Ο «φλεγόμενος Πάπας» και το «επίσημο Βατικανό»

Στο παραπάνω βίντεο ο Bill Maher δείχνει μερικές εναλλακτικές ερμηνείες από αυτή που έτρεξαν αρκετοί να πιστέψουν σχετικά με τις παρακάτω εικόνες.

pope-bonfire.jpg
(AP Photo/Grzegorz Lukasik/Plinio Lepri)

Αυτό που είπε όμως ο καλεσμένος Chris Matthews με έβαλε σε σκέψεις. Η εικόνα και ο συσχετισμός βγήκαν όντως στη δημοσιότητα από το επίσημο Βατικανό ή μήπως είναι κάτι παρόμοιο με το Μέγα Θαύμα στη Συρία; Για να πω την αλήθεια, τείνω προς τη δεύτερη εξήγηση. Ελπίζω να απολαύσετε το σεντόνι που ακολουθεί.

add to del.icio.us Add to Blinkslist add to furl Digg it add to ma.gnolia Stumble It! add to simpy seed the vine TailRank

Ρίξτε μια ματιά στο πρώτο άρθρο για το θέμα από την αγγλική εφημερίδα Daily Mail τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου. Ο συγγραφέας Nick Pisa μας ενημερώνει ότι οι φωτογραφίες «προκάλεσαν σάλο» και τις έδειχνε η ιταλική τηλεόραση συνεχώς. Ισχυρίζεται ότι τραβήχτηκε στις 2 Απριλίου 2007, σε εορτασμό για την δεύτερη επέτειο του θανάτου του Ιωάννη Παύλου ΙΙ κοντά στη γενέτειρα του στην Πολωνία. Μας λέει το όνομα του φωτογράφου Gregorz Lukasik όπως και ότι «εκατοντάδες παρέστησαν στην τελετή» και έχει δήλωση του. Η φερόμενη «επίσημη πηγή» του δημοσιογράφου είναι ο Jarek Cielecki, υπεύθυνος του «τηλεοπτικού σταθμού Vatican News Service» και «κοντινός φίλος» του Ιωάννη Παύλου ΙΙ, ο οποίος ταξίδεψε στην Πολωνία και δηλώνει ότι πιστεύει ότι είναι το πνεύμα του πάπα μέσα στις φλόγες.

Εκείνο που μου προκάλεσε απορία αρχικά ήταν ότι η φωτογραφία της φωτιάς δεν έχει αποδοθεί σε κάποιον άμεσα, παρά μόνο στο άθρο. Δεν είναι μάλιστα εμφανές αν ο συγγραφέας που βρίσκεται στη Ρώμη μίλησε ο ίδιος με τον Πολωνό φωτογράφο ή μεταφέρει απλώς αυτά που το είπε ο Jarek Cielecki. Κάνοντας εύρεση για τον «κοντινό φίλο του πάπα» στο Google βρίσκει κανείς σχεδόν αποκλειστικά αναφορές στο συγκεκριμένο άρθρο. Βρήκα όμως άρθρο από το 2005 στην Washington Post για τον θάνατο του Ιωάννη Παύλο ΙΙ όπου γίνεται πάλι αναφορά στον (άφαντο) «κοντινό φίλο» κο. Cielecki ο οποίος δίνει μέσω τρίτου ζουμερές λεπτομέριες για τα τελευταία λεπτά του πάπα. Εκεί αναφέρεται ως συντάκτης του «Vatican News Service». Που αλλού όμως γίνεται αναφορά στον τηλεοπτικό σταθμό αυτό; Πουθενά-παρά μόνο σε ένα ιταλικό άρθρο από το Φεβρουάριο του 2005 όπου έχει όνομα Vatican Service News και δεν είναι κανάλι αλλά μισάωρη εκπομπή που (αν μετέφρασα σωστά από τα ιταλικά) προβάλλεται στο δορυφορικό κανάλι Tele Padre Pio δύο φορές την εβδομάδα. Δίνεται μάλιστα και email του κου. Cielecki padrejarek.cielecki@vaticanservicenews.org. Καλή τύχη σε όσους επιχειρήσουν να του στείλουν μύνημα μια και το domain δεν έχει καν ιδιοκτήτη! Όσο για τον δημοσιογράφο της Daily Mail, ας κάνουμε μια εύρεση για μερικά άλλα άρθρα του Nick Pisa. Σε ένα πιο πρόσφατο στην Daily Telegraph από τις 29/10 μας ενημερώνει ότι ‘Εξωγήινοι Προκάλεσαν Φωτιές στη Σικελία‘.

Στις 16 Οκτωβρίου οι εικόνες περνάνε τον ατλαντικό και το αμερικάνικο δίκτυο ABC τις δείχνει στην εκπομπή Good Morning America. Διαβάζουμε για γενικές αναφορές στο Vatican News Service και το Vatican TV και την ίδια ιστορία για τον εορτασμό στις 2 Απριλίου. Έχουν απαλειφθεί όμως τα ονόματα των πηγών μια και προφανώς ότι δείχνεται στην αμερικάνικη τηλεόραση δεν χρειάζεται καμμία περαιτέρω τεκμηρίωση.

Στις 18 Οκτωβρίου δημοσιεύεται άρθρο από έγκυρη πηγή για το θέμα που αποδίδει τα ονόματα των φωτογράφων. Από το άρθρο του Associated Press της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου:

Grzegorz Lukasik, 26, snapped the photo April 2 at a mountainside ceremony marking the second anniversary of the pope’s death.

During John Paul’s nearly 27-year papacy, villagers would light a fire on the Matyska mountain in southern Poland as a greeting to him when he would visit the area.

The Lukasik family showed the picture to Jadwiga Klimonda, of their Roman Catholic parish of St. Martin, and she posted it on a Web site dedicated to the pope, where it attracted media attention. There was no word if the photo had been evaluated to determine if it may have been altered.

Η λεζάντα της φωτογραφίας στο ίδιο άρθρο προσθέτει:

A composite image shows, at right a bonfire which locals believe resembles the silhouette of late Pope John Paul II making a blessing, in a picture taken by amateur photographer Grzegorz Lukasik, atop Matyska mountain in southern Poland, on April 2, 2007, during a vigil marking the second anniversary of the Polish pope’s death. Data on Lukasik’s digital camera says the picture was taken at 21.37:30, exactly the hour when the pope died. Picture at left shows Pope John Paul II waving to faithfuls as he leaves the Vatican, in this Aug. 8, 2001 file photo.

Προσέξατε ότι το όνομα του φωτογράφου έχει πλέον καινούρια ορθογραφία και δεν γίνεται καμμία αναφορά στον Jarek Cielecki. Επίσης λείπει η δήλωση του κου. Lukasik και φέρεται η φωτογραφία να κυκλοφόρησε μέσω της οικογένειας του. Αξιοσημείωτη είναι η εισαγωγή εδώ της αναφοράς στην ώρα που τραβήχτηκε η φωτογραφία βάσει των «δεδομένων της ψηφιακής κάμερας». Κάνοντας μια εύρεση στο όνομα της Jadwiga Klimonda δεν βρίσκει κανείς σχεδόν τίποτα πέρα από αναφορές σε αυτό το άρθρο αν και ισχυρίζεται ότι εκείνη ήταν που ανέβασε την εικόνα σε θρησκευτικό site (ανώνυμο βέβαια) που «προκάλεσε σάλο». Βρήκα όμως ένα πολωνικό site με όπου γίνεται αναφορά στη κα. Klimonda με φωτογραφίες από τον εορτασμό της δεύτερης επέτειου του θανάτου του πάπα. Πουθενά η επίμαχη φωτογραφία. Το άρθρο του AP περιέχει επίσης την διάψευση του Slawomir Oder -του ανθρώπου που είναι υπεύθυνος για τις διαδικασίες αγιοποίησης του Ιωάννη Παύλου ΙΙ- ότι έχει εκληφθεί ως κάποιo «μύνημα» από το Βατικανό. Ξέχασε όμως να μας πει ότι το 2006 ο ίδιος κύριος Oder είχε ανακοινώσει την έναρξη μιας λαμπαδηδρομίας που θα ξεκινούσε από τον τάφο του προηγούμενου πάπα στη Ρώμη και θα κατέληγε στην γενέτειρα του στην Πολωνία (να-το μαντέψατε) στις 2 Απριλίου και ώρα 21:37.

add to del.icio.us Add to Blinkslist add to furl Digg it add to ma.gnolia Stumble It! add to simpy seed the vine TailRank

Advertisement

10 Responses to Ο «φλεγόμενος Πάπας» και το «επίσημο Βατικανό»

 1. Ο/Η Mandarin λέει:

  Μου άρεσε πάρα πολύ το βιντεάκι. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο καθένας μας βλέπει αυτό που θέλει να δει και όχι αυτό που πραγματικά φαίνεται. Όλο το θέμα είναι να μην επηρεάζεται σε μικρή και άρα καθοριστική ηλικία, το «θέλω» του καθενός.

 2. Ο/Η sfrang λέει:

  Ψάχνουν για «θαύματα» προς αγιοποίησή του. Αφού δεν βρίσκουν τίποτα αποδείξιμο, έβαλαν κάτω το phoroshop και άρχισαν τις δοκιμές… Να σου φτιάξω ένα ‘φύλακα άγγελο» του τερματοφύλακα, όταν αυτός αποκρούει πέναλτυ; θα έχεις και την απόδειξη με φωτογραφία ότι υπάρχουν άγγελοι! ;-P

 3. Ο/Η sfrang λέει:

  Photoshop εννοώ, βεβαίως βεβαίως! 😉

 4. Ο/Η Π λέει:

  sfrang, άσ’τα αυτά γιατί προδόθηκες: Eωσφόροσοπ πήγαινες να γράψεις…

  Tο συγκεκριμένο, πάντως, γίνεται και χωρίς το photoshop: είναι μιά στιγμιαία σύμπτωση, καθώς η φωτιά αλλάζει συνέχεια σχέδια (όπως τα σύννεφα, στα οποία βλέπουμε τώρα προβατάκι, τώρα καμήλα, τώρα πρόσωπο κτλ.). Tο πράγμα θυμίζει τις παρόμοιες χαζομάρες αυτών που βλέπουν το πρόσωπο του Σατανά σε κάποιες φωτογραφίες του καπνού από τους δίδυμους πύργους της 9/11. Kαι γιατί να είναι ο Πάπας και όχι ο Darth Vader? Ή η Iωάννα της Λωραίνης, που της είναι και γνώριμο το περιβάλλον, χεχε…

 5. Ο/Η SimonSays λέει:

  Τα «αποδείξιμα» θαύματα είναι προιόν μυθολογίας φίλε sfrang 😉 Που να δεις τι χρησιμοποιούν για την μητέρα Τερέσα.

  Και σαφώς Π, γίνεται ευκόλως αντιληπτό ότι ο καθένας ερμηνεύει το κάθε τι όπως τον βολεύει εν απουσία σοβαρής έρευνας και κριτικής 🙂

 6. Το περίφημο πρόσωπο του σατανά σε κάποιες φωτογραφίες του καπνού από τους δίδυμους πύργους της 9/11 είναι photoshopαρισμένο. Κυκλοφορεί και ένα άλλο made in Greece στο οποίο οι καπνοί σχηματίζουν τη φάτσα του… Μητσοτάκη. (Αρχιγκαντέμης γαρ.)

 7. Ο/Η roidis λέει:

  ωραίες οι προσπάθειές τους, δεν μπορείς να πεις. σημασία όμως έχει ότι πάνω από τον μισό πλανήτη τους πιστεύει, ή σχεδόν. καταλάβατε.

 8. Ο/Η RooF λέει:

  απίστευτος σχολιασμός από την εκπομπή…αναρωτιέμαι αν θα τόλμαγαν να κάνουν κάτι τέτοιο στην Ελλάδα..

 9. Ο/Η drakator λέει:

  Όπως υποστηρίζω, “ζούμε μέσα στο όνειρό μας” και όταν ονειρευόμαστε το θαύμα είναι παιχνιδάκι για να το κατασκευάσει το μυαλό μας.
  Αν θέλετε όμως πραγματικό θαύμα να σας δείξω ένα (έχω και σχετική φωτό)!
  http://drakator.blogspot.com/2008/03/blog-post_30.html

 10. Ο/Η kCVdH λέει:

  Try Looking Here For More StuffTry Looking here, 132 download dvd free region, 132 download dvd free region, 3145,

Αρέσει σε %d bloggers: