Τις 364 μέρες του χρόνου, ο μέσος Έλληνας ζει την ανέμελη και καταχρεωμένη ζωή του μακριά από τις άδειες εκκλησίες. Την παραμονή του πάσχα όμως έχει την ευκαιρία να αποστάξει όλη την απωθημένη ορθοδοξία του μέσω των ακραίων εθίμων της κάθε περιοχής. Απολαύστε την βίαη και επικίνδυνη ηλιθιότητα του χωριού Βροντάδος μέσα από ένα αγγλόφωνο ρεπορτάζ:
Kαταρχήν δεν υπογράφει κανείς σε αυτό το ατυχές σχόλιο για να μπορώ να ξέρω σε ποιόν θα απευθυνθώ.
Δευτερόν καλό θα ήταν όταν θα αναφέρεστε σε έναν τόπο να γνωρίζεται και την γεωγραφία του για να μπορείτε να μιλάτε σωστά για το αν είναι χωρίο ή όχι.Δεν με ενοχλει ο όρος »χωριό» αντιθέτος μάλιστα απλά καλό θα ήταν οταν γράφουμε και παραθετουμε δημοσίος να είμαστε ακριβείς!!!
Και όσο αφορά για τα έθιμα μας σας πληροφορώ οτι δεν είναι καθόλου επικίνδυνο και φυσικά καθόλου βίαιο , για αυτούς που το παρακολουθούν.Είναι απλά ένα έθιμο όπως όλα τα έθιμα του τόπου μας που οφείλουμε να τα σεβόμαστε και να τα συνεχίζουμε!!!
Σας προσκαλώ λοιπόν στον τόπο μου το εκείνες τις Άγιες Μέρες για να απολαύσετε τα έθιμα μας, και είμαι σίγουρη πως κάθε Πάσχα θα μας επισκέυτεστε!!
Αθανασία Φλάμμου
Ευχαριστώ για το σχόλιο σου Αθανασία. Κάτω από κάθε άρθρο υπάρχει η ένδειξη «Posted by SimonSays». Στην ενότητα Περιαυτολογίες αποκαλύπτεται το ονοματεπώνυμο του υπογράφων: Simon Davis.
Σχετικά με την γεωγραφικό χαρακτηρισμό είχα την εντύπωση ότι ο Βροντάδος θεωρείται χωριό. Στην Βικιαπαίδεια είναι στην κατηγορία Χωριά της Χίου και έχει πλυθυσμό 4.500 κάτοικους με χαρακτηρισμό «παραλιακός οικισμός». Με λίγα λόγια, δεν ξέρω πως αλλιώς να το χαρκτηρίσω εκτός από «χωριό». Είσαι ελεύθερη να προτείνεις κάτι άλλο βέβαια.
Θα συμφωνήσω ότι όντως η παρακολούθηση ρουκετοπόλεμου από μόνη της δεν είναι επικίνδυνη-ιδιαίτερα από μακριά ή ακόμα καλύτερα από την τηλεόραση. Ο κίνδυνος είναι για αυτόν που βρίσκεται στην πορεία της ρουκέτας και δεν φταίει σε τίποτα.
Επίσης δεν είμαι υπέρμαχος της άποψης ότι ονομάζοντας κάτι «έθιμο» έχει αυτόματα κάποια ασυλία από κριτική και στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας.
Με μεγάλη μου χαρά θα δεχτώ την πρόσκληση για επίσκεψη αλλά με μία προϋπόθεση: ότι όσο εγώ θα βρίσκμομαι στη θαλπωρή της εκκλησίας εσύ θα απολαύσεις το έθιμο από το μπαλκόνι ενός σπιτιού δίπλα στην εκκλησία. Για καλύτερη θέα προτείνω να αφαιρέσεις το προστατευτικό κάλυμα.
Καλημέρα Simon.
Αρχικά θα ήθελα να πω ότι στο συγκεκριμένο σχόλιο εξακολουθώ να μη βλέπω την ένδειξη »Posted by SimonSays» και έτσι γι’ αυτό δεν αναφέρθηκα σε προσωπικό επίπεδο.
Τώρα ως προς την ενημέρωση και τον γεωγραφικό χαρακτηρισμό, ο Βροντάδος παλιότερα ήταν κομώπολη και τώρα πια (κακός για’ μένα) είναι προάστιο της πόλης της Χίου. Η τελευταία δε απογραφή έδειξε ότι ο Βροντάδος έχει 7.747κατοίκος και σα; παραπέμπω στη σελίδα που αναφέρεται http://www.libver.gr:4501/ecPage.asp?id=11026&nt=113&lang=1.
Α! και κάτι ακόμα διαβάζοντας την Βικιπαίδεια προσεκτικότερα να έπρεπε να προσέξετε ότι ο Βροντάδος αναφέρεται σαν παραλιακός οικισμός οπότε ο χαρακτηρισμός ‘χωριό’ είναι μάλλον ατυχής .Σας παραπέμπω στην σελίδα http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%82.
Και για να σας ενημερώσω σχετικά με τον ρουκετοπόλεμο του Βροντάδου, στην πορεία της ρουκέτας βρίσκονται μόνο άγονα χωράφια. Τα σπίτια που βρίσκονται παραπλεύρως από την πορεία των ρουκετών και καμιά φορά ίσως πέσουν πάνω, φυσικά είναι περιτυλιγμένα με συρματόπλεγμα και απόλυτα ασφαλή. Επίσης οφείλω να σημειώσω ότι ουδέποτε στους αιώνες που γίνετε αυτό το έθιμο δεν έχει τραυματιστεί κανείς. Η επικυνδηνότητα του πράγματος είναι κατά την παρασκευή των ρουκετών και αυτό πάλι μπορεί να αποφευχθεί εάν ο Ρουκετοπόλεμος γίνει νόμιμος και δεν χρειάζεται η παρασκευή των ρουκετών να γίνετε σε χαλάσματα σπιτιών και σε άσχημες συνθήκες.
Δεν είπα ότι τα έθιμα έχουν ασυλία, απλά είπα ότι σαν Γνήσιοι Έλληνες θα πρέπει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ να τα σεβόμαστε, να τα ασπαζόμαστε και να τα συνεχίζουμε. Αν χαθεί η παράδοση μας θα χαθούμε κι εμείς μαζί!
Στη τελευταία παράγραφο του σχολίου σας διακρίνω μία ειρωνεία ,στην οποία και δεν θα μπω στην διαδικασία να απαντήσω, και πραγματικά αναρωτιέμαι γιατί. Προσπαθώ να εξηγήσω και να λύσω τυχόν απορίες κι εσείς ειρωνεύεστε??
Αθανασία Φλάμμου
Η παράγραφος «Δεν είπα ότι τα έθιμα έχουν ασυλία, απλά είπα ότι σαν Γνήσιοι Έλληνες θα πρέπει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ να τα σεβόμαστε, να τα ασπαζόμαστε και να τα συνεχίζουμε. Αν χαθεί η παράδοση μας θα χαθούμε κι εμείς μαζί!», δεν με βρίσκει σύμφωνο. Έχοντας μια κάποια επαγγελματική σχέση με τα εκρηκτικά (ως μέσο εκσκαφής σε βραχώδες έδαφος) οφείλω να επισημάνω την επικινδυνότητα του εθίμου. Το ότι έχουμε σταθεί τυχεροί και δεν υπάρχουν ατυχήματα είναι πολύ καλό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το εν λόγω έθιμο δεν είναι επικίνδυνο για τον 21ο αιώνα. Οτιδήποτε είχε αποδεκτό ρίσκο πριν από χρόνια ή και αιώνες μπορεί σήμερα να είναι απαράδεκτα επικίνδυνο.
Επίσης πρέπει να επισημάνω ότι πολλά έθιμα και συνήθειες των «Γνησίων Ελλήνων» έχουν εξαλειφθεί και μάλιστα βίαια από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ακόμα η πρόταση «πρέπει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ να τα σεβόμαστε, να τα ασπαζόμαστε και να τα συνεχίζουμε» είναι υπερβολική γιατί αν αυτό είναι το ελάχιστο τότε το μέγιστο ποιο είναι;
Στο βίντεο περιγράφεται ως στόχος το καμπαναριό της «αντίπαλης» εκκλησίας και φαίνεται ότι και οι 2 εκκλησίες βρίσκονται μέσα στην πόλη.
Εγώ προσωπικά αισθάνομαι πολύ άβολα όταν σκάνε γύρω μου βεγγαλικά και γενικότερα εκρηκτικά.
Το «posted by SimonSays» δε φαίνεται στη σελίδα με τα σχόλια αλλά στην κεντρική σελίδα.
ποίοι ακριβώς έλληνες ΔΕΝ είναι ‘Γ’νήσιοι; οι μη χριστιανοί;
ο πληθυσμός του βροντάδου δεν είναι αμιγώς χριστιανικός — τουλάχιστον όχι τις βδομάδες που πηγαίνω στο σπίτι ΜΟΥ.
Αγαπητέ Mandarin φυσικά και δεν απαιτώ να σα; βρίσκει σύμφωνο η πρόταση που είχα αναφέρει. Αλλά και καλό θα ήταν να πιστέψεις ότι το θέαμα είναι απολύτως ακίνδυνο αφού βέβαια παρθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και σε καμία περίπτωση βέβαια δεν έχει να κάνει με τις εκρήξεις των βράχων που ανέφερες παραπάνω. Απολύτως καμία σχέση δεν έχουν έτσι όπως το σκέφτομαι εγώ. Όπως εξήγησα η επικινδυνότητα του πράγματος είναι κατά την Παρασκευή των ρουκετών. Αλλά ας μην λέω πάλι τα ίδια. Μπορεί η πρόταση μου να είναι υπερβολική και ίσως να μην υπάρχει μέγιστη (δεν μπορώ να μπω σε αυτήν την διαδικασία να ψάχνω),αλλά ποιος θα μου απαγορεύσει να χρησιμοποιώ τέτοιες προτάσεις δεν κατάλαβα ; Εξήγησα ξανά αλλά μάλλον πρέπει να το ξαναπώ ότι ανάμεσα στις εκκλησίες έχει μόνο άγονα χωράφια (Μπορείτε να δείτε το παραπάνω σχόλιο μου)
Τέλος ήθελα να σας πληροφορήσω ότι τα βεγγαλικά μπορεί να σκάνε δίπλα σας σε κάθε εκκλησία αλλά η μία ρουκέτα στον Βροντάδο της Χίου δεν πρόκειται να σκάσει ποτέ ούτε δίπλα σας ούτε καν κοντά σας. Είναι απλά ένα έθιμο – θέαμα που κάνει την διαφορά .
Όσο για το ‘posted by SimonSays’ όντας πρώτη φορά σε αυτό το site νομίζω είναι λογικό να μην το προσέξω και αφού δεν είχε καμία υπογραφή στο κείμενο που αναρτήθηκε.
Αγαπητή toomanytribbles ουδέποτε δεν είπα ότι οι μη Χριστιανοί δεν είναι και γνήσιοι Έλληνες. Όσο για τον Βροντάδο επιτρέψτε μου να σας πω ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού (99%) δηλώνει και είναι Χριστιανοι. Τώρα τι εννοείται ότι πηγαίνετε σπίτι σας δεν κατάλαβα!!
δεν νομίζω ότι είπα κάτι δυσνόητο, αλλα μπορώ να το πω με άλλα λόγια. ο βροντάδος είναι και δικός μου τόπος και δεν νιώθω τη παραμικρή υποχρέωση να στηρίζω αυτό το έθιμο. αυτό δεν με κάνει λιγότερη ελληνίδα, με ή χωρίς κεφαλαία.
όσον αφορά το ποσοστό που αναφέρεις, θα’λεγα ότι δεν είναι σίγουρο ότι αυτό που δηλώνει ο κόσμος — εάν είναι τόσο — είναι και ταυτόχρονα αυτό που είναι.
υποψιάζομαι ότι έλληνες σαν τον όμηρο δεν θα συμμετείχαν σε χριστιανικό ρουκετοπόλεμο στην ομηρούπολη.
Το νόμισμα πάντα έχει δύο όψεις. Δεν είπα ποτέ ότι όλοι οι Βρονταδούσοι υποστηρίζουν αυτό το έθιμο ούτε πως όλοι είναι Χριστιανοί. Είπα όμως ότι η συντριπτική πλειοψηφία και το υποστηρίζει και είναι Χριστιανοί. Αλλιως δεν εξηγείτε το πώς κατακλύζονται οι εκκλησίες καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Αν πάει κανείς μια οποιαδήποτε Κυριακή σε μία εκκλησιά θα καταλάβει γιατί μιλάω. Και σίγουρα αυτό είναι μία απόδειξη και ας μην ξεχνάμε και τους Χριστιανούς που δεν πηγαίνουν κάθε Κυριακή στην εκκλησία αλλά είναι καθ’ όλα Χριστιανοί.
Είναι επιλογή του καθενός να υποστηρίζει ή όχι τα έθιμα του τόπου του. Εγώ το νιώθω πάλι σαν, όχι μόνο υποχρέωση, αλλά είναι κάτι που πηγάζει από τα βάθη της ψυχής μου ως προς την υποστήριξη του εθίμου αυτού και κάθε άλλου εθίμου του Βροντάδου, της Χίου και κατ’ επέκταση και της Ελλάδας. Δεν ξέρω αν αυτό με κάνει λιγότερο ή περισσότερο Ελληνίδα, εγώ έτσι νιώθω έτσι κάνω!!! Όπως και οι περισσότεροι ΕΛΛΗΝΕΣ!! Τέλος είμαι σχεδόν σίγουρη ότι στον Όμηρο θα άρεσε οι συντοπίτες του να κρατούν τις παραδόσεις και τα έθιμα ακόμα ζωντανά όπως άλλωστε κρατάμε κι αυτόν!!
Athanasia Flammou said:
Δεν είπα ότι τα έθιμα έχουν ασυλία, απλά είπα ότι σαν Γνήσιοι Έλληνες θα πρέπει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ να τα σεβόμαστε, να τα ασπαζόμαστε και να τα συνεχίζουμε. Αν χαθεί η παράδοση μας θα χαθούμε κι εμείς μαζί!
αθανασία, καλά κάνεις και νιώθεις ότι θες για τον εαυτό σου. διαφωνώ όμως όταν λες ότι κατ’επέκταση οφείλουν να υποστηρίζουν τα ίδια και οι άλλοι.
Athanasia Flammou said:
Δεν ξέρω αν αυτό με κάνει λιγότερο ή περισσότερο Ελληνίδα, εγώ έτσι νιώθω έτσι κάνω!!! Όπως και οι περισσότεροι ΕΛΛΗΝΕΣ!!
εξακολουθώ να διαφωνώ με τον ορισμό που δίνεις στον όρο έλληνας. κάλλιστα έλληνας, μάλιστα με κεφαλαία, μπορεί να είναι κάποιος που έρχεται σε κοντρα με ένα επικίνδυνο ή βλαβερό έθιμο, όποιο και να’ναι αυτό (άσχετα με το συγκεκριμένο θέμα του ρουκετοπολεμου).
Exw tin entipwsi oti an to ethimo den itan vasismenose kapia thriskeftiki eorti xristianiki evraiki paganistiki den exei simasia kai itan kati san eortasmos tis fisis pou anagenietai kathe anoixi den tha eixate kammia antirissi gia auto!
Atheos den simenei kai ipoxrewtika enantios sta panta….osa exoun kapia elafria sxesi me tin thriskia….
Giati to pio panw ethimo eixe san skopo tin epoxi twn tourkvn na dwsei stous ellines tin eukairia na xefantosoun kai mesa apo to xefantwma kai kala na ftiaxoun piromaxika gia ton agwna tis anexartisias….
Giauto kai exoume tetia ethima se oli tin ellada se perioxes pou ixan isxiro epanastatiko stixio to 1821-1827….
Kai vlavero apo pia apopsi, opoios thelei den paei….
Den einai valaverotoethimotou trwgein se ena lepto 30 hot dogs kai pou einai se megali diadwsi sta amerikanika collegia kai panepistimia!!!!!
Eleos my friends…..min ginomaste san autous pou koroidevoume kai katigoroume gia skotadismo…………..
Δημήτρη ευχαριστώ για το σχόλιο σου. Πριν απαντήσω ενημερώνω ότι έβγαλα τα κεφαλαία για να είναι πιο ευανάγνωστο-αν και δεν με τρελλαίνουν τα greeklish. Σε παρακαλώ μην ποστάρεις σχόλια γραμμένα εντελώς με κεφαλαία.
Υπάρχουν δύο εκρηκτικές ύλες που μπορεί να βρει κάποιος εύκολα στο εμπόριο, η νιτρογλυκερίνη από την οποία παρασκευάζεται ο δυναμίτης και το νιτρικό αμμώνιο. Το δεύτερο είναι ασφαλέστερο γιατί εκρήγνυται πολύ δύσκολα, τόσο δύσκολα που απαιτείται ηλεκτρονικός πυροκροτητής. Δεδομένων αυτών τα πασχαλινά βεγγαλικά φτιάχνονται με υλικά βασισμένα στη νιτρογλυκερίνη, η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη αφού μπορεί να εκραγεί ακόμα και με απλό χτύπημα. Αν το ψάξετε καλά θα βρείτε ότι έχουν γίνει ατυχήματα όπως συμβαίνουν και οπουδήποτε χρησιμοποιούνται εκρηκτικά, ακόμα και νόμιμα ακόμα και μετά από επιστημονική μελέτη.
Έγραψα παραπάνω ότι πολλά έθιμα του παρελθόντος είναι υπερβολικά επικίνδυνα για τη σημερινή εποχή, άλλο το επίπεδο του τότε και άλλο τώρα. Φυσικά και δε συμμετέχω σε οτιδήποτε θεωρώ επικίνδυνο. Πώς όμως μπορείς να μη συμμετέχεις σε ένα έθιμο όταν σκάνε εκρηκτικά γύρω από τις εκκλησίες την ώρα της ανάστασης την οποία παρακολουθεί η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων. Οι εκκλησίες μάλιστα είναι μέσα σε κατοικημένες περιοχές όπως φαίνεται καθαρά στο video.
Κατά τη γνώμη μου όσα έθιμα και παραδόσεις δεν ταιριάζουν με τη σύγχρομη εποχή καλό είναι να μένουν στην ιστορία. Κατάγομαι από τη Μάνη στην οποία τα επικίνδυνα έθιμα και παραδόσεις είναι δεκάδες, αν τα διατηρούσαμε όπως στην εποχή της τουρκοκρατίας τότε δεν θα πάταγε άνθρωπος στα μέρη μας.
Στο video πληροφορούμαστε ότι το έθιμο αυτό προσελκύει τουρίστες αυτό παίζει κάποιο ρόλο;;;