Προσβολή ισπανού μονάρχη, €3000 παρακαλώ

Η μοναρχία και η θρησκεία έχουν πολλά κοινά. Και τα δύο έχουν μια μανία με τις χρονοβόρες τελετουργίες. Και τα δύο επικαλούνται κάποια ύποπτη παραφυσική εξήγηση για να πείσουν ότι οι ηγέτες τους είναι κάτι παραπάνω από εμάς τους κοινούς θνητούς. Μαζί με τους αμερικανούς μαστρoπούς είναι οι μοναδικοί θεσμοί όπου το σκήπτρο είναι απόδειξη εξουσίας.

add to del.icio.us Add to Blinkslist add to furl Digg it add to ma.gnolia Stumble It! add to simpy seed the vine TailRank

Προφανώς και τα δύο έχουν έλλειψη χιούμορ όταν αφορά γελοιογραφίες. Η ισπανική δικαιοσύνη επέβαλλε πρόστιμο €3000 στους γελοιογράφους Guillermo Torres και Manel Fontdevila για «προσβολή του ισπανικού στέμματος». Είχε προηγηθεί κατάσχεση του σατυρικού περιοδικού El Jueves όπου είχαν δημοσιευτεί οι γελοιογραφίες τον περασμένο Ιούλιο.

Ιδού το επίμαχο έργο. Αφορούσε την πρόταση της ισπανικής κυβέρνησης να δώσει €2500 στην οικογένεια κάθε νεογέννητου παιδιού για να καταπολεμήσει την υπογεννητικότητα. Στην λεζάντα (μεταφράζω από τη μετάφραση του BBC) ο πρίγκηπας Φίλιππός λέει στην πριγκήπισσα Λετίτσια: συνειδητοποιείς ότι αν μείνεις έγκυος αυτό θα είναι το πλησιέστερο σε αμοιβόμενη εργασία που έχω φτάσει σε όλη μου τη ζωή.

20070722-el-jueves-cartoon.jpg

Την επόμενη εβδομάδα εκδόθηκε το παρακάτω σαν αντικατάσταση με τίτλο (μετάφραση από το αγγλικό πάλι): Διόρθωση! Αυτό είναι το πραγματικό εξώφυλλο που θέλαμε να εκδόσουμε.

el-jeuves-corrected-spanish-royals-cartoon.jpg

add to del.icio.us Add to Blinkslist add to furl Digg it add to ma.gnolia Stumble It! add to simpy seed the vine TailRank

Advertisement

5 Responses to Προσβολή ισπανού μονάρχη, €3000 παρακαλώ

 1. Ο/Η Μαριλένα λέει:

  Η διόρθωση ήταν θεική!
  «Για όσους ακόμη νομίζουν ότι είναι μελισσούλες, ιδού!»

 2. Ο/Η Στεφανος λέει:

  Πολυ σωστα
  ευτυχως που οι Ελληνες ξεμπερδεψαν με τους βασιλιαδες πληρωνοντας τους, που αποδεικνει οτι μονον τα χρηματα τους ενδιεφεραν. Τελικα

 3. Ο/Η Ατρεύς λέει:

  Άσχετο ίσως με το θέμα, ΣΧΕΤΙΚΟ όμως με την πολιτεία που ζούμε:

  Δείτε τί έκανε ο κ. KILL-τίδης, ο υφυπουργός Αγρανάπτυξης καλέ: Μόλις το ΣτΕ ακύρωσε απόφασή του για το κυνήγι (με το σκεπτικό ότι φέτος χάθηκαν πολλά ζώα από τις πυρκαγιές, να μην σκοτώσουν οι κυνηγοί όσα διασώθηκαν) αυτός ο λαμπρός και πολλά υποσχόμενος (στους κομπλεξικούς και φασίστες) νέος έβγαλε «αστραπιαία» νέα διαταγή ξαναεπιτρέποντας το κυνήγι!

  Γειά σας.
  Εγώ πάω τώρα να «KILL» κι αλλού, τον κ. KILL-τίδη… Κι είναι και γιατρός, τρομάρα του…

 4. Ο/Η hei λέει:

  μου αρεσε προ μια βδομαδα σε καποια σηζητηση τον ισπανοφονων χορων ο βασιλιασ τισ ισπανιασ ελεγε SHUT UP, επιτελουσ..!!! se enan diktatora tis latinikis amerikis~~~ οι ισπανοι του ελεγαν μεγαλο μπραβο!!!!!

 5. Ο/Η SimonSays λέει:

  Να το άρθρο του BBC για το θέμα: http://news.bbc.co.uk/2/hi/talking_point/7096950.stm

Αρέσει σε %d bloggers: