Πολύς ντόρος έχει γίνει σχετικά με τον χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών. Είναι τελικά υποχρεωτικό το μάθημα ή όχι; Ιδού η δική μου ταπεινή προσπάθεια απάντησης του ερωτήματος.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο 104071/Γ2/4.8.2008 (τα έντονα γράμματα δικά μου), απλά τα πράγματα. Υποχρεωτική διδασκαλία: Ναί:
α) Το μάθημα των Θρησκευτικών διδάσκεται σε όλες τις σχολικές μονάδες της Πωτοβάθμιας και Δευτεροβάδμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα επίσημα υποχρεωτικά Αναλυτικά και Ωρολόγια Προγράμματα που έχουν καθορισθεί από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Από την ίδια εγκύκλιο. Υποχρεωτική παρακολούθηση: Όχι:
β) Για τους γονείς των ανήλικων μαθητών ή τους ίδιους τους μαθητές, εάν είναι ενήλικοι, που για λόγους συνείδησης δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν το μάθημα των Θρησκευτικών, δεν είναι αναγκαία η αιτιολόγηση της άρνησης στην υπεύθυνη δήλωση που απαιτείται. Διαδικασία άλλωστε που ακολουθείται στην πρωτοβάθμια εκπαίδεθση για πάρα πολλά χρόνια.
Άρα, με την ισχύουσα κατάσταση, ναι μεν το υπουργείο έχει υποχρέωση να φροντίζει για την διδασκαλία του μαθήματος σε όλα τα σχολεία, αλλά οι μαθητές δεν έχουν καμμία υποχρέωση να το παρακολουθούν εφ’όσον δεν το επιθυμούν.
Μια εύλογη ερώτηση είναι: Τι συμβαίνει αν μια ολόκληρη τάξη ή τμήμα αποφασίσει να πάρει απαλλαγή; Εκεί τι προβλέπεται; Έχει συμβεί ακόμα κάτι τέτοιο στα χρονικά; Για όσους ενδιαφέρονται να βάλουν το λιθαράκι τους ώστε να γίνει ο στόχος πραγματικότητα, υπάρχει εδώ η έτοιμη αίτηση απαλλαγής για εκτύπωση και συμπλήρωση.
ΥΓ1 Έσβησα κατά λάθος τα προηγούμενα 20 σχόλια. Ζητώ ταπεινά συγγνώμη από τους σχολιαστές.
ΥΓ2 Γίνεται ενδιαφέρουσα συζήτηση στο ιστολόγιο του φίλου Διαγόρα σχετικά με την δημιουργία συλλογικής προσπάθειας άθεων / άθρησκων / ορθολογιστών / σκεπτικιστών / υπέρμαχων του κοσμικού κράτους.
[…] Στο τελευταίο άρθρο ο Simon του atheoi.ORG έχει μία καλή ιδέα που συμβιβάζει όλες τις απόψεις: ας θεωρήσουμε ότι υποχρεωτική είναι η διδασκαλία του μαθήματος, και προαιρετική είναι η παρακολούθησή του! C-:= Διαβάστε το άρθρο: atheoi.ORG – Πέρι υποχρέωσης ο λόγος […]
> Από την ίδια εγκύκλιο. Υποχρεωτική παρακολούθηση: Όχι:
Λάθος. Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική, η απαλλαγή είναι προαιρετική. Αν η παρακολούθηση ήτανε προαιρετική δε θα χρειαζότανε ο γονέας να δηλώσει τη μη παρακολούθηση του μαθήματος.
Αφού είναι προαιρετικό και ο κάθε μαθητής που το επιλέξει δεν θα το παρακολουθεί γιατί θέλετε να καταργηθεί τελείως;
@Panos: Θα διαφωνήσω. Για μένα η παρακολούθηση είναι πραγματικά υποχρεωτική μόνο αν δεν υπάρχει δυνατότητα απαλλαγής όπως τα περισσότερα μαθήματα. πχ ο μαθητής θέλει δεν θέλει θα κάνει μαθηματικά.
@MessiniaGreece: Δεν μπορώ να μιλήσω για όλους τους αναγνώστες/σχολιαστές, αλλά άποψη μου ότι το κράτος δεν πρέπει να κάνει κατήχηση, εξ’ού και η προτίμηση να καταργηθεί. Από την άλλη επειδή για την ώρα κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, κάνω ότι μπορώ ώστε να ενημερώσω για την υπάρχουσα νομοθεσία.
[…] Πέρι υποχρέωσης ο λόγος Πολύς ντόρος έχει γίνει σχετικά με τον χαρακτήρα του μαθήματος […] […]
Το θέμα δεν είναι τι θα κάνει μία τάξη, αλλά τι θα κάνει το ένα παιδί. Βέβαια, βρέθηκε τελικά λύση. Λύση μεσοβαίζικη βέβαια, αφού απλά καλεί το κάθε σχολείο να αποφασίσει με τα δικά του κριτήρια, τι θα κάνουν τα παιδιά.
Κατά τη γνώμη μου, το μάθημα των θρησκευτικών δε θα έπρεπε να είναι προαιρετικό. Θα έπρεπε να ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ σε όλα τα δημόσια σχολεία, αν θέλουμε να μιλάμε για ισότητα στην εκπαίδευση. Από τη στιγμή που το μάθημα θεωρείται «υποχρεωτικό με προαιρετική παρακολύθηση», καταργείται η ισότητα. Οι μαθητές διαιρούνται σε αυτούς που παρακολουθούν τα θρησκευτικά και σε αυτούς που απέχουν, πράγμα πολύ επικίνδυνο.
Αυτό όμως είναι λιγότερο σημαντικό, κατά την άποψή μου πάντα, από το ότι η πίστη σε κάποια θεότητα ή η απουσία της, είναι ΕΝΤΕΛΩΣ προσωπικό ζήτημα και ουδεμία σχέση έχει με την εκπαίδευση.
@gikpa: Συμφωνώ.
@δείμος: Το υπουργείο έχει δώσει αρκετά σαφείς οδηγίες για την διαδικασία απαλλαγής. Αν κάποιος διευθυντής δυσκολεύεται να τις ακολουθήσει είναι διαφορετική υπόθεση.
gikpa : προσυπογράφω.
Το θρησκευτικό φαινόμενο είναι πολύ σημαντικό για να μη διδάσκεται στα σχολεία. Απλά το μάθημα δεν πρέπει να έχει απολογητικό και κατηχητικό χαρακτήρα όπως τώρα. Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα, κατάργηση και όλα ωραία και καλά.
Όταν βγαίνει μία εγκύκλιο από το υπουργείο παιδείας που δημοσιεύεται στο internet? Δηλαδή αν βγει τώρα μια καινούργια εγκύκλιος για τα θρησκευτικά σε ποια σελίδα θα την ανεβάσει το υπουργείο παιδείας?
Σε κάποιο forum που συμμετάσχω είχε γίνει η συζήτηση περί θρησκευτικών στα σχολεία, και είχα πεί την γνώμη μου καθαρά και ανοιχτά:
Το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία είναι μία αισχρότατη προπαγάνδα για την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία, και θα έπρεπε να καταργηθεί. Εαν κάποιος θέλει το παιδί του να μάθει αυτή την αισχρή προπαγάνδα ας το στείλει στο κατηχητικό από μόνος του. Αν και θα έπρεπε να απαγορεύεται και η κατήχηση σε άτομα κάτω των 18 ετών, όπως και το να βαφτίζεται κάποιος όταν είναι μωρό και δεν μπορεί να επιλέξει.
@spinforlife: Δυστυχώς οι εγκύκλιοι δεν δημοσιεύονται τακτικά από το υπουργείο σε κάποια συγκεκριμένη τοποθεσία θέση στο site τους.
και μια προσωπικη μαρτυρια το μαθημα των θρησκευτικων με εκανε να γινω απο μαυρη αντιδραση
αθεος
και η ζωη αγνωστικιστη
δεν παιρνω το μερος ουτε των δογματικων χριστιανων ουτε των δογματικων αθεων
για μενα και τα δυο εκπροσωπουν τα ακρα
και η εμπειρια μου λεει πως η αληθεια ειναι καπου στην μεση
Ιστορικα και φιλοσοφικα οι θρησκειες θα επρεπε να ειναι γνωση που διδασκεται στο σχολειο χωρις ομως να γινονται προσπαθειες κατηχησης ή να διδασκονται απο παπαδες!
Ειναι παντως πολυ δυσκολο οταν εισαι εφηβος που προσπαθεις απεγνωσμενα την ενταξη, να ξεχωριζεις με το να μη συμμετεχεις σε καποιο μαθημα και κυριως χωρις να σου προσφερουν μια εναλλακτικη ασχολια εκεινη την ωρα. Αυτη η προαιρετικη παρακολουθηση πιο πολυ στοχοποιηση μου θυμιζει
παιδιά ότι και να λέτε, εγώ πιστεύω ότι τα θρησκευτικά ως μάθημα, θα έπρεπε να ήταν καθαρά προαιρετικό και για παιδιά Γυμνασίου αλλά και για Λυκείου, και γιατί όχι και Δημοτικού, αν και πιστεύω ότι είναι αρκετά ανώριμα σε αυτήν την ηλικία ακόμα για να αποφασίσουν. Παρόλα αυτά δεν είναι δυνατόν να επιβάλλουν στα παιδιά να διδάσκονται το μάθημα των Θρησκευτικών.Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στην Βάφτιση.Βαφτίστηκα αν και δεν ήθελα να βαφτιστώ. Ντροπή σε αυτούς που δεν με ρώτησαν και μου επέβαλλαν να φαίνομαι Χριστιανός! Δηλώνω άθεος.
Tα υποχρεωτικα θρησκευτικα και η υποχρεωτικη βαπτιση ανηλικου δεν ειναι τιποτα μπροστα στον υποχρεωτικο εκβιασμο για διαπαιδαγωγηση των παιδιων σασ συμφωνα με την ορθοδοξια (του εφραιμ και του βαβυλη-γιοσακη-χριστοδουλου-δισ$$$). Eπειδη η γυναικα μου, καθολικη (στην ταυτοτητα) στην πραγματικοτητα ειναι αγνωστικιστρια, υποχρεωθηκε να κανει συμβολαιογραφικη πραξη οτι θα διαπαιδαγωγησει τα παιδια τησ συμφωνα με το ορθοδοξο δογμα. O συμβολαιογραφοσ στον οποιο κατα τη συνταξη του συμβολαιου(1984) δηλωσα οτι εγω ειμαι αθεοσ και η γυναικα μου αγνωστικιστρια μασ ειπε οτι δεν θα μπορεσουμε να παντρευτουμε αν δεν υπογραψουμε αυτο το συμβολαιο. Tα παιδια μασ, ενηλικεσ επιστημονεσ σημερα ειναι βεβαιωσ οπωσ καθε λογικοσ ανθρωποσ αθεοι, ομωσ δεν απαλλαχτηκαν απ’ τα θρησκευτικα παρ’ ολο που το ζητησαν. Aπαλλαχτηκαν ομωσ στην ουσια δεδομενου οτι ο καθηγητησ τουσ καθε αλλο παρα πειστικοσ ηταν στισ “αποδειξεισ “του για υπαρξη του θεου και στην μη καταγωγη του ανθρωπου απο τον πιθηκο.
ΟΔΥΣΣΕΥΣ1 λέει:
Ιανουαρίου 13, 2009 σε 2:48 πμ
Tα υποχρεωτικα θρησκευτικα και η υποχρεωτικη βαπτιση ανηλικου δεν ειναι τιποτα μπροστα στον υποχρεωτικο εκβιασμο για διαπαιδαγωγηση των παιδιων σασ συμφωνα με την ορθοδοξια (του εφραιμ και του βαβυλη-γιοσακη-χριστοδουλου-δισ$$$). Eπειδη η γυναικα μου, καθολικη (στην ταυτοτητα) στην πραγματικοτητα ειναι αγνωστικιστρια, υποχρεωθηκε να κανει συμβολαιογραφικη πραξη οτι θα διαπαιδαγωγησει τα παιδια τησ συμφωνα με το ορθοδοξο δογμα. O συμβολαιογραφοσ στον οποιο κατα τη συνταξη του συμβολαιου(1984) δηλωσα οτι εγω ειμαι αθεοσ και η γυναικα μου αγνωστικιστρια μασ ειπε οτι δεν θα μπορεσουμε να παντρευτουμε αν δεν υπογραψουμε αυτο το συμβολαιο. Tα παιδια μασ, ενηλικεσ επιστημονεσ σημερα ειναι βεβαιωσ οπωσ καθε λογικοσ ανθρωποσ αθεοι, ομωσ δεν απαλλαχτηκαν απ’ τα θρησκευτικα παρ’ ολο που το ζητησαν. Aπαλλαχτηκαν ομωσ στην ουσια δεδομενου οτι ο καθηγητησ τουσ καθε αλλο παρα πειστικοσ ηταν στισ “αποδειξεισ “του για υπαρξη του θεου και στην μη καταγωγη του ανθρωπου απο τον πιθηκο.
ΣΩΣΤΟΣ!!!!
Οδυσσευς1: Αν μπορείς σε παρακαλώ να μην βάζεις σχόλια σε κεφαλαία. Το τελευταίο το διόρθωσα αλλά στο μέλλον απλώς θα τα σβήνω.
Ευτυχώς από το 1984 έχουν αλλάξει τα πράγματα…επιτρεπόταν ακόμα τότε πολιτικός γάμος;
H δικιά μου ταπεινή και σεμνή απάντηση.
Είναι σαν να ρωτάς αυτό:
Είναι υποχρεωτικό να μαθαίνεις Ελληνικά ή όχι; Τι θέλω να πω:
Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Ορθόδοξοι Ελληνική θρησκεία ήτανε, είναι και θα είναι διαχρονική επειδή Ιστορικά είναι αναγκαία να υπάρχει. Όπως αναγκαίο και πρέπει είναι να έχουμε Π.Α.Ρ..Ε.Λ.Α.Σ.Ε.Ι.Σ ασχέτως άμα είσαι αναρχικός, αντί-εξουσιαστής, κουμουνιστής και τα λοιπά.
Είτε μας αρέσει, είτε όχι, υπάρχουνε άπειροι άνθρωποι μέσα από την θρησκεία που έδωσαν την -_ωή τους στο όνομα οποιουσδήποτε προπαγάνδας. Και πραγματικά υπήρχε μία μεγάλη περίοδος που η ανθρωπιά και η θυσία ήτανε τρόπος -_ωής και όχι τρόπος του λέγει.
Εγώ δεν σου λέω να γίνεις Χριστιανός ούτε να πιστεύεις σε κάποιον. Αλλά να σέβεσαι τα ιστορικά γεγονότα και τα στοιχεία που έπαιξαν ρόλο στην Ελευθερία που απολαμβάνεις εσύ και εγώ.
Το ότι επειδή η Εκκλησία είναι μία βιτρίνα από πλαστικές κούκλες περί glamorous lifestyle αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να μαθαίνεις και να μορφώνεσαι για περί αγαθό και περί αρετής όσο και να μην υπάρχει Θεός.
Δυστυχώς και είναι παταγώδης βλακεία, θα έπρεπε να έχουμε ένα μάθημα αφιερωμένο στην ανθρωπιά, ήθος, αξίες και αρετές και όχι κάτω από μία ομπρέλα του Ιησού Χριστού.
Κατανοώ και καταλαβαίνω πως διδάσκουν το μάθημα αυτό αλλά αυτό δεν πάει να πει πως δεν πρέπει να υπάρχει. Δηλαδή επειδή η Ελληνική κοινωνία είναι ένα σύνολο από τυφλά και εγωκεντρικά σκουλήκια πως πρέπει εγώ να την εξαφανίσω από τον χάρτη;
Εγώ πάντοτε σεβόμουνα το μήνυμα που πηγάζει από τα θρησκευτικά γιατί για εμένα η ιδεολογία της θρησκείας είναι μία σειρά από πνευματικές τελετουργίες.
Εγώ δεν έχω πεθάνει για κανέναν σκοπό, ιδέα και φιλοσοφία.
Πάντως άμα περιμένεις από τον παππά να σε διδάξει τι εστί «υπέρτατη καλοσύνη» τότε είσαι γελασμένος. Τουλάχιστον όμως είναι θετικά καλό να έρθεις σε επαφή με αυτό, όσο λίγο και ελάχιστο να είναι.
Εγώ είμαι αγνωστικός και προσωπικά αηδιάζω με την σημερινή κατάντια της θρησκείας ως σύνολο από ανθρώπους. Άλλο τεκμηριωμένη αντιπάθεια σε μία κοινωνική ομάδα και άλλο ατεκμηρίωτη μη-ανοχή και ουδείς σεβασμό σε μία ιδεολογία.
Παράδειγμα άμα είναι να πάω μέσα σε μία Εκκλησία θα είναι επειδή το μέρος γύρω μου, μου δημιουργεί μία tranquility, μία πνευματική γαλήνη και ισυχία και όχι επειδή είμαι Χριστιανός ή επειδή θα γίνω παππάς.
Και μερικές φορές αναρωτιέμαι: κοινωνία από άθεους ή κοινωνιά από Θειστές.
Απαντώ το δεύτερο επειδή η κριτική μου για την ανθρώπινη φύση είναι ότι ο φόβος και το ψέμα πρέπει να υπάρχουνε γιατί άνθρωπος που δεν φοβάται τίποτα, είναι «Θεός» ο ίδιος. Και ιστορικά γνωρί-_ω τι πάει να πει αυτό.
Εν κατακλείδα τα θρησκευτικά δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικά καθόλου. Αλλά πρέπει να υπάρχουνε.
Γιατί μπορώ και εγώ να πω το εξής: Δεν πρέπει η Ιστορία να είναι υποχρεωτική γιατί για εμένα δεν υπάρχουνε κράτη, έθνοι, χώρες και λαοί. Δικαίωμα μου να έχω τέτοιες αντιλήψεις αλλά αυτά που έχω και βιώνω τα χρωστάω σε άλλους. Όχι σε εμένα.
Θα ήτανε ωραίο να ήτανε υποχρεωτικά μαθήματα ανθρωπιάς, αξίας, ήθος και αρετής.
Γιατί μάλλον η παιδεία, μόνο «μορφωμένους» και «φωτισμένους» ανθρώπους δεν βγά-_ει στην κοινωνία.
Αγαπητέ Ιωάννη, ξεκίνησες την τοποθέτησή σου με το εξής:
«Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Ορθόδοξοι Ελληνική θρησκεία ήτανε, είναι και θα είναι διαχρονική επειδή Ιστορικά είναι αναγκαία να υπάρχει. Όπως αναγκαίο και πρέπει είναι να έχουμε Π.Α.Ρ..Ε.Λ.Α.Σ.Ε.Ι.Σ ασχέτως άμα είσαι αναρχικός, αντί-εξουσιαστής, κουμουνιστής και τα λοιπά.»
Θα ήθελα να σου επισημάνω ότι το παραπάνω κείμενο είναι αστήρικτο μπορείς να προσφέρεις κάποια επιχειρήματα που να το στηρίζουν; Αν όχι όλο το κείμενό σου είναι αστήρικτο.
Αναγκαίο σημαίνει ότι είναι ιδεολογικά τεκμηριωμένο να υπάρχει. Όπως και η δημοκρατία, ασχέτως την πτώση, την ασέβεια και την ντροπή που υφίσταται αυτές τις μέρες.
Αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει η χούντα να το αντικαταστήσει.
Δεύτερων, κομμένα τα περί «Αγαπητέ» και ούτε κάθε εξής γιατί πολύ απλά δεν είμαι ο συνηθισμένος χρήστης που για λόγους ευγενείας και αρμονίας θα δεκτό «τίτλους’ που δεν χρειάζονται.
Η θρησκεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας της Ελλάδας. Σαρέσει δεν σαρέσει έτσι είναι.
Το να πιστεύεις πως είναι ιδεώδη να υπάρχει ανθρωπότητα δίχως πίστη, όσο ψέμα και να είναι, πάει να πει πως η λογική σου είναι αστήρικτη και όχι η δική μου. Επιπλέον, το γεγονός ότι δεν μπορείς να στηρίξεις (να κατανοήσεις ή να καταλάβεις) την δικιά μου κριτική/κρίση με το γνωστό τρόπο «αφού δεν μπορείς να προσφέρεις παραδείγματα στα πέντε πρώτα γράμματα, άρα το σύνολο καταρρέει» είναι πολύ επιστημονικό και πολύ ξεπερασμένο.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, τα παραδείγματα κάποιος τα αναζητεί όταν είναι νοηματικά αδύναμος να σκεφτεί τι εστί καθαρή, πνευματική, ανθρώπινη ιδεολογία και συγχρόνως τι εστί η σημασιολογία της στην ανθρώπινη ύπαρξη.
Τα παραδείγματα αυτές τις μέρες είναι ένα Google. Kαι ο νοών νοητό.
Όταν και όποτε, συνειδητοποιήσεις τι εστί ανθρωπότητα τότε έλα να μου ξανακτυπήσεις την πόρτα. Γιατί άμα πραγματικά πιστεύεις τυφλά ότι ο άνθρωπος «άθεος»: χωρίς κάποιον από πάνω του, μπορεί να κατακτήσει μία πιο ιδανική, λογική και κοινωνικά ανθρώπινη κοινωνία τότε είσαι καθαρά αφελής μην πω τίποτα παραπάνω και σε θίξω.
Και όταν ο κόσμος ήτανε στο έλεος της Κόλασης, συμβολικά πάντοτε, από το πουθενά κάποιος εμφανίστηκε και ένωσε μετά από χιλιάδες αιματηρούς πολέμους την ανθρωπότητα.
Τους δίδαξε ανθρωπιά, αγάπη, ευγνωμοσύνη, αλληλεγγύη και ούτε κάθε εξής. Και έχω άπειρα παραδείγματα με θρησκευτικούς ηγέτες περί Δημιουργού και περί Φύσης και τα λοιπά.
100 φορές θρησκεία παρά 10 φορές αθεϊσμό και το λέω έξω από τα δόντια.
Πάντως, το πανέμορφο πράγμα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες εκτός από κάποιες που είναι εξαίρεση, είναι ότι Α.Υ.Τ.Ο.Κ.Ρ.Ι.Τ.Ι.Κ.Η είναι λέξη όπως η αμνησία.
Όταν θα χύσεις αίμα για κάτι ή όταν θα θυσιαστείς για κάτι τότε να μιλάς για αστήρικτα κείμενα. Αλλά επειδή έχεις την τύχη και την ευχέρεια με την ελευθερία σου και τα δικαιώματα σου, σου συνιστώ να ανοίξεις περισσότερο από μία φορά την Ιστορία.
Εγώ έχω μάθει να σέβομαι πρώτα τα δικαιώματα μια «πατρίδας» παρά τα φιλελεύθερα δικαιώματα του δικού μου «θέλω» και «απαιτώ».
Και εγώ μπορώ να πω «Δεν θέλω να μαθαίνω μαθηματικά γιατί είμαι παιδί της φιλοσοφίας». Για να υπάρχει μέσα στην εκπαίδευση, αυτονόητα υπάρχει ένα βαθύτερος λόγος.
Εγώ ως αγνωστικός μου αρκεί μία εικόνα από τα θρησκευτικά για να στοχαστώ την Θεία Χάρη που έχουνε τα λόγια τους. Μόνο από μία εικόνα. Τώρα, εσύ άμα θες 1000, τότε κοίτα τες και μείνε με την απορία στα χείλια σου.
Mερικοί νομίζουνε πως η λογική είναι η Άλφα και Ωμέγα αρετή. Στην πραγματικότητα η λογική είναι ένα από τα πιο «δαιμόνια» εργαλία σε θέματα ιδεολογικά γιατί πάντοτε θα σκέφτεται τον νηχιλισμό.
Η πραγματικότητα είναι ότι η ανθρωπότητα δεν είναι ούτε καν 0,000001 τις εκατό έτοιμη για να ζήσεις χωρίς Θεό, χωρίς τύψεις και ενοχές.
Και άμα δεν μπορείς ανθρωπολογικά να το δεις αυτό μετά από 3000 + χρόνια, τότε μακάρι να το δούνε οι απόγονοι σου αυτό.
Χωρίς Θεό, ο άνθρωπος είναι ο Hitler o ίδιος γιατί πάντοτε θα κουβαλάει το, αν και σκεπτόμενό αλλά θα το έλεγα περίεργο καθώς δεν πολύπιστεύω πως σκέφτεται αρκετά για να είναι σκεπτόμενο, θηρίο μέσα του.
Εν κατακλείδα, όταν μάθεις τι εστί pure ideology τότε να μου το πεις και εμένα. Επειδή δεν έχω ανάγκη επιχειρήματα για πιάσω τέτοια πράγματα νοηματικά.
Ιωάννη σεβαστή η άποψή σου φυσικά.
Παρόλ’αυτά συνεχίζω να υποστηρίζω πως το μάθημα πρέπει να καταργηθεί. Τελείως. Ή άντε να γίνει μάθημα θρησκειολογίας για όλες τις γνωστές θρησκείες το οποίο να διδάσκεται 1-3 χρόνια το πολύ.
Τα μαθήματα που διδάσκονται στο σχολείο είναι επιστήμες, κι αν μερικά δεν καταφέρνουν καλά την δουλειά τους είναι γιατί δεν διδάσκονται σωστά, κι εκεί πρέπει να μιλήσουμε για βελτίωση περιεχομένου (παρεμπιπτόντως για μένα όντως δεν υπάρχουν κράτη, έθνη και λαοί, όλους ίδιους μας βρίσκω αλλά την ιστορία την θεωρώ σημαντικό μάθημα, αν και όχι όπως διδάσκεται, γιατί δεν τα μπλέκω όλα μες στο μυαλό μου)
Τα θρησκευτικά προφανώς δεν μπορούν να μπουν σ’αυτή την κατηγορία, είναι απλή κατήχηση και προσηλυτισμός. Πράγμα που θα έπρεπε να είναι παράνομο.
Στην ερώτησή σου «κοινωνία από άθεους ή κοινωνία από Θειστές» θα απαντούσα κοινωνία αληθινής ανεξιθρησκίας (κι εκεί δεν χωράει καμία θρησκευτική έκφραση σε κρατικό επίπεδο).
Την άποψη πως χρειαζόμαστε την θρησκεία για να υπάρχει ηθική την βρίσκω λυπηρή και ανάλογα με την διάθεσή μου και εκνευριστική.
Το να χρειαζόμαστε έναν θεό-μπαμπούλα για να μας λέει τί είναι σωστό το βρίσκω πολύ αξιολύπητο και η ιστορία δεν μας έχει δείξει πως τα χριστιανικά κράτη είναι περισσότερο ηθικά από τα άλλα. Και για να πω κι εγώ το πολυειπωμένο από την δική μας πλευρά: Χίλιες φορές να έχω έναν άθεο που κάνει το σωστό επειδή το θέλει, χωρίς να αναμένει ούτε θείες τιμωρίες ούτε μεταθανάτιες ανταμοιβές παρά να έχω έναν πιστό που κάνει το σωστό με το ζόρι γιατί φοβάται. Τι αξία έχει το δεύτερο;
Είπες: “Θα ήτανε ωραίο να ήτανε υποχρεωτικά μαθήματα ανθρωπιάς, αξίας, ήθος και αρετής.” Δεν είναι ανάγκη να είναι τα θρησκευτικά αυτό. Καταρχήν ένα παιδί μαθαίνει να έχει αξίες μέσα από ένα σύνολο καταστάσεων, από την οικογένειά του, τις εμπειρίες του στην ζωή και στο σχολείο βέβαια. Ε τα θρησκευτικά δεν κολλάνε πουθενά, κι άσε που αυτό που εσύ θεωρείς ηθικό μπορεί να διαφέρει από αυτό που θεωρώ εγώ, και αυτό που διδάσκεται από τον χριστιανισμό σίγουρα δεν είναι ιδανικό ως ηθική όχι μόνο για τους άθεους αλλά και για όλους τους αλλόθρησκους.
Για να σταματήσω την πολυλογία, όλα αυτά είναι ιδέες που έχει περάσει η ίδια η εκκλησία στους πιστούς, για να μην τους χάσει. Κι εγώ τα ίδια έλεγα όταν ήμουν Χριστιανή, τώρα όμως βλέπω πόσο λάθος σκεφτόμουν και πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα από την στιγμή που πέφτουν οι παρωπίδες.
Ιωάννη αν και δηλώνεις μεταλλάς και αγνωστικός γράφεις σεντόνια χωρίς συνοχή με τα χιλιοαπαντημένα talking points της ΟΟΔΕ. Καταντάει κουραστικό να λέμε τα ίδια και τα ίδια.
Βάζω λοιπόν μετριασμό στα σχόλια σου απο εδώ και πέρα. Αν κάποια ερώτηση στείλε μου email.
Egw pisteyw oti enas swstos symvivasmos (giati peri tetoiou prokitai kathws emena mou einai profanes oti i thriskia den exei thesi pouthena mesa sto sxoleio) tha itan i epilogi sto lykeio metaxy thriskeias gia osous theloun kai philosophia gia tous ypoloipous. Sto katw katw i thriskeia einai ena anypostato synothileyma apo pseyto-psilosophikes theories peri yparxis, ithikis klp, opote to mathima tis philosophias tha gemize ayto to «keno» stin paidia pou to gemizoume me xristianikes saxlamares. Oso gia prin to lykeio, opoiadipote didaskalia peri yparxeis i mi tou theou, twn exwgiinwn, twn fantasmatwn ktl. mou akougetai san plisi egefalou giati den exoun akoma anaptyxei kritiki skepsi.
Ιωάννη/Ανώνυμε με κάλυψε η Ιοκάστη και ελπίζω να σε κάλυψε κι εσένα. Αλλά για να δούμε κάποια σημεία:
1) «Αναγκαίο σημαίνει ότι είναι ιδεολογικά τεκμηριωμένο να υπάρχει. Όπως και η δημοκρατία, ασχέτως την πτώση, την ασέβεια και την ντροπή που υφίσταται αυτές τις μέρες.
Αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει η χούντα να το αντικαταστήσει.»
ΚΑΙ
«Η θρησκεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας της Ελλάδας. Σαρέσει δεν σαρέσει έτσι είναι. »
Έχεις δίκιο – δυστυχώς. Κι εμένα μου αρέσει η Ιστορία αλλά όχι αυτή που διδάσκουν κατά καιρούς στα σχολεία. Και η ορθοδοξη θρησκεία (στην οποία λογικά αναφέρεσαι αλλά και το 12θεο αν θες) 9/10 έπιαξε αρνητικό ρόλο για τους λαούς που ζούσαν στη σύγχρονη ελληνική επικράτεια, ειδικά και για τους έλληνες. Επίσης η δημοκρατία πρέπει να βελτιώνεται αλλιώς καταντάει χούντα.
2) «Στην συγκεκριμένη περίπτωση, τα παραδείγματα κάποιος τα αναζητεί όταν είναι νοηματικά αδύναμος να σκεφτεί τι εστί καθαρή, πνευματική, ανθρώπινη ιδεολογία και συγχρόνως τι εστί η σημασιολογία της στην ανθρώπινη ύπαρξη.
Τα παραδείγματα αυτές τις μέρες είναι ένα Google. Kαι ο νοών νοητό. »
Στο google βρίσκει κανείς πια αυτό που ΘΕΛΕΙ να βρει. Ο νοών νοείτω.
3)»Όταν και όποτε, συνειδητοποιήσεις τι εστί ανθρωπότητα τότε έλα να μου ξανακτυπήσεις την πόρτα. Γιατί άμα πραγματικά πιστεύεις τυφλά ότι ο άνθρωπος «άθεος»: χωρίς κάποιον από πάνω του, μπορεί να κατακτήσει μία πιο ιδανική, λογική και κοινωνικά ανθρώπινη κοινωνία τότε είσαι καθαρά αφελής μην πω τίποτα παραπάνω και σε θίξω.»
ΚΑΙ
«Απαντώ το δεύτερο επειδή η κριτική μου για την ανθρώπινη φύση είναι ότι ο φόβος και το ψέμα πρέπει να υπάρχουνε γιατί άνθρωπος που δεν φοβάται τίποτα, είναι “Θεός” ο ίδιος.»
Αφού εσύ ξέρεις τι εστί ανθρωπότητα μάλλον εσύ είσαι ο θεός ο ίδιος και μας κάνεις πλάκα.
4) «Χωρίς Θεό, ο άνθρωπος είναι ο Hitler o ίδιος γιατί πάντοτε θα κουβαλάει το, αν και σκεπτόμενό αλλά θα το έλεγα περίεργο καθώς δεν πολύπιστεύω πως σκέφτεται αρκετά για να είναι σκεπτόμενο, θηρίο μέσα του.»
Σε έχασα λίγο, αλλά μάλλον ξέχασες πόσα «καλά» έκαναν οι θεοφοβούμενοι ηγέτες ή πόσο ενόχλησε τους χριστιανούς ευρωπαίους το εβραϊκό ολοκαύτωμα.
5) «Εγώ έχω μάθει να σέβομαι πρώτα τα δικαιώματα μια «πατρίδας» παρά τα φιλελεύθερα δικαιώματα του δικού μου «θέλω» και «απαιτώ».»
Εγώ πάλι προτιμώ τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μιας «κοινωνίας».
6) «Εγώ δεν έχω πεθάνει για κανέναν σκοπό, ιδέα και φιλοσοφία.»
Προφανώς εκτός κι αν γράφεις από το υπερπέραν…
7) «Γιατί μπορώ και εγώ να πω το εξής: Δεν πρέπει η Ιστορία να είναι υποχρεωτική γιατί για εμένα δεν υπάρχουνε κράτη, έθνοι, χώρες και λαοί. Δικαίωμα μου να έχω τέτοιες αντιλήψεις αλλά αυτά που έχω και βιώνω τα χρωστάω σε άλλους. Όχι σε εμένα.»
Στο πρώτο σκέλος έχω απαντήσει παραπάνω. Εγώ πάλι δε νιώθω ότι χρωστάω σε κανένα γιατί αν δεν είχαν πάει έτσι τα πράγματα ίσως να μην ήμουν καν εδώ τώρα (και μπλεκόμαστε με επιστημονικές συζητήσεις τύπου χωροχρόνος και σία που μάλλον βρίσκεις βαρετές). Σέβομαι όλα τα άτομα που διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στη ροή της Ιστορίας και βοήθησαν στη βελτίωση της ανθρωπότητας (και κατ’ επέκταση της ελληνικής κοινωνίας). Στην ιστορία δε μαθαίνω για τα «ανδραγαθήματα» των προγόνων μου αλλά κατανοώ πως φτάσαμε εκεί που φτάσαμε σήμερα και ψάχνω να βρω το γιατί.
8) «Η πραγματικότητα είναι ότι η ανθρωπότητα δεν είναι ούτε καν 0,000001 τις εκατό έτοιμη για να ζήσεις χωρίς Θεό, χωρίς τύψεις και ενοχές.»
ΚΑΙ
«Και άμα δεν μπορείς ανθρωπολογικά να το δεις αυτό μετά από 3000 + χρόνια, τότε μακάρι να το δούνε οι απόγονοι σου αυτό. »
Ίσως το μόνο σημείο που συμφωνούμε λιγάκι. Η πολιτισμένη κοινωνία πρέπει να προσπαθεί να ζήσει χωρίς το θεό είτε πιστεύει είτε όχι γιατί έτσι αποδεικνύει ότι βελτιώνεται. Είναι σαν το παιδί που μαθαίνει. Όσο μεγαλώνει πρέπει να μπορεί να ζει χωρίς την ανάγκη του γονέα. Αν μετά από 3000+ χρόνια δεν το έχουμε πετύχει είμαστε για γενική «εκκαθάριση».
Τα περί λογικής δεν βρίσκω «λογική» για να τα σχολιάσω.
Άμα θέλω φαφλατολογία βάζω και λιακό…
Υ.Γ. Για το μάθημα των θρησκευτικών, αν και δε μίλησες πολύ και ομολογώ πως με μπερδεύει το πακέτο agnostic-ναι-στα-θρησκευτικά-όχι στη θρησκεία-πατρίδα-ελληνισμός=θρησκεία κλπ..
‘Ατιμα smilies… Όπου 8) βλ. όγδοο σημείο.
[…] πρέπει να διδάσκονται ή όχι, στο ιστολόγιο του simon. Μαύρα γράμματα = Ιωάννης, μωβ γράμματα = απαντήσεις […]
Αγαπητοί κύριοι,
Θέλω να εκφράσω τη γνώμη μου με λίγα λόγια:
Θαυμάζω την υποκρισία και τον κυνισμό, που επικρατεί στη Ελλάδα !!!
Το λέω αυτό σχετικά με την Αποκαθήλωση του πίνακα, που παρουσιάζει τον Σταυρό στον οποίο λένε, ότι αντί για τον Χριστό απεικονίζεται ένα πέος, από μία έκθεση που έγινε με αφορμή των πολιτιστικών εκδηλώσεων, σχετιζόμενων με την Ολυμπιάδα. Ας θυμηθούμε πρώτα πόσο μεγάλη σχέση αγάπης είχε ο χριστιανισμός και ο μουσουλμανισμός και γενικά η μονοθεϊστικές θρησκείες με τα πολιτιστικά, πνευματικά και αθλητικά επιτεύγματα της αρχαίας Ελλάδας και της Ελληνιστικής εποχής – δεν άφησαν όρθιο τίποτα, ούτε θέατρα, ούτε στάδια, ούτε βιβλιοθήκες – ιδίως της Αλεξάνδρειας. Ούτε καν ναούς θεών και θεοτήτων άφησαν όρθιους.
Ο πίνακας αυτός σηκώνει πολλά σχόλια.
Όλοι όσους άκουσα σε ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές εκπομπές ισχυρίζονται, ότι δεν τους αρέσει αυτό το έργο και ότι τους προκάλεσε απέχθεια, συμπεριλαμβανομένων και αυτών, που δηλώνουν ότι είναι προοδευτικοί (απ’ αυτό συμπεραίνω, ότι όλοι λίγο ή πολύ φοβούνται την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία) και που βασικά θεωρούν, ότι η πράξη αποκαθήλωσης του πίνακα από την έκθεση είναι αντιδημοκρατική. Πάντως είναι ελάχιστοι αυτοί που συνδέουν αυτήν την πράξη με τον μεσαιωνικό σκοταδισμό.
Αν θίξουμε όμως το θέμα τις αξίας του πίνακα και του δημιουργού του, που δεν τον γνωρίζω, πρέπει να έχει κάποια προσόντα, εφόσον του επιτράπηκε να συμμετέχει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με την Ολυμπιάδα.
Ανεξάρτητα απ’ αυτό θέλω να θέσω ευθέως το ερώτημα:
«Γιατί βρε Εβέρτιδες, Πρωτοπάπαδες, Βενιζέλιδες και βάλε σας πείραξε, ότι ένα πέος μπορεί να συνυπάρχει με τον σταυρό; Για βάλτε τα μυαλά σας να λειτουργήσουν έτσι ώστε να μπορέσετε να κατανοήσετε και να διαπιστώσετε τι εστί πέος και τι εστί σταυρός. Απλά για να βοηθήσω εσάς και τους υπόλοιπους υποκριτές και φαρισαίους θα ήθελα να σας υπενθυμίσω, εάν βέβαια έχετε διαβάσει ανθρωπολογία και ανατομία, ότι το πέος είναι ένα αξιόλογο όργανο αναπαραγωγής του ανθρώπινου γένους και αν θέλετε πάλι να σας υπενθυμίσω, ότι σύμφωνα με τις δικές σας αντιλήψεις περί κοσμογονίας και «ανθρωποπλασίας» το πέος συμπεριλαμβανομένων και των γυναικείων γεννητικών οργάνων δεν τα πρόσθεσε ο άνθρωπος μόνος του στο ίδιο του το σώμα, παρά κάποιος άλλος…..μπορείτε να απαντήσετε ποιος; Μήπως ο ίδιος ο θεός παντοκράτορας ο Σαβαώθ – γνήσιος Έλληνας ;»
Άλλο είναι το ζήτημα ποιος, για ποιόν λόγο και που χρησιμοποιεί αυτά τα όργανα. Αυτό αλώστε ισχύει και για όλα τα υπάρχοντα σ’ αυτόν τον κόσμο.
Και τώρα, περί του σταυρού. Για θυμηθείτε από την ιστορία της ανθρωπότητας για ποιον σκοπό χρησιμοποιήθηκε ο σταυρός; Απ’ ότι θυμάμαι αρχικά ως παγανιστικό σύμβολο, από κάποιους αρχαιότερους από μας λαούς.
Κάνω μία παρένθεση, για να θυμόμαστε έστω και την σύγχρονη ιστορία, ας μην ξεχνάμε τους αγκυλωτούς σταυρούς των ναζί, που σε μεγάλο βαθμό τους ανέχτηκε η Χριστιανική Καθολική Εκκλησία και βέβαια δεν εξαιρούνται και κάποιοι «δικοί μας» ορθόδοξοι χριστιανοί .
Το πιο σίγουρο όμως είναι, ότι χρησιμοποιήθηκε σαν όργανο βασανιστηρίων κατά ανθρώπων, που λίγο ή πολύ ήθελαν να απελευθερώσουν τον συνάνθρωπό τους από την δουλεία και τον εξευτελισμό. Θα αναφέρω και ορισμένους (πέρα από τους χιλιάδες ίσως και εκατομμύρια) όπως τον Σπάρτακο, τους διαφωτιστές στην εποχή του μεσαίωνα, τους μαύρους στην Αμερική, που σταυρώνονταν από τους μεγαλύτερους λάτρες του Χριστού – τους «γνωστούς-άγνωστους κουκουλοφόρους ΚΟΥ-ΚΛΟΞ-ΚΛΑΝ», που όχι μόνο σταύρωναν τους κακόμοιρους μαύρους, αλλά τους έκαιγαν επιπλέον, μάλλον για να μην μπορούν να αναστηθούν. Δεν ήξεραν και δεν ξέρουν αυτοί οι άθλιοι και κακούργοι τύποι, αν και χριστιανοί, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τα λεγόμενα των «αυτόπτων μαρτύρων» και τις πολλές αγίες γραφές – παλιές, καινούργιες-ευαγγέλια, κλπ., ότι μόνο ένας άνθρωπος «θεάνθρωπος», λόγο το ότι διέθετε μέσον, δηλαδή είχε μπάρμπα τον Θεό απόλαυσε το προνόμιο να αναστηθεί.
Εάν ανακαλυφθεί ο απόγονος του ανθρώπου, που εφηύρε αυτό το απλό αλλά αποτελεσματικό όργανο βασανιστηρίων, που αποτελείται μόνο από δύο σταυρωμένα ξύλα (τώρα βέβαια χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του όλα τα είδη υλικών και βασικά ο χρυσός, τα πολύτιμα πετράδια, που με περηφάνια και ως ένδειξη ευημερίας, κοινωνικής θέσης και αφοσίωσης στον θεάνθρωπο, φορούν στον λαιμό, στα δασώδη ανδρικά ή πλούσια γυναικεία στήθη τους οι καλοί χριστιανοί και χριστιανές, όπως και αυτοί που αυτοδιορίστηκαν εκπρόσωποι του Θεού) θα εξοικονομήσει αρκετά λεφτά ως κληρονόμος πνευματικών δικαιωμάτων – πατέντας (θα ήθελα για την ιδέα αυτή να πάρω ποσοστά).
Δηλαδή, θα εκφραστώ λίγο χυδαία. Είναι σαν να βλέπεις ένα γουρούνι ή οποιοδήποτε άλλο ζώο υποψήφιο για σφάξιμο να φοράει στον λαιμό του το όργανο της σφαγής του. Και δεν κρεμάμε στον λαιμό μας καλύτερα καμιά γκιλοτίνα, ηλεκτρική καρέκλα, αγχόνη ή τουφέκι, σκεύη με τα οποία εκτελούνταν και εκτελούνται μέχρι σήμερα άνθρωποι, πολλοί απ’ αυτούς αθώοι με προσφορές και θυσίες πολύ μεγαλύτερες από αυτές του Χριστού, ο οποίος, αν και δίδασκε την αγάπη και την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων και όπως λέει ο Χριστόδουλος – «Ήταν ο πρώτος κομμουνιστής» δεν έχασε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το γεγονός, ότι επαναλαμβάνω είχε μπάρμπα τον «Παντοκράτορα Θεό Σαβαώθ» και έτσι μπόρεσε να την κάνει κοπάνα, αφού είδε τα ζόρια πάνω στον σταυρό, από αυτήν την κολασμένη γη, δηλαδή «να αναστηθεί», να ρίξει πέτρα πίσω του και να ζει αιώνια ζωή πάνω στα πουπουλένια σύννεφα του ουρανού και να αφήσει εμάς τους ανθρώπους εδώ στη γη να αλληλοσφαζόμαστε με τον πιο άγριο τρόπο, πάντα βέβαια με την δικαιολογία ότι όλα αυτά γίνονται στο όνομα αυτού και των μπαρμπάδων του – διαφόρων παντοδύναμων θεών.
Λοιπόν, τώρα λίγα λόγια για τον δημιουργώ αυτού του πίνακα. Επιφυλάσσομαι να προσδιορίσω αν ο πίνακας αυτός είναι ή δεν είναι έργο τέχνης, πρώτον επειδή δεν έχω πάει στην έκθεση και είμαι βέβαιος πως ο ίδιος ο πίνακας δεν υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί στην Ελλάδα τουλάχιστον στα επόμενα χίλια χρόνια – τόσο κρατάει περίπου «ιστορικά» ο σκοταδισμός, οπότε υπάρχει μηδαμινή πιθανότητα να τον δω στον ελλαδικό χώρο και δεύτερον γιατί δεν θεωρώ τον εαυτό μου πραγματογνώμονα ή καλό κριτή έργων της εικαστικής τέχνης.
Μήπως βρε Έλληνες ορθόδοξοι χριστιανοί, κληρονόμοι και «μεγάλοι γνώστες και εφαρμοστές» των επιστημονικών και πολιτιστικών κατακτήσεων των μεγάλων ημών προγόνων μας από την εποχή που η αρχαία Ελλάδα μας αποτελούσε το λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού, τον παρεξηγήσατε τον άνθρωπο; Μήπως ο άνθρωπος αυτός προτού δημιουργήσει και στείλει το έργο του, τον επίμαχο αυτό πίνακα στον εκθεσιακό μας χώρο, είχε επισκεφθεί, αντικρίσει και μελετήσει, όπως κάνει κάθε τουρίστας που επισκέπτεται την «Ελλαδίτσα» μας, την Ελληνική πραγματικότητα και είχε διαπιστώσει, ότι μία από τις πιο συνηθισμένες και αγαπημένες βρισιές του έλληνα είναι η «γαμώ το σταυρό σου, μου κλπ.» και εμπνευσμένος ή αποπλανημένος, σαν κάθε καλλιτέχνης, από την άνω αναφερόμενη χυδαιολογία να ήθελε απλά και μόνο να εκφράσει καλλιτεχνικά την προφορική επιθυμία του έλληνα να συνουσιαστεί με τον σταυρό;
Τροπάριο κατά του σοβινισμού, εθνικισμού και των παράγωγων τους.
Είδατε κύριοι πόσο απλή μπορεί να αποδειχτεί η αλήθεια;
Και στο κάτω, κάτω βρε Ελληναράδες γιατί τόσο άγχος για προϊόντα πνευματικά και ορεκτικά που είναι όπως ισχυρίζεστε «ξενόφερτα» και μας τα πλασάρουν οι παράγοντες της Μεγάλης Συνομωσίας των Εβραίων, Μασόνων, Κινέζων και Πυγμαίων;
Να επιμένετε και να καταναλώνεται μόνο ελληνικά ! Και προπαντός το Πάσχα να σουβλίζεται μόνο ελληνικά αμνοερίφια και ας είναι από τον Καύκασο λίγο πιο πάνω από την Βουλγαρία και την Ρουμανία γιατί, στο κάτω-κάτω τις γραφής και αυτά ελληνικά είναι, εφόσον ο Μέγας Αλέξανδρος μας, είχε φτάσει μέχρι εκεί και παραπέρα, Αφγανιστάν, Κιζίλ-κουμ, Καρά Κουμ και βάλε μέχρι τις Ινδίες. Δεν έχει σημασία που γεννήθηκε το αρνί αρκεί να έχει ελληνική συνείδηση και να μιλάει ελληνικά μπεεεεεεεε. Αν έχει βέβαια και ελληνική ταυτότητα και προπαντός την παλιά στην οποία αναγράφεται το Χ.Ο. ακόμα καλύτερα, ανεξάρτητα αν διαμένει μόνιμα ή και προσωρινά στην Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία γενικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Τζιμπούτι, Λιθουανία, Πάπουα, FYROM, Ρέικιαβικ, Παταγονία, Λίχτενσταϊν, Τασμανία, Λάος, Καμτσάτκα, Τουρκμενιστάν, στα νησιά Γκαλαπάγκος, Βόρνεο, Γροιλανδία, Εσθονία, Βιρμανία, Βόρεια Κορέα (εκεί έχουμε αφήσει αρκετά κόκαλα), Νεπάλ, Μογγολία, Τατζικιστάν, Λετονία, Λουξεμβούργο, Κόσοβο, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Λιβύη, Αλσατία, Παλαιστίνη και Αρμενία, Κουάλα Λουμπούρ και Ναγκόρνι Καραμπάχ, Κασμίρ και Βοϊβοντίνα (λίγες γεωγραφικές γνώσεις δεν βλάπτουν σοβαρά την υγεία) – γενικά εκεί που επικρατεί το ελληνικό μας πνεύμα, κλπ.
Το κακό είναι ότι, αν το καλοσκεφτείτε και εφόσον πιστεύετε, ότι είστε ποίμνιο, δηλαδή κοπάδι προβάτων, καταντάτε κατά κάποιον τρόπο κανίβαλοι διότι όχι μόνο σφάζεται, αλλά τρώτε και μάλιστα με μεγάλη όρεξη τον πλησίον και όμοιο σας, αφού έχετε νηστέψει με ευλάβεια και θρησκευτική κατάνυξη και έχετε φάει χόρτα μέχρι σκασμού, (άλλη μία απόδειξη πως είστε πρόβατα).
Αλλά μην ανησυχείτε και τόσο για τις κανιβαλικές διαθέσεις και ορέξεις σας. Πιθανότατα αυτές οι τάσεις σας να οφείλονται στο γεγονός, ότι έχετε αφομοιώσει με άριστα την διδακτική ύλη σύμφωνα με την οποία ο Χριστός εμπνέει την μεγάλη αγάπη (δεν έχει διευκρινίσει τι είδος αγάπης εφόσον η έννοια της αγάπης μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες, όπως, βέβαια και όλες οι υπάρχουσες έννοιες. Ο σαδιστής αγαπάει το θύμα του, ο μαζόχας αγαπάει τον πλησίον βασανιστή του, ο άνθρωπος αγαπάει να τρώει τον πλησίον του – βιολογικό, φυτικό, κλπ. κλπ.) που πρέπει να τρέφετε προς τον πλησίον και όμοιο σας και επομένως αυτή η αγάπη, κατά πάσα πιθανότητα, να είναι η αιτία που σας οδηγεί προς αυτό το είδος του κανιβαλισμού.
Να που μπορεί να οδηγήσει η τυφλή αγάπη.
Αλλά μην ανησυχείτε. Ο θεός είναι μεγαλόψυχος και πάντα συγχωράει τις μικρές αδυναμίες των ανθρώπων. Το πολύ, πολύ να σου προκαλέσει καμιά καρδιακή προσβολή ή οδυνηρούς εμετούς μετά από ένα γερό φαγοπότι. Αυτό όμως θα έλεγα, ότι είναι ολίγον σαδιστικό, γιατί αν το καλοσκεφτείς η λαιμαργία μπορεί να δικαιολογηθεί, εφόσον προηγείται μία σκληρή νηστεία μέχρι λιποθυμίας (έχω δει μουσουλμάνους πριν από το ραμαζάνι να γίνονται κίτρινη σαν αραιά διάρροια-σκατά, λόγο σκληρής νηστείας) μετά από εντολή του ίδιου του Παντοδύναμου. Εδώ τώρα για να είμαι ειλικρινής λίγο μπερδεύομε με την νηστεία. Γιατί νομίζω, ότι αυτή γίνεται λόγο του πένθους εξαιτίας της αποβίωσης του Χριστού;
Τέλος πάντων ο Θεός είναι μεγάλος, όπως λέει και ο Αλλάχ.
Καλή όρεξη !!!