Πρόσκοποι = Κατήχηση και Εθνικισμός

Οι πρώτες σκέψεις που έρχονται στο μυαλό των περισσότερων όταν ακούνε τη λέξη «προσκοπισμός» είναι συνήθως ευχάριστες. Οι πρόσκοποι έχουν γίνει συνώνυμοι με τον εθελοντισμό, την εκπαίδευση, τη αγάπη της φύσης, κοκ. Αρκεί να διαβάσει κανείς τον επίσημο ορισμό του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων για το είναι ο προσκοπισμός. Εκεί υπάρχει όμως μια φράση κλειδί:

Ο Προσκοπισμός είναι … μια Μέθοδος…
…προσωπικής αυτοδέσμευσης – σε ένα απλό κανόνα ζωής: Την Προσκοπική Υπόσχεση και το Νόμο.

Πηγή: http://www.sep.org.gr/proskopismos.php

Τι είναι όμως η «Προσκοπική Υπόσχεση»; Προκαλεί αρκετά ερωτηματικά ότι δεν μπόρεσα -εγώ τουλάχιστον- να την βρω πουθενά στο παραπάνω επίσημο site. H Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Θεσσαλονίκης όμως μας την αποκαλύπτει:

Η Υπόσχεση του Προσκόπου

«Υπόσχομαι στην τιμή μου
Να εκτελώ το καθήκον μου
στον Θεό και την Πατρίδα
Να βοηθώ κάθε άνθρωπο
σε κάθε περίσταση
Και να τηρώ το νόμο του Προσκόπου»

Η ίδια σελίδα δίνει με την ακριβή παρακάτω σειρά τα καθήκοντα του προσκόπου όπως τα ζητάει η υπόσχεση:

ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΙΣ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΣΟΥ ΣΤΟ ΘΕΟ
ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΙΣ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ
ΝΑ ΒΟΗΘΑΣ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ
ΝΑ ΤΗΡΕΙΣ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ

Πρώτα ο θεός, δεύτερη η πατρίδα, τρίτος ο συνάνθρωπος…μάλιστα. Και αυτό δεν είναι ένα τυχαίο παράδειγμα. Ιδού ο επίσημος οδηγός με τους παιδαγωγικούς στόχους του κινήματος: http://www.sep.org.gr/klados_proskopon/game/paidag-stoxoi.pdf. Αν πάτε στη σελίδα 14 θα δείτε τις πρώτες 2 κατηγορίες στόχων όπου βαθμολογούνται οι πρόσκοποι: Πίστη Στο Θεό και Φιλοπατρεία πάνω πάνω.

Ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω.

add to del.icio.usDigg itStumble It!Add to Blinkslistadd to furladd to ma.gnoliaadd to simpyseed the vineTailRank

Advertisement

49 Responses to Πρόσκοποι = Κατήχηση και Εθνικισμός

 1. Ο/Η justpi λέει:

  Ένα από τα ατελείωτα δείγματα της διαρκούς πλύσεως εγκεφάλου που υφίστανται τα παιδιά (και που δεν αναγνωρίζεται ως τέτοια)… Tο καθήκον στο θεό σερβίρεται μαζί με τη βοήθεια στο συνάνθρωπο, ως εξ ίσου λογική ιδέα για εξ ίσου υπαρκτά πράγματα. Kαι, βέβαια, η σύζευξη αυτή δεν είναι άσχετη με το γνωστό σκεπτικό ότι χωρίς θρησκεία δεν μπορεί να υπάρχει ηθική.
  Mε την ευκαιρία, να παρατηρήσω επίσης ότι υπάρχουν άνθρωποι που απλώς πιστεύουν ότι υπάρχει κάποια ανώτερη ύπαρξη, χωρίς πολλά παρεπόμενα: η ιδέα ότι έχουμε και καθήκον απέναντί της ή ότι της οφείλουμε υπακοή είναι πιο προχωρημένη ασθένεια!

 2. Ο/Η SimonSays λέει:

  Οι πρόσκοποι δεν νομίζω να αντιπροσωπεύουν τέτοιες φιλελεύθερες «ντεϊστικές» αντιλήψεις.

  Στις ΗΠΑ πχ οι πρόσκοποι είναι ιδιοκτησία των Μορμόνων εδώ και 20-25 χρόνια και κάνουν επίσημα διακρίσεις εναντίον των άθεων και ομοφιλόφυλλων. Έχουν διαστρεβλώσει τελείως το πνεύμα των ιδρυτών. Ψάξε να βρεις ένα επεισόδιο για τους προσκόπους Penn and Teller: Βullshit! στο youtube.

 3. Ο/Η harisheiz λέει:

  Το πρόβλημα στον προσκοπισμό δεν είναι η θρησκεία ή η πατρίδα αλλά το ότι αυτά τα δύο πλασάρονται σχεδόν υπόγεια με παιγνιώδη τρόπο. Η έπαρση σημαίας, η διαβαθμησμένη ιεραρχική δομή, το σύστημα επιβράβευσης και περισσότερο απ’όλα η στολή (η οποία μάλιστα φέρει όλα τα σύμβολα, της θέσης, της βαθμίδας του προσκόπου και τον ταυτοποιεί όχι ως υποκειμενική μονάδα σε ένα σύνολο μονάδων αλλά ως θέση μέσα σε μια μάζα) δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια παιγνιώδη τεχνική «ορθής εκγύμνασης» ώστε να εθιστεί κανείς σε τέτοια συστήματα. Στην καλύτερη περίπτωση θα γίνει απλά υπάκουος, στην χειρότερη θα γίνει μιλιταριστής στρατόγκαυλος… Και στις δυο περιπτώσεις οι πρόσκοποι λειτουργούν σαν ένας σημαντικός και καθόλου αθώος φορέας κοινωνικής κατασκευής.

 4. Ο/Η To MATI λέει:

  Λάθος, λάθος και ξανά λάθος.

  Ο προσκοπισμός έχει τις ρίζες του στον ελευθεροτεκτονισμό (και δεν το κρύβει), ο οποίος είναι εκ φύσεως υπερεθνικός. Τα περί «Θεού» και «Νόμου», είναι βασικές αρχές του (Μ.Α.Τ.Σ., χρηστά ήθη), όπως και η χρήση συμβολισμών.

  Αγγλικά καλά ξέρεις, ψάξε το λίγο παραπάνω 😉

 5. Ο/Η SimonSays λέει:

  Ίσως να ξεκίνησε έτσι στις αρχές του 20ου αιώνα. Πόσο «υπερεθνικός» είναι ένας οργανισμός που σήμερα βάζει μικρά παιδιά να τραγουδάνε τον εθνικό ύμνο; Ή στις ΗΠΑ το Pledge of Allegiance. Οι Έλληνες πρόσκοποι στο φόρουμ του επίσημου site τους που κοίταξα λένε κάθετα ότι δεν έχουν καμμία σχέση με τεκτονισμό και μασόνους.

  Και ούτε ξέρω πόσο «συμβολικές» είναι οι προσευχές και οι εκκλησιασμοί.

 6. Ο/Η To MATI λέει:

  Στην Ελλάδα υπάρχει μια παροιμία: «μαζί μιλάμε, χώρια καταλαβαίνουμε» 🙂

  Τα πρώτα τεκτονικά τυπικά, χρονολογούνται γύρω στο 1598 (Σκωτία). Το 1717 θεωρείται ως η «επίσημη» έναρξη του μοντέρνου ελευθεροτεκτονισμού (ο οποίος είναι υπερεθνικός, όπως και έγραψα). Oι Μορμόνοι έρχονται αρκετά αργότερα, το 1830. Ο προσκοπισμός, αρχίζει το 1907.

  Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για τον ιδρυτή του (Baden-Powell) και την παραλληλία με τις αρχές, το τυπικό και τους συμβολισμούς του ελευθεροτεκτονισμού σε διάφορα βιβλία, καθώς και σε τεκτονικές επιθεωρήσεις (υπάρχει καλύτερη πηγή;). Οι προσευχές και οι ύμνοι είναι παιχνίδια για τα μικρά παιδιά, τα οποία κάποια στιγμή μεγαλώνουν και αλλάζουν παιχνίδια (σχετικά βίντεο από στοές, είχαν διαρρεύσει πριν χρόνια).

  Υ.Γ.: και οι Σαηεντολόγοι λένε πως δεν έχουν καμιά σχέση με το Xenu (ή μάλλον, αρνούνται να σχολιάσουν), όμως ευρωπαϊκό δικαστήριο έχει αποφασίσει και μπορούμε να δούμε σχετικά έγγραφα ελεύθερα – ψάξε για Fishman Αffidavit

 7. Ο/Η SimonSays λέει:

  Επαναλαμβάνω «ίσως ξεκίνησε έτσι». Μιλώ για το παρόν όμως, όχι τις ρίζες του κινήματος πριν από 100 χρόνια.

  Από την δεκαετία του ’80 περίπου η εκκλησία LDS (μορμόνοι) άρχισε να αποκτά έλεγχο των Boy Scouts of America. Σήμερα έχει την μεγαλύτερη επιρροή από όλες τις οργανώσεις που χρηματοδοτούν το κίνημα στις ΗΠΑ. Σε αυτό αναφέρομαι:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Boy_Scouts_of_America_membership_controversies#Support_from_others
  http://www.msnbc.msn.com/id/3474896/

  Γυρνώντας πίσω στους Έλληνες πρόσκοπους συμμετέχουν ενεργά σε ορθόδοξες προσευχές και εκκλησιασμούς και αυτό είναι που με ενοχλεί.

 8. Ο/Η To MATI λέει:

  Η προσέγγισή μου, είναι ίδια με αυτή των τεκτονικών επιθωρήσεων. Μιλάω για το σύστημα (ιεραρχία, μυήσεις, σύμβολα κ.λπ.). Διάβασε περισσότερα για τον ιδρυτή του και τον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκε το σύστημα.

  Οι Μορμόνοι έχουν επίσης τις ρίζες τους στον ελευθεροτεκτονισμό (κείμενα πλείστα όσα).

  Ένα βιβλίο που ίσως βοηθήσει στην κατανόηση της παραλληλίας, είναι το «Ελληνικό Τεκτονικό Εγχειρίδιο», γραμμένο από ελευθεροτέκτονα.

  [σπεύδω για να προλάβω: καμιά σχέση με φαιδρές θεωρίες στυλ Λιακόπουλου, Icke κ.α. 😉 ]

 9. Ο/Η SimonSays λέει:

  Έστω ότι οι πρόσκοποι έχουν τεκτονικές επιρροές…αυτό πως αναιρεί αυτό που λέω εγώ;

 10. Ο/Η gesnet λέει:

  1. Θα διαφωνήσω με ΤΟ ΜΑΤΙ. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχουν πρόσκοποι που είναι τέκτονες, ή τέκτονες που είναι πρόσκοποι, ή ότι μπορεί μέσα στα χρόνια να υπάρχει επιρροή των μεν στους δε. Ο προσκοπισμός όμως δεν έχει σχέση με τον τεκτονισμό. Όχι τουλάχιστο άμεση, όπως ισχυρίζεται ΤΟ ΜΑΤΙ. Η ύπαρξη ιεραρχίας, μυήσεων, συμβόλων κλπ. δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των τεκτόνων. Θυμίζω ότι αποτελούν και χαρακτηριστικά της πραγματικής ρίζας του προσκοπισμού: του στρατού. Ο ιδρυτής του, Baden-Powell, ήταν αξιωματικός του Βρετανικού Στρατού και ίδρυσε τους προσκόπους ως παραστρατιωτική οργάνωση για παιδιά κατά τη διάρκεια του πολέμου των Μπούρς στην Αφρική. Από εκείνη την περίοδο πολλά έχουν αλλάξει και οι πρόσκοποι δεν έχουν πια καμία σχέση με το στρατό, αλλά ούτε και με τους τέκτονες.

  2. Υπήρξα χρόνια πρόσκοπος και ομολογώ ότι ο προσκοπισμός ήταν από τα ωραία πράγματα των παιδικών μου χρόνων. Όταν όμως συνειδητοποίησα ότι δεν είμαι πια χριστιανός, τα περιθώρια παραμονής μου στην κοινότητα των προσκόπων στένεψαν ασφυκτικά. Επισήμως ο προσκοπισμός δεν έχει σχέση με το χριστιανισμό και οι θέσεις του είναι όντως πολύ πιο κοντά σε έναν ανεκτικό ντεϊσμό, παρά σε οποιαδήποτε θρησκεία. Η ίδια η χριστιανική εκκλησία δε, είναι έντονα κατά του προσκοπισμού. Από την άλλη όμως, όπως όλες οι οργανώσεις, ο προσκοπισμός αποτελείται από ανθρώπους. Έτσι, ενώ επισήμως δεν λαμβάνει θέση στα περί θρησκείας ζητήματα και είναι ανοιχτός σε όλες τις θρησκείες, όντως συμμετέχει σε δραστηριότητες των χριστιανών και εκκλησιασμούς, όπως γράφει ο Simon. Αν και δεν είμαι σίγουρος για τις ορθόδοξες προσευχές που γράφει. Η κατάσταση είναι λίγο παράξενη και η σχέση του με την ορθόδοξη εκκλησία είναι επισήμως σχέση μίσους, αλλά ανεπισήμως αμοιβαίας ανοχής και συνεργασίας. Οι έλληνες πρόσκοποι – όπως τους γνώρισα εγώ τουλάχιστο – είναι μάλλον ανοιχτοί σε αλλόθρησκους πολίτες που θέλουν να συμμετέχουν. Οι άθεοι όμως, όπως εγώ, είναι αναγκαστικά απ’ έξω, μιας και δε μπορούνε να ορκιστούνε πίστη σε οποιονδήποτε θεό.

 11. Ο/Η To MATI λέει:

  @Simon

  Δεν αναιρεί κάτι, απλά επειδή αναφέρθηκαν ύμνοι, προσευχές και άλλα στοιχεία που σε παραπέμπουν σε προπαίδευση εθνικιστικού-φασιστικού τύπου, έγραψα κάποια δεδομένα.

  Πρόκειται για μια «εξ απαλών ονύχων» τριβή με τους μηχανισμούς στους οποίους θα προωθηθούν οι καταλληλότεροι και η οποία δε μπορεί να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά.

  @gesnet

  Έγραψα πως ο προσκοπισμός έχει τις ρίζες του στον τεκτονισμό και αυτό είναι πασιφανές, για όσους έχουν μελετήσει την ιστορία και των δύο. Δεν έγραψα πως όσοι ήταν πρόσκοποι, ήταν τέκτονες ή θα γίνουν τέκτονες.

  Πάντως, για να εξετάσει κάποιος την ιεραρχία και τους συμβολισμούς, πρέπει να έχει ασχοληθεί με το ζήτημα. Ξεκινήστε με το Σκωτικό Τύπο και θα καταλάβετε.

  Πέρα από τις τεκτονικές επιθεωρήσεις στις οποίαες αναφέρθηκα (και στις οποίες ίσως η πρόσβαση είναι δύσκολη), δεν υπάρχει πιο εύγλωττο επιχείρημα από τους λόγους του – ελευθεροτέκτονα – εγγονού του, κατά την εκατονταετηρίδα του Προσκοπισμού. Αν και αυτό δεν αρκεί, υπάρχουν πάντα… έξι στοές στο όνομά του (του παππού), οι οποίες ιδρύθηκαν από προσκόπους.

 12. Ο/Η DIMITRIOS λέει:

  THA SIMFVNISV ME TO MATI KAI ME TON GESNET !
  TWRA TO SKOTIKO RITE ITAN ATHEO STIN ELLADA EGINE ANEXITHRISKO
  TOX YORK RITE ITAN XRISTIANIKO KAI IDIETERA PROTESTANTIKO.
  NAI O PROSKOPISMOS XEKINISE APOTON LORD B.P O OPOIOS HTAN KAITEKTONAS TOU ATHEOU SKOTIKOU RITE OPWS AUTO EFARMOZOTAN STON AGGLIKO STRATO. DES TIN TAINEIA O ANTHROPWS POU THA GINOTAN VASILIAS KAI DIAVASE TO KIM TOU KIMPLING. GIA PERISSOTERA SE LIGES MERES STO BLOG MOU THA KANW MIA SIGRISI ME OLA TA STOIXIA

 13. Ο/Η buzz λέει:

  Πρόσκοποι = Κατήχηση και Εθνικισμός

  Οι πρώτες σκέψεις που έρχονται στο μυαλό των περισσότερων όταν ακούνε τη λέξη “προσκοπισμός” είναι συνήθως ευχάριστες.Μήπως όμως η αλήθ…

 14. Ο/Η Michael λέει:

  Μακάρι να ξέρατε πόσο τυχερός νιώθω που βρήκα αυτό το post και τα comments που το ακολουθούν…

  Είμαι Πρόσκοπος εδώ και 11 χρόνια, από τα 10 μου περίπου, τα τελευταία 3 χρόνια είμαι Αρχηγός Ομάδας Προσκόπων, παιδιών ετών 11 – 15.

  Κατ’ αρχάς να σας εκφράσω την ευτυχία μου που για μια ακόμα φορά παρακολουθώ μια ομάδα ανθρώπων, Ελλήνων κιόλας που μιλούν για ένα συγκεκριμένο θέμα χωρίς να το έχουν γνωρίσει. Όπως για παράδειγμα τα χόρτα που έφτιαχνε η γιαγιά όταν ήμασταν μικροί και εμείς δεν τα τρώγαμε με τίποτα ώσπου τα δοκιμάσαμε και από τότε τα τρώμε συνέχεια. Άρα, μιλάτε για κάτι το οποίο δεν γνωρίζετε εκ των έσω, αλλά βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα από πράγματα που έχετε ακούσει/διαβάσει.

  Μιλάτε όλοι σαν να γνωρίζετε τα πάντα, και εκτός αυτού μιλάτε σαν να πιστεύετε ότι όλα αυτά που λέτε είναι σωστά. Επτρέψτε μου να διαφωνήσω με όλα όσα λέτε, οι περισσότεροι τουλάχιστον από εσάς. Όπως γνωρίζετε και εσείς οι ίδιοι στην Ελλάδα δεν υπάρχει σχεδόν κανένα παιδαγωγικό σύστημα για τα παιδιά μας. Μη μου πείτε για το σχολείο, θα γελάω για μέρες. Για την οικογένεια δε, ε δεν είναι τόσο για γέλια αλλά ούτε επίσης καταφέρνει να εκπληρώσει τον σκοπό της.

  Μιλάμε λοιπόν για ένα παιδαγωγικό κενό που έχουν τα Ελληνόπουλα και που δεν υπάρχει κανείς να τα καλύψει. Εδώ λοιπόν μπαίνει ο Προκοπισμός, ο οποίος προσπαθεί μέσα από την βιωματική εκπαίδευση (Αυτό που ακούτε τελευταία για την εκπαίδευση στα σχολεία… εμείς το κάνουμε χρόνια!!!) να βάλει ανθρώπους χρήσιμους στην κοινωνία, ανθρώπους με αρχές! Και ποιός τις καθορίζει αυτές τις Αρχές; Μα φυσικά οι μεγαλύτεροι παιδαγωγοί των τελευταίων 400 ετών, ο Προσκοπισμός έχει συλλέξει όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την σωστή νοητική, πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού και μέσα από το παιχνίδι, την παρέα, την φύση και την δράση προσπαθεί να τα κάνει βίωμα για τα παιδιά.

  Φυσικά και μιλάμε για τον Θεό και την πατρίδα. Κάποιος πολύ σωστά προανέφερε ότι όταν μιλάμε για Θεό δεν μιλάμε μόνο για τον Ιησού Χριστό κλπ κλπ… μιλάμε για οποιοδήποτε Θεό οποιασήποτε θρησκείας. Με τι αρχές θα μεγαλώσει κάποιος ο οποίος είναι άθεος και δεν πιστεύει π-ο-υ-θ-ε-ν-ά; Αν νομίζετε ότι η αγάπη για την πατρίδα είναι εθνικισμός τότε σας προκαλώ να πάρετε τα παιδιά σας απο τα σχολεία που σε κάθε εθνική εορτή απαγγέλουν ποιήματα και παίζουν θέατρα! Εκεί το αίσθημα του εθνικισμού είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με την έπαρση της σημαίας που κάνουμε κάθε πρωι! Και στο κάτω κάτω προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο που παρατηρήται τελευταία, των απάτριδων! Θέλουμε τα παιδιά μας να αγάπνε την Ελλάδα γι’ αυτό που είναι και γι’΄αυτά που έχει καταφέρει και αυτό παρουσιάζουμε. Στην τελική είναι και παιδαγωγικό θέμα, θέμα σεβασμού.

  Και για τον συγγραφέα… ναι, είναι πολύ απλός ο κανόνας ζωής μας! Γιατί εγώ κάθε φορά που σκέφτομαι να πετάξω ένα χαρτί στο δρόμο, θυμάμαι μια συγκέντρωση που κάναμε και ο Αρχηγός μου μου έμαθε ότι αυτά κάνουν χρόνια για να καταστραφουν, καλύτερα να το έριχνα για ανακύκλωση! Και μπορώ να σου πω όσα παραδείγματα θες.

  Σας παρακαλώ, μη μιλάτε για πράγματα που δεν ξέρετε και από τη στιγμή που δεν ξέρετε μη βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Ρωτήστε λίγο τι σημαίνει Προσκοπισμός, ρωτήστε τι είναι, ρωτήστε τα ίδια τα παιδιά τι γίνεται στον Προσκοπισμό… Ανοίξτε λίγο τα μυαλά σας και μη συκοφαντήτε μια Κίνηση που μετρά 100 χρόνια ζωής. Αν ήταν ήταν όλα αυτά που λέγατε δεν θα υπήρχε τώρα!

 15. Ο/Η Mandarin λέει:

  Έτσι για να το έχεις υπόψη σου αγαπητέ Michael αυτά που γράφεις μου φαίνονται απίστευτα ρηχά, δεν χρησιμοποιείς επιχειρήματα πουθενά απλά παραθέτεις τις απόψεις σου, με τις οποίες εγώ διαφωνώ κάθετα σε όλες εκτός από την ανακύκλωση. Ας αφήσουμε την οικολογία απ’ έξω γιατί δεν είναι αυτό το θέμα του post.

  Γράφεις ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στη συζήτηση δε γνωρίζουν το θέμα, ενδιαφέρον συμπέρασμα αλλά αυθαίρετο.

  Αναφέρεις ότι δεν υπάρχει παιδαγωγικό σύστημα στην Ελλάδα και το κενό καλύπτει ο προσκοπισμός μέσα από τη βιωματική εκπαίδευση. Αυτό είναι λογική αντίφαση, προσπάθησε να καταλάβεις τι λες. Δεν υπάρχει εκπαίδευση από ειδικευμένους παιδαγωγούς επιστήμονες αλλά οι πρόσκοποι εκπαιδεύουνε τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι και τα βιώματα, δηλ. με λίγα λόγια δεν κάνουν τίποτα.

  Και σαν να μην έφτανε το τίποτα κάνουνε και πλύση εγκεφάλου περί θεού, αρχών, πατρίδας και λοιπών εννοιών τις οποίες κάθε υπάκουος πολίτης ρομποτάκι πρέπει να ξέρει απ’ έξω.

  Συγχαρητήρια για την προσφορά των προσκόπων προς την κοινωνία, την προμηθεύουν με ομοιόμορφα ανθρωπάκια που αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο. Το καλύτερο υλικό για τους καθοδηγητές τους.

 16. Ο/Η Michael λέει:

  Είπα ότι τα κενά που αφήνουν τα παιδαγωγικά συστήματα της Ελλάδας με τους «παιδαγωγούς» της έρχεται να τα καλύψει ο Προσκοπισμός. Δεν λέω σε καμία περίπτωση ότι είμαι παιδαγωγός αλλά έχω στα χέρια μου εργαλεία που με βοηθούν να κάνω παιδαγωγικά οφέλειμο πρόγραμμα.

  Τα πέρι πλύσης εγκεφάλου αφήστε τα για τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας γιατί την ίδια πλύση εγκεφάλου θα μπορούσαν να κάνουν και τα αφεντικά σας για τη δουλειά σας, οι γονείς σας στην οικογένεια σας και πάει λέγοντας.

  Είμαι, και είμαστε όλοι ενήλικες όσοι ασχολούμαστε με τα παιδιά, νομίζω πως έχουμε την νοημοσύνη να δουμε ποιο είναι το σωστό και ποιό το λάθος. Έτσι και εγώ μετά από 11 χρόνια στη κίνηση κρίνω ότι μου προσέφερε πολλά και αυτά τα καλά θέλω να τα περάσω και στα παιδιά που έχω τώρα στην Ομάδα μου. Δεν λέω ότι δεν πέρασα και κακές στιγμές, ή ότι δεν είδα ανθρώπους στην κίνηση που έκαναν κακό αλλά και που δεν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις.

  Σας μιλάω σύμφωνα με τις εμπειρίες μου και αυτά που έχω ζήσει, εσείς μιλάτε με αερολογίες και αυτά που έχετε ακούσει και έχετε διαβάσει… σπουδαία επιχειρηματολογία δηλαδή… ή μάλλον, ρηχή επιχειρηματολογία δηλαδή!

 17. Ο/Η Mandarin λέει:

  Αν το παραπάνω σχόλιο το έγραψες εκνευρισμένος έχει καλώς, διαφορετικά σε καλώ να μάθεις ορθογραφία και συντακτικό και μετά να προσπαθήσεις να «εκπαιδεύσεις» ανηλίκους. Δεν το λέω με την κακή έννοια αλλά υπάρχει κάποιος λόγος που την εκπαίδευση την αναλαμβάνουν ειδικευμένοι επιστήμονες και όχι αυθαίρετες «ομάδες».

  Η ένσταση που διατυπώνεται στο αρχικό post, πιστεύω πως είναι, ότι μέσα στην «ομάδα» διδάσκονται ψεύδη τα οποία κάνουν κακό στη διάπλαση της προσωπικότητας των ανηλίκων. Τα κενά του παιδαγωγικού συστήματος συνοψίζονται στη μη καλλιέργεια της κρίσης, της αυτενέργειας και της ατομικότητας κάθε παιδιού. Ο προσκοπισμός έχει τον ίδιο στόχο με το ελληνικό παιδαγωγικό σύστημα, τη μαζοποίηση και ομοιομόρφιση των πολιτών ώστε να μην έχουν δική τους γνώμη. Απαντήστε λοιπόν στο εξής ερώτημα: «Αν κάποιο από τα παιδιά θελήσει να συμμετέχει στις δραστηριότητες σας, αλλά αρνηθεί να δώσει την υπόσχεση του προσκόπου όπως αναφέρεται στο αρχικό post, γιατί δε συμφωνεί με ένα μέρος της, αυτό γίνεται δεκτό;»

  Αποτελεί πάγια θέση μου ότι οι καλές πράξεις δε δικαιολογούν μια απαράδεκτη κοσμοθεωρία. Δηλ. αν υποστηρίζεις ότι πρέπει να βοηθάμε το συνάνθρωπό μας, με το οποίο συμφωνώ, δε σημαίνει ότι έχεις δίκιο όταν λες ότι αυτό πρέπει να το κάνεις γιατί έτσι λέει ο θεός ή γιατί διαφορετικά αμαρτάνεις. Οι καλές πράξεις δεν είναι υποχρεωτικές γιατί διαφορετικά θα επέλθει τιμωρία, είναι υποχρεωτικές για διαφορετικούς λόγους.

 18. Ο/Η SimonSays λέει:

  @Michael: Αν και κατανοώ ότι έχεις αρκετά μεγάλη γνώση του προσκοπισμού μια και συμμετέχεις αρκετά χρόνια, δεν ξέρω από που συμπέρανες ότι εγώ ΔΕΝ συμμετείχα.

  Για 1 χρόνο ήμουν σε ομάδα «cub scouts» στην Αθήνα σε ηλικία 11 ετών. Σε αμερικάνικο ιδιωτικό σχολείο στην Αθήνα φοιτούσα εξ’ού και η συμμετοχή στους αμερικάνους πρόσκοπους. Σε πληροφορώ ότι 12 χρόνια σε σχολείο αμερικάνικο (στην Ελλάδα μεν) η μόνη φορά που συμμετείχα σε έπαρση αμερικάνικης σημαίας ή έπρεπε να απαγγείλω τον «όρκο της πατρίδας» (pledge of allegiance) ήταν στους πρόσκοπους.

  Αναφέρεις σωστά ότι η θρησκεία και ο εθνικισμός αποτελούν ήδη μεγάλο κομμάτι της αναγκαστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Δεκτό. Αλλά αν δεις τα υπόλοιπο ιστολόγιο μου θα δεις ότι εναντιώνομαι της σχολικής κατήχησης με κάθε ευκαιρία. Αν δεν το έχω δηλώσει ήδη κάπου το κάνω εδώ για να μην υπάρχει αμφιβολία. Ο σχολικός εθνικισμός μου είναι σχεδόν εξ’ίσου μισητός. Άρα δέχομαι αυτό που λες, αλλά δεν θεωρώ ότι αντικρούει αυτό που λέω εγώ.

  Έχω άλλες 2 ερωτήσεις να προσθέσω στου Mandarin: Αν κάποιος πρόσκοπος ή οδηγός μαθευτεί ότι είναι ομοφυλόφιλος, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων τον κρατά ή τον διώχνει; Αν κάποιος επικαλεστεί την αθεϊα του και αρνηθεί να ορκιστεί στον θεό συγκεκριμένα;

 19. Ο/Η Michael λέει:

  Ο Προσκοπισμός και ο Οδηγισμός δεν διώχνει κάποιον ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος… έλεος δηλαδή! Ο Αρχηγός στον Προσκοπισμό είναι το προσωπικό παράδειγμα, αλλά όχι σε τέτοια θέματα, αν είναι δυνατόν να ασχολούμαστε με το τι κάνει ο καθένας στο κρεβάτι του όχι μόνο στον Προσκοπισμό αλλά και σε κάθε Σώμα ή Κίνηση η Οργανισμό!

  Σε ότι αφορά τον αθεϊσμό είναι ένα θέμα στο οποίο ο Προσκοπισμός είναι κάθετος και το λέει και από τον ορισμό του, ότι ανεξαρτήτως φυλής, φύλλου και θρησκείας κανείς μπορεί να είναι Πρόσκοπος. Είναι σαφές νομίζω ότι όταν κάποιος είναι άθεος πως μπορεί με το προσωπικό του παράδειγμα να δώσει σε ένα παιδί να καταλάβει ότι πρέπει να έχει πίστη κάπου; Και δεν μιλώ για την θρησκεία αλλά για τους στόχους του για παράδειγμα.

  Ο Προσκοπισμός δεν έρχεται να καλύψει αυτά τα κενά, ο Προσκοπισμός χρησιμοποιόντας την θρησκεία και προτιμώ να το λέω την αγάπη προς την πατρίδα όπως και πολλά άλλα «εργαλεία» όπως τα λέω για ευκολία, περνάει στα παιδιά άλλα πράγματα… για παράδειγμα τελευταία προσπαθώ μέσα από τις συνεχείς δράσεις στη φύση και τη θεοσέβεια που προκαλεί η ομορφιά της φύσης να απαλλάξω τα παιδιά από την μάστιγα των Η/Υ, προσπαθώ να τα κάνω να αρχίσουν να βάζουν στόχους και ότι κάνουν να το κάνουν με μέτρο… και πολλά άλλα μπορώ να πω που επιτυγχάνονται μέσω του παιδαγωγικού συστήματος του Προσκοπισμού.

 20. Ο/Η SSSS λέει:

  Αγαπητοι μου..ειμαι προσκοπος….και επειδη ασχολουμαι αρκετα χρονια εχω μια κα΄λυτερη εικονα…..απο καποιους που πηγαν 1 εβδομαδα, 1 χρονο, 1μηνα κτλ…….
  μεσα σε μια εθελοντικη κινηση νεων σίγουρα υπαρχουν τεκτονες, ομοφυλοφιλοι κτλ….Οι προσκοποι δεν ορκιζονται…..υποσχονται….στο θεο…(δηλαδη σε μια ανωτερη δυναμη Βουδας, Χριστός, στο θεό Ρα, στο Δια κτλ)……..Ισως καποιοι να γνωριασαν καποιους πορωμενους «προσκοπους» ή καποιους που το επαιζαν προσκοποι και ετσι να σχηματισαν μαι λαθος εικονα…για την ιδεα του Προσκοπισμου…….Η ιδεα του Προσκοπισμου δεν ειναι καθολου φασισιτικη…..αφου ολοι ειναι αδελφια……..
  Ο καθενας στο τι κανει στο κρεβατι του ειναι στην προσωπικη του ζωη και δεν εχει καμοια σχεση με την προσκοπικη του ζωη…αρκει να μην βγαινει στα μικρα παιδια…μιας και οι ηλικιες απο 7 εως 17 ειναι παρα πολυ επικυνδηνες……..
  Σαυτη την κίνηση υπαρχουν κανόνες…όπως και καθε παιχνιδι….ο προσκοπισμος είναι παιχνιδι…….(Φυσικα και υπαρχουν καποιοι που εκμεταλλευονται το σωμα)….
  Πριν κρινουμαι οτιδηποτε πρεπει να κοιταμαι, να ψαχνουμαι την αληθεια να συζηταμε…..
  Ευχαριστω…………
  Υ.Γ. Γνωριζω βαθμοφορους του Σ.Ε.Π. που ειναι αθεοι…….απλα δεν το δειχνουν στα παιδια τα πιστευω τους…………………..και μπραβο τους………………..
  Ο προσκοπισμος ειναι μια κινηση που δεν ειναι φασισιτικη, ναζιστική κτλ…….
  Διαβαστε τα αρθρα του Νομου των Προσκοπων την υποσχεση το ρητο χωρις προκαταληψη και σκεφτειτε.Και ολα αυτα δεν ειναι κρυφα…………..

 21. Ο/Η fraoulas λέει:

  Εν αρχή θα συμφωνήσω με τον ssss σε κάποια βασικά σημεία του σχολιασμού του και πηγαίνοντας προς τα πίσω θα διαφωνήσω με τον Michael καθώς με την ανάπτυξη του σχολιασμού του, δίνει «πάτημα» στον Mandarin να χαρακτηρίσει την τοποθέτηση του ρηχή.
  Ας μην μείνουμε εκεί, ας επανέλθουμε στον αρχικό προβληματισμό του Simon: Τι είναι όμως η Προσκοπική υπόσχεση?
  Πολύ απλά το πρώτο στοιχείο της προσκοπικής μεθόδου μαζί με τον νόμο των Προσκόπων. Είναι τα βασικά εργαλεία για τη διατύπωση των αρχών της Προσκοπικής Κίνησης. Το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται τόσο στις ηθικές αρχές, που περιλαμβάνονται στην Υπόσχεση και το Νόμο, αλλά περισσότερο για το ρόλο τους ως παιδαγωγικής μεθόδου. Με την Υπόσχεση και το Νόμο, το νέο άτομο αποδέχεται ελεύθερα μια προσωπική δέσμευση σε ενα δεδομένο κώδικα συμπεριφοράς απέναντι ομοτίμων του, καθώς και την υπευθυνότητα να είναι πιστός στο λόγο του. Οι ιδιαίτερα χαρακτηριστικές αυτές ηθικές αξίες και η υποστηριζόμενη προσπάθεια να ζουν με αυτά τα ιδεώδη, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια («θα κάνω το καλύτερο»), είναι ως εκ τούτου ενα ισχυρό στοιχείο στην ανάπτυξη των νέων ανθρώπων.
  Η Προσκοπική παιδαγωγική μέθοδος που αναφέρω παραπάνω, περιλαμβάνει κι άλλα εργαλεία:
  – εκμάθηση μέσα απο την πράξη
  – συμμετοχή σε μικρές ομάδες
  -δραστηριοποίηση σε προοδευτικά και ελκυστικά προγράμματα, βασισμένη στα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων.
  Τώρα, με όλα τα παραπάνω είναι ευνόητο οτι η μέθοδος πρέπει να στηρίζεται στις αρχές της Προσκοπικής κίνησης που δεν είναι άλλες απο:καθήκον προς το θεό, καθήκον προς τους άλλους, καθήκον προς τον ευατό μας.

  Τέλος, περί «θρησκείας» θα παραθέσω τα ίδια τα λόγια του ιδρυτή: » οι άθεοι… ισχυρίζονται οτι, μια θρησκεία που πρέπει να διαβαστεί απο τα βιβλία, γραμμένα απο τους ανθρώπους, δεν μπορεί να είναι αληθινή. Αλλα φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνονται οτι μαζί με τα γραπτά βιβλία… ο θεός μας έδωσε για να διαβάζουμε, το μεγάλο βιβλίο της φύσης και δεν μπορούν να πουν οτι υπάρχουν εκεί αναλήθειες – τα γεγονότα βρίσκονται μπροστά τους… δεν προτείνω τη μελέτη της φύσης ως τρόπο λατρείας ή ως υποκατάστατο της θρησκείας, αλλά συνηγορώ στην κατανόηση της φύσης ως ενα βήμα, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, για την κατανόηση της θρησκείας».
  Σύμφωνα πάντως με τον Baden Powell (ιδρυτής):» το πιο περίεργο απ’ όλα, είναι το πως μερικοί δάσκαλοι έχουν εντελώς παραβλέψει αυτή την τόσο εύκολη και σίγουρη μέθοδο εκπαίδευσης (μελέτη της Φύσης) και αντίθετα, προσπαθούν να επιβάλουν το περιεχόμενο της Βίβλου σαν ενα πρώτο βήμα για να προτρέψουν ενα ανήσυχο και έξυπνο παιδί στο να σκεφτεί ανώτερες έννοιες».

  αυτά προς το παρών, φίλτατοι
  Fraoulas

  σχετ, βιβλιογραφία:
  – Religion & the boy scout and girl guides movement-an address to the joint conference of commissioners at high leigh, 1926, Robert Baden-Powell
  – elements for a scout programme, part1, chapter 1 (W.S.B)

 22. Ο/Η SimonSays λέει:

  @fraoulas: Αν κατάλαβα συμφωνούμε ότι βασική προϋπόθεση του προσκοπισμού είναι το ‘καθήκον προς το θεό’. Για κάποιον που δεν πιστεύει σε ανώτερη δύναμη αυτό ενδεχομένως να απωθεί.

  @SSSS: Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΣΕΠ οι βαθμοφόροι που αναφέρεις αναγκάζονται να κρατήσουν την αθεϊα τους κρυφή. Μόνο ανεκτικό δεν μου ακούγεται ένα τέτοιο περιβάλλον Εδώ στις ΗΠΑ έχουν απολύσει βαθμοφόρους λόγω ομοφυλοφιλίας και αθεϊας σαν επίσημη πολιτική. Στις προσκοπίνες αντιθέτως (Girls Scouts of America) απαγορεύεται να λαμβάνονται αποφάσεις πρόσληψης/απόλυσης βάσει θρησκείας, φυλής, ή σεξουαλικής προτίμησης.

 23. Ο/Η fraoulas λέει:

  @simon:Νομίζω οτι αυτό είναι σαφέστατο. Αποκλείετε ο αθεϊσμός στην προσκοπική κίνηση απο καταβολής του. Όταν ο Bade Powell ρωτήθηκε πότε εμφανίστηκε η θρησκεία στο Προσκοπισμό και στον Οδηγισμό, απάντησε:»δεν έχει εμφανιστεί καθόλου, είναι ήδη εκεί. Είναι ένας θεμελιώδης παράγων, στον οποίο βασίζεται ο Προσκοπισμός και ο Οδηγισμός».
  Η παιδαγωγική προσέγγιση της κίνησης στο σύνολο της στοχεύει στο να βοηθήσει τους νέους να ξεπεράσουν τον υλικό κόσμο και να αναζητήσουν τις πνευματικές αξίες της ζωής.
  Κατανοώ οτι είσαι σκεπτικιστής απέναντι σε παιδαγωγικές κινήσεις όπως ο Προσκοπισμός και ο Οδηγισμός, όμως θα πρέπει να παραδεχτείς οτι δεν υπάρχουν κρυφά σημεία. Αρχές, μέθοδος, σκοπός είναι απολύτως ξεκάθαρα ευθύς εξ’ αρχής.
  Άλλωστε κανείς δεν «στρατεύεται» σε μια ιδέα με το ζόρι, είτε Προσκοπισμός λέγεται αυτό, είτε Αθεϊσμός που είναι μια φιλοσοφική αντίληψη.Για να φτάσεις λοιπόν σε μια τέτοια «προχωρημένη αντίληψη», προϋποθέτει τη θρησκευτική αναζήτηση και αν δεν καλύπτεσαι τότε καταλήγεις σε αυτή τη πνευματική ιδιοτυπία.

  Fraoulas

 24. Ο/Η angelos λέει:

  ti kanete twra?
  exete piasei mia toso athwa kinisi (sti vasi tis) k tin purovoleite?
  de lew.. i «igesia» mporei na exei stratiwtikopatriwtikes katavoles k kataloipa,
  alla me ta paidia asxoleitai to ekastote epiteleio. opws einai o kathenas spiti tou einai kai me tous proskopous tou..
  eimai 15 xronia proskopos ki exw allaksei 2 sustimata se diaforetikes perioxes..
  sto prwto, o arxigos mou katevaine upopsifios stis dimotikes me to sunaspismo
  kai sto deutero itan upersuntiritikos..
  wspou egina arxigos ki egw.. pou pros theou, oute ethnikistis eimai, oute thriskoliptos..
  gi auto min kollate se tupous kai kanones tou parelthontos, giati den isxuoun pouthena.. antitheta, o proskopismos exei na antiparataksei polla xronia prosforas (prosfato paradeigma i voitheia stis purkagies tou kalokairiou).

 25. Ο/Η SimonSays λέει:

  @angelos: Εκεί θα συμφωνήσω μαζί σου. Δεν θα ήθελα να εννοηθεί ότι θεωρώ όλους τους αρχηγούς θρησκόληπτους και εθνικιστές σε προσωπικό επίπεδο. Είμαι σίγουρος ότι για τους περισσότερους τα κίνητρα τους είναι αγνά και αρκετοί ενδεχομένως να διαφωνούν με την ηγεσία στα εθιμοτυπικά θέματα όπως αναφέρεις.

  Όπως γίνεται αντιληπτό, σε καθαρά φιλοσοφικό επίπεδο γίνεται η ανάλυση του προσκοπισμού σε αυτό το άρθρο. Ουδεμία προσωποποίηση.

 26. Ο/Η gatik λέει:

  de blepw pou8ena tpta kako sto na lene ta paidia kai oxi mono ton e8niko umno kai 8rHskeftika tragoudia mprosta se koino!!!!mH sunxeete ton proskopismo aparetita meto sustHma stis Hnomenes Polities.stHn ellada den exoune ton epikerdo xaraktira kai to masonistiko stoixeio!propaganda den uparxei opws kai se polles xwres tHs evropHs.den simpiptei to programa kai oi sunH8eies twn Hnwmenwn politeiwn me ton Elliniko proskopismo(paradigmata opws omofilofilia klp) kaneis den exei katakrinei kanenan ston Elliniko Proskopismo,anti8eta o ka8enas mporei na asxolH8ei!!!episeis den einai tpta «me to zori» opws 8a legame,afto leei polla!pesmou kati organonmeno stHn xwra mas to opoio 8a mporouse na voH8Hsei ta paidia na anoixtoune,nanakalipsoun nea pragmata kai na xefigoun apo ta sHmerina kolHmata twn paidiwn(Hlektronika paixnidia,TV,kai alla diafora) pou kolane to mualo tou paidiou,ston SEP mporeis nasxolH8eis me pc,na gnwriseis kosmo,na kataskinwseis, na kaneis pramata pou kapoios an8rwpos pote de 8a mporesei na kanei kai nazisei!!!nai leitourgoune me ton paragonta «PAIDI» giati sekeinH tHn Hlikia eisai panta se energeia se egrhgorsH kai evrimatikotHta,8umHsou esu ton eafto sou sta xronia twn 8-18 pws eniw8es mesa stou-san kazani pou vrazi sto na ma8eis kai na kaneis oti mporei na katevasei o «fantasiodHs» nous enws paidiou.Mesa apoton EllHniko PANTA proskopismo mporeis na ka neis apeira pramata,den einai ta stratiotika kaloupia pou pernane sta paidia kai stoun neous!!!einai H elef8erH voulisH,H xrHsH tou mualou se ka8e peristasH,H swmatikH egrHgorsH kai energeia pou vgazeis se ka8e ti!!!einai 1000ades drastiriotHtes kai omorfa pramata pou mporeis na vreis kai na ta zHseis!!!oi stoles,oi va8moi kai ta tiafta einai ergalia gia na ginoune ola afta me sunesH,prosoxH organosH kai asfaleia!!!pote den exei perasei atomo apton SEP kai egeine stratogavlos afto einai polu asxHmo pou eipate!!!!!!!exeis megalo la8os apla giati eisoun se american scouts kai oxi se ellHnikous proskopous!!!mega la8os efoson eisai stHn ellada kai de nomizw diko sou giafto kai de se katakrinw!!!sumfwnw se sHmeia me mandarin kai sss giati o defteros exei zHsei ton proskopismo opws kaigw, kai o mandarin fenetai na «niw8ei» kai na psaxnei prin milHsei.afto pou les omws edw einai atopo giati pali anaferetai se american scouts oxi se ellHniko proskopismo.O e8nikismos kai H 8rHskeftikH ka8odighsH exei parexHgi8ei tamala ta teleftea xronia kai den einai kalo na ta sunexoume ola!exeis parexigHsei to «8esmo tou ellHna proskopou» kai genika to olo sustHma.O proskopismos paei me to revma twn «kairwn» to kratos kai tH 8rHskeia opou vriskete (px Ellada) kai den allazei mualla oute diastrevlwnei skepseis…(8a sou pw kati gia tHn erwtHsH pou eixes kanei parapanw gia to 8ema omofilofilias kai a8eismou,prosopika eimai anti8etos stHn omofilofilia giati einai anti8eta stH fusH tou an8rwpou oxi omws kai ston a8eismo to opoio einai epilogH tou ka8ena.Ston EllHniko proskopismo an ginei gnwsto pws kapoios proskopos einai omofilofilos H’ einai a8eos protwn de8a ginei «voukino» kai defterwn den 8atou sterisei kaneis tHn efkeria na sunexisei tis proskopike drastiriotHtes kai ta dromena san proskopo!!!!!!! thanx gia to xwro pou moudwses na ekfrasw tHn gnwmH mou! 🙂

 27. Ο/Η Mandarin λέει:

  Μπορεί να είμαι πολύ διαφορετικός από τους άλλους ή να έχω πρόβλημα, δεν ξέρω, αλλά ακούγοντας τους συμμετέχοντες στον προσκοπισμό να εκθέτουν τις απόψεις τους για το πώς πρέπει να διαπαιδαγωγούνται τα παιδιά, ανατριχιάζω.

  Όταν ήμουνα μικρός μου λέγανε κάποιοι συμμαθητές μου ότι πήγαιναν στους προσκόπους και μου περιγράφανε πως περνούσαν. Μεγαλώνοντας οι συμμαθητές μου έγιναν ομαδάρχες και συνέχισαν τις περιγραφές. Δεν έχω διάθεση να γράψω το τι έχω ακούσει αλλά για άλλη μια φορά αισθάνομαι τυχερός που δε με έστειλαν οι γονείς μου…

 28. Ο/Η Δημήτρης λέει:

  Αγαπητέ Michael, όσοι χαρακτήρισαν τα σχόλιά σου ρηχά έχουν απόλυτο δίκιο. Κατ’α αρχάς, η μεθοδολογική αμυντική τοποθέτηση ότι όσοι δεν έχουν ασχοληθεί με ένα θέμα εκ των έσω δεν μπορούν να το κρίνουν είναι εντελώς ανόητη και χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους θεολόγους που δεν μπορούν να βρουν άλλο επιχείρημα εναντίον της επιστημονικής μελέτης της θρησκείας. Με βάση αυτήν την επιστημολογική στάση, μόνο οι εκατομμυριούχοι θα είχαν δικαίωμα να εκφέρουν θεωρίες περί του κεφαλαίου και της αγοράς και μόνο οι σχιζοφρενείς θα μπορούσαν να μελετήσουν τη σχιζοφρένεια. Το ίδιο ισχύει και για τον SSSS, που μετρά τη δυνατότητα κριτικής με το κιλό, λέγοντας: «επειδη ασχολουμαι αρκετα χρονια εχω μια κα΄λυτερη εικονα…..απο καποιους που πηγαν 1 εβδομαδα, 1 χρονο, 1μηνα κτλ».
  Επίσης, η σύνδεση του προσκοπισμού με την ηθική που φαίνεται να κάνεις είναι επίσης αστεία και θυμίζει πάλι θεολογικά επιχειρήματα. Αν πραγματικά θεωρείς ότι, με όλη την πληροφόρηση που έχεις σήμερα στη διάθεσή σου (διαδύκτιο, ΜΜΕ, βιβλιοθήκες κτλ), θα πετούσες τα σκουπίδια στο δρόμο αν δεν σου είχαν πει να μην το κάνεις στους προσκόπους, τότε μάλλον θα πρέπει να ψαχτείς λίγο παραπάνω.
  Αναφέρεις επίσης: «Με τι αρχές θα μεγαλώσει κάποιος ο οποίος είναι άθεος και δεν πιστεύει π-ο-υ-θ-ε-ν-ά;» Αυτό και αν είναι θεολογικό και γελοίο επιχείρημα. Όποιος είναι άθεος δηλαδή δεν πιστεύει π-ο-υ-θ-ε-ν-ά; Αν εγώ σου πω ότι είμαι θεός και εσύ δεν με πιστέψεις – ή, ακόμη χειρότερα, αν σου πω ότι κάποιος πριν από 2000 χρόνια είπε ότι κάποιος ήταν θεός και δεν με πιστέψεις – αυτό σημαίνει ότι είσαι μηδενιστής και δεν πιστεύεις σε τίποτε;
  Τέλος, νομίζω ότι χάνεις κάθε σοβαρότητα όταν λες: «…τελευταία προσπαθώ μέσα από τις συνεχείς δράσεις στη φύση και τη θεοσέβεια που προκαλεί η ομορφιά της φύσης να απαλλάξω τα παιδιά από την μάστιγα των Η/Υ… και πολλά άλλα μπορώ να πω που επιτυγχάνονται μέσω του παιδαγωγικού συστήματος του Προσκοπισμού» (sic). Κατ’αρχάς, από πού και ως πού η ομορφιά της φύσης προκαλεί θεοσέβεια; Και το χειρότερο: προσπαθείς να απαλλάξεις τα παιδιά «από τη μάστιγα των ηλεκτρονικών υπολογιστών»;;;;;; Ε, τι να πω πια; Νομίζω ότι τα έχει πει όλα. Μήπως προσπαθείς να τους προστατέψεις και από τη μάστιγα των βιβλίων ή την απειλή του σχολείου;
  Έχεις περιγράψει μία καρικατούρα του προσκοπισμού. Προσωπικά συμφωνώ ότι ο προσκοπισμός λειτουργεί σε πολύ μεγάλο βαθμό ως εθνικιστική και θρησκευτική προπαγάνδα, αλλά η δική σου, «εκ των έσω», όπως λες, προσέγγιση του προσκοπισμού είναι πραγματικά ανατριχιαστική…

 29. Ο/Η gatik λέει:

  Mandarin oute egw xerw an eisai toso periergos pou akous tous allous na miloun gia proskopismo kai nanatrixiazeis….alla giallH mia fora exeis la8os giati de se stelnoun oi goneis sou….PAS MONOS SOU!!!To na mH xereis ti ginetai ston proskopismo einai to proto kai monadiko prama pou se kanei na antitasese aftou!Ston proskopismo den ginetai diapedagogisH…afto einai megalo la8os pou vlepw na les…kai de pistevw pws oi gnwstoi sou pou asxolH8ikan me ton proskopismo eftasan se 8esH na asxolounte me tHn diapedagogisH….oute ka8Hgites einai,oute vrefonipoiokomoi oute kati paraplisio ekei mporeis na vreis to megalo provlHma….oxi ston proskopismo! Kai parapanw pou aneferes kapoia pragmata vlepw pws eisai progatilHmenos…opote den exei ousia H suzHtHsH H’ H kinHsH pou kaneis edw,mesw aftHs tHs selidas… thanx again ! cheerz! 🙂

 30. Ο/Η tsadalos λέει:

  ena pragma exo na po eimai 17 kai apo mikro paidi eimai proskopos !! apo tin proskopiki m zoi exo ispraksei mono thetika pragmata ayta pou anaferthikan sto parapano keimeno den stekoun !!! ematha na agapw kai na simpono ton sinathropo !! mesa apo tis drasis tou somatos exo boithisei polles fores anthropous px piropathis sismopathis k.a ematha na agapaw tin fusi kai na skeytomai tis sinepies ton aperiskepton pou tin pligonoun anapantexa!! ematha na eimai ipefthinos kai filotimos !! ematha na sevomai anthropous kai katastasis !! pera apo ayta oi draseis tou somatos einai epimorfotikes kai kapoios mporei na ispraksi efodia kai gnoseis pou tha tou xreiastoun stin zoi tou !! apo tin stigmi pou den exete eikona apo proskopiki zwi kai idea !! basizestai stin adinamia kapoion ston xeirismo tis glossas kai tis sintaksis keimenou kai mas xaraktirizestai me aprepia ws atheous!!
  den iparxei seira proteriotitas gia ton theo tin patrida kai ton sinathropo !! oute o proskopismos sto epibali ayto !! telos thelw na sas xaraktiriso san mi armodious gia na krinetai to ergo ton proskopon kai na disfimizetai ena soma 100 xrwnwn zwis!!
  ntopi !!

  (((((((((((((i love scouting)))))))))

 31. Ο/Η costas λέει:

  keep scouting re !!! ayto pou kanete legetai asxetosini !!!!!!!!!!!!

 32. Ο/Η SimonSays λέει:

  @tsadalos: γράφεις mas xaraktirizestai me aprepia ws atheous

  Δεν χαρκτήρισα τους πρόσκοπους άθεους-άλλωστε η αθεϊα είναι μάλλον αντίθετη με την προσκοπική υπόσχεση στο θεό, εξ’ού και η δική μου αντίθεση στο κίνημα.

  Αλλά το γεγονός ότι αποκαλείς την αθεϊα ως «απρέπεια» δείχνει μάλλον έλλειψη γνώσης εκ μέρους σου-ελπίζω λόγω ηλικίας.

 33. Ο/Η despoina λέει:

  ΜΠΗΚΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟ ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.ΗΤΑΝ ΔΙΚΗ Μ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΟΥ!!! Ο ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΤΟΥ ΗΛΙΚΙΑ!
  ΑΥΤΗ ΤΟΥ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!
  ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΡΜΗΝΕΥΕΤΑΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΖΗΣΕΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΤΕ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ!!!

 34. Ο/Η tsadalos λέει:

  etsi antilavanomai ton proskopismo !! eseis gt pligonetai mia athoa kinisi me vasi ton afelontismo !! kai ermineyetia ta logia tou idriti tou proskopismou me diko sas tropo ?
  den exetai idea apo proskopismo !! kai sinexizetai na pligonetai ton proskopismo ! gt ?? ti sas enoxlei ?

 35. Ο/Η SimonSays λέει:

  @despoina: Όπως έγραψα προηγουμένως, ήμουν στους αμερικάνους πρόσκοπους στην Αθήνα όταν ήμουν στο δημοτικό. Όσα καλά κράτησα από εκεί σίγουρα δεν είχαν*προϋπόθεση* την πίστη στο θεό και τη πατρίδα. Παρα τ’αυτά βαράγαμε προσοχή στην αμερικάνικη σημαία κάθε φορά που μαζευόμασταν. Και σκέψου ότι δεν πήγα σε ελληνικό δημόσιο σχολείο με καθημερινές προσευχές και στρατιωτικές παρελάσεις.

  Θα περίμενε κανείς από ένα καλό εξωσχολικό κίνημα να δίνει στα παιδιά απόδραση από τον εθνικισμό και την κατήχηση, όχι περαιτέρω εμπέδωση.

  @ολοι: ευγενική παράκληση στους συμμετέχοντες να αποφεύγουν τα κεφαλαία και τα κάκιστα greeklish.

 36. Ο/Η ApoSalonikios λέει:

  File dn se kserw alla prosopika eimai proskopos apo tin Xanthi kai exw na sou pw oti an den ksereis na min……..milas.Auta pou grafeis ta metafereis lathos.Dn prosilitizoume oute ypoxrewnoume kanena na pistepsei sto theo kai na voithisei tin patrida.Se ligo tha mas peis kai oti proothoume to nazismo kai tin fasistiki propaganda mesw mikron kai apeirwn atomwn.T oti varame prosoxi kai tragoudame panta ton ethniko ymno einai giati to theloume kai oxi oti mas ypoxrewnoun.To aisthima auto me kanei na niwthw rygos kai ntoparisma…yperifanias kai oxi kakou ethnikismou.Loipon sou prwtinw na allakseis apopseis gt oi kairoi einai dyskoloi kai i ellada dn thelei tetoies apopseis kai auto pou kaneis einai ypoxthonia propaganda i opoia katastrefei tin eikona ti kinisis pou arithmei ekatomurria……syniditous anthrwpous.Se parakalw epeidi prosvaleis ekatontades xiliades ellines apesyre to arthro izita sygnwmi.Kai pare tilefwno sto 2107236877 kai zita ena egkolpio to opoio stis prwtes 30 selides mila gia istoria,nomo kai o,ti thes gia proskopismo.Efxomai oi ellines pou tha gennithoun na exoun to myalo tou idriti tou proskopismou kai na pane mprosta ton kosmo.Perastika sou kai kala….myala filaraki.

 37. Ο/Η ApoSalonikios λέει:

  …………….a kai mi ksexasw sxoliase ta logia mou gt kai eseis oi…………. prwxorimenoi prepei na mas fwtizete emas tous deksious,tous fasistes kai tous anthrwpous pou agapoun tin patrida.Krima omws… na rwtisw kati?Mipws eisai kai melos kapoias koumounistikis organwsis dioti tetioa mono ekei tha ta vreis. Kai exw na pw oti i katantia tis elladas fainetai apo to oti to 17% thelei Tsipra sti vouli file sto ksanalew sovarepsou kai kala myala.

  Me ektimisi stous proodeutikous tis elladas,
  Apostolos

 38. Ο/Η SimonSays λέει:

  @ApoSalonikios: Εσύ και όλοι οι άλλοι πρόσκοποι που αφήνουν σχόλια τις τελευταίες μέρες κάνετε λες και σας έβαλα φωτιά στην κατασκήνωση. «Υποχθόνια προπαγάνδα»; Αυτό που κάνω λέγεται δημόσια κριτική φίλε μου…αν αυτό εσένα σου προκαλεί δυσφορία τότε τα προβλήματα σου στη ζωή θα είναι πολύ μεγαλύτερα από ένα απλό ιστολόγιο σαν το δικό μου.

  Το πρόβλημα σου είναι προφανώς ότι δεν έχεις μάθει να συζητάς με ανθρώπους που διαφωνούν ανοιχτά μαζί σου, εξ’ού το τσαμπουκαλίδικο υφάκι και οι δικές σου παρερμηνείες για τις ανύπαρκτες πολιτικές προθέσεις μου.

 39. Ο/Η Mandarin λέει:

  @ApoSalonikios:»T oti varame prosoxi kai tragoudame panta ton ethniko ymno einai giati to theloume kai oxi oti mas ypoxrewnoun.To aisthima auto me kanei na niwthw rygos kai ntoparisma…yperifanias kai oxi kakou ethnikismou.»

  Νομίζω ότι πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβεις ότι σε χρησιμοποιούν. Διάβασε απλά τα λόγια σου. Ακόμα και ότι συνδέεις την αθεϊα με τον κομμουνισμό δείχνει ότι δε γνωρίζεις τίποτα…

  Τώρα που γράψατε και τις απόψεις από μόνοι σας νομίζω επιβεβαιώνετε το Simon με τον καλύτερο τρόπο.

 40. Ο/Η Cezah λέει:

  Κάτι μου θυμίζει όλο αυτό.. Α,ναι! Μου θυμίζει μερικούς ακόμα εκατοντάδες που έχω κάνει την ίδια συζήτηση.. Περί αθεισμού versus προσκοπισμού και προσκοπισμού-τεκτονισμού.
  Η αλήθεια είναι πως ναι.. μόνο ένα πράγμα δεν δέχεται ο ελληνικός (τουλάχιστον) προσκοπισμός: τον αθεισμό. Ξέρω ότι σε θίγει , αλλά τι να κάνουμε… Είμαστε αυτό ακριβώς που διάβασες: η υπόσχεση και ο νόμος. Τώρα αν κάποιοι θέλουν να το παρερμηνεύουν ή οτιδήποτε άλλο, δεν πειράζει , καλή καρδιά. Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορα. (θα ήθελα πολύ να σε βοηθήσω να κατανοήσεις τον πραγματικό στόχο του προσκοπισμού, αλλά κάτι μου λέει ότι δεν θα βγει πουθενά.. ωστόσο το email μου το βλέπεις..)

  Επίσης να τονίσω ότι τόση ώρα μιλούσατε σε ανήλικους, οπότε λίγη κατανόηση στην έκφρασή τους. Αν και απ’ότι βλέπω είστε πιο φανατισμένοι από ένα 15χρονο.
  Θα παρακαλέσω επίσης να μην παραπληροφορούμε. Θα ήθελα πολύ να δω που είδατε το ότι ο προσκοπισμός αποδέχεται τον τεκτονισμό ή οτιδήποτε τέτοιο.. Ειλικρινά πολύ λιακόπουλο βλέπετε μου φαίνεται :Ρ

  Τέλος πάντων.. αν ενδιαφέρεστε να ταχθείτε ενάντια στον προσκοπισμό , θα σας παρακαλούσα πρώτα να μάθετε για τον «εχθρό».

  Καταλαβαίνω ότι σας ενοχλεί η ύπαρξή μας, γιατί βλέπω πολλή κακία όσο scroll-άρω προς τα κάτω, αλλά λίγη κατανόηση στο γενονός ότι ευτυχώς δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

 41. Ο/Η ThuNaR λέει:

  όλα τα αρνητικά που βλέπετε και πατάτε πάνω είναι λόγο εθελοντισμού. δλδ υπαρχουν κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων που εκμεταλεύονται τον Προσκοπισμό για δική τους προβολή και άλλα.

  Λοιπόν, Ο Προσκοπισμός όπως ακούστηκε διαπαιδαγωγεί. ΛΑΘΟΣ ο Προσκοπισμός ΣΥΜΒΑΛΕΙ στην διαπαιδαγωγηση του παιδιού. Πως? Το παιδαγωγικό σύστημα του Προσκοπισμού έχει στηριχθεί στο Μοντεσεριανό Σύστημα διαπαιδαγώγησης (Μαρια Μοντεσορι).

  Προσωπικα αυτο που θέλω να πώ είναι ένας Πρόσκοπος δεν διακρίνεται απο την στολή του ούτε απο τον βαθμό που λετε( δεν υπαρχουν βαθμοί, στον Προσκοπισμό υπάρχουν καθήκοντα, βρείτε την διαφορά…) διακρίνεται απο την ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ του. τι εννοω?

  Ένας Πρόσκοπος θα βοηθήσει έναν ανθρωπο που θα χρειαζετε την βοηθειά του (οπως οι περσινές φωτιές), δεν θα πεταξει σκουπίδια κάτω, θα τον ενδιαφέρει να μαθαίνει διάφορα πράγματα και αλλα. Όλα αυτα που προανέφερα δεν είναι τιποτα άλλο απο το Νόμο του Προσκόπου. Θεωρείται οτι είναι πολύ κακο αυτό? εγω θεωρώ μακάρι να ήταν οι περισοτεροι ετσι γιατι θα είχαν μιωθεί πολλα άσχημα στην χώρα μας. (ρύπανση,πόλεμοι σκοτομοί….)
  Πρόσκοπος μπορεί να είναι κάποιος και να μην το ξέρει ο οποίος πράτει όλα αυτα και ας μην έχει παει κατασκήνωση.

  Ο σκοπός την σήμαίας είναι για να υπάρξει εθνικό φρόνιμα. Δεν είναι και τοσο καταδικαστεο οπως το θετετε ούτε γινετε σε υπερβολικο βαθμο αυστηρότητας και… και…. και… (βλεπε στρατος)

  Ας μην τον κατακρινουμε γιατι δεν μας τον επιβαλε κανενας και οι γονεις μας να μας πήγαιναν εαν δεν μας αρεσε φεύγαμε χωρις να μας ενοχλούσε κανενας (εθελοντισμος).

  Οι Αρχές αναφέρονται σε έναν Θεό. Σε ποιόν? Στον Θεό του καθένος για άλλον Αλλαχ για άλλον Χριστό.

  Τέλος, ο ιδρυτής του Προσκοπισμού ήταν στρατιωτικός και επειδή είδε τοσους πολέμους σκέφτηκε οτι θα μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα αρκεί να μάθει στα παιδιά την αγάπη για τον άλλο και για τα ίδια, και να είναι έτοιμα (αυτοπεποιήθηση, αυτενέργεια αυτοεκπαίδευση}σκοπός) για να αντιμετωπίσουν με τον τρόπο που θεωρούν αυτα σωστο οποιεσδήποτε δυσκολίες που θα συναντήσουνκαι να βοηθήσουν την κοινωνία στην οποία θα είναι μέλη. (Ο Προσκοπισμός Jacques Sevin 1936)

 42. Ο/Η nikos λέει:

  os proskopos apo tin proti dimotikou 8elo na er8o se antipara8esi me ta osa leei…ontas stin 2 lukeiou tora den m exei ginei kamia plisi egkefalou kai den eimai oute oso 8riskoliptos 8a eprepe sumfona me to ti leei…oute eimai enas neos o opoios 8a edine kai tin zoi tou gia auti tin xora…giati den acsizei…o proskopismos einai enas csegnoiastos tropos na perasei kapoios ton eleu8ero tou xrono kai na voithisei tin koinonia genika…meta tis purkagies stin axaia ,opou kai zo,kanenas armodios foreas den milise gia anadasosi…oute eginan oi katalliles energeies gia na piesoun tin kuvernisi na kanei kati…apla paratirousan tin terastia katastrofi…eno oi proskopoi arxisan me diki tous protovoulia tin dentrofuteusi kai tin anadasosi…exontas auta ta apla pragmata sto mualo m diafono ka8ekta…euxaristo

 43. Ο/Η barry λέει:

  H xara tis parapliroforisis kai fisika tou spasmenou tilefonou, ayto vlepo ego!!!
  akouse kapoios kati to ipe diaforetika, o epomenos prosthese, o alos ekane mia allagi, sti sinexeia kopike kati kai fisika o teleuteos fortomenos apo ola evgale to simperasma
  kai to egrapse!!!!
  Gia na methenoun kapioi pou nomizoun oti ta kseroun ola dexomaste olous osous pisteuoun se theo opoios kai na einai aytos aneksartitos, opote einai atopo na eimaste emeis atheoi!!!
  Ego prosopika den mporo na krino kati pou den ksero eseis pos to kanete?
  Theorite oti den tha vrethei kanenas na apantisei?
  TERASTIO LATHOS eimase arketa ekatomiria pagkosmios me ta idia pisteuo kai tis idies arxes auta pou allazoun einai to xroma mas, i glossa pou milame, i ethikotita mas kai fusika O THEOS POU PISTEUOUME!!!

 44. Ο/Η salonikia episis λέει:

  Γιατί ενοχλεί τον κόσμο αυτό που κάνουμε;Οι ηλικιωμένοι μας λένε άθεους που έχουμε αδέρφια που πιστεύουν σε άλλες θρησκείες. Εσείς μας λέτε οτι είμαστε μεροληπτικοί στο θέμα της θρησκείας….Αποφασίστε τελικά τι είμαστε, κ πείτε μας κι εμάς να ξέρουμε να το γράφουμε και στις ταυτότητές μας!Αφήστε για λίγο στιν άκρη το θεωρητικό κομμάτι που πρέπει να στιρίζεται κάθε κίνημα,και απαντήστε:σας πειράζει που οι πρόσκοποι έτρεξαν απο κάθε γωνιά της Ελλάδας να βοηθήσουν στις φωτιές;Σας πειράζει που ενω ο καθένας έλεγε απο την πολυθρώνα του «ωχ, αδερφέ…» αυτοί ήταν εκεί χωρίς να τους το έχει ζητήσει κανένας;Σε διαβεβαιώ οτι οι Αρχηγοί μου παρατήσαν τις δουλειές τους και τα σπιτια τους και τρέξαν για τους συνανθρώπους τους, κι εμεις που δεν μπορούσαμε να πάμε, στέλναμε οτι προμύθειες μπορούσαμε, και σας πληροφορώ οτι θα το ξανακάνουμε όσες φορές χρειαστεί.Γι αυτό διώξτε όσες θεωρίες έχετε ακούσει, και κρατήστε μόνο τις πράξεις,που στην τελική,μόνο αυτές μένουν…….

 45. Ο/Η Mandarin λέει:

  Το έχω γράψει και παλιότερα αλλά θα προσπαθήσω μια τελευταία φορά. Κατά τη γνώμη μου δεν αιτιολογείται μια απαράδεκτη μέθοδος επειδή έχει κάποια καλά αποτελέσματα.

  Δεν είμαι οπαδός του «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Υπάρχει τρόπος και πρέπει να υπάρχει, για να θεωρούμαστε άνθρωποι και όχι ζώα, ώστε καθένας να βοηθά το συνάνθρωπό του, χωρίς να χρειάζεται να διδάσκεται αηδίες, όπως πίστη σε θεούς και δαίμονες και τυφλή προσήλωση σε εθνικά σύμβολα.

  Ο λόγος είναι απλός, ό,τι πράττει καθένας μας πρέπει να προέρχεται από τον εαυτό του και να εκφράζει τον ίδιο αλλιώς είναι υποκριτικό. Ζούμε στην εποχή της υποκρισίας η οποία τροφοδοτείται επί χιλιετίες από τις τρεις θρησκείες του θεού της εβραϊκής μυθολογίας (χριστιανισμός, ισλάμ, ιουδαϊσμός).

  Οι περισσότεροι νέοι έχετε την ανάγκη να εντάσσεστε σε αμάδες για να νιώθετε αποδεκτοί, σε αυτές τις ομάδες όμως γίνεστε δέκτες κατήχησης που διαμορφώνει την προσωπικότητά σας καταπιέζοντας τον πραγματικό εαυτό σας. Δε θα ήταν πολύ πιο όμορφο να κάνεις καλές πράξεις επειδή έτσι γουστάρεις, παρά επειδή έτσι πρέπει; Θεωρείτε ότι είναι το ίδιο;; Είναι το ίδιο να βοηθάς το διπλανό σου γιατί θέλεις να βοηθήσεις αυτόν και το ίδιο να τον βοηθάς από χρέος προς την πατρίδα ή ό,τι άλλο;

  Η διαφορά είναι λεπτή όποιος την καταλαβαίνει είναι ελεύθερος.

  Θα έπρεπε να σας κάνει εντύπωση ότι τα μόνα επιχειρήματα που βρίσκετε έχουν να κάνουν με το αποτέλεσμα δηλ. με τις πράξεις που κάνετε και όχι με τη μέθοδο διδασκαλίας. Στο προηγούμενο post αναφέρεται το εξής:

  «Γι αυτό διώξτε όσες θεωρίες έχετε ακούσει, και κρατήστε μόνο τις πράξεις, που στην τελική,μόνο αυτές μένουν»

  Διαφωνώ καθέτως, ίσως πριν από 1000 χρόνια όταν οι απόψεις των εκπαιδευτών σας ήταν επίκαιρες, να ίσχυε κάτι τέτοιο, όχι όμως σήμερα στο έτος 2008. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, η διδασκαλία επικίνδυνων ψεμμάτων και ο εθνικιστικός φανατισμός δε συμπεριλαμβάνονται στις αποδεκτές μεθόδους διδασκαλίας, όπως έχει καταργηθεί η χειροδικία και οι σωματικές τιμωρίες έτσι έχουν καταργηθεί και τα παραμύθια.

  Ο λόγος είναι και πάλι απλός, αν στηρίξεις την ηθική συμπεριφορά σε παραμύθια θα έχεις αποτέλεσμα στα παιδιά που τα πιστεύουν, όσο όμως τα παιδιά ενηλικιώνονται η ηθική καταρρέει, γιατί δεν προέρχεται από τον άνθρωπο αλλά από κάποιον ανύπαρκτο μπαμπούλα.

  ΥΓ. Έχω γράψει παραπάνω ότι το σύστημα που εφαρμόζεται στους προσκόπους είναι ίδιο με αυτό που εφαρμόζεται στο ελληνικό σχολείο απλά πιο αυστηρό. Το σύστημα μέσω του οποίου διαιωνίζεται η υποκρισία και το παραμύθι στην κοινωνία γενικότερα.

 46. Ο/Η ThuNaR λέει:

  <> —-> lol…..

  den diavases ti egrapsa fenete ….

  tespa apopsi sou… kapoioi me ta post prospathoun na se peisoun to opoio einai mega lathos kapoies fores omws to idio kaneis esi ….
  Kata poso mporei na sizitisei me anthrwpous oi opoioi den prokeite oxi na ypoxwrisoun alla oute na diavasoun mia defteri apopsi afto afora sxedon olous osous postaran se afto to topic.

 47. Ο/Η Mandarin λέει:

  @ThuNaR: Μα έχω αναφερθεί ακριβώς σε αυτά που γράφεις… στηρίζεις την άποψή σου στο ότι οι πρόσκοποι μαθαίνουν να κάνουν καλές πράξεις, όμως γράφω ξεκάθαρα ότι η ένσταση μου βρίσκεται στον τρόπο που το μαθαίνουν.

  Είσαι σίγουρος ότι ξέρεις να διαβάζεις…

 48. Ο/Η ThuNaR λέει:

  kserw 🙂 apla opws eipa sto monteseriano sistima exei vasistei kai entaksi egw simfwnw se kapoia themata opws oti kapoia pragmata pou ginontai thimizoun ta palia ta xronia isws kai giafto na yparxei mia ptwsi.

 49. Ο/Η mponiatis λέει:

  paidia ego eimai proskopos 7 xronia tora kai exo zisei polla pragmata ta opoia me exoun boithisei! opos px i epikoinonia me tin fisi i agapi gia ton sinanthropo i taksi kai i auksisi tou ithikou mou! ostoso oute filisixos politis eimai pou ipakouo sto stimeno kolpo kapoion politikantidon(gt etsi mono mporo na tous xaraktiriso) oute thriskos eimai oute kamia ethnistiki simperifora exo! allo i agapi gia ton topo pou zo…nai auto m to exei kaliergisei o proskopismos kai allo o ethnikismos, ratsismos megaloideatismos kai diafora alla p ta exoun kanei sinonima me tin agapi gia tin patrida! euxaristo gia tin prosoxi sas!

Αρέσει σε %d bloggers: