Γιατί η εθνική υπερηφάνεια είναι παράλογη

Είναι κάτι που η γυναίκα μου λέει εδώ και χρόνια. Το θυμήθηκα επ’ευκαιρία των νέων επεισοδίων της πετυχημένης σαπουνόπερας «Τελική ονομασία πΓΔΜ». Νά’ναι καλά ο George Carlin που στο νέο του HBO Comedy Special μας θυμίζει γιατί η φράση «είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας» (ή Άγγλος, Γάλλος, Πορτογάλος, κοκ) είναι παράλογη. Πόσοι από εμάς επιλέξαμε να γίνουμε Έλληνες; Υπήρχε κάποια προ-γεννητική διαδικασία επιλογής καταγωγής και δεν το ξέραμε; Απλά έτυχε και ο καθένας μας γεννήθηκε από Έλληνες γονείς. Δεν είμαστε παρά τυχαία αποτελέσματα της γεννητικής λοτταρίας.

Η εξήγηση με τα δικά του λόγια είναι περίπου στα 8:30:
*Update 9/3/08*: To αρχικό video δεν είναι διαθέσιμο πια. Βρήκα μόνο audio από άλλη παράσταση (περίπου στα 2:30):

add to del.icio.usDigg itStumble It!Add to Blinkslistadd to furladd to ma.gnoliaadd to simpyseed the vineTailRank

Advertisement

19 Responses to Γιατί η εθνική υπερηφάνεια είναι παράλογη

  1. Ah, George Carlin is so fuckin’ good…

  2. Ο/Η μεγαλοκοπέλα λέει:

    Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η εθνική περηφάνεια σνοδεύεται συχνότατα από πίστη στις «χριστιανικές αξίες». Λες και ο άνθρωπος δημιουργήθηκε μετά τα έθνη και τις υπηκοότητες.

  3. Ο/Η Кроткая λέει:

    ορθώς. ορθότατα.

  4. Ο/Η γιωργος λέει:

    Επιτελους και καποιος που λεει τα αυτονοητα: ποια η λογικη να εισαι περηφανος για κατι για το οποιο δεν ειχες την παραμικρη συμμετοχη ή ευθυνη; Τι ψαχνουμε ομως να βρουμε, με τα εθνη και τις θρησκειες λογικη δεν υπαρχει. Οποιαδηποτε συγκριση με τους ντοπιους «κωμικους»(π.χ λαζοπουλος), μονο θλιψη προκαλει. Αλλα φανταστειτε να ελεγε καποιος κατι αναλογο εδω. Mε το κουταλακι θα τον μαζευαμε απο τα αλαλαζοντα πληθη… Και το ηλιθιο στερεοτυπο περι «χαζοαμερικανων» καλα κρατει στο ελλαντα του μακη, του θεμου, της τατιανας και λοιπων «διανοουμενων».

  5. Ο/Η SimonSays λέει:

    @Διαγόρας: Και στα 70 όπως βλέπεις συνεχίζει να καυτηριάζει ανελέητα

    @μεγαλοκοπέλα: Όντως χέρι χέρι πάνε η θρησκεία με τον εθνικισμό συχνότατα. Ομοίως με τη θρησκεία ο εθνικισμός είναι ένας ακόμα μισαλλόδοξος τρόπος να χωρίζονται οι άνθρωποι σε ανούσια τεχνητά στρατόπεδα.

    @Κροτ: Καλώς ήλθες 🙂

    @γιώργος: Είχα πάει να δω stand up όταν ζούσα Ελλάδα και δεν ήταν άσχημα. Απλώς φαίνεται να είναι λίγο limited η αγορά. Για εμένα αρκετοί Έλληνες έχουν μια αυταπάρνηση που δεν τους αφήνει να δέχονται (και να γελάνε) με τα αρνητικά τους. Παίζει και ότι παραδοσιακά ξεσπάμε μέσω της σάτιρας και όχι μέσω άλλων ειδών χιούμορ (όπως το stand-up). Και το My Big Fat Greek Wedding να ξέρεις αρχικά ήταν ένα stand-up skit της πρωταγωνίστριας πριν μεταφερθεί από τον Tom Hanks στον κινηματογράφο…

  6. Ο/Η bizwriter λέει:

    Τι ψαχνουμε ομως να βρουμε, με τα εθνη και τις θρησκειες λογικη δεν υπαρχει.

    Σωστό. Και για να πείσεις κάποιον με Λογικά επιχειρήματα πρέπει πρώτα να έχει αποδεχτεί τη Λογική. Αλλιώς, άστα να πάνε…

  7. Ο/Η RooF λέει:

    Δίκιο έχεις. Αλλά εμένα με τρελαίνει όταν ταΐζουν έναν λαό (Έλληνες κ Σκοπιανούς κ άλλους) ψέματα. Εμένα δεν με νοιάζει το όνομα, με νοιάζει ότι θεωρούν ότι τους έχουμε κλέψει την ιστορία. Λογική δεν υπάρχει παρολαυτα. Μόνο συναίσθημα.

  8. Ο/Η tomasnao λέει:

    ……………. όλα αυτά, ενα μικρό δείγμα της γενιάς των 500 ευρώ, της γενιάς της τηλεόρασης, της γενιάς της σύνταξης του παππού και της γενιάς των υπο κατάλειψη σχολείων.

  9. Ο/Η Γιώργος λέει:

    Συμφωνώ ότι δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι που απλά έτυχε να γεννηθούμε Έλληνες.
    Μόνο τυχεροί πρέπει να αισθανόμαστε, που έχουμε ωραία παραδείγματα να μιμηθούμε.

    Αχ… ξέρεις πόσοι μέσα τους μας ζηλεύουν; Σ’ το λέω εγώ που μιλάω με όλες τις «φιλές του Ισραήλ» εδώ στην Αμερική. Κι άλλοι θα ήθελαν να είχαν το δικό μας (τυχαίο) προνόμιο. Γι’ αυτό οι Σλαβομακεδόνες προσπαθούν να μας κλέψουν λίγη ιστορία κι αυτοί οι καημένοι. Τους καταλαβαίνω.
    Μια αφροαμερικάνα μου έλεγε τον πόνο της: πως οι παππούδες της ήρθαν σκλάβοι στην Αμερική, και θα πλήρωνε τα πάντα για να μάθει απλώς από πού κρατάει η σκούφια της στην Αφρική.
    Εμείς αντιθέτως είμαστε τυχεροί γιατί γεννηθήκαμε με ισχυρή ταυτότητα. Μια ταυτότητα που λειτουργεί όχι ως καύχημα, αλλά ως επιταγή, που μας θέτει ενώπιον του χρέους μας να μεγαλουργήσουμε, όπως το έχει η φυλή μας.

    Δεν είμαι λοιπόν περήφανος, γιατί δεν έκανα ακόμα τίποτα. Είμαι όμως τυχερός, και προσπαθώ να συνεχίσω τα θαυμαστά έργα που με διδάσκει το παρελθόν μας (τα θετικά βέβαια, όχι τα λάθη).

  10. Ο/Η Mandarin λέει:

    @Γιώργος: Γράφεις «Εμείς αντιθέτως είμαστε τυχεροί γιατί γεννηθήκαμε με ισχυρή ταυτότητα. Μια ταυτότητα που λειτουργεί όχι ως καύχημα, αλλά ως επιταγή, που μας θέτει ενώπιον του χρέους μας να μεγαλουργήσουμε, όπως το έχει η φυλή μας.»

    Αυτό είναι που με χαλάει, και αν υπάρχει ένας Έλληνας που δεν είναι εθνικιστής ακόμα και αυτός δε μπορεί να ξεφύγει από την πλύση εγκεφάλου της προγονολατρείας. Με την καλή έννοια το κάνω το σχόλιο έχω διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν Έλληνες διεθνιστές όλοι έχουν ψώνιο με την καταγωγή τους…

  11. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Φίλε μου το έχουν σβήσει το βίντεο. Αν θες σε παρακαλώ να το ξαναβάλεις.

  12. Ο/Η SimonSays λέει:

    @Γιώργος: Μας σταματά τίποτα από το μιμούμαστε παραδείγματα εκτός Ελλάδος;;Η να κριτικάρουμε πιο δυναμικά κάποια ‘αρχαία είδωλα’ δικά μας; Ο Έλληνας είναι ο μόνος λαός ό οποίος έχει ταυτόχρονα σύνδρομο ανωτερότητας (λόγω καταγωγής) και κατωτερότητας (θεωρόντας ότι αδυνατεί να ξαναζήσει τις δόξες του παρελθόντας). Και γιατί έχουμε ‘χρέος να μεγαλουργήσουμε’ σαν λαός; Μοιρολατρεία και αλαζονεία μου θυμίζουν αυτά. Αυτή η ‘ισχυρή ταυτότητα’ καλό θα ήταν μερικοί να μην ξεχνάνε ότι διαφέρει μόλις 4% από αυτή του χιμπατζή. Ωραία τα ‘θαυμαστά έργα’ αλλά καλή και λίγη ταπεινότητα.

    Αν είμαι χαρούμενος για κάτι είναι ότι μεγάλωσα με την ταπεινή αμερικάνικη νοοτροπία ότι κανείς δεν γεννιέται καλύτερος από τους υπόλοιπους και ότι το pedigree του καθένα δεν μετρά για τίποτα. Όλοι είμαστε υπόλογοι για τις δικές μας πράξεις. Απλά πράγματα.

    Και γιατί ντε και καλά ένας Σλαβομακεδόνας ‘κλέβει’ την ιστορία ‘μας’; Ίσως είμαι λίγο ρομαντικός αλλά θεωρώ ότι η ιστορία, η λογοτεχνία, και η φιλοσοφία δεν έχουν copyright άρα ούτε και ιδιοκτήτη. Ας ξεχάσουμε και το ασήμαντο γεγονός ότι έχουν γίνει τόσα πολλά στην περιοχή των βαλκανίων τα τελευταία 1.500 χρόνια, αλλά ως δια μαγείας όλος οι πλευρές στη συγκεκριμένη περίπτωση πάνε να μας πείσουν ότι έχουν μέσα τους το ατόφιο σπέρμα του μεγαλέξανδρου.

    Ίσως όμως έχεις δίκιο, καλό θα ήταν να εξετάζαμε *όλοι* το DNA μας, για να πάμε λίγο πιο πίσω στο χρόνο από τον μεγαλέξανδρο και να βλέπαμε ότι δεν είμαστε παρά κοντινά ξαδέρφια από το χωριό της φίλης σου της αφροαμερικάνας.

  13. Ο/Η SimonSays λέει:

    @Ανώνυμος: ευχαριστώ για την επισήμανση. Ανέβασα ότι καλύτερο βρήκα και τα λόγια είναι ίδια.

    @Mandarin: συμφωνώ-δες απάντηση στον Γιώργο παραπάνω

    @Roof: Έλα ντε. Η επίκλιση σε λογικά επιχειρήματα προφανώς είναι μια αχρείαστη πολυτέλεια.

  14. Ο/Η Γιώργος λέει:

    @Mandarin: Σωστά διαπιστώνεις ότι δεν είμαι εθνικιστής. Ούτε προγονολάτρης είμαι, γιατί αναγνωρίζω τα λάθη μας, ενώ αναγνωρίζω ταυτόχρονα και τα θετικά που συνέβαλαν άλλοι λαοί. Δεν νομίζω να διαφωνούμε πουθενά.
    Ως προς τον διεθνισμό, πιστεύω ότι είναι ένας ευγενής στόχος, εφόσον η διεθνής κοινωνία του μέλλοντος εμφορείται από τις αρχές του ουμανισμού. Σε μεγάλο βαθμό, αυτές οι αρχές βασίζονται στον Ελληνικό πολιτισμό, και αυτό δεν το λέω εγώ, αλλά το λένε κυρίως οι μη-Έλληνες ιστορικοί και αρχαιολόγοι. Επομένως, ως Έλληνες είμαστε και ουμανιστές και διεθνιστές. Ο Σωκράτης είπε πρώτος «Δεν είμαι Αθηναίος ή Έλλην, αλλά πολίτης του κόσμου.» Διεθνισμός δεν σημαίνει να είσαι αγνώμων προς τους προγόνους σου.

    @Simon: Κανένα σύνδρομο ανωτερότητας: Τα επιτεύγματα των Ελλήνων (όχι τα δικά μου) τα επιβεβαιώνει η επιστήμη, δεν είναι φαντασιώσεις. Όπως είπα, δεν καυχώμαι γι’ αυτά, οπότε δεν θεωρώ τον εαυτό μου ανώτερο από άλλους. Τυχερό μόνο που γεννήθηκα κοντά στην πηγή.
    Σύνδρομο κατωτερότητας δεν έχω, γιατί πιστεύω ότι μπορούμε να μεγαλουργήσουμε και κάνω κι εγώ ό,τι μπορώ. Τα λαμπρά παραδείγματα δεν με πτοούν, αλλά με εμπνέουν.

    Συμφωνώ ότι διαφέρουμε 4% απ’ τον χιμπατζή. Δεν έχω πρόβλημα να εμπνευσθώ και απ’ τα θετικά που έχουν συμβάλει οι χιμπατζήδες στον ανθρώπινο πολιτισμό, αν θες :-). Δεν αρνούμαι να μιμηθώ μη-Έλληνες. Ποτέ δεν δήλωσα κάτι τέτοιο. Απλά ως Έλλην έχω γνωρίσει πολλά καλά παραδείγματα μέσα απ’ την κληρονομιά μου, που μπορώ να μιμηθώ, χωρίς να αποκλείω και άλλα. Επειδή θεωρώ τον εαυτό μου ουμανιστή, τα μη-Ελληνικά παραδείγματα που μιμούμαι, έχουν με τη σειρά τους συνήθως μιμηθεί ελληνικά παραδείγματα, οπότε κι αν θέλω δε μπορώ να κρυφτώ από την επιρροή των Ελλήνων (δεν καυχώμαι… για άλλους μιλάω).

    Μίλησες για Αμερικανική ταπεινοφροσύνη. Χαριτωμένο μεν, αλλά κι εγώ στην Αμερική ζω. Οι Αμερικανοί έχουν απόλυτη συναίσθηση της ανωτερότητας τους στον κόσμο, κάτι που οι Έλληνες δεν έχουν για τον εαυτό τους. Από ιδρύσεως της Αμερικής υπήρχε το λεγόμενο American exceptionalism. Περισσότερα εδώ:
    http://mitworld.mit.edu/video/258/

    Ο Σλαβομακεδόνας κλέβει με την έννοια ότι ήρθε στην περιοχή το 600 ACΕ, και έχει με τον Μ. Αλέξανδρο τόση σχέση όση κι ένας Ρώσος. Αν εγώ έλεγα ότι ο Benjamin Franklin ήταν Έλληνας, θα έκλεβα Αμερικανική ιστορία, και δεν θα άρεσε καθόλου στους Αμερικάνους αυτό. Απλά πράγματα.

    Ο πολιτισμός δεν έχει copyrights, αλλά έχει credits. Διαδίδεται δωρεάν, αλλά όλοι θυμόμαστε ποιος έκανε τι, και ιδίως οι ξένοι θυμούνται όλα τους τα κατορθώματα, δεν είναι ίδιο μόνο των Ελλήνων αυτό. Και δεν βλέπω γιατί αυτό είναι κακό. Το αξίζουν. Κι εμείς το αξίζουμε. Η ευγνωμοσύνη για την προσφορά άλλων είναι ευγενές συναίσθημα, σε αντίθεση με τη ζηλοφθονία.

    Συμφωνώ απόλυτα ως προς το DNA. Υπάρχουν ενδείξεις σήμερα ότι όλοι είμαστε από την Αφρική. Την αφροαμερικάνα θα την έκανα ευχαρίστως γυναίκα μου, πόσο μάλλον ξαδέρφη μου :-).
    Η πολιτισμική (γνωστή) ιστορία εκτείνεται περίπου 10,000 χρόνια, ενώ η βιολογική πολύ περισσότερο. Είναι διαφορετικοί τομείς. Δεν είμαστε τυχεροί για το DNA μας, αλλά για τον πολιτισμό μας.

  15. Ο/Η leaverou λέει:

    Πες τα Simon!! Ultimate respect!

  16. Ο/Η solarinos λέει:

    Γειά σας,
    η κατάληψη ιστορίας και προγόνων είναι εκ των ουκ άνευ του εθνικού κράτους. Εμείς χάρις στη γλώσσα και κυρίως σε κάποιους Κοραήδες καταλάβαμε με χρησικτησία πολλά οικόπεδα, πολλές φορές και με αντιτιθέμενα συμβόλαια (ελληνικό και χριστιανικό) και τώρα μας κακοφαίνεται που κάποιος νέος θέλει να φτιάξει και αυτός το βιογραφικό του και ζητά μερίδιο από τους τίτλους μας.

  17. Ο/Η SimonSays λέει:

    @Γιώργος: Κατ’αρχήν ευχαριστώ για το video με τον Howard Zinn (85 χρονών αισίως-respect), είχα ξεχάσει πόσο απαίσια έχουν φερθεί κατά καιρούς σε διάφορες περιπτώσεις οι Αμερικάνοι. Το Manifest Destiny και το American Exceptionalism όντως μόνο ταπεινά δεν είναι και για εμένα είναι στην ίδια κατηγορία με το γελοίο ‘War on Terror’. Μάλλον αντίθετα με τις πιο προοδευτικές ιδέες μερικών ιδρυτών πχ του Jefferson/Madison στις οποίες αναφερόμουν. Δανεισμένες και αυτές βέβαια από αλλού, οπότε άστοχη η τοποθέτηση εθνικότητας από μέρους μου.

    Σχετικά με το Ελληνικό κόμπλεξ κατωτερότητας το βασίζω στις δικές μου εκτιμήσεις του εν Ελλάδι πλυθησμού. Οι Έλληνες της Αμερικής διαφέρουν κατά την άποψη μου σε αυτό. Μιλώ για καθημερινά παραδείγματα του στυλ διαφημίσεων που ξεκινάνε «Μετά την Αμερική και την Ευρώπη, τώρα ΚΑΙ στην Ελλάδα» ή την γενική αίσθηση έκπληξης από πολλούς ότι οργανώσαμε Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς ευτράπελα.

    Το κατά πόσο οι Σλαβομακεδόνες μας κλέβουν την ιστορία με τον τρόπο που περιγράφεις δεν είμαι σε θέση να το κρίνω. Αυτό που είμαι σε θέση να κρίνω είναι ότι to ‘θέμα της ονομασίας’ συντηρείται εδώ και 17 χρόνια από διαδοχικές ανίκανες Ελληνικές κυβερνήσεις για λόγους προπαγάνδας. Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην γειτονική χώρα και σε πρακτικό επίπεδο δεν μας χωρίζει τίποτα.

    Η ονομασία είναι ένα άλλοθι για να αποπροσανατολίσει την προσοχή του κόσμου από τα υπαρκτά καθημερινά προβλήματα. Είναι πολύ πιο εύκολο για ένα πολιτικό να συντηρεί τον φανατισμό του λαού ενάντια στους ‘ξένους εχθρούς’ από το να χτίσει δρόμους, σχολεία, νοσοκομεία, κτλ.

    Για μια πιο ανάλαφρη άποψη σχετικά με τον δανεισμό ιστορίας/εθίμων εδώ στις ΗΠΑ σε παραπέμπω στον μέγιστο Stephen Colbert: http://www.comedycentral.com/colbertreport/videos.jhtml?videoId=164057

    ΥΓ Ρίξε εδώ μια ματιά σε μια απάντηση του Zinn στη Samantha Power (ναι-η γνωστή) πέρσι στους NY Times.

  18. Ο/Η Vic7174 λέει:

    Απολαυστικά τα αρθράκια σου (και ειδικά που μέσα από αυτά ανακάλυψα τον G. Carlin). Δυστυχώς, μόλις τον έψαξα στη wikipedia και διάβασα ότι πέθανε πριν λίγες ώρες… Δεν ξέρω τι να πρωτοσκεφτώ, το κρίμα που πέθανε, τη σύμπτωση που έτυχε να τον ψάξω μόλις τώρα, ή τον υπερβάλλοντα ζήλο των συγγραφέων ποιος να πρωτοενημερώσει τη wikipedia για το θάνατό του…

  19. Ο/Η SimonSays λέει:

    @Vic7174: Από εσένα το έμαθα μόλις τώρα. Καρδιακή ανακοπή απ’ότι φαίνεται…ελπίζω να μην υπέφερε.

Αρέσει σε %d bloggers: