Αναφορά atheoi.ORG στο άρθρο ‘Ε’: Δηλωμένοι Άθεοι

Δεν είναι κάθε μέρα που εγώ και το φτωχικό μου ιστολόγιο αναφέρεται σε κυριακάτικο περιοδικό μεγάλης εφημερίδας. Εντελώς απροετοίμαστο και εν μέσω μίνι-διακοπών με έπιασε η χτεσινή δημοσίευση του άρθρου της Αφροδίτης Πολίτη στο Έψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας με τίτλο Δηλωμένοι Άθεοι (σελίδα 44). Οι συνεντεύξεις είχαν πραγματοποιηθεί πριν από ένα μήνα περίπου. Όποιος δεν προμηθεύτηκε το ένθετο μπορεί να βρει όλες τις σελίδες του άρθρου εδώ.

Νά’ναι καλά ο Διαγόρας, η tmt, και η Αόρατη Μελάνη που παρακολουθούν τα τοπικά δημοσιεύματα και έγραψαν άρθρα με όλες τις σχετικές πληροφορίες πιο έγκαιρα απ’ότι εγώ.

Μονάχα μια διόρθωση θα ήθελα να κάνω και αυτή είναι ότι το atheoi.ORG δέχτηκε 93.000 επισκέψεις τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, όχι καθημερινά όπως γράφτηκε. Κείμενο και φωτογραφίες μαζί βγήκε οκτώ σελίδες, κάτι που δεν με βρίσκει παραπονεμένο. Ευχαριστώ όλα τα παιδιά που δέχτηκαν να μιλήσουν.

Οι δικές μου εντυπώσεις από το κείμενο ήταν αρκετά θετικές. Δεν είναι εύκολο να διατυπωθούν σε 2.000 λέξεις με σαφήνεια και αντικειμενικότητα όλα όσα εγώ και οι άλλοι συμμετέχοντες απαντήσαμε στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου, παρ’ολα αυτά δίνει μια μοιρασμένη και αντιπροσωπευτική περίληψη. Από την άλλη οι φωτογραφίες ενδεχομένως να δίνουν τροφή για παρερμηνείες και λανθασμένα στερεότυπα σε όσους δεν αντιληφθούν τον καλλιτεχνικό χαρακτήρα τους. Εντυπώσεις αναγνωστών;

15 Responses to Αναφορά atheoi.ORG στο άρθρο ‘Ε’: Δηλωμένοι Άθεοι

  1. Ο/Η MaryLou λέει:

    Όντως, όσον αφορά τις φωτογραφίες άκουσα κι εγώ σχετικά «αρνητικά» σχόλια με την έννοια ότι έδωσαν την εντύπωση ότι φωτογραφηθήκαμε σαν fortune-teller ή σατανιστές… χεχεχεχε… Είμαι σίγουρη ότι ο Διονύσης Κρεζίας (φωτογράφος) δεν είχε ως στόχο να μας παρουσιάσει έτσι. Απλώς η καλλιτεχνική του ματιά για το θέμα έδωσε αυτό το αποτέλεσμα… Εγώ προτιμώ να βλέπω την θετική πλευρά των πραγμάτων, η οποία είναι η δημοσιότητα (και για αθεΐα και για internet) από μεγάλα Μέσα (όπως η Ελευθεροτυπία και το Alter – http://www.youtube.com/watch?v=S_vRJBhd6kY), ακόμη κι αν ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται είναι λίγο «κάπως». Thx Simon 4 bringig us all 2gether 🙂

  2. […] θα βρείτε το ρεπορτάζ του ALTER που ακολούθησε το δημοσίευμα της ‘Ε’ και προβλήθηκε στις ειδήσεις της Κυριακής 11 […]

  3. Ο/Η exergy λέει:

    Οι φωτογραφίες είναι πάρα πολύ όμορφες, επαγγελματικές, καλλιτεχνικές και όσοι τις παρεξηγήσουν ψοφάνε για παρεξήγηση ούτως ή άλλως και κάτι θα βρούνε να πουν. Ακόμα και αν βήχατε και σας άκουγε κάποιος την ώρα της συνέντευξης μπορεί να γινόταν θέμα από ανθρώπους που ό,τι λένε και υποστηρίζουν στηρίζεται στο σκοτάδι, την άγνοια, την έλλειψη λογικής κλπ κλπ κλπ.

  4. […] στο Το «Ε» της Ελευθ…Po στο Το «Ε» της Ελευθ…Ανα… στο Το «Ε» της Ελευθ…cyrus στο Alter TV: μίνι […]

  5. Ο/Η toomanytribbles λέει:

    συμφωνώ με τον/την exergy — οι φωτογραφίες είναι πάρα πολύ ωραίες και γεμάτες χιούμορ. όποιος θέλει να τις παρερμηνεύσει, θα το κάνει έτσι και αλλιώς.

  6. Ο/Η Αρτεμις λέει:

    Καταπληκτικό το άρθρο και επιτέλους να ακουστεί και η άποψη μας, μετά τα τόσα που μάθαμε πλέον για τους παπάδες και της περιούσιες τους, ακούω ακόμα και θρησκόληπτο κόσμο να αγανακτεί. Ευχαριστώ επίσης διότι μου δόθηκε η ευκαιρία να βρω αυτό το σίτε να και να μπορώ να ανταλλάσω απόψεις μου πάνω σε αυτό το φλέγον, ακόμα για την Ελλάδα, θέμα. A. Βάρναλη

  7. Ο/Η Αρτεμις λέει:

    Α και οι φωτογραφιες μου αρεσαν πολυ!

  8. Ο/Η Pavlos Kastanas λέει:

    Νομίζω ότι έγινε πολύ καλή δουλειά απ’ την Αφροδίτη. Δόθηκε βέβαια ιδιαίτερο βάρος στις φωτογραφίες, αλλά η ουσία είναι ότι ίσως για πρώτη φορά σε τόσο σημαντική εφημερίδα παρουσιάζονται συνοπτικά απόψεις μίας μειοψηφίας που έχει κάθε δικαίωμα να ακουστεί.

    Ελπίζω με αφορμή αυτό το άρθρο να μαζευτεί ακόμα περισσότερος κόσμος και εδώ αλλά και στο group στο facebook. Και ίσως κάποια στιγμή να πρέπει να δημιουργηθεί ένα σχετικό Forum για να μπορούμε να κουβεντιάζουμε πιο άνετα για διάφορα θέματα, από τη φιλοσοφία και την ηθική μέχρι τη θρησκεία.
    Υπάρχουν εκατοντάδες συνάνθρωποί μας που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο αλλά λόγω του φόβου του κοινωνικού στιγματισμού διστάζουν να εκφραστούν ελεύθερα.

    Το παράδοξο είναι ότι με την επιστημονική γνώση που έχουμε σήμερα θα περίμενε κανείς να συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο:
    Εκείνοι που πιστεύουν σε φανταστικά, υπερφυσικά όντα θα έπρεπε να νιώθουν την ανάγκη να δικαιολογήσουν τις αντιλήψεις τους και όχι εκείνοι που σκέπτονται με βάση τη λογική και την επιστημονική σκέψη.

  9. Ο/Η ΟΔΥΣΣΕΥΣ1 λέει:

    Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο Κ. ΚΑΣΤΑΝΑΣ. ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓ.ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ «ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ» (Ο ΘΕΟΣ).

    Ο «ΘΕΟΣ» ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΟΥΤΕ ΥΛΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΟΥΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΕΜΑΣ.
    ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΟΙ «ΠΙΣΤΟΙ» ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ…ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΟΤΙ Ο ΦΑΡΑΩ ΕΙΝΑΙ
    ΘΕΟΣ. ΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΟΜΩΣ ΑΠ’ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΝΕΙ ΧΡΥΣΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ. ΖΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΚΑΒΕΙ ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΡΟΙΔΗΣ…ΓΙΑ ΑΙΩΝΕΣ ΤΩΡΑ. ΩΣ ΠΟΤΕ ΑΡΑΓΕ?

  10. Ο/Η Evripidou Maria λέει:

    kριμα που ειμαι κύπρο
    Δ΄υσκολο να το βρώ εδω

  11. Ο/Η Michelle λέει:

    Το άρθρο και το ρεπορτάζ πάντως με έκαναν να συνειδητοποιήσω πόσο έχω χάσει επαφή με το μέσο όρο των ελλήνων… Μα καλά, όντως ως τόσο …εξωγήινους μας βλέπει ο μέσος έλληνας;

    Πάντως πολύ καλύτερο και αντικειμενικότερο το άρθρο από το ρεπορτάζ του Άλτερ.

  12. Ο/Η alekos xania λέει:

    εγώ έμαθα από το Ε πάντως για το ότι υπάρχει αυτή η ιστοσελίδα και χάρηκα πολύ που κατάλαβα ότι υπάρχουν πολλοί σαν εμένα. Ήταν καλή κίνηση να βγει το site σε μεγάλη εφημερίδα

  13. Ο/Η SimonSays λέει:

    Την δημοσιογράφο που έγραψε το άρθρο να ευχαριστήσεις Αλέκο 🙂 Καλώς μας βρήκες.

  14. Ο/Η alekos xania λέει:

    άθεος και πάλι άθεος καταλάβατε καλά αυτά που σας λέω?????????????????? Τα βάλατε καλά καλά μέσα στο μυαλουδάκι σας?

  15. Ο/Η Kalopoulos λέει:

    Ιησούς Χριστός…
    ο ιδρυτής του σύγχρονου ανθρωποφάγου καπιταλισμού!
    Για να καταλάβουμε πως ξεκίνησαν όλα ας θυμηθούμε λίγο την παραβολή του Ιησού για τον κακό οικονόμο: Λουκάς 16.3-9
    «Έλεγε δε προς τους μαθητάς του και άλλην παραβολήν, “ένας άνθρωπος, ήτο πλούσιος και είχε διαχειριστήν εις την περιουσίαν του. Και αυτός ο διαχειριστής κατηγορήθηκε στον κύριον, ότι του διασκορπίζει και σπαταλά την περιουσίαν του. Και ο κύριος τον εφώναξε και του είπε• Τι είναι αυτό που ακούω εναντίον σου; Δος μου λογαριασμόν της διαχειρίσεώς σου, διότι δεν ημπορείς πλέον να είσαι διαχειριστής μου. Είπε δε από μέσα του ο οικονόμος• Τι να κάμω τώρα, που μου αφαιρεί ο κύριός μου την διαχείρισιν; Να σκάπτω δεν ημπορώ, να ζητιανεύω εντρέπομαι. Ευρήκα (εύρηκα-εύρηκα) τι θα κάμω, ώστε όταν θα με διώξουν από την διαχείρισιν και από το σπίτι του κυρίου μου, για να με δεχθούν άλλοι γνωστοί μου άνθρωποι εις τα σπίτια των. Και αφού επροσκάλεσε καθένα από τους χρεωφειλέτας (αυτοί είναι οι γνωστοί!) του κυρίου του χωριστά, και είπε στον πρώτον• Ποσα χρεωστάς συ στον κύριόν μου; Εκείνος δε απήντησεν• Τρισήμισυ περίπου χιλιάδες κιλά λάδι. Και του είπε ο διαχειριστής• Παρε το γραμμάτιόν σου, κάθισε και γράψε γρήγορα ότι χρεωστάς τα μισά. (κλοπή… 1750 κιλά λάδι!) Έπειτα δε είπε εις άλλον• Συ πόσα χρεωστάς; Εκείνος δε απήντησε• τεσσερεσήμισυ και πλέον χιλιάδες κιλά σιτάρι. Και ο διαχειριστής του είπε• Πάρε το γραμμάτιόν σου και γράψε ότι χρεωστάς τρισήμισυ χιλιάδες κιλά. (κλοπή… 1000 κιλά σιτάρι!)
    Μετά απ’ αυτά (την βαρύτατη δηλαδή κλοπή σε είδος του αφεντικού του) θα περίμενε κάνεις Ο Ιησούς που λέει την παραβολή να κατακρίνει τον κακό αυτόν κλέφτη!
    Για δείτε όμως τη συνέχεια:
    Και ο κύριος (του κακού οικονόμου) επήνεσε τον άδικον και αναξιόπιστον αυτόν διαχειριστήν του, διότι εις την περίστασιν αυτήν ενήργησε άδικα μεν, αλλά συνετά δια τον εαυτόν του”.
    Παράξενη και ύπουλη συνταγή διαφθοράς πρότεινε ο αναμάρτητος Ιησούς! Αβίαστο συμπέρασμα: Αν λόγω της ανικανότητα σου να διαχειριστείς τις υποχρεώσεις σου απειληθεί η υλική σου ευημερία … μπορείς να κλέψεις την περιουσία του αφέντη σου (π.χ. 1750 κιλά λάδι και 1000 κιλά σιτάρι!) και να την δωρίσεις στους αντιδίκους του! Η «συνετή» αυτή πράξη της καραμπινάτης κατάχρησης θα σου εξασφαλίσει την μελλοντική σου επιβίωση μέσα από τους νέους φίλους που θα κάνεις με τις θρασύτητες αυτές δωροδοκίες σου!
    Και για να μην μένει καμιά αμφιβολία για το συμπέρασμα μας διαβάστε τι λέει παρακάτω ο ίδιος ο Ιησούς δίνοντας τον ορισμό της χριστιανικής «σύνεσης» και της «πρόνοιας»: Και επρόσθεσεν ο Κύριος• (ο Κύριος αυτός είναι ο Ιησούς) “οι αμαρτωλοί άνθρωποι του κόσμου τούτου, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά των, αποδεικνύονται εις την γενεάν των συνετώτεροι και προνοητικώτεροι από τα τέκνα του φωτός, από εκείνους που έχουν φωτισθή από την αλήθειαν του Θεού. Και εγώ (ο Ιησούς Χριστός ο αναμάρτητος) σας λέγω τούτο• Κάμετε εις εαυτούς φίλους εκ του μαμωνά της αδικίας, διά να σας δεχθώσιν εις τας αιωνίους σκηνάς, όταν εκλείψητε (όταν φύγετε από τον κόσμον αυτόν).
    Να λοιπόν πως τα βολεύεις και σ’ αυτόν και στον άλλο κόσμο με καλοσχεδιασμένες κλοπές. Μπορείτε να βγάλετε εσείς άλλο συμπέρασμα;
    Ο Κολιτσάρας σε μια προσπάθεια να απαλύνει τις εντυπώσεις γράφει: μιμηθήτε τον τρόπον της ενεργείας του άδικου οικονόμου. Οσοι έχετε μεγάλες περιουσίες, (Μα εδώ δεν λέει για τις δίκες τους περιούσιες αλλά των αφεντάδων τους) αι οποίαι κατά κανόνα αποκτώνται με αδικίας, αφού μετανοήσετε, (δηλαδή;) κάμετε έργα καλά με τα χρήματα αυτά της αδικίας, αποκτήσατε φίλους με τας αγαθοεργίας σας, ώστε οι φίλοι σας αυτοί να σας υποδεχθούν εις την αιωνίαν ζωήν, όταν φύγετε από τον κόσμον αυτόν. Λουκάς 16.3-9. Καινή Διαθήκη κατά Κολιτσάρα και Βάμβα
    Όπως καταλαβαίνετε όσα συλλογιστικά ακροβατικά κι αν κάνει ο Κολιτσάρας η αλήθεια παραμένει ξεκάθαρη και αποκαλυπτική: Κλέψτε, εξαπατήστε, δωροδοκήστε! Κι όλα αυτά… κατ’ ευθείαν από το στόμα του αποθεωθέντος Ιουδαίου Χριστού! Να λοιπόν η επεκτατική δύναμη του χριστιανισμού! Η ατμομηχανή που σέρνει το τρένο των αφελών πιστών ξέρει πολύ καλά και τι κάνει και που πάει!
    Απόδειξη είναι ένα άλλο εδάφιο που λέει: «Αποκριθείς δε ο Ιησούς είπεν• Αληθώς σας λέγω, δεν είναι ουδείς όστις, αφήσας οικίαν ή αδελφούς ή αδελφάς ή πατέρα ή μητέρα ή γυναίκα ή τέκνα ή αγρούς ένεκεν εμού και του ευαγγελίου,
    και δεν θέλει λάβει εκατονταπλασίονα τώρα εν τω καιρώ τούτω, οικίας και αδελφούς και αδελφάς και μητέρας και τέκνα και αγρούς… και εν τω ερχομένω αιώνι ζωήν αιώνιον. Λουκάς 10.29-30
    Προσέξτε τι ακριβώς υπόσχεται σε υλικό επίπεδο, όχι στον άλλο κόσμο αλλά (τώρα εν τω καιρώ τούτω): όποιος αφήσει ένα σπιτάκι θα αποκτήσει πολυκατοικίες και όποιος αφήσει έναν αγρό θα γίνει μεγάλος γαιοκτήμονας.
    Αν στους αγρούς και τις οικοδομές προσθέσετε και την προτεινόμενη συνταγή άπατη του πανούργου οικονόμου που παρά την ξεδιάντροπη εξαπάτηση και δωροδοκία… αντί για κατάκριση εισπράττει επαίνους καταλαβαίνετε ότι μπροστά μας έχουμε έναν μυστικό μισθοφορικό στρατό οπλισμένο με αδιάντροπη διάθεση κατάχρησης κλοπής και ασύδοτου πλουτισμού! Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν που η παγκόσμια οικονομική εξαθλίωση όρχησε από την εκχριστιανισμένη Δύση. Ο χριστιανισμός και συγκεκριμένα ο ιδρυτής της ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός, παρέδωσε στους μυημένους μαθητές του την αποδοτικότατη μέθοδο του πλέον ασύδοτου οικονομικού επεκτατισμού (καπιταλισμού) και ποιος είναι ο πραγματικός εισηγητής εμπνευστής και ιδρυτής του σύγχρονου ανθρωποφάγου καπιταλισμού!
    Η οικονομική διαφθορά λοιπόν έχει ιστορική προέλευση τον ίδιο τον ιδρυτή του χριστιανισμού. Οι πολλοί και οι αμύητοι θα μιλούν για αγάπες και λουλούδια και οι λίγοι και μυημένοι θα υπονομεύουν συστηματικά τις οικονομίες των εθνών!
    Βαλτέ λοιπόν καλά στη φαρέτρα (μνήμη) των ερωτήσεών σας και του απελευθερωτικού σας αγώνα από την χριστιανική-δικτατορία-υποκρισία, τα δυο αυτά εδάφια. Λουκάς 16.9 και Μάρκος 10.30