Δεν την είδα την είδηση να παίζει ακόμα σε κάποιο Ελληνικό ειδησεογραφικό site και είπα να κάνω την αρχή. Αν και έχω συνηθίσει μια μονόπλευρη -υπέρ του Ισραήλ εννοείται- αντιμετώπιση του θέματος της Παλαιστίνης εδώ στις ΗΠΑ, για κάποιο λόγο με δυσαρέστησε λίγο παραπάνω αυτή η είδηση:
Complaints by Jewish settlers angry at Facebook for listing them as residents of «Palestine» prompted the popular social networking Web site to allow users to switch themselves back to Israel.
Facebook users living in Maale Adumim, Ariel and other large Jewish settlements in the occupied West Bank protested when the site automatically listed their hometowns as being in «Palestine.» A group of settlers accused the California-based company of having a political agenda.
…
Brandee Barker, Facebook’s director of communications, said users living in major settlement blocs can now choose between being listed as residents of Israel or Palestine.
Χαρακτηριστικό ότι το Facebook δίνει την επιλογή ανάμεσα σε Παλαιστίνη/Ισραήλ ακόμα και στη Χεβρώνα με πλυθησμό 150.000 Παλεστίνιους και μόλις 400 εποίκους! Αφήνω τα σχόλια στους αναγνώστες…
Έχω σιχαθεί οτιδήποτε έχει να κάνει με «Ιερά Έθνη», «Θρησκείες», «Παραδόσεις» και τα συναφή, ιδιαίτερα δε, όταν η συζήτηση γίνεται σε πολιτικό επίπεδο και όχι φιλοσοφικό/κοινωνιολογικό. Η μόνη μου αντίδραση πλέον είναι να μουτζώνω την οθόνη μου.
» Έχω σιχαθεί οτιδήποτε έχει να κάνει με “Ιερά Έθνη”, “Θρησκείες”, “Παραδόσεις” και τα συναφή, ιδιαίτερα δε, όταν η συζήτηση γίνεται σε πολιτικό επίπεδο και όχι φιλοσοφικό/κοινωνιολογικό. Η μόνη μου αντίδραση πλέον είναι να μουτζώνω την οθόνη μου. »
+1
Στην περίπτωση των Εβραίων θρησκεία και έθνος ταυτίζονται, που νομίζω ότι είναι λίγο ανελεύθερο (και για τους «Ελληνορθόδοξους» ισχύει αυτή μου η κριτική), αλλά αυτό δεν έχει σχέση αυτό με το παράπονό τους στο Facebook. Η επέμβαση ήταν επί ζητήματος κρατικής κυριαρχίας, όχι επί θρησκευτικού.
Σ’ αυτές τις υποθέσεις και οι δύο πλευρές λένε πως έχουν δίκιο. Στο τέλος δίκιο έχει αυτός που γράφει την ιστορία, δηλαδή ο πιο δυνατός. Προφανώς οι Ισραηλινοί έχουν δύναμη. Επεμβαίνουν και αλλάζουν την πολιτική μιας εταιρίας, όταν αυτό έχει σχέση με τα εθνικά τους ζητήματα. Μαγκιά τους.
Εμείς, γιατί δεν έχουμε τα κότσια να πούμε στο Google Maps να μην δείχνει το κράτος των Σλαβομακεδόνων ως «Macedonia»;
Ας πάρουμε ένα μάθημα απ’ τους Εβραίους, δεν είν’ κακό.
Νόμος είναι το δίκιο του λόμπι. 🙂
@jim_hellas: Δεν θα διαφωνήσω για αρκετές περιπτώσεις. Ιδιαίτερα όταν ένα ζήτημα ονομάζεται ‘πολτικό’ ως απλή μεταμφίεση για τα αληθινά επιχειρήματα (θρησκευτικά, φιλοσοφικά, οικονομικά, κτλ).
@Γίωργος (με κεφαλαίο Γ): Αν θεωρήσουμε ότι ένας σημαντικός αριθμός εποίκων ασχολήθηκε με το θέμα, κινητοποίησε αρκετούς ομοϊδεάτες, και ο αριθμός επιστολών κρίθηκε σημαντικός από το Facebook τότε πέτυχαν το στόχο τους.
Εγώ για τους Παλαιστίνιους κάτοικους στεναχωρήθηκα. Είχανε μια εικονική έστω αυτονομία και το Facebook τους την αφαίρεσε και αυτή. Σίγουρα έχουν πιο σημαντικά προβλήματα οι κάτοικοι της Δυτικής Όχθης και ίσως για αυτό να μην τους καίει να ασχοληθούν. Δεν μπορώ να ξέρω.
Σχετικά με το Google Maps και το θέμα που αναφέρεις θυμάμαι παλαιότερα είχα ακούσει τα ίδια για το National Geographic. Τι να σου πω, μήπως ο μέσος Έλληνας (που βέβαια ακόμα δεν έχει καν διαδίκτυο για να χρησιμοποιήσει το Google γενικότερα) και αυτός έχει πιο σημαντικά πράγματα να ασχοληθεί; Μήπως το Google χρησιμοποιεί τις κοινά αποδεκτές ονομασίες κρατών και όχι τις επίσημες; Και η Ελλάδα θα δεις είναι ‘Greece’…ουδεμία σχέση με το επίσημο ‘Hellenic Republic’. Τουλάχιστον το ‘Macedonia’ είναι ένα από τα αρχικά του ‘fYROM’.
Άποψη μου λοιπόν ότι σε τέτοια θέματα η επιμονή φέρνει καρπούς. Αρκεί λίγος κόσμος να ασχοληθεί.