Ο αναγνώστης Αθανάσιος Α. έθεσε μερικά ερωτήματα για την ετυμολογία των λέξεων ‘Θεός’ και ‘Αλήθεια’ στην ενότητα για την απαλλαγή από το μάθημα θρησκευτικών. Μετέφερα σε αυτό το άρθρο τα σχόλια για να συνεχιστεί η συζήτηση. Ποιά είναι λοιπόν η ετυμολογία τους και πως διαμορφώθηκε με την πάροδο των ετών; Τι σημασία έχει; Οι απόψεις διίστανται.
ΠΡΟΣ SIMON ,
ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙΣ ΤΑ ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΟΠΩΣ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ, ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΘΕΪΑΣ . ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ,ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΝΑ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΣΙΓΑΡΑ, ΝΑ ΚΑΒΑΛΟΥΝ ΜΗΧΑΝΕΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΣΟΥΖΕΣ Ή ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΥΣΙΕΣ. ΖΕΙΣ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΧΩΡΑ . ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΓΑΛΛΙΑ ΟΥΤΕ ΣΚΑΝΔΙΝΑΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ , ΤΙΣ ΔΙΑΛΥΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ! ΠΑΡΤΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΛΟΙ ΣΑΣ! JOE.
Ήθελα να ήξερα,
τα παιδιά που “γυρίζουν στο προαύλιο του σχολείου καπνίζοντας τσιγάρα, καβαλούν μηχανές κάνοντας σούζες ή πηγαίνουν στις καφετέριες για να δοκιμάζουν διάφορες ουσίες” δεν έχουν παρακολουθήσει τόσα χρόνια το μάθημα των θρησκευτικών?
Τι θες να μας πεις ρε JOE, ότι όσα παιδιά τα κάνουν αυτά που λες είναι μήπως άθεα ή έχουν παραστρατήσει επειδή μήπως χαζεύουν στο μάθημα των θρησκευτικών?
Σύνελθε, γιατί αυτά που λες ούτε ως πλάκα δεν μπορεί να τα εκλάβει κανείς.
Κι αυτά για την Ελλαδάρα και τα πατρις θρησκεία οικογένεια, άστα κατά μέρους γιατί δεν περνάει το παραμύθι. ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ, ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΛΠ ΚΛΠ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΤΑΓΑΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΕΛΒΕΤΙΑ ΑΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΤΑΥΡΟΚΟΠΙΟΥΝΤΑΙ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΤΟΝ ΟΧΕΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ.
Κι ακριβώς επειδή εδώ είναι Ελλάδα να τη χαίρεσαι αυτήν την Ελλάδα του Χριστιανισμού και του Χριστόδουλου. Αφού σου αρέσει τόσο πολύ σου τη χαρίζουμε εμείς οι άθεοι που ευθυνόμαστε για όλα τα κακά της εκπροσωπώντας το 0,01% του πληθυσμού του ένδοξου αυτού ελληνορθόδοξου κράτους.
ΑΘΕΟΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΝΩΘΕΙΤΕ!! ΣΩΣΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΡΜΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΣΑΝ ΤΟΝ JOE ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗ ΘΛΙΒΕΡΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
Η μεγάλη πλάκα είναι ότι ξανάγραψε “ΣΚΑΝΔΙΝΑΔΙΑ”, ή έχει πολύ χιούμορ ή παρακολουθούσε μόνο το μάθημα των θρησκευτικών και έκανε κοπάνα στη γεωγραφία.
“Άνθρωπος της εκκλησίας”=”κλέφτης και ψεύτης”, αυτό λέει η προσωπική μου πείρα, είμαι κατά των γενικεύσεων αλλά αυτή είναι αλάνθαστη.
Είμαι σίγουρος ότι τη ΣκανδιναΔία την αντιλαμβάνεται ως χώρα, ίσως κάπου βόρεια της Γαλλίας.
Εν τω μεταξει τι ακριβώς γίνεται στη Γαλλία και τη Σκανδιναυία για να πάμε και εμείς οι άθεοι?
Γάμοι ομοφυλοφύλων νομίζω δεν γίνονται στη Γαλλία, για τη Σκανδιναυία δεν ξέρω.Ξέρω ότι γίνονται στην Ολλανδία ή ίσως και στη Γερμανία, αλλά αυτές οι χώρες δεν ανήκουν στη Σκανδιναυία.
Αλλά πέρα απ’ αυτό τι σχέση έχει η ομοφυλοφυλία με την αθεία? Μήπως έχει περισσότερο σχέση με την Εκκλησία και τα μοναστήρια? Κάτι έχω ακούσει για παπάδες και μοναχούς, που την κουνάνε την Αχλαδιά, αλλά μπορεί και να παράκουσα, δεν ξέρω.
Τώρα για τις διαλυμμένες οικογένειες τι να πω. Και γι’ αυτό ο αθεισμός πρέπει να φταίει για όλοι παρακούν την εντολή ” ου μοιχεύσεις”, άρα όλοι αυτοί πρέπει να είναι άθεοι. Τελικά οι πρέπει να είμαστε περισσότεροι απ’ όσους υπολόγιζα αν βάλεις και τους χωρισμένους που σίγουρα όλοι είναι άθεοι.
Ε όσο για τα ελεύθερα ναρκωτικά, εντάξει έχει δίκιο. Ευτυχώς εδώ απαγορεύονται και δεν κυκλοφορούν ελεύθερα όπως στη Γαλλία κι έτσι δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα που ακούει στο όνομα ναρκωτικά. Ευτυχώς δηλαδή γιατί έχω ακούσει ότι στις άλλες άπιστες χώρες είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα και νομίζω ότι πεθαίνουν κι ολας απ’ αυτά. Εδώ ευτυχώς κόνουμε προσευχές και το σταυρό μας και δεν υπάρχουνε τέτοια πράγματα.
Καλά τα λέει ο Joe. Και πιο συγκεκριμένα…τα λέει όλα του σε τρεις λέξεις στο τέλος του comment του. “ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ”. Αυτές οι ίδιες οι λέξεις και η έννοια τους είναι η αιτία που ζούμε σε μια χώρα υποκρισίας και λαμογιάς. Χρησιμοποιείται όταν θες να κατακρίνεις κάτι αλλά κι όταν θες να δείξεις τον πατριωτισμό σου. Χρησιμοποιείται όταν γελάς, όταν κλαις αλλά και όταν γ@μάς την Αγγλίδα τουριστριούλα. Της το φωνάζεις στα μούτρα. Χρησιμοποιείται για να κρύψουμε την ντροπή μας και την ηλιθιότητα μας. Χρησιμοποιείται όταν νοιώθουμε περήφανοι αλλά κι όταν μας “αδικούν” οι “εχθροί του έθνους”.
Όπως φαίνεται λοιπόν, ο φίλος Joe, φρόντισε να δηλώσει την περηφάνεια του που είναι Έλληνας γιατί όπως φαίνεται γι’ αυτόν, όσοι δεν πιστεύουν σε έναν Θεό (ειδικά δε στον Χριστιανισμό) είναι ανθέλληνες και εχθροί του κράτους που καπνίζουν τσιγάρα, κάνουν σούζες και αποτελούν κίνδυνο για το κράτος.
Θα προτρείνω στον φίλο Joe να δει το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ “Zeitgeist”. Είναι μόλις 20 λεπτά και θα τον κατατοπίσει σχετικά με το τί εστί χριστιανισμός και τί εστί εκκλησία. Το ντοκιματέρ μπορεί να το δεις φίλε Joe στο google videos και συκγκεκριμένα εδώ.
Έχει απόλυτο δίκο ο Joe (Ιάκωβος μήπως;;;):
Έχω διασταυρωμένες πληροφορίες και επίσημες, επιβεβαιωμένες στατιστικές που αποδεικνύουν όσα λέει!
90,3% όσων καπνίζουν, όσων κάνουν σούζες, όσων πηγαίνουν σε καφετέριες, όσων παίρνουν ουσίες, αλλά και 89,7% των διαλυμένων οικογενειών είναι Χ.Ο. ενώ αντίστοιχα 6,33% και 5,24% είναι βρωμοκαθολικοί, βρωμουσουλμάνοι, βρωμοεβραίοι, βρωμοϊνδουιστές και άλλοι βρωμοαιρετικοί ή βρωμοάπιστοι.
Μήπως πρέπει να κάνουμε κάναν έρανο να τού εξασφαλίσουμε τα νοσήλεια κατά Δαφνί μεριά;;;
Χρονιάρες μέρες πού ‘ναι, ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ έρχεται, ας τόν σπλαχνιστούμε!
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ μπρέεεεεεε!
καλησπερα σε ολους…υπαρχουν φορες που αναρωτιεμαι αν πραγματικα υπαρχει καποιο υπογειο ρευμα που μας κραταει ζωντανους..νιωθω το φασισμο της ανοησιας να με πνιγει καθημερινα..νιωθω τη συνειδηση μου να δονειται απο απελπισια σαν κοιταζω γυρω μου και αντικριζω τετοια απαιδευσια..πρεπει να αφυπνιστουμε,να μη φοβομαστε να μιλησουμε..καθε μερα σκοτωνω το θεο μεσα μου,οπως σκοτωνω και καθετι που εχει να κανει με μετρο καταστολης του πνευματος και της προοδου..πιστευω πως εχει ξεκινησει ενα κυμα διαφωτισμου…απλα πρεπει να αρχισουμε να μεταδιδουμε το φως..
ο ανεμος που λειωνει τα χιονια αρχισε να πνεει…. χαμογελατε!το ταξιδι συνεχιζεται παντα!!
Πιστεύω ότι ο Joe θα χαρεί περισσότερο αν ακούσει και τη δική μου άποψη: Η διδασκαλία των Θρησκευτικών πρέπει να καταργηθεί στα δημόσια σχολεία. Στη θέση του μαθήματος αυτού μπορεί να μπεί ένα μάθημα που θα διδάσκει στα παιδιά όλες τις θρησκείες του κόσμού και την κοσμοθεωρία και γενικότερη θεώρηση καθεμιάς.
Γιατί και πως είναι ανάγκη άραγε να μαθαίνουνε τα παιδιά μας την εβραϊκή μισελληνική αρχαία “ιστορία”?
Εξ άλλου και η “καινή” σε πόσα και πόσα σημεία της δεν βρίζει την Ελλάδα, την ελληνική σκέψη και κάθε τι ελληνικό;
Για να πειστείτε δεν έχετε παρά να διαβάσετε προσεκτικά τον “ακάθιστο ύμνο” και να μετρήσετε τα αναθέματα κατά των Ελλήνων. Τα ίδια θα βρείτε και στα γραπτά των 3 “ιεραρχών”. Επίσης δεν είναι κρυφό το ποιός κατάργησε τους Ολυμπιακούς αγώνες ως “μιαρούς¨και ποιοί κατέστρεψαν τα αρχαιοελληνικά ιερά στήνοντας με αναίδεια πάνω στα ερείπιά τους, εκκλησιές.
Μπορείτε να δείτε στα διάφορα site των ελλήνων εθνικών ότι η σχέση του χριστιανισμού με τον ελληνισμό δεν είναι καθόλου έτσι όπως την περιγράφει ο Joe. Είναι σχέση δολοφόνου-θύματος.
Ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο για το site των Ελλήνων εθνικών:
http://www.ysee.gr/index.php?type=d&f=love
(ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΓΑΠΗΣ
Χριστιανικοί διωγμοί κατά των Ελλήνων
Ελάχιστα είναι γνωστά στο ευρύ κοινό για το “ολοκαύτωμα” των αληθινών Ελλήνων προγόνων μας και άλλων Εθνικών στη προσπάθεια επιβολής σε αυτούς της θρησκείας της “αγάπης”.
* Ες Έδαφος Φέρειν .. (α’ μέρος)
* Ες Έδαφος Φέρειν .. (β’ μέρος)
* Θεοδοσιάνειος Κώδικας (αποσπάσματα)
* Ιουστιάνειος Κώδικας (αποσπάσματα)
* Σύγχρονες ιστορίες Αγάπης)
Μερικά “ελληνοχριστιανικά” δείγματα :
1)Το 382 στις χριστιανικές εκκλησίες καθιερώνεται το «αλληλούϊα» (hallelu-Jah) δηλαδή «δόξα στον Ιεχωβά».
2)ΑΜΗΝ=ΑΜΝ=ΑΔΟΝΑΪ ΜΕΛΕΚ ΝΑΜΕΝ (ΑΔΟΝΑϊ=ΙΑΧΒΕ=ΙΕΧΩΒΑ)
3) Μ.Κων/νος:
• Και οι δύο ηττημένοι στην διαμάχη για το θρόνο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας Μαξέντιος και Λικίνιος ήταν γαμπροί του. Ο Μαξέντιος ηττήθηκε στη Μουλβία γέφυρα του Τίβερη, όπου και πνίγηκε.Ο τελευταίος από τους αντιπάλους του Λικίνιος, μετά την ολοκληρωτική ήττα του, διέφυγε μόλις τον θάνατο με επέμβαση της συζύγου του Κωσταντίας που ήταν και αδελφή του νικητή, τέθηκε στη συνέχεια υπό περιορισμό στη Θεσ/νίκη και αργότερα θανατώθηκε.
• Ο Κων/νος δεν δίστασε να θανατώσει τη σύζυγό του Φαύστα, αλλά και τον ίδιο το γιό του Κρίσπο (326 μ.χ). Οι πληροφορίες των διαφόρων ιστορικών της εποχής αναφέρουν διάφορες αιτίες για τα δύο αυτά εγκλήματα. Άλλοι αναφέρουν ότι ο αυτοκράτορας τους κατηγόρησε για συνομωσία εναντίον του, άλλοι επειδή υποπτεύθηκε ότι είχαν μεταξύ τους ερωτική σχέση και άλλοι ότι ο Κρίσπος έπεσε θύμα συκοφαντίας της Φαύστας που αργότερα είχε την ίδια τύχη επειδή συνελήφθη να απατά τον άνδρα της με έναν υπηρέτη. Ο θάνατος και των δύο ήταν φρικτός : Η Φαύστα θανατώθηκε στο λουτρό της με ζεματιστό νερό και ο Κρίσπος δηλητηριάστηκε ή αποκεφαλίστηκε.
(Αν χρειαστούν περισσότερα, στη διάθεσή σας)
Για τον φίλο που λέει ότι άκουσε ότι στη Γαλλία κάνουν κρά-κρά όταν δούν μαυροντυμένο παππά, του λέω ότι, επειδή έχω ζήσει για 3 χρόνια Βέλγιο-Γαλλία, κάνουν κράάά-κράάά για να βρούν κάποιο να τους μιλήσει για Θεό. Αυτά έτσι, για τη τοποθέτηση των πραγμάτων στη σωστή τους θέση. Και πράγματι δεν υπάρχει το μάθημα των θρησκευτικών στην Γαλλία, γι’αυτό κάνουν ακόμη πιο δυνατά Κράάάάά-Κράάάάά. Το 2001 που το Βελγικό κράτος ήθελε να αντικαταστήσει τα θρησκευτικά με το μάθημα της φιλοσοφίας (δηλαδή να τους γυρίσει 2.000 χρόνια πίσω), ξεσηκώθηκε θύελλα διαμαρτυρίας κατά της βελγικής κυβέρνησης από όλες τις θρησκείες (Χριστιανούς όλων των δογμάτων, Εβραίους, μωαμεθανούς όλων των δογμάτων, μασσόνους, κομφουκιστές, ακόμη και από τους αγνωστικιστές) και μαζεύανε υπογραφές για να αντισταθούνε στα σχέδια της Κυβέρνησης.
Εσείς όλοι που γράφετε αυτά, που δεν τα έχετε ζήσει, εκτός από μερικούς, που φαίνεται ξέρουν που το πάνε και γιατί τα γράφουν και τα διαδίδουν, έστω και αν νομίζουν ότι μπορούν να κρυφτούν, και ονομάζετε τους εαυτούς σας άθεους και προτρέπετε και άλλους να σας ακολουθήσουν, που καγχάζετε κάποιους ότι “θα πρέπει να μάθουν πρώτα ελληνικά” και μετά να μιλάνε, για πείτε στους εαυτούς σας πρώτα και έπειτα σε όλους εμάς τους άλλους, γιατί αυτή την αόρατη υπερδύναμη που ένοιωθαν οι αρχαίοι έλληνες, οι πρόγονοί μας σ’αυτήν την όμορφη χώρα που λέγεται Ελλάδα, την ονόμασαν ΘΕΟ; Ποια είναι η ετυμολογία της λέξεως, έστω και αν εκείνοι (οι πρόγονοί μας) είχαν πολλούς και διαφορετικούς θεούς.
Και μια που μιλάμε για Ελληνικά, ποιά είναι η ετυμολογία της λέξεως ΑΛΗΘΕΙΑ εις την Ελληνικήν; Μπορεί κάποιος να αναλύσει και να γράψει εδώ το τί σημαίνει; Εσείς οι αυτοαποκαλούμενοι «άθεοι» αγαπάτε την αλήθεια ή όχι; Πως το αποδεικνύετε; Γιατί άμα είναι έτσι να μας το εξηγήσετε, να μας το αποδείξετε, για να σας ακολουθήσουμε.
ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΡΩΤΑΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Η μοναδική, ίσως, γλώσσα σε όλη την Υφήλιο που είναι “εννοιολογική” και όχι “σημειολογική”. Και επειδή το blog το διαβάζουν και νέοι που έχουν την ατυχία να μην έχουν διδαχθεί την Ελληνική γλώσσα, επεξηγώ: ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΗ λέγεται η γλώσσα, όπου η λέξη (το σημαίνον) έχει άμεση, πρωτογενή και μοναδική σχέση με την έννοιά της (το σημαινόμενο). ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΚΗ είναι μια γλώσσα που όλοι έχουν συμφωνήσει ότι μια συγκεκριμένη σειρά γραμμάτων θα σημαίνει κάτι π.χ. στα αγγλικά car = αυτοκίνητο, drink = πίνω, ποτό.
Ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πεί «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο.»
Η γλώσσα η ελληνική, την οποία μιλάμε και αρκετοί μας φθονούν γι’αυτήν, είναι ένα μαγευτικό κατασκεύασμα, που έχει πλούτο λεξιλογίου, δυνατότητα για δημιουργία καινούργιων λέξεων, ακριβολογία, κυριολεξία, είναι διδακτική, είναι αποκαλυπτική, είναι μουσική, αυτόφωτη, ευέλικτη, ευλύγιστη, με ιστορία άνω των 4.000 ετών και πάνω απ’ όλα είναι σοφή. Γι’αυτό ο Αντισθένης έλεγε, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις».
Διάλογος του Γκαίτε με τους μαθητές του:
-Δάσκαλε τι να διαβάσουμε για να γίνουμε σοφοί όπως εσύ;
-Τους Έλληνες κλασικούς.
-Και όταν τελειώσουμε τους Έλληνες κλασικούς τι να διαβάσουμε;
-Πάλι τους Έλληνες κλασικούς.
Τώρα να δώ τι Ελληνικά γνωρίζετε, που κατηγορείτε κάποιον επειδή του ξέφυγε ένα γράμμα στο πληκτρολόγιο, !!! πόσο συνειδητά λέτε αυτά που λέτε και πόσο επαφή έχετε με την πραγματικότητα που η γλώσσα μας, αποκαλύπτει με μοναδικό και αδυσώπητο τρόπο.
Υπάρχει κάποιος να απαντήσει καλοπροαίρετα ;
και ακόμα κάτι. Επειδή διάβασα στο blog σας ότι κάποιοι από εσάς θα επιθυμούσαν να προσβάλλουν την ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ, λέγοντας ότι είναι “έργο φαντασίας” αλλά και άλλα τέτοια διάφορα, θα ήθελα να τους ρωτήσω πως κατέληξαν στα συμπεράσματά τους αυτά; Μήπως την διάβασαν;
Αθανάσιε:
Κατ’αρχάς διαφωνώ μαζί σου στα παρακάτω:
-Η Γαλλία έχει χιλιάδες εκκλησίες διαφόρων θρησκειών που λειτουργούν κανονικότατα για όσους ενδιαφέρονται να ακούσουν για το θεό.
-Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η διδασκαλία φιλοσοφίας είναι πισογύρισμα 2.000 ετών.
Μου φαίνεται ότι έχεις παρανοήσει το σκοπό της σελίδας. Δεν λέμε να γίνει κάποια απόκρυψη της έννοιας του θεού και τι σήμαινε στην αρχαιότητα μέχρι σήμερα από τα δημόσια σχολεία. Όσα λες είναι ωραία και καλά και συμφωνώ ότι όλοι οι νέοι θα έπρεπε να τα διδάσκονται.
Θα συμφωνήσεις όμως ότι όλα αυτά δεν έχουν καμμία σχέση με την κατήχηση που υφίστανται σήμερα οι περισσότεροι μαθητές. Οι ομαδικές προσευχές, οι εκκλησιασμοί, και το μάθημα θρησκευτικών δεν αναφερονται σε κανένα γλωσσικό μεγαλείο και σε καμμία βαρυστόχαστη φιλοσοφία.
Ο μοναδικός σκοπός του μαθήματος και των παραπάνω δραστηριοτήτων είναι η ανάπτυξη ‘θρησκευτικής (ορδόδοξης) συνείδησης’. Για αυτό ακριβώς και το υπουργείο δίνει δικαίωμα σε όσους δεν επιθμούν να συμμετάσχουν το δικαίωμα της απαλλαγής. Εμείς μέσω αυτής της σελίδας ενημερώνουμε για αυτή τη νόμιμη δυνατότητα.
Συγγνώμη Simon αλλά θα διαφωνήσω. Όπως λέει ο αγαπητός Αθανάσιος η Ελληνική γλώσσα είναι σπουδαία και εννοιολογική. Προκαλώ λοιπόν και εγώ με τη σειρά μου εσένα Αθανάσιε να παραδεχτείς το αυτονόητο, εφόσον όπως εσύ γράφεις για την Ελληνική γλώσσα:
“Η μοναδική, ίσως, γλώσσα σε όλη την Υφήλιο που είναι “εννοιολογική” και όχι “σημειολογική”. Και επειδή το blog το διαβάζουν και νέοι που έχουν την ατυχία να μην έχουν διδαχθεί την Ελληνική γλώσσα, επεξηγώ: ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΗ λέγεται η γλώσσα, όπου η λέξη (το σημαίνον) έχει άμεση, πρωτογενή και μοναδική σχέση με την έννοιά της (το σημαινόμενο).”
η Ελληνική γλώσσα εννοεί αυτό ακριβώς που λέει, πρόσεξε σε παρακαλώ την πρόταση:
“ο θεός ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.” Έτσι με κεφαλαία για να το δεις καθαρά. Αν παραπάνω δεν έλεγες αμπελοφιλοσοφίες, τότε οφείλεις να παραδεχτείς ότι η πρόταση είναι αληθής και αυταπόδεικτη. Ο θεός δεν υπάρχει (υπ-άρχω=βρίσκομαι υπό αρχής) έτσι απλά, για γράψε μου έχω δίκιο ναι ή όχι;;
Την επόμενη φορά που θα προσπαθήσεις να κάνεις τον έξυπνο με σοφίσματα σχετικά με τις έννοιες της Ελληνικής γλώσσης παρακαλώ να φέρεις και τα επιχειρήματά σου μαζί. Στα υπόψη ότι αν δεν παραδεχτείς την ΑΛΗΘΕΙΑ της πρότασης “ο θεός δεν ΥΠΑΡΧΕΙ” κάνε τον κόπο να παραδεχτείς ότι έγραψες ανοησίες στο προηγούμενο post. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι και εγώ έκανα το ίδιο σε αυτό. Και ακριβώς αυτή είναι η γνώμη μου, η προσπάθεια εξύψωσης της Ελληνικής γλώσσας από εργαλείο σε αυθεντία, μου προκαλεί απλά θυμηδία.
Και μια τελευταία πολλαπλή ερώτηση ο Γιαχβέ (θεός των Εβραίων) υπάρχει; Ο Αλλάχ; Ο Δίας; Ο Θορ; Ο Όντιν; Η Αφροδίτη (θέλω ιδιαίτερη προσοχή εδώ); Αν μπορείς σε παρακαλώ απόδειξέ μου ποιοί από τους παραπάνω θεούς υπάρχουν και ποιοι όχι και γιατί, έτσι για να ξέρω.
Αγαπητοί, Simon και Mandarin : έχω την αίσθηση ότι βιαστήκατε να βάλετε τα δάκτυλά σας πάνω στο πληκτρολόγιο για να γράψετε απλά κάτι. Ζήτησα καλοπροαίρετη απάντηση και βέβαια συζήτηση που θα προκύψει στη συνέχεια. Είναι αυτονόητο ότι για να γίνει μια καλή και εποικοδομητική συζήτηση, θα πρέπει να βασίζεται σε κάποιες αρχές. Έθεσα τις βάσεις αυτές με το «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις» του Αντισθένη. Σας παρακαλώ μη βιάζεσθε να απαντήσετε. Ψάξτε πρώτα και απαντήστε στα ερωτήματα που ετέθησαν : Ποια είναι η ετυμολογία των λέξεων ΘΕΟΣ και ΑΛΗΘΕΙΑ στην ελληνική γλώσσα.
Μη νομίσετε ότι είναι εύκολο. Θέλει ψάξιμο. Τα όσα γράφω για την ελληνική γλώσσα δεν τα γράφω για να παριστάνω κάποιον, αλλά για να τονίσω ότι εμείς που μιλάμε και γράφουμε την ελληνική γλώσσα πρέπει πρώτα να σκεπτόμαστε και μετά να απαντάμε. Υπενθυμίζω ότι η ελληνική γλώσσα είναι «εννοιολογική». Δεν θα απαντήσω (προς το παρόν) σε τίποτα από αυτά που γράψατε, αν πρώτα κάποιος δεν ψάξει να απαντήσει σ’αυτά που ρωτάω. Άλλωστε (βαρύ) ένας που λέει ότι γνωρίζει μια γλώσσα πρέπει να καταλαβαίνει τι λέει. Ορίστε λοιπόν. Δεν νομίζω ότι ζητάω κάτι τρομερό. Ζητάω το αυτονόητο. Θα σας περιμένω όσο χρόνο και να σας πάρει να βρείτε τις απαντήσεις αυτές.
Φιλικά
Χα χα καλή προσπάθεια αλλά μάλλον ή δε διάβασες αυτά που έγραψα ή θέλεις επεξήγηση. Να στο πω απλά, οι απαντήσεις που ζητάς είναι άνευ νοήματος, πώς να στο πω καλύτερα, θεωρώ γελοίο να ασχολείται κάποιος με την ετυμολογία των λέξεων με σκοπό να προσδώσει σε αυτές την ουσία τους. Με λίγα λόγια η Ελληνική γλώσσα υπήρξε στην απαρχή της σε μεγάλο ποσοστό εννοιολογική αλλά πολύ γρήγορα έχασε αυτή την ιδιότητά της. Δεν καταλαβαίνω τί θέλεις να πεις με την πρόταση “Έθεσα τις βάσεις αυτές με το «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις» του Αντισθένη” πώς είναι δυνατόν να χρησιμοποιείς ως επιχείρημα μια πρόταση του Αντισθένη ή οποιουδήποτε άλλου, έχεις προσπαθήσει να πεις κάτι από μόνος σου;;; Επειδή ο Αντισθένης έχει αυτή την άποψη σημαίνει ότι είναι σωστός;;; Πλάκα μας κάνεις;;; Στη θέση του Αντισθένη βάλε όποιον θέλεις. Σε καλώ να σκεφτείς από μόνος σου γνωρίζοντας ό,τι έχεις διαβάσει κατά καιρούς και να διατυπώσεις δική σου γνώμη. Όλοδική σου γνώμη, μη χρησιμοποιείς αυθεντίες, έλεος πια με αυτούς τους αρχαίους Έλληνες, ναι έχουν πει πολλά σωστά που στέκουν ακόμα και σήμερα κάτω από το πρίσμα της σύγχρονης επιστήμης αλλά και της σύγχρονης κοινωνικής-φιλοσοφικής δομής αλλά ήμαρτον έχουν γράψει και τις μεγαλύτερες μπούρδες όλων των εποχών αφού καταπιάστηκαν με όλα τα θέματα ήταν αναπόφευκτο. Έχεις παράξει ποτέ γνώση σε ένα θέμα, έχεις καταπιαστεί με κάτι καινούργιο που κανείς άλλος δεν ξέρει, εκεί βρίσκεται η αλήθεια και ο άνθρωπος, όχι βέβαια ο θεός.
Για την εννοιολογικότητα της ελληνικής γλώσσας ένα έχω να πω, έχει προ πολλού χαθεί. Στην καλύτερη περίπτωση ισχύει εν μέρη. Και αν πάλι θέλεις να με κάνεις να βρω τι εννοούσαν οι αρχαίοι με τις λέξεις θεός και αλήθεια μπορεί να το κάνω, αλλά ό,τι και να ήταν δε με αφορά. Έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και τη δική μου σκέψη πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε αρχαίο Έλληνα ή Ευρωπαίο φιλόσοφο. Σε καλώ να πιστέψεις στον εαυτό σου να αποδεσμευτείς από τα λόγια και τις ιδέες των άλλων και να διαμορφώσεις για πρώτη φορά στη ζωή σου τη δική σου γνώμη, που εφόσον είσαι σκεπτόμενος άνθρωπος, οφείλει να είναι διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη. Τί σημασία έχει τί εννοεί ο ένας και ο άλλος, σημασία έχει για τον καθένα τί εννοεί ο ίδιος. Γιατί υποβιβάζεις τον εαυτό σου σε αναγνώστη απόψεων δεν το καταλαβαίνω.
Επειδή ίσως να μη γίνεται κατανοητό τι θέλω να πω και γιατί αντιτίθεμαι στην φράση του Αντισθένη να εξηγήσω περισσότερο. Ο Αντισθένης μας λέει ότι η αρχή της σοφίας είναι να γνωρίζουμε τι σημαίνουν οι λέξεις που χρησιμοποιούμε. Λογικό; Αναλόγως, αν ο σκοπός είναι να κάνουμε μια ανούσια φιλολογική συζήτηση αποφεύγοντας την ουσία των λέξεων και ερευνώντας μόνο την καταγωγή τους τότε ναι, αν σκοπός είναι να πει καθένας τη γνώμη του καθαρά και χωρίς κρυφά νοήματα και αμπελοφιλοσοφίες τότε δε μας βοηθάει ο Αντισθένης καθόλου, ίσα ίσα που μας αποπροσανατολίζει. Αν προτείνεις για να μπορέσουμε να συζητήσουμε να βρούμε ένα κοινό ορισμό για την αλήθεια και το θεό ώστε να μιλάμε για το ίδιο θέμα ακριβώς, τότε οποιαδήποτε προσπάθεια ανασκαφής των αρχαίων εννοιών των λέξεων γίνεται για να δυσκολέψει τη συζήτηση. Γιατί να μη χρησιμοποιήσουμε τις έννοιες αυτών των λέξεων όπως χρησιμοποιούνται στην σημερινή καθομιλουμένη;; Α, ξέχασα οι αρχαίοι Έλληνες ήταν σοφοί όλοι τους και ήξεραν καλύτερα…
Αγαπητέ/ή Mandarin, δεν απαντάς τίποτα για την ταμπακιέρα. Η ερώτηση παραμένει. Ποια είναι η ετυμολογία των λέξεων ΘΕΟΣ και ΑΛΗΘΕΙΑ στην ελληνική γλώσσα που υποτίθεται ότι γνωρίζουμε και μιλάμε;
Θα περιμένω την απάντησή σου. Και μετά θα σου απαντηθούν όλα αυτά τα οποία με ρωτάς.
Φιλικά
Δεν έχω interneeeeeeeeeeeeeeet!!!!!
Άντε να γράψω την ετυμολογία.
Αλήθεια, σύνθετη λέξη από το στερητικό άλφα + και το ρήμα λήθω που σημαίνει λανθάνω. Εκ πρώτης όψεως αληθής=αυτός που δεν κάνει λάθος, όμως λανθάνω σημαίνει περνάω απαρατήρητος, είμαι άγνωστος, μένω κρυμμένος, άρα αληθής=φανερός και να υποθέσω ότι εννοείς αλήθεια=αποκάλυψη. Στη νέα ελληνική αλήθεια=πραγματικότητα.
Θεός: Στα δωρικά και κάποιες άλλες ελληνικές διαλέκτους λεγόταν και Σιός, Σίων=Θέων, δηλ. για όσους κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν σιωνισμός=θεϊσμός, επίσης θεός=αναπνοή, ψυχή κτλ. σε άλλες γλώσσες της Ευρώπης θεός=κτήνος και επίσης αναπνοή, ψυχή κτλ. Κατ’ άλλους θεός=λαμπρός, δηλ. όπως άλλωστε είναι γνωστό όλες οι θρησκείες που εμφανίστηκαν στη γη ανά τους αιώνες λατρεύουν το θεό ήλιο και ο Χριστιανισμός είναι μία από αυτές.
Να υπογραμμίσω ότι θεωρώ καλό να γνωρίζει κάποιος την καταγωγή των λέξεων που χρησιμοποιεί, αλλά ακόμα καλύτερο να μπορεί να σκέφτεται χωρίς αγκυλώσεις.
Για όποιον δεν έχει δει το zeitgeist απλά χάνει. Είναι αποκαλυπτικά αυτά που αναφέρονται.
Περιμένω απαντήσεις, κυρίως για το αν υπάρχουν οι επώνυμοι θεοί που έχω αναφέρει. Κατά βάθος όλοι οι άνθρωποι είναι άθεοι απλά πρέπει να επεκτείνουν κατά ένα θεό την αθεΐα τους.
Προς Mandarin
Σήμα ελήηηηηηηηηηηφθη !!!!!
Κατ’ αρχάς, πρέπει να πώ ότι χαίρομαι ιδιαίτερα που άρχισες να ψάχνεις, αν έψαξες. Αν δεν έψαξες και τα όσα κατέγραψες είναι από την εμπειρία σου στην ζωή και τη μάθηση, και επειδή έβαλες το μυαλό σου να σκεφθεί, τότε με βεβαιότητα σου λέω ότι αν ψάξεις λίγο, θα ωφεληθείς πάρα πολύ και κατά πολλούς τρόπους. Αρκεί να ψάχνεις ΠΑΝΤΑ καλοπροαίρετα την ΑΛΗΘΕΙΑ.
Κατά δεύτερον, θα μου επιτρέψεις να σχολιάσω αμέσως παρακάτω (καλοπροαίρετα πάντα) τα όσα έγραψες για την ετυμολογία της λέξεως «ΑΛΗΘΕΙΑ». Τα εντός παρενθέσεων γράμματα είναι δικά μου.
Αλήθεια, σύνθετη λέξη από το στερητικό άλφα + και το ρήμα λήθω που σημαίνει λανθάνω. (Πολύ ωραία). Εκ πρώτης όψεως αληθής=αυτός που δεν κάνει λάθος (σωστά),
όμως λανθάνω σημαίνει περνάω απαρατήρητος (σωστά),
είμαι (μένω) άγνωστος (σωστά),
μένω κρυμμένος (απαρατήρητος, θα πρότεινα καλύτερα, αυτή είναι η έννοια του λανθάνω στην αρχαία ελληνική),
άρα αληθής=φανερός (αυτός που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος, να μείνει άγνωστος, να μείνει κρυμμένος)
και να υποθέσω ότι εννοείς αλήθεια=αποκάλυψη (τουλάχιστον, προσωπικά, δεν έχω συναντήσει καταγεγραμμένη αυτή την έννοια και δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να γίνει κατανοητή υπό αυτην την έννοια).
Στη νέα ελληνική αλήθεια=πραγματικότητα (Σωστά. Αν θέλαμε να το αναλύσουμε λίγο, θα λέγαμε ότι ΑΛΗΘΕΙΑ είναι η απόλυτη σύμπτωση λόγων και πράξεων. Έτσι την έχω βρεί γραμμένη. Δεν μπορεί κάποιος, άλλα να λέει και άλλα να κάνει, διότι αποδεικνύει εαυτόν ανακόλουθο και ψεύτη = αναληθή. Η έννοια αυτή δεν είναι μόνο της νέας ελληνικής αλλά και της αρχαίας. Είναι διαχρονική.).
Πέρας σχολιασμού του κειμένου σου.
Λησμόνησες μια έννοια όμως, που είμαι βέβαιος ότι μόλις την θυμήθηκες. Νομίζω ότι θα συμφωνήσεις μαζί μου διότι είναι πασιφανές ότι την λησμόνησες. Είναι η λήθη, το ξέχασμα, η λησμονιά. Και αυτή από το ρήμα λήθω ή λανθάνω βγαίνει. Άρα, αλήθεια = κάτι το αλησμόνητο, που δεν ξεχνιέται.
Συνοψίζοντας λοιπόν τα παραπάνω,
ΑΛΗΘΕΙΑ = κάτι που είναι αλάνθαστο,
κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο,
κάτι που δεν μπορεί να παραμείνει κρυμμένο,
κάτι που δεν μπορεί να μείνει άγνωστο,
κάτι που δεν μπορεί να λησμονηθεί, δηλαδή κάτι αλησμόνητο, και τελευταίο,
η απόλυτη σύμπτωση λόγων και πράξεων,
η ακρίβεια λόγων και πράξεων (η πραγματικότητα που λές και σύ).
Όταν λοιπόν χρησιμοποιούμε την λέξη «ΑΛΗΘΕΙΑ», εννοούμε όλα αυτά μαζί. Πιστεύω ότι συμφωνείς ανεπιφύλακτα.
Θα μου επέτρεπες όμως, πιστεύω, να παραθέσω και εγώ τα όσα έχω βρεί για την λέξη αυτή.
ΑΛΗΘΕΙΑ = Το ενάντιον του ψεύδους, (κατ’επέκτασιν) ειλικρίνεια, απλότης (Λεξικό Σκαρλάτου Βυζαντίου 1885)
Οτι δεν επιδέχεται αμφισβήτηση (ΜΕΑ Τεγόπουλου – Φυτράκη)
Η σύμπτωση λόγων και πράξεων
ΑΛΗΘΕΙΑ = (άλη + θεία) η περί τα θεία περιήγησις (ΠΛΑΤΩΝ)
ΑΛΗΘΕΙΑ = η ετυμολογία της α-λήθειας σημαίνει την άρση της λήθης (Internet)
ΑΛΗΘΗΣ = [α, λανθάνω (με την έννοια του λάθους)] αψευδής, αληθινός, φιλαλήθης, ειλικρινής, χρηστός, δίκαιος, άκακος. 2) γνήσιος, βέβαιος, αναμφίβολος, ορθός, αρμόδιος (Λεξικό Σκαρλάτου Βυζαντίου 1885)
ΑΛΗΘΗΣ = [α, λανθάνω (με την έννοια του διαφεύγω της προσοχής)]
ΑΛΗΘΗΣ = [α στερητ. + λήθω – λανθάνω] αυτός που δεν μπορεί να ξεχαστεί. -ο σύμφωνος με την πραγματικότητα, αληθινός, πραγματικός | γνήσιος, σωστός (ΜΕΑ Τεγόπουλου – Φυτράκη)
Τώρα, για όσα γράφεις για την ετυμολογία της λέξεως ΘΕΟΣ, πρέπει να σου πώ ότι θέλει ψάξιμο. Πάντως τα όσα γράφεις για την ετυμολογία της, δεν τα έχω συναντήσει πουθενά. Θα συνεχίσω και εγώ το ψάξιμο, ιδίως για τα όσα μου λές για την δωρική διάλεκτο, παρότι έχω ήδη ευρήματα από την έρευνα που δεν σταματάω να κάνω, μήπως και βρώ κάτι που δεν γνωρίζω.
Σε ότι αφορά τις ερωτήσεις που έχεις θέσει, θα έλθει η ώρα να απαντηθούν όλες.
Σου εύχομαι καλή συνέχεια, και θα περιμένω να δώ τους καρπούς της έρευνάς σου.
Φιλικά
Αγαπητέ Simon,
Επειδή δεν ξέρω πόσο χρόνο έχεις και αν μπορείς να τον διαθέσεις και να ψάξεις, για τα όσα παραπάνω λέμε, θα ήθελα όμως, επειδή έγραψες ότι σου είναι ακατανόητο γιατί η διδασκαλία φιλοσοφίας είναι πισογύρισμα 2.000 ετών, να ψάξεις και να απαντήσεις, στον εαυτό σου πρώτα, ποιο ήταν το αντικείμενο της φιλοσοφίας. Πάντως, περιμένω και από σένα, αλλά και από όποιον άλλο θέλει και έχει όρεξη και χρόνο, να ψάξει για την ετυμολογία των λέξεων ΘΕΟΣ και ΑΛΗΘΕΙΑ.
Φιλικά
Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι δεν περίμενα σοβαρή απάντηση και βέβαια δεν περίμενα από άνθρωπο που πιστεύει σε θεό να κρατήσει το λόγο του. Ευχαριστώ που με επιβεβαιώνεις. Αν θελήσεις ποτέ να απαντήσεις στα δικά μου ερωτήματα έχει καλώς, αλλιώς μπορείς να παραμείνεις ελεύθερα στο σκοτάδι των τυφλών πεποιθήσεών σου.
Α! και αφού σου αρέσει να ψάχνεις δοκίμασε και λίγο θετικές επιστήμες, μπορεί να δεις το φως το αληθινό εκεί, πού ξέρεις;
προς Mandarin.
Βιάστηκες πολύ να απαντήσεις. Και φυσικά δεν απαντάς. Σε έχει επηρρεάσει η νέα τεχνολογία, που δίνει την ψευδαίσθηση ότι όλα μπορούμε να τα έχουμε εδώ και τώρα. Αμ, δεν είναι έτσι. Οι παλιοί λένε «αν δεν βρέξεις κ…, ψάρι δεν τρώς». Εσύ θέλεις να τρώς ψάρι αλλά χωρίς να βραχείς. Είναι απλό, δεν τρώς ψάρι.
Από το γραπτό σου φαίνεται ότι έχεις σε πολύ μεγάλη υπόληψη τις θετικές επιστήμες, έχοντας όμως υποτιμήσει τις λοιπές. Έχε υπόψη σου ότι χωρίς τη φιλολογία, τη γλώσσα δηλαδή, δεν θα μπορούσαν οι μεγάλοι μαθηματικοί, φυσικοί κ.ά. επιστήμονες, να εκφράσουν αυτά τα μεγαλόπρεπα, συνταρακτικά για την εποχή τους και χρήσιμα δια παντός για την ανθρωπότητα, θεωρήματα που συνέλαβαν στον νού τους. Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος.
Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι, ότι χωρίς την ανάγκη αυτή των θετικών επιστημόνων να βρούν μέσω της φιλολογίας λέξεις και φράσεις για να εκφράσουν τις εφευρέσεις τους και τα θεωρήματά τους, δεν θα είχε εμπλουτισθεί με το κατάλληλο λεξιλόγιο η θεωρητική επιστήμη του λόγου.
«Οφείλω χάριτας στην θεία πρόνοια, διότι ευδόκησε να διδαχθώ τα αρχαία Ελληνικά, που με βοήθησαν να διεισδύσω βαθύτερα στο νόημα των θετικών επιστημών.» Max Von Laye (Βραβείον Νόμπελ Φυσικής)
Τα πράγματα λοιπόν, δεν είναι άσπρο-μαύρο. Πάνε αντάμα-αντάμα. Όχι επειδή έχω 5 δάκτυλα στο χέρι, απ’τα οποία χρησιμοποιώ πιο πολύ τον ΔΕΙΚΤΗ, ΑΝΤΙΧΕΙΡΑ και ΜΕΣΟ, τα υπόλοιπα είναι άχρηστα και άρα μπορούμε να τα κόψουμε. Και επειδή, ίσως το δεξί χέρι έχω μάθει να το χρησιμοποιώ πιο πολύ απ’ τ’αριστερό, έ, δε βαριέσαι ας κόψουμε και κανένα κομμάτι απ’ τ’ αριστερό, δεν θα χάσουμε και πολλά. Η ζωή και η κοινωνία είναι σύνολο λειτουργιών, πολλές φορές και αντιθέτων, αλλά ΠΑΝΤΑ χρήσιμων και αλληλοσυμπληρούμενων και που πάντα πρέπει να διέπονται από ένα μέτρο για να υπάρχει ισορροπία και πνευματική υγεία.
Για πές μου τώρα σε παρακαλώ, σε τι συνίσταται, ότι η απάντησή μου δεν είναι σοβαρή; Δηλαδή αυτοαναιρείσαι;;;;;;;;;;
Συμφώνησα κατά συντριπτικό ποσοστό σε αυτά που ΕΣΥ έγραψες για την ετυμολογία της λέξεως ΑΛΗΘΕΙΑ. Άλλωστε δεν θα μπορούσα να κάνω και αλλιώς, καθόσον αυτά γράφουν τα λεξικά και αυτές είναι οι έννοιες της λέξεως στην ελληνική γλώσσα. Εκτός και υπονοείς ότι δεν είσαι σοβαρός με τις απαντήσεις που έδωσες και άρα νομίζω ότι, εφόσον επιθυμείς και εσύ καλοπροαίρετη συζήτηση, έχεις την ηθική υποχρέωση να επανέλθεις και να δώσεις τις σοβαρές σου απαντήσεις. ΤΙΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ, εφόσον έχεις κάποιες διαφορετικές.
Μου λές αν θέλω ποτέ να απαντήσω στα δικά σου ερωτήματα. Μα τα δικά σου ερωτήματα είναι μισοαπαντημένα ήδη από εσένα, εκτός και δεν το βλέπεις. Υπάρχει και η περίπτωση να το βλέπεις και να νοιώθεις ότι τα όσα νομίζεις ότι πιστεύεις, ή τα όσα θέλεις να πιστεύεις θα αποδειχθούν ανερμάτιστα και ανεδαφικά και θα γκρεμιστούν. Νοιώθεις ένα σεισμό να γίνεται μέσα σου. Το σέβομαι. Τότε όμως κάτσε και λύσε το προσωπικό εσωτερικό σου θέμα. Μην το ΠΑΙΖΕΙΣ ΥΠΕΡ-ΑΥΘΕΝΤΙΑ και προσβάλλεις όλους εκείνους με τους οποίους δεν συμφωνείς για τους δικούς σου υποκειμενικούς λόγους. Άλλωστε η διαφορετικότητα είναι μέρος της κοινωνικής ζωής. Για φαντάσου να ήμασταν όλοι ίδιοι και να πιστεύαμε τα ίδια. Δεν θα υπήρχε ΤΙΠΟΤΑ απ’ όσα βλέπεις σήμερα γύρω σου. Ούτε στη χειρότερη δικτατορία δεν συμβαίνουν αυτά.
Για δες τώρα για τους θεούς που με ρωτάς, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΌΣΑ ΕΣΥ ΈΓΡΑΨΕΣ για την ετυμολογία της λέξεως ΑΛΗΘΕΙΑ, ποιός απ’ αυτούς αποδεικνύεται ΑΛΗΘΙΝΟΣ;
Α, και πού είσαι, ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ σε παρακαλώ, να προσθέσεις σ’αυτούς που εσύ και κάποιοι άλλοι ονομάζετε θεούς, τον ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ. Και περιμένω να απαντήσεις, ποιός απ’ αυτούς αποδεικνύεται ΑΛΗΘΙΝΟΣ; ΚΑΙ ΓΙΑΤΊ;;; όχι ξερές και αναιτιολόγητες απαντήσεις, δίκην χρησμού ή δόγματος.
Αυτά που ρωτάω να βρείτε και σύ και ο Simon, αλλά και όποιος άλλος καλοπροαίρετος, θέτουν τη βάση για μια εποικοδομητική και καλοπροαίρετη συζήτηση, δίνουν τις απαντήσεις σε ζωτικής σημασίας θέματα γι’αυτή τούτη την ύπαρξή μας, αλλά τουλάχιστον ΕΣΥ, ΔΕΝ φαίνεσαι διατεθειμένος ΝΑ ΔΕΧΘΕΙΣ.
Θα σας ρωτήσω λοιπόν γιατί ισχυρίζεστε ότι είσαστε άθεοι (προσωπικά δεν το πιστεύω) και τι σημαίνει άθεος, και θα μου απαντήσετε το στερητικό α + θεός.
ΜΠΡΑΒΟ σας.
Ήλθε η ώρα λοιπόν να μου δώσετε την απάντηση, ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΘΕΟΣ;;;;;;;;;;;;;;;;
Ε, ΑΥΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ, μέσα από καλοπροαίρετη και επικοδομητική συζήτηση.
Ξέρεις, ο καθένας εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια. Εσύ μου μιλάς για τυφλές πεποιθήσεις, διότι φαίνεται ότι εσύ έχεις τέτοιες και δεν θέλεις να τις αλλάξεις, έστω κι άν γνωρίζεις ότι είναι τυφλές. Φοβάσαι την έρευνα. Αυτός που γνωρίζει την ΑΛΗΘΕΙΑ, δεν φοβάται την έρευνα. Καλοπροαίρετη συζήτηση πρότεινα. Και παραμένω καλοπροαίρετος. ΠΕΡΙΜΕΝΩ.
Και επειδή, επί πλέον, κάπου, σε προηγούμενο post, χρησιμοποίησες το ρήμα ΥΠΑΡΧΩ, με μια δική σου ερμηνεία, που όμως δεν ισχύει, μήπως είναι καιρός να ανοίξεις κάποιο λεξικό να δείς πραγματικά τις έννοιές του και την ετυμολογία του; έεεεετσι λέω. Γιατί πολλές φορές νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα.
Φιλικά.
Πρέπει να έχεις απεριόριστο χρόνο για να γράψεις ένα τόσο μεγάλο και ανούσιο κείμενο το οποίο φωνάζει ότι δεν έχεις διαβάσει τα προηγούμενα post μου. Ένας τέτοιος μονόλογος από την πλευρά σου είναι εκτός δικών μου ενδιαφερόντων. Πρώτον διάβασε όλα όσα σου έχω γράψει, είναι υπερβολικά άκομψο να συζητώ με μια κασέτα. Δεύτερον δε διαθέτεις την κατάλληλη κρίση για να ομιλείς εξ ονόματός μου. Τρίτον ο τρόπος που σκέφτεσαι προδίδει ανικανότητα προς επαγωγική σκέψη την οποία αποκτά κάποιος μεταξύ άλλων και με την ενασχόληση με τις θετικές επιστήμες.
Με λίγα λόγια, γιατί μάλλον δεν καταλαβαίνεις, σου έχω γράψει ότι θεωρώ ανόητο να εξετάζει κανείς την ετυμολογία μιας λέξης για να βρει το σημερινό νόημά της. Στους θεούς που ανέφερα συμπεριλαμβάνω το χριστιανικό θεό και μάλιστα δύο φορές άνοιξε τα μάτια σου και θα τον δεις. Είναι ευνόητο ότι κάτι υπάρχει εφόσον δειχθεί ότι υπάρχει και οτιδήποτε δεν έχει δειχθεί ότι υπάρχει, δεν υπάρχει. Ίσως αποδειχθεί αργότερα ίσως όχι, θα δούμε. Επίσης έχω γράψει ότι θεωρώ ανούσια την επίκληση στην αυθεντία, συνεχίζεις να επικαλείσαι απόψεις τρίτων στο κείμενό σου, σου ξαναγράφω υποθέτω ότι είσαι ενήλικος, έχεις φτάσει πια σε ηλικία σκέψης!!! Κάνε την υπέρβαση λοιπόν και σκέψου, σταμάτα να είσαι πειθήνιο όργανο των άλλων.
Ποια είναι η ετυμολογία της λέξης τηλεόραση, της λέξης αυτοκίνητο και τόσων άλλων, αν μείνουμε κολλημένοι σε αυτές τις στενές έννοιες της ετυμολογίας χάνουμε τις χιλιάδες άλλες χρήσεις των αντικειμένων. Μη μένεις λοιπόν κολλημένος στις στενές -τυφλές – δογματικές – ξεπερασμένες – ανόητες πια έννοιες της ετυμολογίας.
Δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ κανένας θεός, όλοι είναι πλάσματα της αχαλίνωτης φαντασίας του ανθρώπου. Αν ο άνθρωπος γνώριζε από την εμφάνισή του στη γη πριν από εκατομμύρια χρόνια, πέντε πράγματα περί θετικών επιστημών όλες οι καλυμμένες και αποκεκαλυμμένες θρησκείες του θεού ήλιου, δε θα υπήρχαν.
Είναι δικαίωμά σου να πιστεύεις στη μυθολογία των Ισραηλιτών εγώ όμως σιχαίνομαι τα ψάρια και δε θα πάρω. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πιστεύεις στον Ηρακλή που δεν ήταν απλός θεός ήταν ολόκληρος ημίθεος
Αγαπητέ Mandarin,
Με ρωτάς που βρίσκω τόσο χρόνο και γράφω τόσο μεγάλο post. Απλό. Ξέρω «τυφλό». Από τη σκέψη μπαίνουν στο πληκτρολόγιο σε χρόνο μηδέν και από εκεί στο δίκτυο. Δεν κάνω σκοποβολή στο πληκτρολόγιο. Καλό;
Αλλά εσύ που γράφεις επίσης τόσα πολλά γιατί δεν απαντάς στον εαυτό σου (μέσω των ερωτήσεων που τίθενται) σε απλά πράγματα, τα οποία είναι και ενδιαφέροντα και σημαντικά ; Που είναι η επαγωγική σου σκέψη; Και που η καλοπροαίρετη διάθεσή σου για εποικοδομητικό διάλογο;
Στο είπα και πάλι, ο καθένας εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια, και αυτά που έχει μέσα του τα βλέπει στους άλλους. Γι’αυτό μου γράφεις τόσα. Εγώ πάντως, επειδή επιδιώκω να έχω στο είναι μου τον Θεό, βλέπω ότι δεν είσαι άθεος όπως εσύ θέλεις να υποστηρίζεις.
Κατά την άποψή μου έχεις πέσει θύμα κάποιων πονηρών, που, προσωπικά, φαντάζομαι τι επιδιώκουν αλλά δεν έχουν το θάρρος να βγούν και να το πούν στα ίσα, αλλά κυρίως διότι ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ΟΙΚΤΡΑ από τα γεγονότα και η πραγματικότητα.
Και εσύ συνεχίζεις με τη θέλησή σου να είσαι πειθήνιο όργανό τους. ΞΕΚΟΛΛΑ, ΣΥΝΕΛΘΕ, και στάσου στο ύψος των περιστάσεων.
Βλέπεις που έχει πέσει μούγκα στη στρούγκα; Που είναι οι άλλοι δήθεν άθεοι να μπούν στη συζήτηση. Κάνει ΤΖΙΖ.
Τι πάει να πεί τελικά άθεος; Λές, δεν υπήρξε ποτέ κανένας θεός και ότι όλοι είναι πλάσματα της αχαλίνωτης φαντασίας του ανθρώπου. Και εσείς εδώ τι κάνετε; Αρνείσθε το μη υπάρχον; (α+θεός)
Τι λέει η επαγωγική θετική σου σκέψη; Δύο αρνήσεις μια κατάφαση. Σωστά; Άρα, ουσιαστικά δέχεστε την ύπαρξη θεού. Και εδώ λάθος είμαι; Αυτά λένε τα μαθηματικά σου και η λογική των θετικών επιστημών, που εσύ επικαλείσαι.
Μου λές για τον Ηρακλή που δεν ήταν απλός θεός ήταν ολόκληρος ημίθεος. Και τι είναι ο ημίθεος, ποιο μεγάλος και σημαντικός από τον θεό;
Μα τελικά, ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΘΕΟΣ;;;; ποια είναι η ετυμολογία της λέξεως;;;;;;
όχι τίποτα άλλο, αλλά για να καταλάβουμε και εμείς οι τυφλοί, οι ξεπερασμένοι, οι ανόητοι και στενοκέφαλοι, αυτό που εσείς αρνείσθε και καλείτε και άλλους να σας ακολουθήσουν.
ΠΕΡΙΜΕΝΩ, όχι μόνο τον Mandarin, αλλά και όποιον άλλο θέλει να κάνουμε καλοπροαίρετη συζήτηση.
Πάντα Φιλικά
Και μόνο το ότι δεν καταλαβαίνεις το αστείο με τον ημίθεο σημαίνει ότι ζεις σε άλλο κόσμο. Ψάξε για ατάκες της λαίδης Άντζελας και θα βρεις.
Επαγωγική σκέψη ήταν τα παραπάνω. Λέμε επαγωγική σκέψη τη διαδικασία εξαγωγής συμπερασμάτων από ένα γνωστό ορισμό ή θεώρημα προς το ζητούμενο. Στα μαθηματικά χρησιμοποιείται ευρέως. Έχουμε ένα σύνολο ορισμών και αξιωμάτων και από κει προκύπτουν μετά σκέψεως τα θεωρήματα. Άλλες μέθοδοι περιλαμβάνουν και την εις άτοπον απαγωγή την οποία και υποθέτω πως έχει πάρει το αυτί σου.
Για να έχω πέσει θύμα πονηρών αθέων πρέπει να μου έχουν κάνει κάτι κακό και σε βεβαιώνω δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Αντίθετα όλοι έχουμε πέσει θύματα της μαφίας που λέγεται ελληνική εκκλησία η οποία και μας τα μασάει χοντρά. Άρα, επαγωγικά πάντα, ο απατεώνας που μας κλέβει όλους και σένα μαζί, είναι η εκκλησία (σχόλιο παρακαλώ) και κατ’ επέκταση ο θεός της εβραϊκής μυθολογίας στον οποίο πιστεύεις (δε μου το σχολίασες αυτό, γιατί δηλαδή εμείς δεν έχουμε καλή μυθολογία;).
Μ’ άρέσει που δείχνεις να πιστεύεις ότι έχεις επιχειρήματα, εγώ προσπάθησα μια φορά και απάντησα ακριβώς αυτό που ρώτησες χωρίς υπεκφυγές, εσύ δεν το έχεις κάνει ούτε μία φορά. Σου απέδειξα ότι η ετυμολογία των λέξεων δεν περιλαμβάνει το νόημα των λέξεων και ενώ δεν το σχολιάζεις, αναμασάς πάλι την ετυμολογία της λέξης θεός. Άθεος είναι αυτός που δεν πιστεύει στα ψέμματα. Δύο αρνήσεις κάνουν όντως μια κατάφαση αλλά μάλλον δεν τα πας καλά με τα μαθηματικά, υποθέτω στο σχολείο έβαζες μέσον το θρησκευτικό σου για να τα περάσεις. Πέρα από την πλάκα αναρωτιέσαι “Τι πάει να πεί τελικά άθεος; Λές, δεν υπήρξε ποτέ κανένας θεός και ότι όλοι είναι πλάσματα της αχαλίνωτης φαντασίας του ανθρώπου. Και εσείς εδώ τι κάνετε; Αρνείσθε το μη υπάρχον; (α+θεός)” ναι ακριβώς αρνούμαι το μη υπάρχον πού είναι το περίεργο; Αυτονόητο είναι.
Θα μου απαντήσεις επιτέλους αν υπάρχουν οι θεοί που έχω αναφέρει ναι ή όχι και γιατί; Βαρέθηκα να απαντάω μόνος μου η σειρά σου τώρα.
Οι υπόλοιποι δεν απαντάνε γιατί υποθέτω ότι βαριούνται να συζητήσουν με κάποιον που λέει τα δικά του και δεν κάνει διάλογο. Μπορείς να τους διαψεύσεις απαντώντας οτιδήποτε έτσι για αλλαγή.
Χαιρετώ και θέλω κατ’ αρχάς να συγχαρώ για τη σελίδα.
Νομίζω ότι είναι απλά χάσιμο χρόνου να απαντά κανείς σε ανθρώπους σαν τον Αθανάσιο. Το θέμα που κυρίως τον απασχολεί είναι η επίδειξη των ‘γνώσεών’ του όπως συμβαίνει και με άλλους ναρκισσιστές της ηλικίας του. Θα μου πει και ο ίδιος και άλλοι, ότι δεν τον ξέρω, και δεν θα έπρεπε να εκφράζω γνώμη κ.λπ.
Και απαντώ: γιατί εγώ, ο/η mandarin ή άλλοι ακόμα να ξοδέψουμε χρόνο για να δικαιολογήσουμε το γιατί είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει θεός (πράγμα αυταπόδεικτο), αντί εκείνοι να ΑΠΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ που ακόμα δεν έχουν ανοίξει τα μάτια τους να δούνε τον κόσμο;
Τις συγγνώμες τους και τα ψελλίσματά τους μόνο θα ακούσω. Δεν αξίζει τίποτε άλλο. Αν ο ίδιος και άλλοι σαν εκείνον ήθελαν “καλοπροαίρετη συζήτηση” δεν θα επέμεναν στα ίδια και τα ίδια χιλιοειπωμένα, ούτε σε σοφιστείες σχετικά με την ελληνική γλώσσα.
Οι αποδείξεις είναι χειροπιαστές. Οι μαλακίες επίσης.
Ευχαριστώ.
Αγαπητή/έ Mandarin,
Παραθέτω την 2η και 3η παράγραφο από το 1ο μου post.
«Εσείς όλοι που γράφετε αυτά, που δεν τα έχετε ζήσει, εκτός από μερικούς, που φαίνεται ξέρουν που το πάνε και γιατί τα γράφουν και τα διαδίδουν, έστω και αν νομίζουν ότι μπορούν να κρυφτούν, και ονομάζετε τους εαυτούς σας άθεους και προτρέπετε και άλλους να σας ακολουθήσουν, που καγχάζετε κάποιους ότι “θα πρέπει να μάθουν πρώτα ελληνικά” και μετά να μιλάνε, για πείτε στους εαυτούς σας πρώτα και έπειτα σε όλους εμάς τους άλλους, γιατί αυτή την αόρατη υπερδύναμη που ένοιωθαν οι αρχαίοι έλληνες, οι πρόγονοί μας σ’αυτήν την όμορφη χώρα που λέγεται Ελλάδα, την ονόμασαν ΘΕΟ; Ποια είναι η ετυμολογία της λέξεως, έστω και αν εκείνοι (οι πρόγονοί μας) είχαν πολλούς και διαφορετικούς θεούς.
Και μια που μιλάμε για Ελληνικά, ποιά είναι η ετυμολογία της λέξεως ΑΛΗΘΕΙΑ εις την Ελληνικήν; Μπορεί κάποιος να αναλύσει και να γράψει εδώ το τί σημαίνει; Εσείς οι αυτοαποκαλούμενοι «άθεοι» αγαπάτε την αλήθεια ή όχι; Πως το αποδεικνύετε; Γιατί άμα είναι έτσι να μας το εξηγήσετε, να μας το αποδείξετε, για να σας ακολουθήσουμε.»
Έχεις γράψει 6 post μέχρι τώρα, περί τις 1800 λέξεις (4 σελίδες) και απ’αυτές μόνο 4 γραμμές αναφέρονται στις ερωτήσεις που έθεσα ευθύς εξ αρχής, από το 1ο post, τις οποίες μάλιστα στη συνέχεια αμφισβήτησες. Ο λόγος που τις έθεσα, είναι ότι εσύ και ο drigman καγχάζατε τον Joe για τα ελληνικά του. Που λοιπόν είναι η υπεροχή σας; Δύο ερωτήσεις έθεσα, έχεις γράψει τα όσα έχεις γράψει, κασέτα μ’έχεις πεί, στενοκέφαλο, τυφλό, ανόητο, δογματικό και ακόμα να μου απαντήσετε. Με ρωτάς αν θα σου απαντήσω για τους θεούς που μου αναφέρεις. Ξέρεις… κάποιος εκτιμάει και αγαπάει περισσότερο, μόνο κάτι για το οποίο έχει κοπιάσει. Εσύ θέλεις χωρίς να κοπιάσεις να μάθεις. Και αν είχες και όρεξη να μάθεις, πήγαινε στην ευχή. Θέλεις να σου απαντήσω για τους θεούς. Ωραία. Πές μου τι πάει να πεί ΘΕΟΣ; Πως καταλαβαίνεις την έννοια; Λεξικό στο σπίτι έχεις; Πες μου τι γράφει στην ετυμολογία της λέξεως θεός; Δεν κάνω μονόλογο. Τη συζήτηση εσύ την εμποδίζεις. Και δικός σου είναι ο μονόλογος.
Πάντα καλοπροαίρετα, θα περιμένω.
Χαίρε attackofthequasars !!!! Κομήτης ήλθες, κομήτης φεύγεις. Εσύ μόνο διεθνείς ελληνικές λέξεις γνωρίζεις. Συγχαρητήρια.
Τίποτα για την ταμπακιέρα, έχεις να πείς; Αν δεν σου άρεσε η συζήτηση που έχουμε εδώ, τότε τι σου άρεσε από την σελίδα και δίνεις συγχαρητήρια;
Ακόμα δεν βγήκες απ’αυγό και κρίνεις;. Διότι μόνο τα μωρά μιλάνε έτσι. Όποιος έχει ζήσει λίγο, έχει δεί τι σημαίνει ζωή, είναι πιο συνετός.
(211)
Αθανάσιε προφανώς γνωρίζεις εσύ ο ίδιος την απάντηση στα ερωτήματα που θέτεις. Καταντάει κουραστικό να ρωτάς επανελλειμένα το ίδιο δηλώνοντας συνεχώς δυσαρέσκεια με τις απαντήσεις. Αν έχεις κάτι να πεις πέσ’το.
Ο σκοπός της συγκεκριμένης σελίδας είναι αυστηρώς η πληροφόρηση σχετικά με το δικαίωμα απαλλαγής από τα θρησκευτικά.
Επομένως θα μεταφέρω τη συζήτηση γύρω από την ετυμολογία των λέξεων που αναφέρεις σε άλλο άρθρο.
Προς Simon
Κατ’ αρχάς μου αρέσουν οι δημοκρατικές σου διαδικασίες και η δικαιοκρισία σου, ότι ΔΕΝ είναι εδώ ο κατάλληλος χώρος για την συζήτηση που έχουμε στήσει.
Ίσα-ίσα, ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΑΥΤΟΥ. ΕΔΩ, που όπως λες και σύ, ΕΙΝΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ, και η συζήτηση που έχει στηθεί είναι ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΟΤΑΤΗ. Ή μήπως διαφωνείς;
Εδώ που προτρέπεις τα παιδάκια να μην διδαχθούν θρησκευτικά, αλλά μόνο για τα σχολεία της Ελλάδας.
Εσύ γιατί δεν απαντάς στην ερώτηση που έχω θέσει, αλλά κάθεσαι δήθεν θεατής ;
Δεν την ξέρεις; Τότε πως έχεις στήσει μια ιστοσελίδα με τον τίτλο «άθεοι»; Τι πάει να πεί η λέξη θεός;
Μη μου πείς πως δεν το γνωρίζεις. Αν πραγματικά δεν το γνωρίζεις τότε έχεις ηθική υποχρέωση (τι είναι αυτό; Θα μου πείς), να κατεβάσεις την σελίδα από το δίκτυο.
Και τι σε κόφτει εσένα, που ζείς και εργάζεσαι και δραστηριοποιείσαι στο Arlington, Virginia των ΗΠΑ, για το τι κάνουν τα σχολεία στην Ελλάδα; ΓΙΑΤΙ δεν ασχολείσαι με τα σχολεία στην Αμερική, εκεί που με το καλό θα μεγαλώσουν τα παιδιά σου; ΓΙΑΤΙ δεν ασχολείσαι με τα σχολεία σε άλλη χώρα του κόσμου; Το ότι ασχολείσαι με τα σχολεία της Ελλάδας που στη συντριπτική πλειοψηφία οι υπηκόοι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, στην ουσία δεν εναντιώνεσαι στην θρησκεία, διότι δεν υπάρχει άθρησκος άνθρωπος πουθενά στον κόσμο (άνθρωπος = άνω + θρόσκω, εξ ού και θρησκεία, αλλιώς διαλέγεις συνομοταξία κτηνών στην οποία θα ήθελες να ανήκεις), αλλά στον Ιησού Χριστό. ΑΥΤΟ ΣΕ ΚΑΙΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ εσένα και κάποιους άλλους.
ΔΕΝ ΔΗΛΩΣΑ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ για τίποτα. Καταντάει πιο κουραστικό να μην παίρνεις απαντήσεις γι’αυτά που ρωτάς και οι άλλοι εμφανίζονται ότι τα γνωρίζουν. ΑΠΛΑ ΕΠΙΜΕΝΩ στην απάντηση των ερωτήσεων που έθεσα ευθύς εξ αρχής.
ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ για τις απαντήσεις, γιατί τώρα μόλις αρχίζει η πραγματική συζήτηση.
Αγαπητή/έ Mandarin και όλοι οι άλλοι, καταλαβάτε μήπως τι τρέχει ή ζαλιστήκατε;
Simon, περιμένω απαντήσεις, ειδικά από σένα.
ΠΑΝΤΑ Φιλικά
(1015)
Πρώτον μου έχει φάει ένα σχόλιο το κωλοwordpress. Ευτυχώς που τα κάνω copy πριν postάρω.
Να κάνω και εγώ quote την ετυμολογία των λέξεων που βρήκα στο παλιότερο λεξικό της αρχαίας ελληνικής στη βιβλιοθήκη μου αυτό του Σταματάκου το οποίο είναι έγγυρο. Στα έχω γράψει αλλά είπαμε όταν κάποιος δεν ξέρει τί να απαντήσει αναμασά τα ίδια και τα ίδια. Να η ετυμολογία που βρήκα και στην έχω ήδη γράψει:
“Αλήθεια, σύνθετη λέξη από το στερητικό άλφα + και το ρήμα λήθω που σημαίνει λανθάνω. Εκ πρώτης όψεως αληθής=αυτός που δεν κάνει λάθος, όμως λανθάνω σημαίνει περνάω απαρατήρητος, είμαι άγνωστος, μένω κρυμμένος, άρα αληθής=φανερός και να υποθέσω ότι εννοείς αλήθεια=αποκάλυψη. Στη νέα ελληνική αλήθεια=πραγματικότητα.
Θεός: Στα δωρικά και κάποιες άλλες ελληνικές διαλέκτους λεγόταν και Σιός, Σίων=Θέων, δηλ. για όσους κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν σιωνισμός=θεϊσμός, επίσης θεός=αναπνοή, ψυχή κτλ. σε άλλες γλώσσες της Ευρώπης θεός=κτήνος και επίσης αναπνοή, ψυχή κτλ. Κατ’ άλλους θεός=λαμπρός, δηλ. όπως άλλωστε είναι γνωστό όλες οι θρησκείες που εμφανίστηκαν στη γη ανά τους αιώνες λατρεύουν το θεό ήλιο και ο Χριστιανισμός είναι μία από αυτές.”
Πόσες φορές θες να στο γράψω;;;
Ποιά είναι η ετυμολογία του ονόματος Αθανάσιος;; Σύμφωνα με τα όσα λες αν κρίνουμε τα ονόματα από την ετυμολογία τους (όπως υποστηρίζεις για τη λέξη θεός) τότε όλοι οι Θανάσηδες είναι αθάνατοι. Με αυτά που γράφεις αποδεικνύεις ότι είσαι κολλημένος, “στενοκέφαλος, τυφλός, ανόητος, δογματικός” με την ετυμολογία των λέξεων. Μας έχεις πρήξει τα συκώτια με αυτό, πώς να σε χαρακτηρίσω δηλαδή αφού όλο αυτο γράφεις σαν κασέτα, έχεις γράψει και κάτι άλλο;;
Κοίτα με αυτά που γράφεις γελάει ο κόσμος, μόνος σου έγραψες ότι γράφεις με ταχύτητα αστραπής γιατί ξέρεις τυφλό σύστημα, όμως η καθυστέρηση στην ταχύτητα γραψίματος βρίσκεται στη σκέψη. Μόνος σου δηλαδή μας λες ότι γνωρίζεις τυφλό σύστημα σκέψης, δεν είναι δικά μου συμπεράσματα αυτά εσύ τα είπες για τον εαυτό σου, αλλά όπως λέει και ο λαός από μικρό και από χαζό μαθαίνεις την αλήθεια.
Έθεσες τελεσίγραφο ότι αν δε σου γράψουμε την ετυμολογία των λέξεων δεν απαντάς, στην έγραψα γιατί είμαι καλοπροαίρετος, αλλά εσύ προφανώς αθέτησες το λόγο σου. Αυτή είναι η αξία σου. Η δική σου και όλων όσων μεταθέτουν τις ευθύνες τους στον καλό θεούλη.
Περιμένω να μεταφερθεί η “συζήτηση” σε άλλο θέμα, αν και μου κάνει εντύπωση πώς ο Αθανάσιος που έχει γίνει ρόμπα, κατά το κοινώς λεγόμενον, εξακολουθεί να μιλάει…
Προς Mandarin
Κατ’αρχάς, αν αυτά λέει το λεξικό σου, του Σταματάκου όπως λές, ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ. Είναι απλή μεταφορά πληροφοριών. Και αν λέει μόνο αυτά ,τότε είναι έγκριτο μεν, αλλά λίγο. Μην παρεξηγείσαι. Δεν φταίς εσύ. Υπάρχουν και άλλα λεξικά. π.χ. Liddle-Scott. Ψάξε να βρείς ετυμολογία σε κανένα φίλο, παλιό καθηγητή, καμμιά δημόσια ή δημοτική βιβλιοθήκη. Για να σε βοηθήσω, θα σου πώ ότι τις έννοιες, όπως γράφεις «θεός=αναπνοή, ψυχή κτλ. σε άλλες γλώσσες της Ευρώπης θεός=κτήνος» δεν τις έχω βρεί πουθενά. Η ψυχή = αναπνοή εκ του ρήματος ψυχέω-ώ, που σημαίνει φυσώ, πνέω. Το «κτήνος» και το «λαμπρός» πρώτη φορά το βλέπω, και χωρίς ετυμολογία. Σε ότι αφορά την τροπή του Σ σε Θ στην δωρική διάλεκτο, ναι αυτό το βρήκα, και βρήκα το Σιός= θεός (παράδειγμα, «νή τω σιώ» (συνήθης όρκος των Λακεδαιμονίων σε δυϊκό αριθμό) που σημαίνει, «μα τους δύο θεούς» (εννοεί τους Διόσκορους). Το Σίων, δεν προκύπτει απ’ το Σιός και ούτε το βρήκα.
Η επαγωγική σου σκέψη δεν σε βοηθάει. Ποτέ δεν είπα ότι γνωρίζω «τυφλό σύστημα σκέψης». Άλλωστε είναι ανόητο. Δεν έχει έννοια αυτό. Είπα, ότι γνωρίζω και γράφω με τυφλό σύστημα στο πληκτρολόγιο, αν δεν το κατάλαβες.
Όσο για την ετυμολογία των λέξεων «Αθανάσιος» και «Θανάσης», χρειάζεται λίγη προσοχή. Αθανάσιος σημαίνει αθάνατος, αλλά Θανάσης σημαίνει αυτός που πεθαίνει. Υπό την έννοια αυτή όταν καλείς τον άλλο Αθανάσιο, εννοείς ότι έχει αθάνατη ψυχή, ενώ όταν τον καλείς Θανάση εννοείς ότι είναι θνητός και μια μέρα θα πεθάνει.
Απ’ την αρχή είπα ότι δεν είναι εύκολο να βρείς την ετυμολογία, μην άγχεσαι και μην νευριάζεις. Θέλει πολύ δουλειά.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Κανονικά ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ, ΛΟΓΩ ΚΑΙ ΤΟΥ ΆΚΡΩΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, να φύγει η συζήτηση από εδώ. Περιμένω και τις απαντήσεις του Simon.
Εσύ πάντως συνέχισε να ψάχνεις την ετυμολογία. Και μια που δεν θέλεις να υποβιβάζεις τον εαυτό σου σε αναγνώστη απόψεων, και επειδή έχω καταλάβει ότι πράγματι δεν σου αρέσει το ψέμα, θα ήθελα να σε παρακαλέσω τα εξής:
1ον είναι προτιμότερο να μην απαντήσεις τίποτα μέχρι να βρείς πραγματικά κάτι. Θα πάρει χρόνο. Μην άγχεσαι. Εγώ θα περιμένω όσο και να πάρει. Όταν βρείς κάτι δημοσίευσέ το.
2ον με την ετυμολογία της λέξεως ΑΛΗΘΕΙΑ, που έχεις βρεί, κάτσε και σκέψου ποιοι, από τους θεούς που έχεις ρωτήσει, έχουν σχέση με την ΑΛΗΘΕΙΑ και γιατί. Τον Ιησού Χριστό που σε παρεκάλεσα να τον συμπεριλάβεις και μου είπες ότι το έχεις κάνει ήδη, δεν τον έχεις συμπεριλάβει. Μην γράψεις (αν θέλεις) κανένα post, μέχρι να βγάλεις κάποια συμπεράσματα. Συζήτησέ τα και με φίλους και γνωστούς. ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ όμως, να απαντήσεις το ΓΙΑΤΙ έχουν ή όχι σχέση με την ΑΛΗΘΕΙΑ. Αυτό είναι το σημαντικό.
ΠΑΝΤΑ Φιλικά
(1624)
Αθανάσιε.. έχεις στηρίξει την επιχειρηματολογία σου σε εξαιρετικά εύθραυστες βάσεις. Η ρίζα μίας κάποιας λέξης, δεν αλλάζει τα γεγονότα. Δεν πιστεύουμε σε ανύπαρκτα όντα – δεν τα έχουμε ανάγκη άλλωστε. Το να κάνεις καραμέλα τα λόγια άλλων πριν απο εσένα, δε σημαίνει απολύτως τίποτα. Θα μπορούσα να σου πω τι είπαν άλλοι άνθρωποι, όπως ο Einstein, o Lincoln, o G.B. Shaw, o E. Hemingway, o Madison, o Diderot και αλλοι (να είσαι σίγουρος) πολλοί. Θα είχε σημασία? Θα σε έκανε να σκεφτείς παραπάνω τις δικές μου/μας θέσεις?
Επιλέγουμε να ζούμε τη ζωή μας χωρίς παραισθήσεις, νευρώσεις και την πεποίθηση οτι, αφού ανήκουμε κάπου & έχουμε “κάποιον” να μας λέει τι είναι σωστό και τι λάθος είμαστε εντάξει..
Πραγματικά, με όλα αυτά τα post εδώ… προσπαθείς να αποδείξεις τι και σε ποιόν ακριβώς?
Ανάμεσα σε τρισεκατομμύρια γαλαξίες, υπάρχει ένας γαλαξίας συνηθισμένος, μέτριας κατανομής, στου οποίου την μια άκρη αιωρείται ένας αδιάφορος ήλιος γύρω απο τον οποίο περιφέρεται μια κουκκίδα σκόνης. Σ’ αυτή τη κουκκίδα υπάρχουν 10 εκατομμύρια είδη ζωής. Ανάμεσα σ’ αυτά τα είδη υπάρχει ένα είδος που κατοικεί σε ένα κλάσμα της σκόνης, συγκεκριμένης απόχρωσης και θρησκευτικής υποδιαίρεσης. Ένα μέλος της ομάδας αυτής ψάχνει απεγνωσμένα να βρει μέσα σε ένα απο τα εκατομμύρια βιβλία που έχουν γραφεί, ένα λεξικό μέσα στο οποίο θα περιγράφει με μια από τις χιλιάδες γλώσσες του είδους του, τον δημιουργό που έπλασε τα πάντα γι΄αυτόν.
Η αναζήτηση της ετυμολογίας των λέξεων στα λεξικά για την υποστήριξη μιας θέσης, το περισσότερο που μπορεί να αποδείξει, εξ’ ορισμού, είναι ότι αυτοί που κατασκεύασαν, εξέλιξαν και διατήρησαν την γλώσσα υποστήριζαν την ίδια θέση με την προς απόδειξη θέση. Χωρίς να σημαίνει οτι η θέση καθεαυτή είναι ορθή.
Ο Αθανάσιος έχει αθάνατη ψυχή… να υποθέσω πως οι άλλοι δεν έχουν αφού δεν προκύπτει ετυμολογικά από το όνομά τους (2lol και 3 μη σου πω).
Προκύπτει επαγωγικά από τα λεγόμενά σου ότι γνωρίζεις τυφλό σύστημα σκέψης αφού απαντάς ότι γράφεις πολύ γρήγορα και μόνο, αλλά είπαμε δεν το ‘χεις.
Να κάνω και εγώ μια επίκληση στην αυθεντία. “Όσα πειράματα και να γίνουν που να επιβεβαιώνουν τη θεωρία της ειδικής σχετικότητας δεν την αποδεικνύουν. Αλλά αν γίνει ένα που να μην την επιβεβαιώνει τότε η θεωρία καταρρέει” Einstein.
Υπάρχουν χιλιάδες λέξεις που η έννοιά τους δεν έχει άμεση ή και έμμεση σχέση με την ετυμολογία τους. Άρα στηρίζεσαι σε σε σαθρό υπόβαθρο. Αυτό άλλωστε το έχω καταλάβει και από το γεγονός ότι δεν τα πας καλά με την επαγωγική σκέψη. Σου είχα γράψει, αλλά δεν είσαι έτοιμος να δεις την αλήθεια, ότι επαγωγική σκέψη είναι η πορεία από κάτι παραδεκτό προς ένα συμπέρασμα, μέσω λογικών συλλογισμών. Εσύ ξεκινάς από λάθος σημείο από μια ψεύτικη υπόθεση και έτσι καταλήγεις σε λάθος συμπεράσματα όπως ότι υπάρχει θεός. Με συμβουλεύεις να ψάξω και να σκεφτώ, σε συμβουλεύω να ανοίξεις απλά τα μάτια σου και να δεις τις απτές αποδείξεις που σου γράφω πάντα με σκοπό να σε βοηθήσω να γίνεις άνθρωπος.
Δοκίμασε ως ώριμος άνθρωπος να δεις την πλευρά της θετικής σκέψης, δεχόμαστε μόνο ό,τι αποδεικνύεται και δεν απορρίπτουμε τίποτα εκ των προτέρων!!! Διάβασε πέντε πράγματα για το πότε δημιουργήθηκε ο κόσμος και ποια είναι η εξέλιξή του από τότε. Το συμπέρασμα που έχεις βγάλει ότι όλη η αλήθεια περικλείεται στην ετυμολογία των ελληνικών λέξεων είναι τουλάχιστον γραφικό και σίγουρα αστήρικτο.
Προς όλους όσοι προηγήθηκαν.
Ι.Κ.
Η συζήτηση άρχισε, απ’ ότι θα διάβασες στην αρχή, απ’ το πόσο καλά γνωρίζουμε την γλώσσα μας, την Ελληνική. Έθεσα δύο ερωτήσεις για να πάρω απαντήσεις από κάποιους που κάγχαζαν κάποιον για τα ελληνικά του.
Την απάντηση για την ετυμολογία της λέξεως «ΑΛΗΘΕΙΑ» την πήρα, και την συμπλήρωσα και με όσα έχω βρεί μέχρι σήμερα.
Για μένα έχουν σημασία το τι έχουν πεί σκεπτόμενοι άνθρωποι. Η ετυμολογία των λέξεων σε οδηγεί να σκέπτεσαι αυτό είναι όλο.
toomanytribbles
Η ελληνική δεν είναι μια από τις χιλιάδες γλώσσες. Είναι Η γλώσσα που έχει γονιμοποιήσει τις περισσότερες από τις χιλιάδες γλώσσες. Μιλιέται ασταμάτητα εδώ και 5.000 τουλάχιστον χρόνια, και είναι η μόνη που το σημαίνον (η λέξη) και το σημαινόμενο (η έννοιά της) έχουν άμεση και πρωτογενή σχέση. Γι’αυτό όταν οι ξένοι καταλάβουν ότι τους λείπει λέξη απ’ την γλώσσα τους, ψάχνουν τα ελληνικά λεξικά για να δανειστούν κάποια. Γι’ αυτό η αγγλική και η γαλλική γλώσσα, και όχι μόνο, έχουν χιλιάδες ελληνικές λέξεις, προθέματα και καταλήξεις. Δεν νομίζεις ότι θα ήταν ντροπή, εμείς που τη μιλάμε αυτή την γλώσσα και μπορεί να μας φωτίσει, να αδιαφορούμε;
Αγαπητέ Γιώργο, τα όσα λέω στην/ον toomanytribbles, νομίζω ότι σε καλύπτουν. Λάβε υπόψη σου ότι οι λέξεις στην ελληνική προέρχονται διαμέσου των αιώνων. Δεν κατασκευάστηκαν τώρα. Λέξεις που χρησιμοποίησε ο Όμηρος, χρησιμοποιούνται και σήμερα σε πολλά μέρη της Ελλάδος. Στις Κυκλάδες π.χ. την αγελάδα την λένε αελιά, και τον κουβά που «πιάνουν» νερό από την στέρνα ή το πηγάδι, σίχλα (ομηρικές λέξεις). Δεν μπορείς να παίξεις κατά το δοκούν με τις λέξεις και τις έννοιές τους. Τουλάχιστον στην ελληνική γλώσσα.
Μandarin,
Και εσύ και όλοι οι άνθρωποι έχουν αθάνατη ψυχή. Αλλά γιατί είσαι τόσο βιαστική/ός; Θα γεράσεις γρήγορα. Κάθε πράγμα θέλει το χρόνο του.
Γράφεις, «Υπάρχουν χιλιάδες λέξεις που η έννοιά τους δεν έχει άμεση ή και έμμεση σχέση με την ετυμολογία τους.» Στην ελληνική γλώσσα αυτό ΔΕΝ γίνεται. Δοκίμασέ το.
Γράφεις, «…δεχόμαστε μόνο ό,τι αποδεικνύεται και δεν απορρίπτουμε τίποτα εκ των προτέρων!!!». Άσε να το δούμε.
Η προτροπή μου είναι προς όλους σας. Ψάξτε να βρείτε, αν θέλετε, την ετυμολογία της λέξεως ΘΕΟΣ. Συγγνώμη αν νομίζετε ότι γίνομαι βαρετός, αλλά, επαναλαμβάνω, είναι η ερώτηση που έχω θέσει ευθύς εξ αρχής, απάντηση δεν έχω πάρει, και νομίζω τη δικαιούμαι, αν και εσείς θέλετε να αρχίσει μια εποικοδομητική συζήτηση.
Θα περιμένω.
ΠΑΝΤΑ Φιλικά
Για να δούμε Αθανάσιε: τι σημαίνει αεικίνητο; Αυτό που κινείται πάντα ή μήπως κάνω λάθος και εδώ;; Αεικίνητο δεν υπάρχει όμως, νόμος φυσικός. Άρα τρίχες μας λέει η ετυμολογία των λέξεων. Άλλο παράδειγμα τηλεόραση = μακρινή όραση. Όχι πάντα όμως, μπορεί να είναι και εξ επαφής. Αυτοκίνητο = κινείται μόνο του. Μπορεί χωρίς εσένα μέσα; Όχι, άρα πάλι τρίχες. Σου τα έχω ξαναγράψει αλλά κλείνεις τα μάτια σου. Άλλο παράδειγμα: υπογραφή τί σημαίνει ετυμολογικά και τί στην πραγματικότητα άλλα ‘ντ’ άλλων.
Λοιπόν όπως βλέπεις το δοκίμασα και ήταν πολύ δύσκολο έχω ιδρώσει. Οι σκεπτόμενοι άνθρωποι παραδέχονται τα λάθη τους, ποτέ δεν είναι αργά. Έχεις ζήσει μια ζωή μεσα στο ψέμα καιρός να κάνεις μια νέα αρχή, δες τις λέξεις με την κανονική τους σημασία.
Είναι τόσο αυτονόητο ότι η ετυμολογία των λέξεων δεν έχει απαραίτητα σχέση με την έννοιά τους που και μόνο που το υποστηρίζεις μου προκαλεί γέλιο. Για κάθε post σου που δε βαριέμαι να απαντήσω θα βάζω και μία λέξη. Κάτι μου είχες γράψει για ταμπακιέρες και ιστορίες, λοιπόν στο επιστρέφω, τα επιχειρήματά σου κατέρρευσαν περιμένουμε απαντήσεις. Αν θες να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς το επιχείρημα ότι η ετυμολογία καθορίζει την έννοια, καλά θα κάνεις να το αποδείξεις αλλιώς παραδέχεσαι ότι έχεις πλανηθεί.
Εν τω μεταξύ αυτοαναιρείσαι στο δευτερόλεπτο σαν τον Αλέφαντο, από τη μία ο θεός μας (χα χα χα) είναι η ετυμολογία και από την άλλη δεν ισχύει στα ονόματα των ανθρώπων. Γράφεις ότι Αθανάσιος είναι αυτός που έχει αθάνατη ψυχή αλλά και όλοι οι άνθρωποι έχετε επίσης (σας τη χαρίζω προτιμώ να είμαι άψυχος). Αυτό από ποια ετυμολογία προκύπτει; Προφανώς από καμία απλά έτσι σου έχουν πει και εσύ κατόπιν ωρίμου και κριτικής σκέψεως το αποδέχθηκες.
Διαφωνώ με ην εκτίμησή σου για το πόσο καλύφτηκα.
Για να κατανοήσεις ο προηγούμενο μου μήνυμα, μπορείς να εντάξεις τα “εξέλιξαν και διατήρησαν” στην σφαίρα αυτού που ονομάζουμε “ζωντανός οργανισμός”, όταν αναφερόμαστε στη γλώσσα. Παρ’ όλα αυτά, αν δεν σου αρέσουν μπορείς να τα απορρίψεις, αν και εσφαλμένα.
Ακόμα όμως και να τα απορρίψεις, η θέση που εκφράζω είναι ορθή. Άρα, ποιός ο λόγος να κάνεις διάλεξη για τις λέξεις που έμειναν ίδιες στους αιώνες, φεύγοντας απο το θέμα;
Το θέμα είναι ότι η γλώσσα δεν αποτελεί εργαλείο απόδειξης θέσεων.
Καλή κίνηση η μεταφορά των σχολίων εδώ, γιατί η παρούσα συζήτηση ήταν εντελώς εκτός θέματος. (Όπως η πλειοψηφία του trolling, άλλωστε.) Μην τσιμπάτε ρε παιδιά, τύπους όπως ο Αθανάσιος πρέπει να τους στέλνετε να κουρεύονται. Δυστυχώς δεν πρόλαβα να γράψω την πρώτη απάντηση στο σχόλιο του Αθανάσιου, αν είχα προλάβει θα του είχα γράψει «μάζεψε το υφάκι σου και σε άλλο ιστολόγιο!» Απλοί χειρισμοί για να ξεμπερδεύουμε με τον θόρυβο και να κοιτάμε την ουσία.
Αλήθεια: α(στερητικό) + λήθω – λανθάνω: το μη λάθος
Θεός: σανσκρ. deva = φως/ ημέρα (απ’ όπου και το λατινικό deus)
Για την ελληνική γλώσσα και την «σχέση σημαίνοντος και σημαινόμενου» παρακαλώ μην τα πείτε σε κανέναν σοβαρό γλωσσολόγο γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να τον πιάσουν τα γέλια (δεν ξέρω αν θυμάστε τι είχε γίνει μ’ εκείνο το περιβόητο Hellenic Quest, για το οποίο ακόμα πέφτουν ντομάτες). Η ελληνική γλώσσα είναι όντως μια παλιά γλώσσα, πολλές φορές μια όμορφη γλώσσα, αλλά τίποτε άλλο. Η γλώσσα δεν παράγει πολιτισμό. Ο πολιτισμός παράγει γλώσσα. και η ελληνική γλώσσα έχει δανειστεί, και η ελληνική γλώσσα έχει επηρεαστεί. Γιατί μια γλώσσα αλλάζει. Εξελίσσεται. Μια γλώσσα που δεν αλλάζει είναι μια νεκρή γλώσσα.
awwwm… Απο οτι κατάλαβα ο Αθανάσιος προσπαθεί μέσα απο την σημασία των λέξεων να αποδείξει οτί θεός=αλήθεια. Σορρυ αλλα αυτό δεν είναι επιχείρημα. Όσο για το «Πολύ ενδιαφέρον μάθημα»… Μεγάλε. Στοπ. Αυτο το μάθημα λέγεται προσηλυτισμός/πλύση εγκεφάλου. Θα ήταν πραγματικά ενδιαφέρων εάν διδασκόντουσαν όλες οι μεγάλες θρησκίες και τα πιστεύω τους με αντικειμενικό τρόπο. Έτσι τα παιδιά τουλάχιστον θα είχαν μια σφαιρική άποψη για το τι εστί θρησκεία. Ακόμα και εάν αυτές είναι κουραφέξαλα (όπως και η «δικία» μας). Δεν ξέρω εάν βγήκα εκτος θέματος. τεσπα. τα λεμε
Αξιότιμοι κύριοι simon και mandarin, απορώ με την υπομονή, ανοχή και αντοχή σας απέναντι στον κύριο Αθανάσιος όστις αποκαλύπτεται ενώπιόν σας (και ημων) κενός πάσης ιδίας δόξης, ερειστικός και απαξιωτικός πλην όμως αρκούντως πατρικός και (πάντα) καλοπροαίρετος. Αλλά και ως καλός χριστιανός ορθόδοξος, με την υπεροψία του κατακτητή.
Εξ όσων αντιλαμβάνομαι οι βάσεις επί των οποίων επιθυμεί διακαώς την ανάπτυξη της παρούσας επικοινωνίας είναι οι εξής τρεις:
1) Πίστη στην ύπαρξη του θεού
2) Πίστη στην ύπαρξη αθάνατης ψυχής
3) Υπακοή σε καταστατικά κατασκευασμένα από την εποχής του χαλκού μέχρι την ύστερη ρωμαϊκή εποχή.
Φυσικά και η επιβεβαίωση ή μη των ως άνω βάσεων είναι αδιαπραγμάτευτη. Επίσης εκβιάζει δια βολικήν δι αυτόν απάντησίν σας και ενοχλείται αφόρητα που δεν του την προσφέρετε επί πίνακι αλλά και ότι καταρρίπτετε ανερυθριάστως το «ετυμολογικό επιχείρημα», περί του οποίου τόσον υπερήφανος είναι.
Οι πάσης φύσεως κύριοι Αθανάσιοι ενοχοποιούνται για τη συντήρηση του θρησκευτικού γονότυπου του «σκέπτεσθαι και συνυπάρχειν» στις κοινωνίες, εθελοτυφλώντας στους τραγικούς φαινότυπους που δίνει, ασχέτως γεωγραφικών πλάτους και μήκους.
Και ειδικά σε μικρές κοινωνίες της εκείθεν της Πίνδου Ελλάδος, απ’ όπου και οι χαιρετισμοί πρός άπαντας, οι φανότυποι αυτοί είναι πολύ hard core και τους καταλαβαίνουμε καλά στο πετσί μας. Ας ασχοληθεί λοιπόν και με αυτό σε συνάρτηση με την ετυμολογία του θεού (του).
ΥΓ: Θα ανέμενα κάτι πιο κομψό… κάτι πιο αποδεκτό αισθητικό από τα παρακάτω,,,
«Κατά την άποψή μου έχεις πέσει θύμα κάποιων πονηρών, που, προσωπικά, φαντάζομαι τι επιδιώκουν αλλά δεν έχουν το θάρρος να βγούν και να το πούν στα ίσα, αλλά κυρίως διότι ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ΟΙΚΤΡΑ από τα γεγονότα και η πραγματικότητα.
Και εσύ συνεχίζεις με τη θέλησή σου να είσαι πειθήνιο όργανό τους.»
«ΞΕΚΟΛΛΑ, ΣΥΝΕΛΘΕ, και στάσου στο ύψος των περιστάσεων.»
«Εγώ πάντως, επειδή επιδιώκω να έχω στο είναι μου τον Θεό,»
«Μα τελικά, ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΘΕΟΣ;;;; ποια είναι η ετυμολογία της λέξεως;;;;;;»
«Το ότι ασχολείσαι με τα σχολεία της Ελλάδας που στη συντριπτική πλειοψηφία οι υπηκόοι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, στην ουσία δεν εναντιώνεσαι στην θρησκεία, διότι δεν υπάρχει άθρησκος άνθρωπος πουθενά στον κόσμο (άνθρωπος = άνω + θρόσκω, εξ ού και θρησκεία, αλλιώς διαλέγεις συνομοταξία κτηνών στην οποία θα ήθελες να ανήκεις), αλλά στον Ιησού Χριστό. ΑΥΤΟ ΣΕ ΚΑΙΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ εσένα και κάποιους άλλους.»
και άλλα πολλά…
Καλά ο Αθανασιος δεν παίζεται. Αυτές οι ανοησίες με την ελληνική γλώσσα είναι βαρετές πλέον.
Πρώτον θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από το διαχειριστή του blog αν άθελά μου βοήθησα στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του θέματος για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών.
Γνωρίζω ότι καταντάω γραφικός προσπαθώντας να πείσω κάποιον που δεν έχει προσπαθήσει να σκεφτεί ποτέ στη ζωή του. Ο στόχος που θέτω είναι ανέφικτος εξ ορισμού.
Παρ’ όλα αυτά συνεχίζω:
ετυμολογία = σύνθετη λέξη από (έτυμος + λόγος), έτυμος=αληθής, λόγος=λεγόμενο (ή γραφόμενο) και λογική, εδώ χρησιμοποιείται με την έννοια του λεγομένου (ή γραφομένου). Δηλ. η λέξη ετυμολογία είναι η αλήθεια των λεγομένων και όχι η καταγωγή των λέξεων ούτε η εύρεση της ρίζας τους!!! Ακόμα και η λέξη ετυμολογία ΔΕΝ σημαίνει αυτό που προκύπτει από την ετυμολογία της!!!
Το πρόβλημα με την αναζήτηση της έννοιας των λέξεων στις λέξεις από τις οποίες προέρχονται, προφανώς οδηγεί σε αδιέξοδο. Για παράδειγμα ποια είναι η ετυμολογία της λέξης έτυμος; Δε μπορώ να βρω, αλλά και να έβρισκα, κάποια στιγμή θα έφτανα σε κάποια αρχική λέξη που είναι η ρίζα της. Αυτή η λέξη που είναι η ρίζα για όλα τα παράγωγά της είναι σημειολογική. Δηλαδή χωρίς άλλο λόγο απλά συμφωνήσαμε πριν από πολλά χρόνια να σημαίνει αυτό που σημαίνει.
Η παραπάνω παράγραφος είναι αυτονόητη και αποτελεί κλειστή απόδειξη ότι η ετυμολογία των λέξεων δε σχετίζεται απαραίτητα με την έννοιά τους αλλά και ότι η ελληνική γλώσσα είναι κατά βάση σημειολογική.
Αγαπητέ Αθανάσιε μου είχες γράψει «Υπάρχει και η περίπτωση να το βλέπεις και να νοιώθεις ότι τα όσα νομίζεις ότι πιστεύεις, ή τα όσα θέλεις να πιστεύεις θα αποδειχθούν ανερμάτιστα και ανεδαφικά και θα γκρεμιστούν. Νοιώθεις ένα σεισμό να γίνεται μέσα σου.» θα ήθελα πολύ να επιστρέψω αυτά τα λόγια πίσω σε σένα αλλά δυστυχώς δε μπορώ και αυτό συμβαίνει διότι για να σειστείς πνευματικά πρέπει να μπορείς να σκεφτείς και να μην είσαι ξεροκέφαλος και κολλημένος στην κρατική προπαγάνδα, η οποία συνεχίζεται ακόμα και σήμερα με αυξανόμενη ένταση, καθώς έχει βρει ως εκφραστές τους κάθε λογής βιβλιοπώλες και πατριδοπώλες της ελληνικής τηλεόρασης.
Προς όλους όσοι προηγήθηκαν
Κυρίες/Κύριοι, ΕΓΩ ΕΘΕΣΑ την ερώτηση ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΕΣΑΣ. ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ.
Φιλικά
και όχι “μάζεψε το υφάκι σου και σε άλλο ιστολόγιο!” κ. Διαγόρα.
ΑΝ, λέω ΑΝ έχεις κότσια και επιχειρήματα φέρτα. «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.»
Δεν πρόκειται να απαντήσω σε άλλα σαθρά επιχειρήματα. Όποιος βρεί την ετυμολογία της λέξεως ΘΕΟΣ, όχι υποθέσεις, την βάζει εδώ και βλέπουμε.
Αν δεν κάνω λάθος κάποιοι ήδη απάντησαν Αθανάσιε. Γιατί δεν μας δίνεις την δική σου;
Ο Αθανάσιος Α. είναι μπουρδολόγος ελληναράς και θεόπληκτος, συνήθης συνδυασμός ημιμαθούς που διαδίδει γλωσσολογικά και εθνολογικά παραμύθια χωρίς να έχει ιδέα.
τσίου!
Νομίζω ότι υπερβολικό κόπο και σκέψη αφιερώθηκε στις απαντήσεις για τον Αθανάσιο — προφανώς ‘τρολάρει’ διότι καμία απάντηση δεν ήταν της αρεσκείας του… σαν να οφείλει κανείς να μπει στο μυαλό του και να βγάλει την απάντηση που θέλει αυτός, από τη πηγή που θέλει αυτός.
Εξ’άλλου αν είχε κάτι ουσιαστικό να πεί θα το’χε πει τόσο καιρό.
Παραμένει λοιπόν να δούμε αν έχει κάποιο επιχείρημα να προσφέρει. Αν ναι, καλώς και θα προχωρήσει η συζήτηση. Αλλιώς, άστε τον να περιμένει.
Νομίζω ότι κάθε Θεός που σέβεται τον Εαυτό του
1) είναι ο ΙΔΙΟΣ άθεος
2) ΔΕΝ χρειάζεται «φίλους» όπως ο Αθανάσιος
3) ΔΕΝ πιστεύει καμία «απόδειξη» για την ύπαρξή του
4) ΔΕΝ χρειάζεται κανένα «δόγμα»
5) ΒΑΡΙΕΤΑΙ ΑΦΟΡΗΤΑ…
🙂
Ετυμολογία της λέξης Θεός :
Από την ρίζα θέα – ο έχων
εποπτεία/θέα» η «ο επιβλέπων».
Εγώ αυτό ξέρω. Όπως και το ότι δεν έχω καθόλου θέα.
Στο blog Ορθόδοξες Απαντήσεις (http://orthodox-answers.blogspot.com/2007/05/blog-post_24.html) αγαπητέ Αθανάσιε λένε ότι «Η λέξη Θεός ναι μεν είναι αρχαία λέξη αλλά είναι αγνώστου ετυμολογίας.» Αυτός λέει εκπληκτικό, εγώ λέω τραγικό.
Στο blog Νεοέλληνες (http://neoellines.wordpress.com/ΛΕΞΙΚΟ-ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΟ/) λέει ότι θεός<θεώμαι . Από ότι φαίνεται μας ρωτάς να σου απαντήσουμε σε κάτι που όλοι διαφωνούν….
ΥΓ το ξέχασα να το γράψω. Θεώμαι σημαίνει «αυτός που ατενίζει τον ουρανό»
Αξιότιμε κύριε Αθανάσιος
Περί ποίου ακριβώς ετύμου κόπτεσθε; Ποίου εξελικτικού σταδίου της Μητέρας Πασών των Γλωσσών ακριβώς εννοείται; Καθότι, ως γνωρίζετε η Ελληνική Γλώσσα είναι απέραντος εις τον χρόνον και τον χώρον.
Φυσικά δεν θα λησμονήσετε και το «διατί».
Του Μυκηναϊκού; του Αρχαϊκού; του Κλασσικού; του Ελληνιστικού; του Ρωμαϊκού; των Ο’΄; του Μεσαιωνικού; του 10ου-11ου αι.μ.Χ.; του της νεοβαρβαρικής Ελληνικής (όπως λέγεται από πολλούς); Και ποίας γεωγραφικής ζώνης;
Σχωρνάτε το θράσος ενός αμορφώτου βουκόλου. Απλά έτυχε να παρακολουθήσω κάποτε τη πορεία των μυκηναϊκών «ταμίας», «δήμος» κ.α. εντελώς ερασιτεχνικά και έχω κάποιες απορίες.
Α! και μη ξεχάσετε το «διατί» που λέγαμε.
Τι κι αν η λέξη θεός προέρχεται από τη λέξη ‘πατάτα’ ή αν έχει, ή δεν έχει, ετυμολογική εξήγηση; Τι μας λέει η λέξη που χρησιμοποιούμε για να ονομάσουμε κάτι για το αν αυτό υπάρχει, πως λειτουργεί, τι χρώμα έχει κλπ; Απολύτως τίποτα. Κι αυτά περί ‘εννοιολογικών’ και ‘σημειολογικών’ γλωσσών …ας τα προσπεράσω.
Ο Popper το έγραφε πολύ ωραία: Never let yourself be goaded into taking seriously, problems about words and their meanings. What must be taken seriously are questions of fact, and assertions about facts: theories and hypotheses; the problems they solve and the problems they raise….
Αρχή σοφίας, η του μυαλού επίσκεψης;
Μίια μικρή εισαγωγή: Για να μην παρερμηνευθούν αυτά που θα πω παρακάτω και εφεξής, δηλώνω ευθαρσώς ότι δεν μεγάλωσα με νεο-ελληνική παιδεία (έρχομαι απο χώρα των βαρ-βαρ φράγκων) και ως εκ τούτου έχω την πολυτέλεια να είμαι η πρώτη που γελάει τόσο με την ορθογραφία (ή, μάλλον, την έλλειψή της) όσο και την (αυτο)δημιουργική χρήση των ελληνικών μου.
Αναφορικά στην γραμμή αυτής της συζήτησης περί καταγωγής/εννοιολογίας/σημειολογίας των λέξεων και άρα ημετέρων ελληνικών και λοιπών ανώτερων θηλαστικών καθώς και δοξασιών αυτών:
Αν το πάμε σε αυτές τις βάσεις, είτε το πάμε πάρα πολύ μακριά είτε πάρα πολύ πουθενά και κυνηγάμε όπως ο σκύλος την ουρά μας.
Ενδεικτικά
1) ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Ρήμα = ό,τι λέγεται,έκφραση, λέξη, γλώσσα, ποίημα, ρήμα
Άνα = ψηλά, επάνω, από πάνω, προς τα πάνω
ΚΕΤΣΟΥΑ/RUNA SIMI (η γλώσσα της Αυτοκρατορίας των Ίνκα)
Rimα= ομιλία,συνομιλία, λόγια
Hana =ψηλά, επάνω, πάνω μέρος
2) Η λέξη ηλικία (που είναι πανάρχαια και αναφέρεται και από τον Όμηρο) προέρχεται από τη λέξη ήλιος + κίω (= περιστρέφω). Μήπως θα μπορούσε καποιος εννοιολόγος-σημειολόγος-πολυλόγος –τιποτολόγος να μου πει την σημειολογική-εννοιολογική ή εστω ετυμολογική σημασία των λέξεων ήλιος και κίω? Και όταν βρεί αυτήν την σημασία μετά αν μπορεί να βρεί και την σημασία των συνιστόσων της σημασίας, κ.ο.
Εναλλακτικά, εγώ θα είμουν ευχαριστιμένη αν μου έλεγε ποιοι άραγε γνωρίζαν πριν από 3.000 χρόνια, την εποχή του χαλκού, πως η γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο και την μέτρησαν σε 365 ημέρες;
3) Το τριαντάφυλλο του Shakespeare
Πάντως διαβάζοντας τα posts του μπλογκοσφαιρικού μας Torquemada, κάτι τα κεφαλαία, κάτι η καταμέτρηση των λέξεων, κατι το επικοινωνιακό του ύφος……..αναρωτιέμαι αν είμαστε τυχεροί που η συνάντηση-cum-συζήτηση είναι virtual.
Γιατί, έχω μια υποψια που δεν πρόκειται απλώς για delusion of grandeur…….
Για το delusion of grandeur, που γράφει η Blade, βλ. αυτά τα δύο αμίμητα του Αθανάσιου:
«ΞΕΚΟΛΛΑ, ΣΥΝΕΛΘΕ, και στάσου στο ύψος των περιστάσεων.»
«Βλέπεις που έχει πέσει μούγκα στη στρούγκα; Που είναι οι άλλοι δήθεν άθεοι να μπούν στη συζήτηση. Κάνει ΤΖΙΖ.»
Ως γνωστόν, όλοι οι άθεοι των ελληνικών blog έχουν αδιάλειπτα στραμμένη την προσοχή τους στην αντιμετώπιση των Αθανάσιων. Αποκλείεται κάποιοι να είναι απασχολημένοι με τη δουλειά τους, κάποιοι να μην ενδιαφέρονται για αντιπαραθέσεις, κάποιοι να απαξιούν να ασχοληθούν ή να ξαναασχοληθούν με μπουρδολογίες, κάποιοι να έχουν πειστεί για το μάταιο κάθε απόπειρας λογικού διαλόγου με τέτοια άτομα και κάποιοι απλώς να μην έτυχε να δουν τη συζήτηση: όχι, η σιωπή τους δεν μπορεί παρά να αποδεικνύει την προφανή αδυναμία τους να αντικρούσουν τα ακλόνητα επιχειρήματα του Αθανάσιου και την προφανέστερη υπεροχή του τελευταίου, απέναντι στην οποία το έβαλαν όλοι στα πόδια. Εύλογα η Blade έφερε στο προσκήνιο όρο από τη συμπτωματολογία συγκεκριμένου κλάδου, αλλά δεν θα την ακολουθήσω γιατί προσωπικά έχω τρομοκρατηθεί από το «ύψος των περιστάσεων», που είναι πραγματικά δυσθεώρητο…
Μερικά παραδείγματα του ύψους:
Ο Αθανάσιος επικαλείται τον Λάουε και τον Χάιζενμπεργκ αλλά γράφει λάθος το επίθετο του ενός και το μικρό του άλλου, ενώ τον δεύτερον τον χρεώνει και σε λάθος επιστήμη. Μετά μας συνιστά να συμβουλευτούμε το Λίντελ-Σκοτ, αλλά κι αυτό λάθος το γράφει. (Γιατί βέβαια ούτε το Liddell-Scott ούτε βιβλία των δύο μεγάλων φυσικών θα έχει δει ποτέ: απλώς αναμασά όπως μπορεί ό,τι του γυαλίσει από δω κι από κει.)
Παραπονείται -ο λάτρης της γλώσσας μας!- που κάποιοι ειρωνεύονται τα γλωσσικά λάθη, και το κάνει με λάθος ελληνικά ο γλωσσολάτρης: «εσύ και ο drigman καγχάζατε τον Joe για τα ελληνικά του». (Το καγχάζω είναι αμετάβατο – αν ξέρει ο Αθανάσιος τι θα πει αυτό.)
Ή, το ωραιότερο: «δεν υπάρχει άθρησκος άνθρωπος πουθενά στον κόσμο (άνθρωπος = άνω + θρόσκω, εξ ού και θρησκεία»). Μέχρι και αυτήν την παρετυμολόγηση,* την τόσο προσφιλή στους θρήσκους, τη γράφει λάθος ο κοπτόμενος για τη χρησιμότητα της φιλολογίας και της ετυμολογίας!
(* Για να μην πάμε παραπέρα, ξέρετε κάποια άλλη ελληνική λέξη με πρώτο συνθετικό το «άνω» -ή άλλο παρόμοιο επίρρημα- που να τονίζεται στην πρώτη συλλαβή και να έχει χάσει το ωμέγα; Σημειώνω επίσης ότι το «θρώσκω» από το οποίο θέλει τη θρησκεία του ο Αθανάσιος σημαίνει μεταξύ άλλων «πηδάω» – ΚΑΙ με τη σόκιν έννοια. Τρομοκρατημένος ων, όμως, αποφεύγω τον πειρασμό για οποιοδήποτε σαρκαστικό σχόλιο.)
Αυτή η φράση του είναι ενδεικτική και του πώς λειτουργούν τέτοια μυαλά: η λέξη άνθρωπος προέρχεται από το θρώσκω (σαφώς όχι, λένε οι ειδικοί), η λέξη θρησκεία προέρχεται επίσης από το θρώσκω (όχι, ξαναλένε οι ειδικοί), άρα όλοι οι άνθρωποι είναι θρήσκοι. Ακράδαντη λογική! (Κατά τα άλλα ο Αθανάσιος περηφανεύεται: «Δεν μπορείς να παίξεις κατά το δοκούν με τις λέξεις και τις έννοιές τους. Τουλάχιστον στην ελληνική γλώσσα.») Ακόμα κι αν η ετυμολόγηση ήταν ορθή, πρόκειται περί παραλογισμού: με τη ‘λογική’ αυτή, η λέξη πρόβατο προέρχεται από το βαίνω, η λέξη βατήρας επίσης, άρα όλα τα πρόβατα κάνουν βουτιές σε πισίνες… Και εις ανώτερα, Αθανάσιε.
Η ίδια ακράδαντη ‘λογική’ παράγει κι ετούτο το διαμάντι: «Τι πάει να πεί τελικά άθεος; Λές, δεν υπήρξε ποτέ κανένας θεός και ότι όλοι είναι πλάσματα της αχαλίνωτης φαντασίας του ανθρώπου. Και εσείς εδώ τι κάνετε; Αρνείσθε το μη υπάρχον; (α+θεός) Τι λέει η επαγωγική θετική σου σκέψη; Δύο αρνήσεις μια κατάφαση. Σωστά; Άρα, ουσιαστικά δέχεστε την ύπαρξη θεού. Και εδώ λάθος είμαι; Αυτά λένε τα μαθηματικά σου και η λογική των θετικών επιστημών, που εσύ επικαλείσαι.»
«Δύο αρνήσεις μια κατάφαση», ταλαίπωρε Αθανάσιε, σημαίνει π.χ. ότι η φράση «δεν είσαι μη βλαξ» είναι ταυτόσημη με την «είσαι βλαξ». Η λέξη «άθεος», ταλαίπωρε, δηλαδή η φράση «δεν πιστεύω ότι υπάρχει θεός», είναι ΜΙΑ άρνηση. Η φράση «δεν υπάρχει αυτό που δεν υπάρχει» δεν είναι δύο αρνήσεις που αλληλοαναιρούνται αλλά ταυτολογία. Και η φράση «αρνούμαι το μη υπάρχον» δεν είναι δύο αρνήσεις, ταλαίπωρε: δήλωση επαφής με την πραγματικότητα είναι.
Αλλά, βέβαια, οι θεολόγοι και οι θρησκόληπτοι δεν κάνουν άλλη δουλειά από το να «παίζουν κατά το δοκούν με τις λέξεις και τις έννοιες», γιατί μόνον έτσι μπορούν να καμώνονται ότι αποδεικνύουν τα αναπόδεικτα και ότι συμβιβάζουν τα ασυμβίβαστα. Και δεν διστάζουν να διαστρέψουν οτιδήποτε για να το ταιριάξουν με τη φανταστική τους ‘αλήθεια’, αφού στα μυαλά τους είναι προαποφασισμένο και προέχει να μείνει αμετακίνητο το τι ‘αληθεύει’. Μην ξεχνάμε ότι ο Χριστός φέρεται να λέει «εγώ ειμι η οδός και η αλήθεια» (κατά Ιωάννη 14:6) – και αφού το λέει το κατά Ιωάννη δεν μπορεί να είναι αλλιώς… Δεν ξέρω ποιά εκδοχή προσδοκούσε ο Αθανάσιος και δεν του κάνατε τη χάρη, αλλά, μιά και φαγώθηκε με την ετυμολογία του «θεός», κοιτάξτε κι αυτό το ωραίο που δείχνει πώς ο θρησκευτικός νους τα βολεύει όλα -ακόμα και την ενδεχόμενη έλλειψη βάσιμων στοιχείων- «κατά το δοκούν»:
«Σύμφωνα με τον καθηγητή γλωσσολογίας Γ. Μπαμπινιώτη (σελ 747) στο λεξικό νέας ελληνικής γλώσσας, μας λέει ότι η λέξη αυτή είναι αρχαία, ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΕΤΥΜΟΥ, και αναφέρει ως «παρετυμολογίες» την συσχέτιση της με άλλες συνώνυμες λέξεις. Αναφέρει, επίσης, ότι οι προσπάθειες για τεκμηριωμένη (ετυμολογικά) απόδοση της λέξης δεν έχουν δώσει καρπούς μέχρι σήμερα. Η λέξη Θεός ναι μεν είναι αρχαία λέξη αλλά είναι αγνώστου ετυμολογίας. Εκπληκτικό; Ο Θεός είναι Απερίγραπτος και Ακατάληπτος, το ίδιο από ότι φαίνεται και η προέλευση του ονόματος του.»
[http://orthodox-answers.blogspot.com/2007/05/blog-post_24.html]
Τουλάχιστον αυτός ο χριστιανός λέει: λεξικό τάδε σελίδα τάδε. Ο Αθανάσιος, αντίθετα, δεν μας έκανε τη χάρη να μας πει πού εμφανίζεται η υποτιθέμενη ρήση του Χάιζενμπεργκ για τα αρχαία ελληνικά. Γιατί δεν ξέρει, φυσικά: όπως κι άλλα τέτοια που κυκλοφορούν, το έχει βρει και θα το βρείτε μόνο σε κείμενα ελληνολατρών που το αντιγράφουν ο ένας απ’ τον άλλον – πουθενά τεκμηριωμένο ή με ακριβή παραπομπή.
Από τους αρχαιολατρικούς κύκλους έχει δανειστεί και τη μπαρούφα περί δήθεν «εννοιολογικών» έναντι «σημειολογικών» γλωσσών. (Οι κύκλοι αυτοί συνήθως είναι κατά του χριστιανισμού, αλλά αυτό δεν τον πειράζει: αρκεί που του προσφέρεται η φαντασίωση ότι έχει ανακαλύψει αποστομωτικό εργαλείο και αντικειμενικά τεκμήρια με τα οποία θα θριαμβεύσει αυτός και τα πιστεύω του. Εξ άλλου, όταν ξεκινάς αποδεχόμενος μια ανυπόστατη παραδοχή για τα ελληνικά και συνεχίζεις με το σπορ των αυθαίρετων ψευδογλωσσολογικών συσχετισμών, μπορείς να ‘αποδείξεις’ οτιδήποτε, χριστιανικό ή μη.) Για τη μπαρούφα αυτή και άλλα σχετικά, δείτε εδώ:
http://www.geocities.com/vasargyr/critics.htm
http://www.geocities.com/vasargyr/abbrev.html#prolog
http://www.geocities.com/vasargyr/chapter1.htm
http://www.geocities.com/vasargyr/chapter2.html
http://www.sarantakos.com/language/hquest2.html
Είχα πολύ καιρό να να επισκευτώ το blog και πραγματικά εξεπλάγην από την τροπή που πήρε η συζήτηση μετά την παρέμβαση του Αθανάσιου σε κάποια σχόλια που έκανα και μάλιστα σε στυλ αστεισμού στις βλακείες κάποιου JOE. Πάντως ήταν πολύ διασκεδαστική η τροπή αυτή, οφείλω να ομολογήσω. Τώρα γι’ αυτόν τον Αθανάσιο τι να πω? Χίλιες φορές καλύτερος ο JOE, τουλάχιστον μ’ αυτόν σπας και λίγο πλάκα. Ο Αθανάσιος ήταν ο πρωταθλητής του σπασαρχιδισμού, δεν αντέχεται με τίποτα, ούτε αν τον αντιμετωπίσεις στο χαβαλέ. Τέλος πάντων νομίζω ότι μετά το τελευτάιο post πριν από μένα το θέμα μάλλον λήγει. Αλήθεια τι να απαντήσει ο πανμέγιστος Αθανάσιος ( άκου Αθανάσιος η ψωνάρα) σ’ αυτά που του έγραψε ο Π? Για τον Π ένα μόνο έχω να πω: ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ!! Άψογος, τέλειος, ασυναγώνιστος. Κάποιος που κάποτε υπέγραφε ως Αθανασιος μαζεύει τη σκόνη του με το κουταλάκι.