Επ’ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της παρθένας μητέρας του αόρατου φίλου, έχω μια απλή ερώτηση: υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος αριθμός ασθενών που να έχουν τεκμηριωμένα γιατρευτεί μετά την επίσκεψη στους ναούς της;
Στο παρακάτω απόσπασμα από το ντοκυμαντέρ «The Root of All Evil?» ο Richard Dawkins ρωτά ακριβώς αυτό στον καθολικό ιερέα της γαλλικής πόλης Lourdes όπου έρχονται κάθε χρόνο περίπου 80.000 προσκυνητές για να δούνε την επώνυμη εικόνα της παναγίας (κάντε fast forward στα 6:20 λεπτά):
Για εκείνους με χαμηλό bandwidth η απάντηση είναι ότι ανάμεσα στα εκατομμύρια προσκυνητές της συγκεκριμένης εικόνας εδώ και πάνω από 100 χρόνια έχουν καταγραφεί μονάχα 66 δεδηλωμένα θαύματα και άλλοι 2.000 που γιατρεύτηκαν με ανεξήγητο τρόπο. Στα όρια των στατιστικών πιθανοτήτων δηλαδή.
μα το ξέρεις, αγαπητε μου.. Δε υπάρχει αριθμός. υπάρχει όμως η πεποιθηση του ανθρώπου ότι μπορει ναναι αυτός ο τυχερός, ο αποδέεκτης του θαύματος. Μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από πουθενά. Αλλά η βαθιά πίστη από μόνη της ( επιστημονικά αποδεδειγμένο) εχει αποτελέσματα. Δεν ξέρω αν οδηγεί σε θαυματα, ενδεχομένως όμως σε ιάσεις με ανεξήγητο τρόπο
Συμφωνώ ότι μάλλον δεν πρόκειται η επίσημη εκκλησία να δώσει αριθμούς στη δομσιότητα…υποθέτω ότι είναι εξίσου χαμηλά τα ποσοστά και το γνωρίζουν.
«Αλλά η βαθιά πίστη από μόνη της ( επιστημονικά αποδεδειγμένο) εχει αποτελέσματα.»
Επέτρεψε μου να διαφωνήσω. Στο «Η Πέρι Θεού Αυταπάτη» ο συγγραφέας Ρίτσαρντ Ντώκινς δίνει τα αποτελέσματα μιας έρευνας για την θεραπευτική ικανότητα της προσευχής τα οποία δείχνουν ότι η προσευχή ΔΕΝ ειχε στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα . Έχουν γίνει παρόμοιες έρευνας αλλού:
http://en.wikipedia.org/wiki/Prayer#Experimental_evaluation_of_prayer
Το άρθρο δίνει και τις πηγές του λέγοντας για διάφορες έρευνες. Αλλά σίγουρα η ιατρική δεν θεωρεί σαν δεδομένη την ευεργετική επίδραση της προσευχής στην υγεία του ασθενή-άσχετα αν γιατροί μας λένε να «κάνουμε μια προσευχή»
Νομίζω ότι οι γιατροί δεν ασχολούνται επί της ουσίας με αυτό το θέμα. παραδεχονται όμως ότι πολλοί ασθενείς τους πηγαινουν καλύτερα όταν πιστεύουν ( φαντάζομαι βαθιά, δεδομένου ότι δημιουργούνται χημικές ευεργετικές ενωσεις στον οργανισμό μας). Να πω και κάτι ; εχω ασχοληθεί με τον Ντοκινς χρονια τωρα και με ταλλα του βιβλία. Δεν σημαίνει ότι ειναι και θεσφατο αυτό που λεει. Υπάρχουν πάντα αποκλίσεις και διαφοροποιήσεις
Έχεις κάποια επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη για τις «χημικές ευεργετικές ενώσεις» να μιλησουμε επί της ουσίας; Αν όχι θα πρότεινα να τη ζητήσεις από οποιοδήποτε ιατρό που συνιστά προσευχή (εφ’όσον είναι πρόχειρος…λέμε τώρα).
Το θέμα είναι ότι δεν το λέω ούτε εγώ ούτε ο Ντώκινς. Αντικειμενικά πειράματα που έχουν γίνει δείχνουν ότι δεν μπορεί να πει κανείς με σαφήνεια ότι «η προσευχή είναι ευεργετική», όπως για παράδειγμα ότι «η ασπιρίνη βοηθά για τον πονοκέφαλο » κτλ.
Ούτε και ο ιατρός είναι «θεόσφατος» όμως ε; 😉 Στοιχηματίζω ότι γιατρός που υποστηρίζει ότι η προσευχή ευεργετεί μάλλον το κάνει από «hunch» h «intuition», και αν ήξερε ότι κάποιος είναι άθεος δεν θα έδινε την ίδια συμβουλή.
Οχι, δεν εχω κάτι συγκεκριμένο να σου πω,ε κτός από αρθρα παλιότερα στους νιου γιορκ Ταιμς με σχετικό περιεχόμενο και μαρτυριες γιατρών για βελτίωση των ασθενών τους. Τώρα από εκει μεχρι το θαυμα η απόσταση ειναι τεράστια και κανεις δεν μπορεσει ποτε να το τεκμηριώσει… Δεν διαφωνώ μ αυτα που λες , γιατί διακρίνω μια εμμονή με τον Ντοκινς, αλλά θαθελα πάντα να ακουω και την άλλη πλευρά , πάνω σε οποιοδήποτε θέμα…. Φυσικά και οι γιατροί δεν δίνουν τέτοιες συμβουλές. καταστασεις και φαινόμενα παρακολουθούν. ας μην τα μπερδεύουμε.
Όταν αναφερθεί κάπου πόσοι έγιναν καλά λόγω της πίστης και της προσευχής, πρέπει να αναφερθεί ταυτόχρονα και πόσοι δεν έγιναν καλά, παρά την πίστη και τις προσευχές τους. Μόνο τότε είναι δυνατόν να βγουν σωστά στατιστικά αποτελέσματα. Αλλιώς δεν έχει αξία οποιοδήποτε ποσοστό.
Εγώ απλά διάβασα το βιβλίο του, δεν ήξερα καν τη φάτσα του (πλην της φωτο του εξωφύλλου βέβαια). Η βιβλιοκριτική μου είναι εδώ, αν και βρήκα κάποια κενά.