Μπράβο στην αγγλικανική εκκλησία που αποφάσισε χτες να εισέλθει στον 20ο αιώνα και να χειροτονήσει γυναίκες επίσκοπους.
-σχετικό άρθρο in.gr
-σχετικό άρθρο Times Online (αγγλικά)
*Update 9/7/08*: Καλά να πάθω που πήγα βάσει του άρθρου του in.gr. Όπως σωστά αναφέρει το αγγλικό άρθρο, η απόφαση αφορά συγκεκριμένα την Εκκλησία της Αγγλίας (Church of England)-όχι ολόκληρη την Αγγλικανική Εκκλησία (Anglican Communion). Δεκτή μετά ευχαριστίας η επισήμανση του κου Λασκαράτου.
Γυναίκες ιερείς χειροτονούσαν εδώ και χρόνια. Κάποτε είχα διαβάσει ότι η Αγγλικανική εκκλησία είναι η μόνη «αλλόδοξη» της οποίας τα μυστήρια αναγνωρίζονται ως έγκυρα από τις Ανατολικές Ορθόδοξες. Γνωρίζετε αν κάτι τέτοιο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή είναι… θεολογική αρβύλλα?
Ομολογώ ότι με διασκεδάζει αφάνταστα η σκέψη κάποιοι μεσαιωνιστές μοναχοί του Αγίου Όρους να είναι αναγκασμένοι να αναγνωρίσουν θρησκευτικό γάμο που τέλεσαν γυναίκες ιερείς! Το ίδιο βέβαια και για ορισμένα λαϊκά «αιρετικοφάγα» τσιράκια τους, που συχνά τους υπερσκελίζουν σε φανατισμό και μισαλλοδοξία.
Γυναίκες ιερείς ναι. Επίσκοποι όχι (μέχρι τη χτεσινή απόφαση). Πλάκα πλάκα νομίζω ότι ισχύει κάτι σαν ‘μερική αναγνώριση’. Το κριτήριο είναι αν υπάρχει τριαδικό βάπτισμα. Ρίξε εδώ μια ματιά: http://www.in-agioianargyroi.gr/dikaiologitika_gamos.htm
Η χειροτόνηση γυναικών επισκόπων αλλά και απλών ιερέων αποτελεί μια πιστή εφαρμογή της ισότητος των φύλων και εντός της Εκκλησίας, η οποία έτσι διαχωρίζει τη θέση της από την πρακτική του παρελθόντος, όταν η γυναίκα θεωρούνταν φορέας της αμαρτίας και του κακού εν γένει. Θα έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε την άποψη του λαλίστατου για παν επιστητό (πλην των εκκλησιαστικών σκανδάλων) Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Ανθίμου. Σκέφτεσαι, όμως, να ακούσουμε από τα χείλη των χειροτονηθεισών γυναικών λόγια οπισθοδρομικά σαν αυτά, που ακούσαμε από κάποιους δικούς μας, τύπου Χριστόδουλου;
Δεν χρειάζεται να ακούσουμε τον Άνθιμο. Ξέρουμε πολύ καλά τι θα πει. «Η χειροτόνησις αποκλειστικώς ανδρών είναι καθαρά θέμα παράδοσης. Η Εκκλησία σαφώς κ αποδέχεται την ισότητα ανδρών και γυναικών, αλλά πάντα ακολουθώντας τους Ιερούς Κανόνες της Ορθοδοξίας.»
Όποιος θεωρεί πως μπορεί πράγματι να υπάρξει η έννοια της ισότητας μέσα σε ένα θρησκευτικό σύστημα -το οποίο εξ’ ορισμού είναι ιεραρχικό- είναι νομίζω βαθιά νυχτωμένος. Το μόνο που κάνουν οι απανταχού Εκκλησίες είναι να προσαρμόζονται στο εκάστοτε πνεύμα της εποχής (Zeitgeist) απλά για να εξασφαλίσουν την κοινωνική επιβίωσή τους. Σε άλλες Εκκλησίες απλά δεν έχουν υπάρξει οι κατάλληλες κοινωνικές πιέσεις ακόμη, αλλιώς θα είχε γίνει κ αλλού αυτό το βήμα.
Όπως και να έχει, το γεγονός πως οι Εκκλησίες δέχονται να αλλάζουν τους κανόνες τους αλλά και την ερμηνεία των Γραφών, ανάλογα με τον αιώνα που διανύει η ανθρωπότητα (πράγμα θεμιτό βεβαίως, αλίμονο αν απειλούσαν ακόμη όποιον έλεγε πως η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο), αποδεικνύει πως πολύ απλά δεν αντιπροσωπεύουν την Αλήθεια, αλλά απλά ένα κοινωνικοπολιτικό δημιούργημα που ζυμώνεται συνεχώς.
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναζητήσουμε τον κύριο υπεύθυνο της θέσης των γυναικών στην εκκλησία ανάμεσα στους Έλληνες μητροπολίτες. Όχι όταν υπάρχουν οι επιστολές του Παύλου στις οποίες ξεκάθαρα και πέραν πάσης αμφιβολίας ο «Απόστολος των Εθνών» διευκρινίζει ότι «ούτε ο ίδιος ούτε η Εκκλησία του Κυρίου αναγνωρίζουν άλλο τρόπο» [από το να απαγορεύεται στις γυναίκες να μιλούν/διδάσκουν στην Εκκλησία].
..το δε λαμπρό επιχείρημα του Παύλου για την διακήρυξη αυτή, είναι ότι η Εύα έδωσε στον Αδάμ να φάει από το απαγορευμένο μήλο και όχι το αντίστροφο! Άρα όλες οι γυναίκες (!) ευθύνονται περισσότερο από τους άντρες για την Πτώση από τον Παράδεισο, και δεν μπορεί να ζητάνε ισότητα και τέτοια… θολοκουλτουριάρικα (που θα έλεγε και ο Άδωνις).
Άψογη λογική τεκμηρίωση (for the win) 😉
Simon,
γυναίκες επίσκοποι υπάρχουν εδώ και χρόνια πολλές στην Αγγλικανική Εκκλησία, όπως και δηλωμένος ομοφυλόφιλος επίσκοπος. Πρώτη γυναίκα Αγγλικανή επίσκοπος ήταν από το 1989 η Μπάρμπαρα Χάρρις, μια νέγρα Αμερικανίδα ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μάλιστα διαζευγμένη. Στην Αγγλικανική Εκκλησία οι επίσκοποι μπορούν να είναι έγγαμοι.
Βιογραφικά της Σεβασμιωτάτης Βαρβάρας της Μασαχουσέτης (το διαδίκτυο είναι γεμάτο από πληροφορίες γι’αυτήν) θα βρεις και εδώ:
http://www.nhap.org/bios/harrisBarbaraC.html
ΑΔ,
η Αγγλικανική Εκκλησία έχει κάνει πολλά ανοίγματα στην Ορθόδοξη, αλλά χωρίς μεγάλη ανταπόκριση. Η χειροτονία των γυναικών και η (αμφισβητούμενη και εσωτερικά) απροκάλυπτη χειροτονία ομοφυλόφιλων, ανέκοψε την πορεία της επικοινωνίας. Παρ’όλα αυτά ισχύει πως αν κάποιος Ορθόδοξος ή Αγγλικανός πεθάνουν σε έδαφος όπου δεν υπάρχει ιερέας τους, μπορούν να κηδευτούν από Αγγλικανό ή Ορθόδοξο. Η κηδεία όμως δεν είναι μυστήριο.
Αναφορά στην πρώτη γυναίκα Αγγλικανή επίσκοπο, είχα κάνει στο μπλογκ του κ.Ροϊδη.
http://roides.wordpress.com/2008/06/13/synodos_sxoini/
Αντε τωρα να γίνει αντιληπτό αυτό το εγχείρημα αε άλλους τόπους και άλλες χώρες. Ηδη σφάζονται και μόνο που άκουσαν την είδηση.
Εμαθα ότι ησουν Ελλάδα. Ναρχεσαι πότε πότε, τούτος ο δικός μας τόπος , αν και δεν μας πολυνοιάζεται, θέλει πότε πότε να του δείχνουμε ότι τον νοιαζόμαστε εμείς.
Όποιου δεν του αρέσει η ελληνορθόδοξη εκκλησία ας γίνει αγγλικανός. Δεν υπάρχει μονοπώλειο.
Με το ίδιο σκεπτικό, όποιος παθαίνει αλλεργία από την κριτική στην Ορθόδοξη Εκκλησία, μπορεί να συχνάζει αποκλειστικά σε θεοσεβούμενες ιστοσελίδες. Oύτε εδώ διεκδικούμε κανένα μονοπώλιο. 😉
Αφού λέτε πως δεν υπάρχει Θεός, η Θρησκεία είναι το όπιο του Λαού και τα λοιπά, γιατί «μπράβο» στην Εκκλησία της Αγγλίας;Ντροπή της, θα έπρεπε να πείτε, γιατί με αυτή τη διαφημιστική κίνηση, θα προσπαθήσει να προσελκύσει νέοςυ πελάτες!
Τρία πουλάκια κάθονται…
Πληροφοριακά να προσθέσω οτι γυναίκες ραβίνοι υπάρχουν στα Reform (1970 περίπου) και Conservative (1985 περίπου) ρεύματα – ενώ οι ορθόδοξοι δεν τις δέχονται. Βέβαια αυτοί δεν δέχονται και τους υπόλοιπους αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. 🙂
Το πρόβλημά μου Akatanoitos είναι πως η θρησκεία δημιουργεί «γκέτο» και χωρίζει τους ανθρώπους ανάλογα με διάφορες ιδιότητες. Π.χ. γυναίκα/άντρας, λευκός/μαύρος . Όταν όμως η ιδεολογία της θρησκείας ανοίγεται σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού (όπως τώρα με τις γυναίκες) τότε είναι θετική ενέργεια γιατί μπορεί να έχει λάθος φιλοσοφία αλλά -τουλάχιστον- δεν αποξενώνει.
Ελπίζω να δούμε και ανθρώπους με ειδικές ικανότητες να γίνονται ιερείς και επίσκοποι.
«Αφού λέτε πως δεν υπάρχει Θεός, η Θρησκεία είναι το όπιο του Λαού και τα λοιπά, γιατί “μπράβο” στην Εκκλησία της Αγγλίας;Ντροπή της, θα έπρεπε να πείτε, γιατί με αυτή τη διαφημιστική κίνηση, θα προσπαθήσει να προσελκύσει νέοςυ πελάτες!
Τρία πουλάκια κάθονται…»
Καθόλου τρία πουλάκια φίλε μου. Πρώτα απ’όλα γενικεύεις αδικαιολόγητα. Η αθεία δεν είναι κάποιο δόγμα για να έχουμε όλοι την ίδια στάση απέναντι στην θρησκεία, όπως ισχυρίζεσαι. Για παράδειγμα, εγώ είμαι άθεος αλλά δεν συμμερίζομαι τον Μαρξιστικό αφορισμό ότι η θρησκεία αναγκαστικά αποτελεί «όπιο του λαού». Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί (και έχει) λειτουργήσει έτσι, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι εγγενές στην πίστη σε θεό/θεούς που να οδηγεί εκεί, ως μονόδρομος.
Επιπλέον, δεν ονειρεύομαι την ημέρα που θα εξαλειφθεί η θρησκεία ούτε είναι αυτή επιδίωξή μου. Η διαφωνία μου με τους θρησκευόμενους, και το πρόβλημά μου με την θρησκεία είναι η προκατάληψη απέναντι σε όλους όσους δεν πιστεύουν : η αφελής πεποίθηση ότι «χωρίς θεό δεν μπορεί να υπάρξει ηθική, επομένως όλοι οι άθεοι είναι ύποπτοι».
Αυτό το θεωρώ μισαλλοδοξία, και δεν χρειάζεται να είμαι θρήσκος για να το επικρίνω, όπως δεν χρειάζεται να είμαστε κομμουνιστές για να επικρίνουμε την άρνηση του ΚΚΕ να… αποκηρύξει τον Στάλιν. Μπορούμε να κάνουμε κριτική σε θρησκευτικά, ιδεολογικά και φιλοσοφικά συστήματα και χωρίς να συμμετέχουμε σε αυτά.
Φιλικά πάντα.
«Ελπίζω να δούμε και ανθρώπους με ειδικές ικανότητες να γίνονται ιερείς και επίσκοποι.»
Αν εννοείς ανθρώπους με αναπηρίες, και σήμερα γίνονται επίσκοποι και μητροπολίτες, και στην Ορθόδοξη Εκκλησία (άλλωστε λόγω της ισοβιότητας του αξιώματος, κάποιοι μητροπολίτες έχουν τέτοια προβλήματα λόγω του προχωρημένου της ηλικίας τους).
Σε αυτην την Εκκλησια δεν παντρευτικαν προσφατα δυο αντρες κληρικοι?
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/7504472.stm
Τίτλο πού κατέχει ό εκάστοτε Βασιλιάς, έν προκειμένω ή Βασίλισσα τής Αγγλίας, είναι καί «Αρχηγός τής Αγγλικανικής Εκκλησίας» καί συνεπώς σέ αυτό τό θρησκευτικό δόγμα δέν μπορεί νά θεωρείται ώς κάτι τό μεμπτόν ή παρουσία γυναικών στά διάφορα εκκλησιαστικά αξιώματα.
Το θέμα δεν είναι να χαιρόμαστε που κάπου προοδεύει η εκκλησία και εκσυγχρονίζεται. Το θέμα είναι να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ η θρησκεία και κάθε τι που έχει σχέση μ’ αυτή. Εντάξει για να είμαι ειλικρινής μου κάθεται καλύτερα που έχουμε ας πούμε ένα σοβαρότερο άνθρωπο για αρχιεπίσκοπο από τον άθλιο, ανεκδιήτητο και εν τέλει επικίνδυνο Χριστόδουλο, όμως η πραγματική χαρμόσυνη είδηση θα ήταν ότι δεν έχουμε καν αρχιεπίσκοπο/παπάδες/πιστούς/εκκλησία/θεούς και δαίμονες. Αλλά ….φευ.
Εδώ βρίσκεται ένα παράδοξο των Ελλήνων (και μόνο, ίσως) αθέων: Ενώ είναι άθεοι, θέλουν να υποδεικνύουν στην Εκκλησία τί πρέπει να κάνει για να «εκσυγχρονιστεί». Δηλαδή, σαν εγώ, που είμαι συνειδητά Ορθόδοξος Χριστιανός, να ήθελα να πείσω το Ισλάμ τί πρέπει να κάνει για να γίνει πιο σύγχρονο και να κερδίσει περισσότερους οπαδούς. Τραγελαφική στάση!
Βέβαια, θα μπορούσε να αντιτείνει κανείς ότι η «εκσυγχρονισμένη» Αγγλικανική εκκλησία είναι η χριστιανική ομολογία που φυλλορροεί περισσότερο στον δυτικό κόσμο σήμερα, άρα οι άθεοι προτείνουν τον ίδιο δρόμο για την Ορθόδοξη Εκκλησία με την ενδόμυχη ελπίδα ότι και αυτή σε λίγο θα αρχίσει να πουλάει τις εκκλησίες της ελλείψει πιστών, όπως κάνουν οι Αγγλικανοί. Δεν νομίζω όμως ότι οι άθεοι του ιστολογίου αυτού είναι τόσο υστερόβουλοι. Απλά, από κεκτημένη ταχύτητα ελληναρά, εννοούν να κάνουν υποδείξεις και στην Εκκλησία. Εχει ενδιαφέρον πάντως από κοινωνιολογική άποψη.
Μάρκο Τ, κατ’αρχήν δεν νομίζω να πάρει ποτέ καμμία εκκλησία στα σοβαρά οποιαδήποτε ‘υπόδειξη’ δημοσιεύεται στο atheoi.ORG! lol
Το «μπράβο» πάντως στην αρχή του άρθρου ήταν ειρωνικό…εξ’ού και τα «συγχαρητήρια»για την είσοδο στον 20ο αιώνα, μια και προφανώς είμαστε σήμερα στον 21ο 😉
Εσύ ονομάζεις αυτά που λέμε υποδείξεις. Εγώ προτιμώ να τα ονομάζω σχολιασμό και κριτική.
Σαν Έλληνες φορολογούμενοι οι περισσότεροι εδώ νομίζω ότι ειδικά στην ορθόδοξη εκκλησία έχουν απόλυτο δικαίωμα να της κάνουν όλα τα παραπάνω χωρίς να θεωρούνται ‘υστερόβουλοι’.
γεια σας!!η βιβλος λεει ρητα και καθαρα»δεν επιτρεπω σε γυναικα να διδασκει στην εκκλησια,οτι θελουν να ρωτανε τους αντρεσ τους στο σπιτι!!!επισης βλεπουμε στη βιβλο να λεει για επισκοπους οχι επισκοπινες!!ο χριστος δεν εχει υποβαθμισμενη τη γυναικα αλλα ιεραρχικα ο αντρας ειναι η κεφαλη της γυναικος!!φανταστειτε λοιπον η γυναικα να διδασκει στην κεφαλη