Το αρκουδάκι με το όνομα Μωάμεθ

Ακόμα και ο πιο ευφάνταστος συγγραφέας δεν θα μπορούσε να σκαρφιστεί το παρακάτω απόσπασμα από το BBC:

Gillian Gibbons, 54, of Liverpool, was jailed for 15 days on Thursday for insulting religion by letting her pupils name a teddy bear Muhammad.

Η παραπάνω είδηση είναι από τις 29 Νοεμβρίου 2007. Την επόμενη μέρα μαζεύτηκαν τουλάχιστον μερικές εκατοντάδες πιστοί μουσουλμάνοι (εννοείται άνδρες) στην πρωτεύουσα Χαρτούμ του Σουδάν για να διαμαρτυρηθούν ζητώντας ακόμα και θάνατο για την ταλαίπωρη κα Γκίμπονς. Προς τιμή της, η ισλαμική κοινότητα της Βρετανίας καταδίκασε την απόφαση. Η βρετανική κυβέρνηση παράλληλα με τις διπλωματικές ενέργειες σε επίπεδο Υπ. Εξωτερικών έστειλε αποστολή με δύο μουσουλμάνους βουλευτές στο Σουδάν για απ’ευθείας συνομιλίες με ελπίδα την πρόωρη απελευθέρωση της άτυχης δασκάλας.

Εδώ και μια εβδομάδα που που παρακολουθώ την ιστορία της Τζίλιαν Γκίμπονς, έχω ακούσει και διαβάσει όλες τις πλευρές του ζητήματος από κάθε είδος σχολιαστές. Υποθέτω ότι από επίσημα χείλη της βρετανικής κυβέρνησης θα υπάρξει (δικαιολογημένα) σιγή μέχρι την απελευθέρωση της. Ιδού τα βασικά επιχειρήματα που ακούγονται από τους «κοινωνικά ευαίσθητους» αναλυτές:

-Επιχείρημα νο. 1: Ήταν ένα αθώο λάθος, δεν είχε σκοπό να προσβάλλει τον προφήτη Μωάμεθ.
-Επιχείρημα νο. 2: Οι αρχές του Σουδάν παρερμήνευσαν τον ισλαμικό νόμο. Μωάμεθ είναι επιτρεπτό όνομα για αρκουδάκι.
-Επιχείρημα νο. 3: Η κοινωνία του Σουδάν εκλαμβάνει το περιστατικό όχι ως μεμονωμένο, αλλά ως μια ακόμα επίθεση της Δύσης στο ισλάμ, και κατ’επέκταση στον λαό του Σουδάν.

Τα πρώτα δύο επιχειρήματα είναι αρεστά σε όσους θέλουν να καταδικάσουν την απόφαση χωρίς ταυτόχρονα να προσβάλλουν τις ισλαμικές «ευαισθησίες». Για όσους έχουν αυτή την αγωνία, τo BBC δημοσίευεσε ολόκληρο άρθρο με αφορμή το περιστατικό που συμβουλεύει τις περιπτώσεις για τις οποίες η ονομασία Μωάμεθ δεν είναι επιτρεπτή. Το τρίτο επιχείρημα έχει κάποια βάση μόνο από πολιτικής πλευράς και είναι λογικό η Σουδανική κυβέρνηση να θέλει νε περνάει αυτό το μύνημα για να βγαίνει ως «υπερασπιστής των συμφερόντων του λαού».

Το αναπόφευκτο συμπέρασμα και των τριών επιχειρημάτων είναι ότι εν έτι 2007 είναι ακόμα ΟΚ να φυλακίζουμε τον κόσμο για πράξεις που δεν βλάπτουν κανέναν, αρκεί να υπάρχει κάποια πειστική θρησκευτική δικαιολογία.

*Update 3/12/07:*Απονομή χάριτος από τον Σουδανό πρόεδρο. Περισσότερο ανεκτική η δήλωση του Βρετανού υπουργού εξωτερικών απ’ότι η δήλωση του πρωθυπουργού.

Advertisement

12 Responses to Το αρκουδάκι με το όνομα Μωάμεθ

 1. Ο/Η cyrusgeo λέει:

  Όσο προσπαθούμε να δείχνουμε σεβασμό σε ηλίθιες (και συχνά άθλιες) δεισιδαιμονίες, τέτοια και χειρότερα θα γίνονται…

 2. Ο/Η toomanytribbles λέει:

  τη ‘συγχώρεσαν’ τη κυρία gibbons
  (http://tinyurl.com/2mqja6) — ξεχνώντας ότι δεν υπήρξε ποτέ έγκλημα. δεν έπρεπε ποτέ να τη συλλάβουν ή να τη δικάσουν.

 3. Ο/Η zaphod λέει:

  Πιας’ τ’ αβγό και κούρευτο! Από την μία έχουμε ένα ανύπαρκτο έγκλημα και από την άλλη μια απόπειρα απαξίωσης των «απολιτιστων» μωαμεθανών από τους «πολιτισμένους» δυτικούς.

 4. Ο/Η Tdi λέει:

  Εντάξει, απολίτιστοι δεν είναι.. Αλλά αυτή συμπεριφορά, (δηλ.αναγωγή του ονόματος του αρκουδακίου σε ΜΕΙΖΩΝ πολιτικό και κοινωνικό θέμα) μάλλον δεν δείχνει μια κοινωνική ανοχή και κατανόηση. Αντιθέτως, δείχνει έναν προβατισμό μέχρι αηδίας!

  …Αλλά η δασκάλα μιλάμε, είτε είναι εντελώς αγαθή, είτε «κάποιος» αποφάσισε να βγεί το θέμα worldwide και την κάνει celebrity(?!!) (Μήπως για να βγεί το Sudan άλλη μια φορά foul?? Λέμε, μήπως.. )

  H προπαγάνδα έχει πολλά πρόσωπα και αναλώνεται σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις ταυτόχρονα.. Γιατί μόνο έτσι παραποιεί αποτελεσματικά την πραγματικότητα!!

 5. Ο/Η epicurus λέει:

  Ελάχιστες διαφορές έχουν τα καθεστώτα τύπου Σουδάν,Ιράν κλπ. με τη μόνη θεοκρατική χώρα της Ευρώπης, το Ελλαδιστάν…
  Υπάρχουν άπειρες παρεμφερείς περιπτώσεις,καλύτερα να μην τις αναφερω γιατί συγχύζομαι.

 6. Ο/Η GordonGR λέει:

  Εἶναι ὄντως πολὺ πονεμένη ἱστορία, ἀπ’ ὅπου κι ἂν τὴ δεῖς. Τουλάχιστον γλύτωσε τὴν ἐκτέλεση ἡ γυναῖκα.

 7. Ο/Η Kelsos λέει:

  Προσωπικά θεωρώ ότι είναι πραγματικά τραγικό να συμβαίνουν τέτοια πράγματα τον 21ο αιώνα.

 8. Ο/Η paralogo λέει:

  Βλεπεις οι καθε λογης θρησκειες κανουν οτι περνα απο το χερι τους «στο ονομα της αγαπης»

 9. Ο/Η roidis λέει:

  το παράλογο συνεχίζει να είναι η πραγματικότητα ενώ ακόμα η Λογική φαντάζει σαν μια γλυκιά ουτοπία, ναι, σήμερα μετά από τόσους αιώνες ανθρώπινης προόδου.

 10. Ο/Η Παράλογο λέει:

  Φιλε Ροιδη σου συνιστω να δαβασεις το Μυθο του Σισυφου και τον Ξενο του Καμυ

 11. Ο/Η roidis λέει:

  αυτά τα βιβλία είναι ας πούμε ένα μικρό ΑλφαΒήτα της νεότητάς μας. δεν κάνει κακό βεβαίως να ξαναδιαβάζονται…

 12. Ο/Η doctor λέει:

  Αμάν πια με αυτόν τον Μωάμεθ και το πρόσωπό του.
  Τίποτα δεν μπορεί να πει κανείς, και αρχίζουν οι φανατισμένοι.
  Βέβαια αυτά τα θαυμάζουν οι δικοί μας οι χριστιανοταλιμπάν και τα ονειρεύονται…

  doctor

Αρέσει σε %d bloggers: