Εκτός από την παραπάνω λίστα του Economist, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) συμπληρώνει:
Έχουμε το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα, αλλά είμαστε η τελευταία χώρα της Ευρώπης όσον αφορά τη δωρεά οργάνων, με αποτέλεσμα σήμερα οι μεταμοσχεύσεις να βρίσκονται σε οριακό σημείο
Επίκαιρο το θέμα μια και στη Μεγάλη Βρετανία συζητείται αυτές τις μέρες να γίνει εκεί αυτόματη η εισαγωγή στο αντίστοιχο μητρώο δωρητών με προαιρετική την διαγραφή αντι για προαιρετική εγγραφή όπως ισχύει σήμερα. Για όσους Έλληνες ενδιαφέρονται να γίνουν δωρητές οργάνων μπορούν να συμβουλευτούν τις οδηγίες του ΕΟΜ.
Μου έχει δωθεί η εντύπωση ότι το να γίνουμε δωρητές οργάνων είναι τελείως έξω από την κουλτούρα μας και τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Όταν είπα στη μητέρα μου (η οποία έχει πανεπιστημιακή μόρφωση ) ότι δήλωσα δωρητής οργάνων με κοίταζε λιγάκι περίεργα σαν να μην μπορούσε να αποφασίσει αν έκανα κάτι καλό ή κακό! Βέβαια, ήταν λίγο καιρό μετά από όταν της ανακοίνωσα ότι είμαι άθεος, οπότε ίσως έκανε κάποιους λανθασμένους συνειρμούς… 😀
Τo site του ΕΟΜ είχε και ηλεκτρονική αίτηση όταν δήλωσα εγω. Δεν τη βρίσκω τώρα. Προσπαθούν να το κάνουν πιο δύσκολο να δηλώσεις;
Η λέξη «αυτόματη» χρησιμοποιήται μάλλον κατ’ ευφημισμό αντί τις λέξης «υποχρεωτική».
Υποχρεωτική δωρεά οργάνων… Μάλλον για δήμευση μου κάνει.
Τρομακτικό.
edw fteei i vlakeia kai o wxaderfismos mas…..
to 1985-86 eixa energa simetasxei me tin PEPROZO…poli prin to kratos parei eidish ti simbainei kai eixa grapsei 350 atoma se diafores katigories dwritwn..
olo to swma,mono matia mono nefra ,nefra kai matia klpklp….
otan egine o EOM oudis esteile nees tautotites kai oudeis epiveosai tous eggegramenous ….etsi xathikan oi prwtoi pou itan kali mayia….
sthn sinexeia vgike vrwma oti ama grapsis stin tautotita sou oti eisai dwritis se pethenoune epitides gia na paroun ta organa……devtero xtipima
kai oi kainourgies taftotites 3o xtipima…
edw den ftaei kaneis ektos apo to kratos………
@shipwrecked: Διόλου απίθανο να ενόχλησε κάποιον η εύκολη αίτηση!
@Σπύρος: Καμμία χώρα δεν έχει υποχρεωτική δωρεά οργάνων στη νομoθεσία της. Στην Αγγλία συζητούν απλώς να γίνει ‘opt-out’ αντί για ‘opt-in’ που είναι σήμερα.
@Demetrios: Δεν με εκπλήσσει καθόλου ότι αγνόησαν τους προηγούμενους δωρητές. Οι διάφορες βρώμες ράδιο αρβύλα είναι για τα κλάματα. Στο site τους ευτυχώς βάλανε στις συχνές ερωτήσεις μερικές από αυτές.
Οι παλιές ταυτότητες έγραφαν δηλαδή αν είσαι δωρητής οργάνων ενώ τώρα όχι;
Στη Βιρτζίνια που είμαι εγώ πάντως ρωτάνε τον κόσμο αν θέλει να γίνει δωρητής όταν είναι ενήλικας και βγάζει ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης και μπαίνει εκεί ανάλογη ένδειξη.
Θα συμφωνήσω με τον Shipwrecked, ότι δηλαδή είναι εντελώς εκτός της πραγματικότητας και της κουλτούρας του έλληνα η δωρεά οργάνων.
Αυτά τα σκέφτονται λίγοι, και κάποιοι όταν έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρά ιατρικά προβλήματα. Μακάρι να μην χρειάζεται να φτάνουμε εκεί για να συνειδητοποιούμε κάποια πράγματα.
Όπως και στα περισσότερα ζητήματα όμως, έτσι και σε αυτό, η παιδεία είναι το μέσον της προόδου. Για να μπει κι αυτό το ζήτημα στα αυτονόητα.
«Εκτός της πραγματικότητας και της κουλτούρας του Έλληνα»… για ποιά πραγματικότητα και για ποιά κουλτούρα μιλάτε ρε παιδιά; για το «Πατρίδα θρησκεία, σουβλάκι με πίτα, Ντάτσουν Αντίντας, και Χάνι της Γραβιάς» του Χάρυ Κλυν, ή για το «Καίω τα δέντρα, χτίζω μεζονέτες, θα κάνω τα παιδιά μου μαριονέτες, φάκα Αντίντας μου έπιασε τη φτέρνα, μπερδεύω το τζουγκ μποξ με τη λατέρνα, η Παπαλάμπραινα γυμνή, χαϊδεύει δώρο συσκευή, σ’ενα τηλεπαιχνίδι πουλημένο» του Πανούση;
Πολύ εύστοχη και παραστατική η απεικόνιση της ελληνικής κοινωνίας και των μελών της από το Διαγόρα.
Μάλλον για την Ελλάδα του Πανουση λένε..
Το χρήσιμο θα ήταν να μαθαίναμε τι έκαναν στην Ισπανία και κατάφεραν να πετύχουν τόσο ψηλό ποσοστό δωρητών. Υποψιάζομαι, αλλά βαριέμαι να το ψάξω, ότι απλώς εφάρμοσαν αυτό που σκέφτεται να κάνει η Αγγλία, δηλαδή το opt-in το μετέτρεψαν σε opt-out.
Νίκο ακριβώς αυτό κάνουνε στην Ισπανία.
Άσχετα με τα utilitarian επιχειρήματα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν υπέρ της, μια πολιτική opt-out είναι για μένα αποκρουστική.
Ουσιαστικά θα σημαίνει ότι κατ’αρχήν το κράτος έχει δικαίωμα στα όργανά σου, εκτός αν ξοδέψεις χρόνο για να ακολουθήσεις κάποια γραφειοκρατική διαδικασία για να εξαιρεθείς.
Μέσες άκρες, ότι συμβαίνει και με το μάθημα των θρησκευτικών σήμερα…
Άποψη μου ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμα έτοιμη για το opt-out σύστημα της Ισπανίας κυρίως λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης του ιατρικού κλάδου. Αλλά υπάρχουν ενδιάμεσα βήματα για να αυξηθεί το ποσοστό από τα πενιχρά επίπεδα που είναι σήμερα όπως αλλαγή νοοτροπίας (από δότες αλλά και συγγενικά πρόσωπα), διευκόλυνση διαδικασίας εγγραφής, κτλ.
Το άρθρο της Βικιπαίδειας είναι διαφωτιστικό ως συνήθως: http://en.wikipedia.org/wiki/Organ_donation
Ρε παιδια, δωρεά σώματός (όχι οργάνων μόνο) πώς κάνεις; Όσο και αν έψαξα δε βρήκα τίποτα περισσότερο από το ότι πρέπει να επικοινωνήσεις με κάποιο ανατομείο. Έτσι είναι; Ξέρει κανένας κάτι περισσότερο;
Δεν νομίζω ότι η δωρεά οργάνων είναι και τόσο έξω απ’ την κουλτούρα μας. Φυσικά, ο καθένας κρίνει με βάση τον μικρόκοσμό του – κάτι που δεν οδηγεί πάντοτε σε ασφαλή συμπεράσματα.
Ωστόσο, πιστεύω ότι είναι και λίγο θέμα μάρκετινγκ. Πολλοί θα _ήθελαν_ να γίνουν δωρητές, αλλά, κακά τα ψέματα, δεν είναι στις πρώτες προτεραιότητές μας και συχνά το ξεχνάμε. Και δυστυχώς οι υπεύθυνοι περιμένουν απ’ τους πολίτες να πάρουν την πρωτοβουλία και να τους ψάξουν, αντί να τους προσεγγίσουν οι ίδιοι.
Για παράδειγμα, στο ταχυδρομείο της περιοχής μου δεν υπάρχει ούτε μια αφίσα και δεν είχα ιδέα ότι μπορώ να ζητήσω τη δήλωση από εκεί. Εμ, άμα δεν ξέρεις ότι υπάρχει, πώς θα την ζητήσεις; Άμα δεν σου θυμίζει ο ίδιος ο ΕΟΜ την ύπαρξή του, πώς περιμένει να τον θυμηθείς εσύ; Πρέπει δηλαδή να ανασύρουν οι Άθεοι το θέμα; 😛
@shipwrecked: Δωρητής σώματος…καλή ερώτηση. Αν είναι για επιστημονική χρήση ίσως να γνωρίζει κάτι η ιατρική σχολη; Μη σε πάρω στο λαιμό μου…αλλά εκεί θα ξεκίναγα προσωπικά
@ρούλα: Συμφωνώ ότι είναι θέμα ενημέρωσης. Η ΕΟΜ βέβαια έχει συγκεκριμένο προϋπολιγισμό για διαφημίσεις. Παλαιότερα είχα δει σχετική διαφήμιση στην τηλεόραση αλλά εννοείται ότι δεν αρκεί. Να λέμε του στραβού το δίκιο το site τους απαντά τα περισσότερα ερωτήματα. Απο κει και πέρα επειδή είναι θέμα δημόσιας υγείας οφείλει η κυβέρνηση ή να αυξήσει το μπάτζετ για το θέμα ή να ζητήσει παραπάνω ενημέρωση μέσω των ταχυδρομείων κτλ… ή και τα δύο. Εδώ στη Βιρτζίνια αν ο νόμος δεν ανάγκαζε τον υπάλληλο του DMV να μου κάνει την σύντομη ερώτηση ‘θέλετε να γίνετε δωρητής οργάνων’ όταν έβγαζα δίπλωμα οδήγησης αμφιβάλλω αν θα το είχα ψάξει μόνος μου 😉
Ρε παιδιά , αν θέλετε πραγματικά να μάθετε τι είναι δωρεά οργάνων,μεταμοσχεύσεις κλπ υπάρχουν παρα πολλές σελίδες ιδιαίτερα σε αγγλικη γλώσσα, και στον ΕΟΜ http://www.eom.gr , βέβαια και στην σελίδα Κωστάκης Μεσογίτης, φτάνει να έχει καποιος χρόνο και διάθεση.
Σκεφτείτε πάντωσ πως κάποιοι ανθρωποι έχουν πραγματικό πρόβλημα υγείας.
Καλα ρε παιδια και αν καποιος ενδιαφερεται να γινει δωρητης πια ειναι η δαδικασια. Δεν θα επρεπε να υπαρχει η διαδικασια στο διαδικτυο η εστω ενα τηλεφωνο.
@Παναγιώτης Κοσμίδης: Βάσει της σελίδας τους http://bit.ly/opy68 πρέπει να ισχύει το τετραψήφιο τηλ 1147 (φαίνεται στην εικόνα).
ΔΩΡΕΑ ΣΩΜΑΤΟΣ (ΑΣΧΕΤΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ)
http://athriskos.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=575