γινει δεκτη να παιρνεις μερος στην πρωινη προσευχη χωρις να σου πει καποιος καθηγητης »τι κανεις εδω?εσω δεν πηρες απαλλαγη?»

  2. Ο/Η SimonSays λέει:

    Ολίγον τι παρενόχληση μου φαίνεται να σου πει καθηγητής κάτι τέτοιο.

  3. Ο/Η leo λέει:

    αρα μπορω να παρω μερος την προσευχη?

  4. Ο/Η SimonSays λέει:

    Δεν βλέπω λόγο γιατί όχι (επίσης δεν βλέπω λόγο γιατί «ναι»). Δεν είμαι ειδικός βέβαια. Γιατί ρωτάς, σε έχουν διώξει από την πρωινή προσευχή λόγω απαλλαγής;

  5. Ο/Η leo λέει:

    οχι.απλως φετος θα παρω απαλλαγη γι’αυτο ρωταω.ενας φιλος μου ειπε πως περσι πηρα τηλεφωνο δυο φορες στο υπουργειο παιδειας για να ρωτησει αν γινεται απαλλαγη στα θρησκευτικα για τους ορθοδοξους.την πρωτη φορα του ειπαν οτι γινεται για τους αλλοθρησκους,ετεροδοξους κ.τ.λ γιατι αν παρουν απαλλαγη οι ορθοδοξοι τοτε θα γινει εκμεταλλευση της εγκυκλιου.την δευτερη φορα του ειπαν να διαβασει την εγκυκλιο ή να ρωτησει τον διευθυντη.ελεος δηλαδη….εγω παντως ξερω οτι συμφωνα με τις δυο εγκυκλιους γινεται η απαλλαγη και για τους ορθοδοξους.απλα οταν και αν σε ρωτησει ο διευθυντης αν
    εισαι αλλοθρησκος θα πρεπει να απαντησεις οτι εφοσον εχω το δικαιωμα να μην αναφερω τον λογο γραπτα δεν τον
    αναφερω ουτε προφορικα.

  6. Ο/Η SimonSays λέει:

    θα πρεπει να απαντησεις οτι εφοσον εχω το δικαιωμα να μην αναφερω τον λογο γραπτα δεν τον
    αναφερω ουτε προφορικα.

    Ακριβώς, πολύ σωστή η τοποθέτηση.

  7. Ο/Η Γιώργος λέει:

    Καλησπέρα παιδιά και συμμαθητές..Σήμερα το πρωί ήρθε η διευθύντριά μου και μας ανακοίνωσε το εξής:
    «Από Δευτέρα να ξανάρθετε με τους γονείς σας γιατί καταργήθηκαν οι απαλλαγές και πλέον πρέπει να δηλώνετε ότι δεν είστε ορθόδοξοι.»
    Ισχύει κάτι τέτοιο;
    Άλλαξε η εγκύκλιος;
    Ευχαριστώ πολύ,
    Γιώργος
    26-9-09

  8. Ο/Η SimonSays λέει:

    Όχι, τίποτα δεν έχει αλλάξει επίσημα. Όλες οι εγκύκλιοι που έχουν βγει στη δημοσιότητα είναι σε αυτό το άρθρο.

    Ζήτα να σου δείξει σε ποιά εγκύκλιο νεότερη αναφέρεται γιατί ακούω παρόμοιες αναφορές από αλλού όπου δείχνουν site θρησκευτικά σαν δήθεν επαλήθευση της παραπληροφόρησης.

    Επίσης προτείνω να εκτυπώσεις την ανακοίνωη του Συνηγόρου του Πολίτη και τις εγκύκλιους για να τις έχεις πρόχειρες.

    Και βέβαια να μην δεχτεί κανείς να υπογράψει τέτοια δήλωση

    Είσαστε πολλοί μαθητές σε αυτό το σχολείο που έχετε πάρει απαλλαγή;

  9. Ο/Η Γιώργος λέει:

    Ναι φίλε μου…Τα 2/3 του σχολείου έχει πάρει.Και φταίει η μη αντικειμενικότητα του καθηγητή.Είναι απίστευτος… Πέρσι έβγαλα 16.2 και είχα μέσο όρο Θρησκευτικά 11,2!!
    Ευχαριστώ πολύ παλικάρι και για νέα θα σε ενημερώσω…
    🙂

    Υ.Γ Υπάρχει πιθανότητα να έχει ζητήσει ο καθηγητής από του Υπουργείο να γίνει συγκεκριμένη αλλαγή;
    Ευχαριστώ πολύ,
    Γιώργος
    26-9-09.

  10. Ο/Η Γιώργος λέει:

    Αυτό εδώ ξέρετε άμα ισχύει;
    H εγκύκλιος
    Η εγκύκλιος του υπ. Παιδείας αναφέρει τα ακόλουθα:

    «Ύστερα από την υποβολή ερωτημάτων σχετικά με το θέμα της απαλλαγής των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το μάθημα των θρησκευτικών, την προσευχή και τον εκκλησιασμό, σας κάνουμε γνωστό ότι η απαλλαγή αυτή πρέπει να στηρίζεται σε δήλωση του ίδιου του μαθητή αν είναι ενήλικος ή των γονέων του αν είναι ανήλικος στην οποία θα αναφέρει ότι δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος, χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκει. Σε περίπτωση απαλλαγής του μαθητή από την παρακολούθηση του μαθήματος των θρησκευτικών, στη θέση “θρήσκευμα” στον απολυτήριο τίτλο δεν υπάρχει λόγος αναγραφής ενδείξεως».

  11. Ο/Η SimonSays λέει:

    Γιώργο, ο καθηγητής μπορεί να ζητήσει ότι θέλει, αλλά οι νόμοι και εγκύκλιοι δεν αλλάζουν. Το απόσπασμα που δείχνεις είναι από το 2002 και δεν ισχύει πια: http://bit.ly/2YJijw

    Δες παλαιότερο άρθρο μου όπου έχω πληροφόρηση σχετικά με αυτή την (παλιά) εγκύκλιο: http://bit.ly/qVT6Z

    Οι εγκύκλιοι του 2008 είναι αυτές που ισχύουν.

  12. Ο/Η Γιώργος λέει:

    Άρα εν κατακλείδι,θα ρωτήσω άμα έχει η εγκύκλιος και δεν θα υπογράψω κανένα χαρτί που θα λέει ότι είμαι μη-ορθόδοξος.
    Αλήθεια εσύ φίλε μου που τα ξέρεις όλα αυτά;
    Ευχαριστώ πολύ,
    Γιώργος
    26-9-09.