Κανονικά θα παρελάσει το άρμα ‘ηγούμενος Εφραίμ’

φωτογραφία άρματος ηγούμενου Εφραίμ από το πατρινό καρναβάλι 2009

Από το σχετικό χτεσινό άρθρο του Βήματος:

Κανονικά θα παρελάσει το άρμα που αναπαριστά τον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ στο πατρινό Καρναβάλι. Αυτό απεφάνθη χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο της Πάτρας, απορρίπτοντας την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει κατά του Δήμου Πατρέων ο θρησκευτικός σύλλογος «Αγιος Μάρκος ο Ευγενικός»

Ανάμεσα στα διάφορα γελοία που αναφέρονταν στην αίτηση του συλλόγου που προηγήθηκε:

«ακόμα και εάν δεν αποσυρθεί το εν λόγω άρμα από την παρέλαση της Αποκριάς, τότε ο Δήμος Πατρέων θα πρέπει να διακηρύξει εγγράφως ότι εκτιμά το ήθος και το έργο που έχει επιτελέσει ο ηγούμενος Εφραίμ και ιδίως στην περιφέρεια της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου»

Όπως πολύ σωστά επισήμανε ο αντιδήμαρχος Πολιτιστικών του Δήμου Πατρέων Αλέξης Σκαρμέας (έντονα γράμματα δικά μου):

Ο Δήμος δέν λογοκρίνει τη σάτιρα.

15 Responses to Κανονικά θα παρελάσει το άρμα ‘ηγούμενος Εφραίμ’

  1. Ο/Η xarxar λέει:

    ε όχι να παρεμβαίνουν και σε ειδωλολατρικές τελετές!

  2. Ο/Η SimonSays λέει:

    @xarxar: Έλα ντε 🙂

  3. Ο/Η ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ λέει:

    Τιμή τους γίνεται & διαφήμιση & τόνωση του προβατικού ενστίκτου του ποιμνίου, θά ‘πρεπε να είναι ΚΑΙ ευχαριστημένοι.

  4. Ο/Η Αόρατη Μελάνη λέει:

    «ο Δήμος Πατρέων θα πρέπει να διακηρύξει εγγράφως ότι εκτιμά το ήθος και το έργο που έχει επιτελέσει ο ηγούμενος Εφραίμ και ιδίως στην περιφέρεια της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου»

    Ιδίως εκεί!!! Το άλλο με τον Τοτό, το ξέρετε;-D

    Εγώ θα έλεγα όχι μόνο να το διακηρύξουν εγγράφως, αλλά να το λένε και με ντουντούκες από το άρμα. Θα γελάσει κάθε πικραμένος!

  5. Ο/Η SimonSays λέει:

    @Αόρατη Μελάνη: όντως θα ήταν κορυφαίο disclaimer!

    Αμ τo άλλο κομμάτι της αίτησης που έλεγε:

    «στο ‘περιβάλλον’ αυτού του άρματος θα περιφέρονται πλείστοι όσοι καρναβαλιστές, αγόμενοι και φερόμενοι από κάθε είδους πάθος και αναισχυντία, ασέμνως ενδεδυμένοι ή και ημίγυμνοι, με μπουκάλια μαυροδάφνης στο χέρι, με απουσία κάθε ηθικού φραγμού στο πλαίσιο ενός είδους διονυσιακού και σεξιστικού ξεφαντώματος και παραληρήματος».

  6. Σαν σάτιρα έχει ένα βαθύτερο και σκληρότερο μήνυμα από τη θρησκευτική ηθική του εν λόγω υπόπτου για απάτη. Και αποτελεί παράδοση να σατιρίζονται πρόσωπα της επικαιρότητας. Προσωπικά, αμφιβάλλω αν όλος ο διάλογος είναι δικαιολογημένος, αν ξεκίνησε από την Εκκλησία ή το άγιο Όρος και δεν είναι απλά κατασκεύασμα κάποιου καναλιού.

  7. Ο/Η Ιοκάστη λέει:

    Μετά από όλα όσα έχουν γίνει με το βατοπαίδι έχουν και το θράσος να ζητάνε να αποσυρθεί το άρμα. Ελευθερία λόγου, χιούμορ, σάτιρα, κριτική, άγνωστες λέξεις…

    Απορώ πως τους ήρθε και να ζητήσουν κάτι τέτοιο, μα από το καρναβάλι; Καμία επαφή με την πραγματικότητα πια;;

  8. Ο/Η Δημήτρης λέει:

    Δεν φτάνει που είναι εκτός τόπου, χρόνου και πραγματικότητας εκεί στον «Αγιο Μάρκο τον Ευγενικό», δεν φτάνει που έχουν παντελή έλλειψη χιούμορ, αλλά προφανώς δεν ξέρουν και Ελληνικά. Γιατί η πράγματι η ανακοίνωση, όπως αναφέρει ο Simon, μιλά για «διονυσιακό και σεξιστικό ξεφάντωμα». Αν κάποιος από τους σκοταδιστές του Ευγενικού ανοίξει ένα λεξικό της Ελληνικής, θα μάθει ότι η λέξη «σεξιστικός» σημαίνει αυτόν που σχετίζεται με διακρίσεις κατά των μελών ενός φύλου, συνήθως των γυναικών, και όχι αυτόν που σχετίζεται με το σεξ, όπως προφανώς πιστεύουν οι συντάκτες της επιστολής.

    Σεξιστικά τα καρναβάλια, πρώτη φορά το ακούω! Εξάλλου, ο μεγαλύτερος εκφραστής του σεξισμού στην Ελλάδα είναι η Εκκλησία, με την μισογυνία που τη διέκρινε πάντοτε…

  9. Ο/Η Κλείτωρ λέει:

    φευγω σήμερα και θα είμαι εκεί μαντέψτε δίπλα σε ποιό άρμα.

  10. Ο/Η ηφαιστος-βαγγελης λέει:

    Δεν ξερω αν ειδατε την παρελαση αλλα το αρμα με τον εφραιμ καθως και τα 2 πολιτικου χαρακτιρα περασαν σας αστραπη με κοντρα διαφιμησεις ωραια δημοκρατια καιελευθερια λογου εχουμε στην κρατικη τηλεοραση ΟΥΣΤ ΡΕ!!!!

  11. Ο/Η SimonSays λέει:

    @Δημήτρης: Έλα μου ντε-δεν έχεις καθόλου άδικο. ‘Σεξιστικό ξεφάντωμα’ δεν είναι οι απόκριες αλλά ολόκληρη η ορθόδοξη εκκλησία που έχει κάνει τον μισογυνισμό επίσημη πολιτική.

    @Κλείτωρ: Στείλε φωτογραφίες 🙂

    @ηφαιστος: Δεν με εκπλήσσει. Που θα του πάει όλο και κάποιος θα το βάλει στο youtube!

  12. Ο/Η Νεαπολίτης λέει:

    Πέρα από το αν είναι άθεος κανείς ή όχι αυτοί που υποστηρίζουν την ύπαρξη του άρματος προσβάλλουν βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Θα έβαζαν τον εαυτό τους στη θέση του Εφραίμ; Ιδού το ήθος των λεγομένων αθέων οι οποίοι είναι βολεμένοι εν τη ανησία τους…

  13. Ο/Η Μαρια λέει:

    @Nεαπολιτης Κι εσυ απο που συμπεραίνεις ότι οι κατασκευαστές του άρματος ειναι αθεοι?

    Ολους οσους ξερω που βρίζουνε χριστοπαναγιες και μιλανε για τραγοπαπαπαδες αυτοπροσδιοριζονται ως ορθοδοξοι.

    Να εύχεσαι να ειναι ορθόδοξοι αυτοι που έκαναν το αρμα. Δεν υπαρχει πιο υγιες πραγμα απο την αυτοκριτικη και την αυτοσατιρα. Φαινεται ομως πως στον ορθόδοξο λαό υπαρχουν και στιγμες νηφαλιοτητας και λογικής. Γιατι ανοητοι θα ήταν μονο αν δεν σχολιαζαν τη σαπιλα της εκκλησιας τους και εμεναν βολεμενοι στην υποκρισια που υπερασπιζεσαι στο ονομα μιας αμφιβολης κι ανυπαρκτης αξιοπρεπειας.

  14. Ο/Η SimonSays λέει:

    Νεαπολίτη συμφωνώ με όσα είπε η Μαρία.

    Για σάτιρα μιλάμε, δεν βγάλανε γυμνές φωτογραφίες του ηγούμενου στη φόρα. Αμάν πια με την ευθιξία.

  15. Ο/Η Νεαπολίτης λέει:

    Το να σατυρίζει κανείς κάτι το οποίο όλοι το αποδοκιμάζουν δεν λέει τίποτα. Αυτό όμως που δεν γνωρίζετε ούτε η Μαρία ούτε εσύ είναι ότι το σκάνδαλο του Βατοπεδίου είναι καθαρά ΠΟΛΙΤΙΚΟ σκάνδαλο και οι μόνοι που την «πληρώνουν» είναι οι συγκεκριμένοι μοναχοί. Αγνοείτε αγαπητοί ότι στόχος όλων αυτών των αστεϊσμών και των σατυρισμών είναι η πίστη των Ελλήνων προγόνων μας όπως αυτή εκφράστηκε πάνω από δυο χιλιετηρίδες στην Εκκλησία μας. Όσο γι’ αυτούς τους τραγοπαπάδες που λέτε εγώ μόνο στα κανάλια των τηλεοράσεων και στα κακοπροαίρετα κουτσομπολιά τα έχω ακούσει. Και κάτι ακόμα: γιατί ένας ορθόδοξος θα σατυρίσει; Εγώ ξέρω ότι αυτός που γνωρίζει την σοβαρότητα που έχει η πίστη του δεν σατυρίζει, σατυρίζει αυτός που είναι αμαθής ή που ξέρει για την πίστη από τις εφημερίδες και τα περιοδικά. Αυτός που πονάει για αυτήν φροντίζει πρώτα ό ίδιος να καταρτιστεί και ύστερα να διορθώνει τους άλλους…